Thread: The Pianist
View Single Post
Old 09 May 2003, 19:36   #6
PoliFanAthic
Guru
 
PoliFanAthic
 
Join Date: Oct 2002
Location: Timisoara
Posts: 1,434
Send a message via ICQ to PoliFanAthic Send a message via AIM to PoliFanAthic Send a message via MSN to PoliFanAthic Send a message via Yahoo to PoliFanAthic
Pianistul este o capodopera cum eu nu am mai vazut. Cu mare regret spun ca nu pot sa fac o paralela cu Schindler's List, deci va trebui sa nu ma bazez pe ceva "cunostine" anterioare.
L-am auzit pe Polanski azi, la stiri, si a spus cateva chestii despre film, si nu pot spune decat ca intr-adevar, filmul este asa cum a spus el. Nu este un film cu sentimentalisme, ci doar cu imagini care arata mai mult decat "inecesarele" sentimentalisme. Din punct de vedere regizorul au fost jocuri de lumini, si "of the camera" care au dat filmului un farmec aparte.
Sa spui ca filmul putea fi numit "Evreul" este o afirmatie oarecum falsa. Initial, da, este prezentata o familie de evrei, caci ei au trait cel mai greu in timpul razboiului si au suferit cel mai mult. Filmul insa nu "dramatizeaza" si nu "sentimentalizeaza". Nu te lovesc asa de mult scenele din punct de vedere al senzatiilor "lacrimogene", dar in schimb sunt imagini care te pot marca profund.(apropo...sa pui asa un film AG mi se pare una din multele aiureli pe care le-am vazut in legatura cu aceste "rating-uri")
Spre sfarsitul filmului, aici are loc "executarea" teoriei cu "Evreul", nu mai conteaza nici o nationalitate si toate lucrurile iau alte fete. Nu mai conteaza daca esti evreu sau polonez caci nimeni nu este crutat. Ironia este prezenta prin scena in care Brody apare cu haina nemteasca, daruita lui de, culmea, un comandant german care este intr-un final salvatorul sau(soarta sa, descrisa la final, este oarecum o confirmare a lucrurilor care au fost si vor urma: oameni buni, evrei, au fost ucisi de nemti; oameni buni, au fost ucisi de rusi. Fapte ale istoriei. A fost doar un mic schimb intre rusi si nemti. "Uneori nu stiu pe ce parte a zidului ma aflu" sau asa ceva spunea Szpilman la un moment dat...poate nu se referea doar la zidul care il vedea in acel moment. Ceva "subtilitate" a regizorului) si aproape este ucis de noi venitii rusi. Dupa atata asteptatare a fost la un pas de moarta in momentul in care se credea salvat. Imi spunea un coleg ca "a fost sec" atunci cand acesta a spus ca ii era frig. Cat de seaca poate fi realitatea ma intreb eu.
Regia a fost intr-adevar exceptionala si tema, desi una care are un asa-zis campion(Schindler's List), a fost exceptional "exploatata" de Polanski.
Apropo de ironii...o alta ironie a sortii este numele personajului principal, care pe germana inseamna ceva de genul "omul care joaca" deobicei la un instrument sau un obiect oarecare.
Un film altfel, un film excelent, un film cum nu am mai vazut de foarte, foarte mult timp...asta daca am vazut vre-unul asa. Eventual putin prea lent in anumite secvente, in asa fel incat pierde din atentia spectatorului, insa depinde intr-un final de caracterul celui din urma cum va recepta anumite serii de imagini.
PoliFanAthic is offline   Reply With Quote sendpm.gif