Originally Posted by ricutza:
din punct de vedere cinematografic nu aduce nimic nou...povestea e subtire si se vizeaza impresionarea spectatorului prin imaginile violente...
|
Nu sunt chiar de acord. In primul and, mie mi-a placut mult filmul, dar ce e rau prin a impresiona spectatorul cu imagini violente? Cate filme nu ar trebui blamate pentru imagini violente. Sa incepem! "A Clockwork Orange", "Fight Club", "Pulp Fiction", "Jackie Brown", "Reservoir Dogs" (Tarantino se duce naibii!), "The Silence of the Lambs", "The Shining", "Schindler's List", "Lock, Stock and Two Smoking Barrells", "Saving Private Ryan", "A.I.", "Snatch", "Taxi Driver", "Se7en", "The Godfather" and so on...
Violenta, atat cea prezentata (toate executiile sumare), cat si cea implicita (casele distruse din Varsovia, sugerand razboiul) sunt imagini ale dramei personale si suferintei interioare ale personajului. La fel cum nazistii au calcat peste polonezi (era o replica interesanta in filmul "To Be Or Not To Be", cu Mel Brooks), asa i s-a distrus si viata lui Wladislaw Szpilman. Recunosc ca multe dintre imaginile alea nu au legatura cu starea interioara a personajului, dar sunt parte integranta din cum vedea el razboiul si din cum si-l aminteste. Nu se vrea impresionare, ci critica. Si chiar daca e impresionare, este impresionare la nivel moral, pentru constientizarea crimelor si a pericolului.
Lucruri noi pe care filmul lui Polanski le aduce: imaginea strazi distruse, impresionabilele solo-uri de pian si detasarea regizorala fata de cruzimea nazistilor, ceea ce face filmul intr-adevar terifiant.
Si nici "Chicago" nu aduce ceva foarte nou, nici in domeniul music-hall-urilor, nici in domeniul cinematografiei in general (desi "The Cell Block Tango" e o scena foarte frumoasa) si nu mi s-a parut mai bun, iar subiectul este foarte superficial, chiar stupid pe alocuri. Cu toate astea, nu imi pare rau ca a castigat OSCAR-ul, chiar ma bucur, pentru ca respecta primul scop al cinematografului: distractia oamenilor, un mod de a-i face sa uite de grijile zilnice. Dar nu este mai bun...
Iar aici vorbim de "Pianistul"...
(P.S.: "The Hours" este, oricum, mult, mult mai bun.)