"Malena" este un film perfect pentru un week-end liber in care ai impresia ca ai chef sa filosofezi. "Malena" este o poveste stranie de dragoste, un film frumos filmat, bine jucat de o mare actrita contemporana, regizat cu sensiiblitate, incadrat intr-o atmosfera atat de des vazuta (oraselul italian de provincie), dar de fiecare data impresionanta.
Eu am vazut in "Malena" si o poveste despre curaj. Ea este curajoasa, are taria sa suporte acuzatiile mai mult sau mai putin fondate. Are taria sa reziste in urma tuturor avansurilor (reusite si nereusite), abucurilor, certurilor, bataii aplicate de restul femeilor etc. etc. El, Renato, are de descoperit acest curaj si este la varsta la care trebuia sa o faca. La fel cum simte nevoia sa fie acceptat de restul baietilor, la fel simte nevoia sa fie acceptat de viata. Sau de Malena...
Mai e o poveste despre inocenta. Despre cum Renato incearca sa isi pastreze puritatea copilareasca in fata adolescentei, aceasta mare schimbare (ajungem si acolo...) Renato devine un partener de suferinta secret al Malenei. Se vede si o poveste despre singuratate in filmul lui Tornatore. Se vede si nevoia de a imparti necazurile cu altcineva. Se vad frustrari si obsesii, fantezii si visuri (plural corect!).
Apoi, da, cum a zis si ricutza, "Malena" vorbeste despre schimbare. Mussolini e la putere acum, Italia e in razboi, Malena se muta in oras, Renato descopera adolescenta. Contrastul este evident. Avem, in primul rand, contrast intre generatii (relatia tata-fiu din film este un amanunt in acelasi timp dulce si amar, unul dintre cele mai frumoase aspecte ale filmului). Constrast intre inocenta si curaj, intre dragostea sincera a lui Renato si modul prin care si-l manifesta (masturbare, fetishism, voyeurism). Schimbarile si contrastul asta (fie ca sunt intentionate sau intrate in sangele lui Tornatore odata cu "Stano tutti bene" sau chiar de dinainte), acestea fac deliciul publicului.
Ceea ce m-a intrigat si m-a fermecat in "Malena" este faptul ca personajul principal feminin ramanea, intotdeauna, in afara povestii baiatului (pana la sfarsit, e drept). Prin farmecul lui Bellucci, Malena devenea o femeie misterioasa, plina si ea de contraste (titlul nu e pus degeaba). M-am simtit ca un Renato mai in varsta privind acest film si urmarind, cu acceasi fascinatie, viata Malenei.
Am vorbit atat despre film, ca incep sa-mi schimb parerea despre el intr-un mai buna. Pentru ca am avut impresia ca "Malena" lasa ceva de dorit, ca mai avea ceva de spus. Dar asta este parerea mea si nu strica calitatea incontestabila a filmului, in sfarsit ceva cu adevarat nou pe ecrane!
----------------------------------
toni intreba daca este remake. Sa spunem ca Tornatore imprumuta un pic din filmele mai dulci ale lui Fellini. De fapt, din cate am inteles, "Malena" este filmul numarul 8 1/2 al regizorului. Deci...
Free trailer!!!
|