Originally Posted by ricutza:
sunt convinsa ca a mai deschis cineva discutia asta, dar eu nu am fost capabila sa o gasesc desi am scormonit prin tot forumul!
eu am inteles foarte putin lucruri din acest film dar mi-a placut foarte mult si as vrea sa mi-l explice cineva....
in primul rand vreau sa stiu si eu daca sunt singura persoana careia i se pare ca filmul seamana cu Sarmanul Dionis...
de ce filmul se numeste Pi? numarul pe care il cauta nu este Pi...
de ce evreii nu vor ca oamenii lui Marcy sa aibe codul?
de ce la sfarsit Max isi pierde puterea de a intelege numerele?
pana la urma Sol gaseste solutia?
mda...m-a pus foarte mult pe ganduri Pi, dar tot n-am reusit sa-l pricep....
|
Si mie mi-a placut foarte mult, insa nu prea vad legatura cu Sarmanul Dionis. Argumenteaza, te rog. Mai degraba Lost Highway sau Fight Club seamana cu Sarmanul Dionis. In Pi, e vorba de o singura persoana.
Filmul se numeste "Pi" pentru ca are legatura cu numarul Pi. Max Cohen cauta un "pattern" pentru numarul Pi. Oricum, nu asta e important.
Sol nu gaseste solutia, pentru ca renuntase demult de a o cauta. Si pe deasupra, mai si moare...
evreii, ca si oamenii lui Marcy, doresc acel cod de 216 cifre din interese regilioase, respectiv, politice. Max insa, dorea "sa inteleaga lumea". Dorea sa gaseasca o logica in numerele de la bursa de marfuri, iar prin aceasta sa gaseasca un sens al tuturor lucrurilor care se intampla pe pamant.
Insa era cam naiv, asa cum incearca sa-i arate si Sol cand ii cere sa o lase mai moale cu aceste convingeri ca totul se poate explica prin matematica si prin numere.
Max pana la urma innebuneste, pe de o parte datorita faptului ca nu a gasit ceea ce cauta, dar si din pricina operatiei pe creier pe care o facuse in copilarie pentru a i se reda vederea. Dupa cum se observa in film, ramasese cu sechele de la acea operatie, avea dureri cumplite de cap, si folosea droguri pentru a-si calma durerile.
In final, nemaisuportand durerea, isi baga burghiul in cap, gaurindu-si acea cicatrice de la operatia pe creier (sadic, nu?). Apoi urmeaza ultima faza a filmului, in care fetita ii cere rezultatul unor calcule matematice, iar el nu mai stie sa raspunda. Concluzia ar fi ca acea operatie il facuse sa aiba acea capacitate extraordinara de a calculca (dar care ii provoca si dureri cumplite), iar odata distrusa acea parte a creierului, si-a pierdut si capacitatea.
De remarcat in film si muzica, semnata de Clint Mansell (cel care a compus si muzica la Requiem for a Dream)