Novice
Join Date: Sep 2003
Posts: 17
|
"Un raspuns"
Domnului Alex Leo Serban, acest "Andrei Gheorghe" al criticii de film
"Nae C. mi-a reprosat, odata, ca scriu intotdeauna convins ca gustul meu e perfect... Nu i-am raspuns atunci - o fac, iata, acum, oferindu-mi-se prilejul si venind vorba (demonstratia, o sa vedeti, imi serveste) "Da, este. Sau, cel putin, in 99% din cazuri. Daca n-as avea aceasta certitudine, n-as face aceasta meserie. Ceea ce ma intereseaza - cinematograful este doar un avatar al acestei pasiuni - este, de fapt, <<Istoria, teoria si practica Gustului>>. Numai ca lucrul acesta nu are nimic de-a face cu <<dictatura>>: eu nu oblig - prin metode <<specifice>> de persuasiune - oamenii sa le placa neaparat filmul care-mi place mie; incerc - doar - sa-i conving (prin metodele mele specifice) sa-l vada, pentru a se convinge ca este un film bun... Atit." fragment din Alex Leo Serban, Observator cultural, nr.187, 23.09-29.09-2003
Poate sa fiu acuzat ca am rupt textul din context. Nu. Pentru ca fragmentul citat n-are nici o legatura cu textul publicat, in integralitatea sa. Sigur, Nae Caranfil, ca intotdeauna, da dovada de multa politete, de bun-simt. Ca sa nu spuna, probabil, ca d-l Serban este intolerant, ca da verdicte, a fost ceva mai subtil vorbind despre "perfectiunea gustului". O treaba de stil. Ca sa nu spuna, da, <<dictatura>>!
Acum, inapoi la film. Ma intreb: oare citi sunt cei extaziati in fata “denuntului realitatii romanesti” asa cum va aratati d-voastra ? Pentru ca nu pot intelege altceva decit ca acei extaziati sunt in afara realitatii. Ceea ce am vazut in “Marfa si banii” este o poezie a realitatii, floricele pe cimpii. Este realitatea pe care au crezut autorii ca au surprins-o intr-un denunt. Realitatea, din pacate, este cu mult mai dura. Nu cred ca ati vrea sa stiti, d-le Serban, pe propria piele, cit de dura este realitatea in Romania, astazi. Probabil ca din globul d-voastra de sticla “Marfa si banii” v-a facut chiar sa exclamati “in ce tara traim!” Imi pare rau sa va spun ca lucrurile sunt cu mult mai negre. Vedem, zilnic, la stiri si nici macar acolo nu vedem mare lucru… Dar, cit de cit, va puteti face o idee. Poate, daca un film romanesc ar fi cu adevarat un denunt (“Z” va spune ceva ? e drept, din generatia elefantilor…) ar atinge chiar si performata unui serviciu social, de curatire a societatii. Ca sa raminem pe plaiurile noastre, un alt film cu adevarat denuntator este “Reconstituirea”, scuze, tot din vremea elefantilor.
Ce am, totusi, cu “Marfa si banii” ? Pai, sa va lamuresc : mai mult de jumatate din film sunetul este neinteligibil. “Saracia” veti spune si va voi raspunde ca problema mea de specatator nu este daca autorul a filmat pe Kodak sau pe hirtie igienica. Apoi, filmarea si montajul : ceea ce, poate, d-voastra vedeti a fi revolutionar este, concret vorbind, ceva la nivelul filmelor studentesti de anul I. Daca sariturile in balarii pot deveni elemente de limbaj intr-o critica suficienta, atunci, montarea dublelor una dupa alta, cu fragmente de dialog asemenea din acelasi cadru, reluate de doua-trei ori, asta, sa-mi fie cu iertare, nu stiu ce idee adinc filosofica mai vrea sa transmita. Sigur, omul din sala nu stie motivele dar simte ca ceva nu merge, ca nu-i place. El nu stie cum e cu filmatul din ceafa 80% din film dar simte ca e nefiresc, oricit de denuntator ar fi dialogul si incarcat de injuraturi, banale, dealtfel. Spun toate astea in speranta ca nu am vazut o copie de lucru scapata dintr-o greseala intr-o proiectie publica. Desi, nu cred. Trec peste tot ce este previzibil si la mintea cocosului in intreaga poveste si ma opresc la final : da, mare surpriza! Poate facem un sondaj la jumatatea filmului : citi dintre spectatori vor povesti finalul de pe ecran ? Va las bucuria raspunsului. Retoric.
Actorii, in schimb, admirabili. Toti au jucat superb. In special cei tineri (il las la o parte pe Razvan Vasilescu, desi inca tinar, si el) demonstraza ca nu avem, din pacate, scenarii si regizori pentru ei sau inca nu s-a produs intilnirea. La capitolul "actori" ii atribui regizorului laudele, desi ma intreb care actor, indiferent de rolul pe care l-ar fi primit, ar fi luat-o pe pustiu ? Poate unul chiar lipsit total de talent. Altfel, personajele sunt cit se poate de schematice, tipologice, de generale - pentru a avea si viata. Actorii si-au facut treaba cit de bine s-a putut cu marfa pe care au avut-o. Ba chiar, d-le Serban, daca din cind in cind v-ati plimba catelul prin Ferentari ati vedea ca denuntul putea sa fie cu mult mai veridic pentru ca realitatea, cum spuneam mai sus, e mult mai bogata.
D-voastra, d-le Serban, la cit de des va vad semnatura peste tot, probabil, traiti, va cistigati banii din scris. Personajul Andrei Gheorghe a ajuns intolerant si intransigent pentru ca a priceput ca e o marfa pe care o poate vinde bine si tot mai scump. Fireste, producatorul lui Kieslowski, ce sa-i spuna altceva decit ca vrea sa fie filmul vandabil ? Aratati-mi un producator care nu vrea ca filmul sa fie vandabil si-l pup. Stabiliti d-voastra unde. Problema este ca pe Andrei Gheorghe nu-l mai ia nimeni in serios. Chiar daca face audienta (cit o mai face). Nu vreau o “Romanie eterna si fascinanta”, daca va referiti, cu lejeritate, la acea comparatie. Nici filme despre… Nici filme cu care sa fiu, neaparat, de acord. Pentru ca ma declar de acord cu “Marfa si banii”, cu rezerva naivitatii sale in raport cu realitatea. Dar nu sunt de acord cu amatorismul ridicat la rang de arta. Si sustinut de d-voastra public. Ideal, este, sa ajungeti in puscarie daca vreti sa faceti un film despre puscariasi. Nu d-voastra, d-le Serban, cei care vor. Nu este, desigur, de dorit nici pentru aceia. Asa s-au inventat : scenaristul, regizorul, actorii, operatorii si d-voastra, criticii etc. etc. sa nu fie nevoie sa ajungeti in puscarie pentru un asemenea film. Dar cind, in loc de puscarie vedem o facatura, nu mai insistati, d-le Serban. Mai bine, mergeti, macar in vizita prin Ferentari. Acolo veti gasi si marfa, si banii.
PS – Trebuie sa va simtiti confortabil printre noi, user-ii… Desi, in Observator spuneati altceva, ca nimeni nu va stie identitatea, sunteti un user. Decent, dupa cum bate vintul.
Na ! ca mi-am calcat cuvintul si n-am incheiat discutia! Altfel, va admir. Furia.
|