Deoarece asta pare un topic cu acces celor care chiar au habar de film,o sa incerc sa zic cat mai putzine tampenii.Am vazut putzine filme in comparatzie cu restul tipilor/tipelor de pe-aici(si ca fapt divers,m-am 'inrolat' in the first place numa' ca sa am cu cine vorbi despre lotr),da un post nu-i chiar asa greu de stersin caz ca face greatza.
Filmul care ar rezulta ar fi un chin al artistului(poate!-nu stiu sigur) si un colaps pentru privitor.Cele 10 porunci schilodesc filmul,si uite de ce:
-se cere respectarea unor canoane:orice abatere exclude pelicula din aceasta categorie
-odata ingradit,regizorul trebuie sa-si suprime pasiunea x si ideea y si sentimentul z ca sa nu existe riscul deraierii de la traseul cerut
-'traseul cerut' e o linie.Imaginatia NU E O LINIE
-regizorul trebuie sa-si asume totodata meritul si responsabilitatea pentru propria creatie,si by being credited el isi da seama(teoretic)de valoarea sa
si de rostul sau*aici se prea poate sa gresesc,poate ca nu am inteles eu corect sensul frazei*
-nu poti crea pe baza unor reguli.Daca ar fi fost asa,si acum am fi pictat calutzi in pesteri.Abaterea de la regula,de la impunere creaza arta.
-cele 10 reguli vin pentru a stavili directia cinematografica actuala:adica 'HOLLOWOOD&co',unde filmul e orice,numai arta nu(ca,in definitiv,filmul e considerat arta,nu?
-regulile sunt ale unui singur om.Sunt ale lui si ele nu pot fi aplicate la altii decat daca ei insisi le sustin si le doresc
Quote:
Dogma 95 este un canon cinematografic initiat de regizorul danez Lars von Trier, cu scopul de purifica (in sens artistic) filmul de tehnicile de filmare standardizate, de manipularea prin muzica si efecte si nu in ultimul rand de o manipulare ideologica
|
Ci manipularea se va face prin 10 reguli bine stabilite.
Noapte buna.