View Single Post
Old 25 Sep 2003, 12:44   #34
Alex Leo Serban
Guru

Alex Leo Serban

conform carei 'logici' un film-denunt, care priveste realitatea romaneasca in fata, fara menajamente - am numit aici 'marfa si banii', dar si 'furia' poate fi adusa in discutie, chit ca nu raspunde intru totul criteriului 'finantare publica' - ar trebui sa fie produs doar de privati??? eu cred, dimpotriva, ca statul are datoria sa finanteze acele filme cu care nu este de acord (estetic-ideologic), caci un film nu este un srl 'eterna si fascinanta romanie', ci expresia unui talent si un produs cultural eventual exportabil: in momentul in care ai incredere in talentul unui regizor, nu-l mai intrebi 'ce vrea sa faca', nici 'ce imagine a romaniei' vrea sa 'dea (la export?), ci de citi bani are nevoie...
(dar asta se intimpla in tari normale, nu la noi!)
n-am inteles referinta la critica franceza (nu sint de acord de multe ori cu ea, dar aici era vorba de un contraexemplu care venea manusha la acuzatia ca filmul ne-ar fi facut de ris!), nici analogia caznita cu 'egal'...
cit despre kieslowski (autor cu certe calitati si citeva defecte: 'trilogismul' abuziv, kitschul filozofic, pompierismul muzical...), v-ar fi de folos sa cititi memoriile lui marin karmitz, producatorul sau francez, din care ati afla - vai, ce sacrilegiu! - ca acesta ii spunea, pe puncte, ce anume sa taie din ultimele sale filme pt ca 'opera' sa fie vandabila :wink:
Alex Leo Serban is offline   Reply With Quote sendpm.gif