Ricutza, ei bine, nu ai inteles filmul. Si de aceea cred ca nu ai inteles nici ce am scris eu. Se vede clar dupa raspunsul tau ca si dupa intrebarile anterioare. Am sa incerc sa-ti explic de ce.
Ultimul tau mesaj este foarte neclar dar imi permit sa cred ca pleaca de la premisa gresita ca acei Neo de pe ecran tu ii crezi ca reprezinta diversi Neo din trecut. Ce te-a facut sa crezi asta? Daca te uiti bine sunt evident mai mult de 5 ecrane, mai mult de 5 reactii diferite. De aceea eu in mesajul meu precedent am scris ca ecranele reprezinta predictii ale sistemului si nicidecum diversi Neo din trecut. Predictii facute asupra lui Neo care sta in fatza Arhitectului. Si de fiecare data cind ecranul-prezent se duce intr-un ecran care devine la rindul sau "real" ni se arata alegerea facuta de Neo. Uneori ecranele sunt in devalmasie (sistemul atinge valori periculos de scazute ale posibilitatilor de predictie), alteori sunt aproape unanime (the "bullshit" moment).
Totusi: cu ce ar fi diferit Neo 5 de Neo 4? N-as putea sa-ti spun. Daca Arhitecul spune adevarul (hehe...) ai au ales aceeasi solutie - usa din dreapta. Si desigur, nu trebuie sa ii inchipui pe toti aratind ca si Keanu Reeves. :-)
Dar acest Neo, din a 6-a iteratie a Matrix-ului este diferit. El o are pe Trinity, el pare, chiar dupa spusele Arhitectului, mai rapid decit predecesorii sai, el decide usa din stinga...! Big differences!
Referitor la intrebarile tale de acum citeva mesaje:
1. in final, Zionul este sau nu distrus?
"Neo: In 24 hours, [the war] it will be [over].
Morpheus: WHAT???
Neo: If we don't do something... in 24 hours Zion will be destroyed.
Link: What...?
Trinity: How do you know that?
Neo: I was told what will happen.
Morpheus: By whom?
Neo: It doesn't matter."
Mai mult in trailer-ul la Revolutions-ul pe care apuci sa-l vezi daca iti cade in miini "Enter the Matrix" (dar ar fi prea mult sa explic aici ca Matrix-ul e o experienta rapindita pe mai multe tipuri de media) se spune clar "in less than 12 hours the machine will reach the backwalls!"
So, NO, Zion nu este distrus, inca.
2. de ce lui Neo i se mai da sansa sa reconstruiasca Zionul?scopul Arhitectului nu era sa omoare toti oamenii care se revoltau?
Asta a fost intrebarea din a carei cauza am ezitat sa raspund. Pentru ca arata cit de departe esti de film si nimic din ce as spune sau face eu nu te-ar ajuta mai mult decit sa te duci si sa-l mai vezi inca de vreo 2-5 ori, pina cind te prinde ideea ca scopul sistemului si al masinilor era ca realitatea impusa de ele sa fie acceptata de o proportie cit mai mare de oameni, si ca pentru asta imaginasera un sistem de balans al posibilitatii e a alege, chiar subconstienta. Cum am zis, inapoi la cinema! :-)
3.Arhitectul era om sau program?
Si daca as face o nuantare foarte subtila si ti-as spune ca Arhitectul este masina? Dupa cum am vazut prin Animatrix masinile au fost construite dupa chipul si asemnarea oamenilor, so, e plauzibil. Nuantarea mea se refera la faptul ca dincolo de proiectia in sistem unde are o fatza umana, in realitate este o masina... ramine de vazut cit de sofisticata. Speculez desigur.
4.Oracolul era bun sau nu?
Alb sau negru? Sistemul de referinta al unui copil. Mai mult nu se poate?
Oracolul... Oracolul este un program intuitiv, poate cel mai apropiat de psihicul uman dintre toate programele... Pina unde merge intuitia lui... Ramine de vazut. Chiar in film se spune ca asta e ceva ce trebuie sa decizi singura (eh, err, well, Neo sa decida :-)). Adresarea lui, a Oracolui, pare prieteneasca, scopurile lui finale sunt insa tulburi. De exemplu s-a speculat ca iubirea dintre Neo si Trinity este ceva decis sa se intimple de catre Oracol, astfel ca The One sa aiba intr-adevar o varianta cu reala putere de contrabalansare in final. Desigur ca in Revolutions Oracolul asa cum il (o) stim dispare (taken over by Smith?; in reality Gloria Foster died after shooting her Reloaded part). Noul Oracol, o alta femeie, este probabil cea care face voice-over la trailer-ul din cinema : "Everything that has a begining has and end. I see the end comming... I see the darkness spreading... I see death. [...] You are all that stand in his way. If you cannot stop him tonight I fear that tomorrow may never come...!"
Faced with such abomination like Smith may the Matrix fight its decay, eventually helping the humans against its masters, the machines? Once again, there are millions at stake (unless the story takes a much unexpected turn), how do you wake them all up, what do you do with them after??? I'll see you back in the cinemas, beginning of November!
|