Quote:
Vezi faza cand arunca un
batran care era intr-un carucior cu rotile pe geam sau cand ii pun pe evrei sa danseze chiar daca unii abia puteau umbla...
|
Chiar crezi ca asemenea faze sunt reale? Eu nu mai cred. Mi se par exagerate cu draci. De altfel in aproape toate filmele nazistii sunt descrisi ca bestii sangeroase care ucid in stanga si dreapta, fara discernamant. Se uita ca istoria e scrisa de invingatori (la procesul de la Nurnberg chiar procurorul a recunoscut ca e vorba de o continuare a razboiului si nu de o judecata fair.) Cu Hitler etichetat cel mai mare criminal din istorie se trece mai usor peste Hiroshima si gulaguri. Probabil ca abia peste cateva sute de ani se vor putea discuta lucrurile astea calm, fara exagerari cum se intampla acum, fara catalogari drept antisemit la cea mai mica incercare de a pune in discutie sacrosanta cifra de 6 milioane de evrei morti (s-ar parea ca numarul de evrei morti este cam 7-800.000 -->a se vedea Roger Garaudy, "Miturile fondatoare ale religii islamice") .
Aceleasi exagerari (imense)se mentin si astazi cand e vorba de Inchizitie, cu zecile de mii de oameni arsi, cu Torquemada etc. Adevarul incepe sa iasa la iveala si s-ar parea ca in tarile unde Inchizitia a fost activa nr de victime a fost relativ mic (a se vedea Culianu, "Eros si magie..." s.a.) in comparatie cu Tarile de Jos si Germania protestanta. Culianu arata ca intr-un oras din Spania autoritatile locale au vrut sa arda 1000 de oameni si trimisii Inchizitiei nu au pedepsit decat vreo 10 (fara sa-i omoare)
M-am cam abatut de la subiect... stiu ca lui PoliFanAthic nu o sa-i placa discutia dar, vorba lui nea Ilie, "asta depinde dupa facultati".
Filmul mi s-a parut plictisitor si previzibil; cred ca este o moda sa te arati impresionat de suferintele evreilor pentru a poza in intelectual rasat: Holocaust, Auschwitz, camere de gazare, vai, dom'le ce tragedie. Lasand la o parte faptul ca termenul de Holocaust este folosit impropriu (ca si cel de antisemit) trebuie spus ca natiunea cea mai afectata de razboi a fost cea sovietica si nu evreii care "au decis sa scoata la vanzare oasele strabunilor"(Garaudy) Acest lucru a facut ca filmul sa fie excelent primit de critici, desi mi se pare expresia desavarsita a mediocritatii.