View Single Post
Old 09 Apr 2003, 11:44   #68
Holden
Junior

Holden

Pianistul a fost si pentru mine o dezamagire. Desi impactul unor imagini poate fi puternic, mi se pare ca pelicula se subordoneaza seriei despre Holocaust - in linia Sophie's Choice, Lista lui Schindler. De data asta nu ne sunt prezentate lagarele de concentrare ci drama unui pianist privat de familie si de instrument. Locul lagarelor il ocupa ghetto-ul din Varsovia a carui redare scenografica este impresionanta. Roman Polanski se dovedeste a fi in primul rand un manuitor al imaginii (remember "Tess" !) si mai putin un inovator. Se pare ca a dorit sa contribuie cumva la rescrierea dramelor nazismului si, pana la urma, n-a reusit sa faca altceva decat sa repete o poveste. A devenit un cult al regizorilor evrei aceasta revenire asupra Holocaustului... Intr-un fel este fireasca date fiind dramele prin care, probabil, au trecut parintii si bunicii sai. Insa pentru cineva care a vazut filmele pe care le-am amintit mai sus, rescrierea povestii (chiar si cu toata centrarea asupra zbuciumului unui pianist) devine redundanta.
Astept un film despre Gulag ! Chiar ?? De ce nu exista nici macar un film dupa Soljenitin ? Raspunsul ramane deschis..
Cat despre restul filmelor nominalizate la Oscar, nu ma pot pronunta ferm asupra corectitudinii deciziei de a alege Chicago drept best picture. Le-am vazut pe toate, mai putin marele castigator. Nu cred ca The Hours este depasit de Chicago. Ar fi o surpriza prea mare.. Se poate spune ca filmul lui Daldry este deprimant, in nuante gri, ca te trimite cu gandul la sinucidere dar, luati aminte, filmul ar trebui sa se serveasca asezonat cu Doamna Dalloway. In acest fel kitul de instalare ar fi complet
Am mai scris despre The Hours si la sectiunea Despre film (in general).
Gangs of New York face parte din seria dedicata istoriei celebrului "The City". Langa el stau celelalte filme ale lui Scorsese: Varsta inocentei, Taxi Driver etc. GoNY nu trebuie privit ca o poveste a unei razbunari ci ca un document ce atesta nasterea in strada a civilizatiei americane. Unele fragmente m-au trimis cu gandul la "De ce trag clopotele ?". Ciudat, dar asa mi s-a intamplat. Un film despre mahalaua americana.. la inceputurile sale. Un personaj in care Daniel Day Lewis se scufunda si pentru care ar fi meritat Oscarul. Brody cred ca a fost cea mai proasta alegere..
Am zis !
Holden is offline   Reply With Quote sendpm.gif