Adaptation (Hotul de orhidee)
Inaugurez subiectul ultimului film al lui Spike Jonze. Este si primul meu mesaj asa ca tin sa incep cu dreptul. Si nu puteam sa nu incep cu dreptul altfel decat scriind despre un film remarcabil. Trebuie sa ma incarc cu energie pozitiva 8)
Cu ce sa incep ?? Pai deja am inceput..
Cam acesta pare sa fie punctul de plecare al unui film-scenariu sau al scenariului-film (las la latitudinea voastra !) in care scenaristul Kaufman (dupa succesul repurtat cu un mind-twister ca Being John Malkovich) se straduieste sa-si adune gandurile in fata unei file albe. Fimul se scrie insa de la sine iar scenaristul alearga dupa scenariu. Daca il prinde sau nu..e bine sa aflati pe cont propriu. Eu nu sunt sigur nici acum daca l-a agatat sau inca mai gafaie in cautarea lui.
Cage e fenomenal in rolul principal. Alter-ego-ul lui joaca la fel de bine. Iar M Streep demonstreaza cu aceasta ocazie ( + The Hours) ca e in mare forma.
Adaptation ni se desfasoara (si ne infasoara) ca o lectie atat despre adaptarea biologica cat si despre cea scenaristica. Poate fi inteles si ca o lectie despre tehnicile de "manipulare" in cinematografia moderna. O forma de autoironie si de descompunere a amanuntelor ce fac dintr-un film o pelicula de succes nu doar comercial. Dedublarea (vezi Fight Club), crimele bestiale (Tacerea Mieilor), urmaririle prin mlastini (Promontoriul groazei), voice over.. toate sunt parodiate din plin prin folosirea lor ca la carte (ca sa fiu carcotas.. as reprosa aici cateva scartaieli - dar ma fac ca nu le vad :lol: )
Acum nu-mi mai ramane decat sa trimit mesajul si sa astept reactiile. Intre timp, voi mai scrie ceva (dar asta va ramane doar pentru mine).
(*) (*) (*) (*)
|