Originally Posted by Alex Leo Serban:
cred ca mai trebuie explicat ceva aici, apropo de filmele romanesti; este clar pt toata lumea - sper! - ca orice lauda adusa prod. autohtone este usor supralicitata... daca eu spun 'reconstituirea e o capodopera', evident ca ma refer la contextul cinematografului romanesc, si nu la cel international - in care, sorry, filmele noastre nu prea au ce cauta (la virf, vreau sa spun...).
am scris inca din 1993 (in dilema) ca cinematograful romanesc nu exista, punindu-mi in cap toata breasla cea adormita cu laurentiidamianii ei cu tot; exista citiva (prea putini) cineasti ok - care, nici unul, n-a creat scoala.
vorba lui kirilov despre recent-desfasuratele 'zile ale filmului romanesc' la cluj: daca am aplica acestora aceleasi exigente ca filmelor straine, probabil c-ar trebui sa vorbim despre... 'orele' filmului romanesc 
|
Absolut de acord cu ce spui tu, ALS. Acum, ca am definit problema, hai sa vedem shi ce s-ar putea face!
Eu cred ca se resimte acut lipsa de profesionalism, in primul rand in randul scenarishtilor (pe unde s-or ascunde) si al regizorilor, rezultat al nivelului slab al scolii de film. La asta se adauga lipsa unor persoane care sa aiba o privire de ansamblu asupra fenomenului cinematografic.
Ok, americanii fac filme care produc banutzii. Noi ce facem? Ce gen, maniera, tematica ne trebuie ca sa iesim la export? Trebuie cumparate scenarii din strainatate sau exista si aici si e nevoie doar de regizori straini? Incercam sa producem filme comerciale (vezi tzeapa numita vlad the impaler, subiect international, executie jalnica) sau o dam pe arta (Pitza boy, danieluc, pintilie - cand un film e prost si incoerent, e usor sa-l cataloghezi drept arta)?
=================
Viitorul suna ocupat.