View Single Post
Old 11 Jun 2003, 13:57   #3
Alex Leo Serban
Guru

Alex Leo Serban

ma bucur, crydead, ca mai venim (in fine) acasa!
adica la oile noastre - care sint costelive si chioare :cry:
si, da, ai perfecta dreptate: sintem intr-o mare buda cu filmele noastre, caci - sa nu ne amagim - cite un nae, cristi m sau cristi p, iesiti pe afara cu filmele lor, sint mingiiati pe crestet - la un festival sau altul -, li se da cite o acadea - participarea la yet another festival strain -, si cu asta zicem ca ne-am facut planul la export...
nu vreau sa le minimalizez meritele (pina la urma, sint singurele nume - ma rog, mai e si pintilie - care 'ne reprezinta' pe-afara), dar nici nu cred ca trebuie sa ne pierdem luciditatea. nae & cristi m fac un cinema de buna calitate, comercial/de critica (la noi) - dovada ca au readus ceva public inapoi in sali -, dar afara n-a plouat cu oferte de distributie din cite stiu eu (daca ma insel, apreciez sa fiu informat/infirmat).
cel mai mare succes de critica in afara l-a avut insa 'marfa si banii', numai ca filmul lui puiu - stiu asta - n-a avut ecou bun la publicul nostru, unde nu prea sint prizate kestii gen 'dogma' sau minimalisto-tarantiniene, asa ca...
totusi, eu zic ca trebuie mizat in continuare pe cei care au cota si pot face figura macar onorabila afara (aia de i-am amintit!), ca deocamdata altii n-avem
ideea cu scenarii d-ale lor facute de ai nostri probabil ca e o gluma; reciproca mi se pare mai ok - da e f. greu de realizat (am fost acu vreo 4 ani in juriul concursului de scenarii al sundance institute si m-am lamurit ca nici ei nu au un gust f. sigur in domeniu... vor 'exotisme', nu-i intereseaza - normal de fapt! - ceea ce la ei s-a fumat deja si poate fi facut mai bine; ok, da noi tre sa recuperam timpul pierdut in pitzisme, blaierisme si carmazanisme...)
off the record, pot sa va spun ca strainii care au vazut filmele noastre recente de la cluj au fost destul de dezumflati - si aveau si de ce; adica - ok, mungiu, nae & puiu pusi deoparte, cu ce ne laudam? cu 'tancul'? cu 'faraonul'? sa fim seriosi; singurul film ok din sectiunea paralela - in sensul de decent, la rigoare consumabil fara sa-ti ramina intre dinti - a fost (opinie cvasi-generala) 'examen' al lui titus muntean - care si mie mi s-a parut asha. de aici se vede ca nu (repet: NU) exista o 'calitate romaneasca' data automat de virsta (gen: 'tinerii nostri fac (toti!!) filme bune') ci ca - iarasi si iarasi si iarasi... - exista citiva indivizi, mai talentati decit altii, care mai scot capul in lume si nu ne fac de ris. ATIT!
dar problema - pina la urma - e unde se duce banul public, si aici cred ca sintem cu totii de acord: in hazna :roll:
ca se mai lipeste cite-o bancnota si de cite-un debutant - sa fie primita!
da cind debutantul face un 'tanc' de 67 de minute... mai bine pitza, zau asha, sau alt 'dinozaur' (daneliuc de ex.), ca macar stiu meserie.
si mai e o problema (mare): 'marii nostri cineasti' (batrini si tineri deopotriva) au alergie la filmele straine! nu vor sa vada, nene, ce fac altii, ca le pute... (ma rog, cu exceptiile de rigoare) or, daca e un domeniu unde a fi 'in tune' cu ce se face azi e vital - pe linga IT -, domeniul asta e cinematograful... ai stat pe bara 5 (sau, doamne fereste, 10) ani - esti cam 'out' :wink:
in concluzie: 'viitorul suna (pre)ocupant' :o
Alex Leo Serban is offline   sendpm.gif