View Single Post
Old 30 Sep 2003, 12:17   #46
Alex Leo Serban
Guru

Alex Leo Serban

[quote="mamamia"]Trec peste zgomotul motorului si nu va raspund ca nu-i problema mea de telespecatator incompetenta lor (tehnic vorbind),

1. oare ce se poate deduce din citatul de mai sus? intrebare retorica, fireste; dar, pt ca ma acuzai pe mine ca 'rastalmacesc' vorbele tale - poftim dovada!
2. cred ca-ti inchipui ca nu stau sa verific de fiecare data - cuvint cu cuvint - ce scrii?! cind te-am 'citat' cu parerea ta ca dialogurile din 'marfa...' sint 'debile' (in timp ce tu ai scris 'banale'), am retinut ideea ca erau - oricum - proaste (dupa standardele tale)... nimeni nu are timp sa revina asupra mesajelor precedente decit in mare - este regula acestui forum (si al altora): se retine - daca se retine! - ideea, nu (in mod pedant) termenul x sau y; plus ca (recunosc) am citit destul de distrat, pe diagonala: argumentele tale oricum nu stateau in picioare. dar, pt ca invoci 'banalitatea' unor replici din 'marfa...' (oare de ce ma implic atit in apararea acestui film? regizorul oricum nu mi-e foarte simpatic :o ), ti-as atrage atentia ca este vorba despre o banalitate voita: oare cum ar fi trebuit sa stea de vorba doi pusti din constanta - ca in 'jurnalul de la paltinis'? semnificatia rezulta din punerea cap la cap a acestor frinturi de banalitate, altminteri orice replica - scoasa din context - poate sa para banala (am dat kiar aici pe forum un exemplu din proust)...
3. cum ramine cu afirmatia ta - repetata - ca vrei sa termini o data si pt totdeauna o polemica pe care o consideri degradata?? parca ma acuzai pe mine ca vreau sa am 'ultimul cuvint'...? nu, nu tin sa-l am; dar exista derapaje - logice, factuale, ca sa nu mai spun: de ton! - cu care nu pot fi de acord...
4. exista o prejudecata familiara celor care se vor 'intelectuali': aceea de a considera ca totul intra sub incidenta dubitativului ('eu cred ca...', 'parerea mea e ca...' etc); asta este o forma, un procedeu retoric de multe ori - adesea ipocrit! -, cu care poti fi de acord sau nu; fondul problemei este ca - cel putin in materie de gust - trebuie sa-ti asumi pozitia si s-o spui raspicat si fara menajamente, altminteri nu faci decit sa lasi lucrurile incurcate, prilej de confuzie si... rastalmaciri :wink:
cred - da, cred! - ca trebuie sa existe o etica a discutiilor; mai cred ca - intr-o polemica - aceasta etica este greu de pastrat (data fiind pasionalitatea parerilor contradictorii), dar este cu atit mai necesara... poate ca am exagerat in anumite luari de pozitii (de moment) si te-am jignit - lucru pt care imi cer scuze; insa modul absolut distorsionat in care tii sa-ti impui punctul de vedere - trecind de la una la alta, amalgamind totul si ducind totul intr-o zona cenusiu-cetzoasa care nu are legatura cu filmul - ma fac sa cred ca exagerarile mele erau justificate :cry:
Alex Leo Serban is offline   Reply With Quote sendpm.gif