Am vrut sa fac asta mai demult, dar acum mi s-a oferit o ocazie:
Originally Posted by ricutza la CHICAGO:
ok...MinRep cred ca ar trebui sa redeschidem discutia despre Moulin Rouge...dar nu aici ci la subiectul dedicat acestui film....parerea mea este ca nu l-ai inteles...s-ar putea sa gresesc dar va trebui sa-mi demonstrezi asta...
|
Deci, practic, redeschid discutia pentru a ma convinge daca "Moulin Rouge" este ceva mai mult decat am presupus eu.
In primul rand, il incadrez undeva dupa "Chicago", daca vreti, pe la 3 stele din 5 (ceea ce e bine). In al doilea rand, principalul lucru care il reprosez eu filmului este lungimea. Filmul putea fi terminat mult mai usor si mai repede dupa tango-ul lui Roxanne. Apoi, ar mai fi inegalitatea filmului: incepe incet, cuvintele sunt spuse lent, apoi devine, brusc, rapid, continua asa, se mai schimba de cateva ori, iar la final plonjeaza din nou in lentoare. Neuniformitatea ritmului devine suparatoare (cel putin pentru mine), desi, trebuie sa recunosc, montajul este bine realizat. Poate ca viziunea regizorala a fost problema.
Acum, terminand cu partea tehnica, sa trecem la ce ma intereseaza pe mine:
1) Mesajul filmului. Daca e ceva mai mult decat morala prezentata la final, as vrea sa stiu.
2) Daca nu am inteles filmul (si probabil nu l-am inteles), atunci cred ca stilul realizarii si ceva mesaje ascunse trebuie sa fie raspunsul/solutia. Care sunt acestea si ce vor ele sa spuna. Pentru ca eu nu vad "Moulin Rouge" decat ca o desfasurare de forte, in care ochii telespectatorului sunt luati de actorii care joaca minunat, melodiile (imprumutate) cantate excelent si atmosfera halucinanta. Iar acestea sunt un invelis gros pentru un miez aproape gol. Astept parerile voastre, mai mult contra-argumente, decat sustineri.
P.S.: Cineva - parca ricutza - spunea pe aici ca pentru unele filme nu exista calea de mijloc: ori iti plac la nebunie, ori deloc. Ori kitsch, ori capodopera. Iar "Moulin Rouge" este unul dintre ele. Problema este chiar asta: eu vad in el mult kitsch, dar si premise care anuntau o capodopera (cand l-am vazut, habar nu aveam cum e filmat, ce melodii sunt si nici despre ce este vorba). "Moulin Rouge" il vad ca pe un film de medie, pentru ca mi se pare neterminat. Erau atatea lucruri care puteau fi exploatate, dar nu au fost, preferandu-se stilul/montajul halucinant si obsedant.