Originally Posted by Amyd:
Heh, cronica de sport pur si simplu prezinta faptele (ya know, scoruri & stuff), critica de sport, in schimb, il injura pe Becali or whoever it is these days pentru ca Ceahlaul Piatra Neamt a facut egal cu Steaua si Divizia Z e masluita. Acum te-ai prins? :lol:
Ai vazut ca nu era greu? Si nu, inca nu stiu tot...
Salutari,
|
Sigur, "Procesul Etapei" are toate atributiile unei critici sportive - inclusiv revderea si comentarea unor faze - insa am niste retineri uriase - sint constipat, chiar - in a concepe existenta unei categorii de critici sportivi. Pina si Ioan Chirila nu era altceva decit un cronicar/ jurnalist sportiv. Vezi tu, mami, nu pentru orice domeniu exista un Ortega y Gasset. Pentru ca, at the bottom of it, a critica ceva, nu inseamna numai sa ii gasesti defaults sau sa il acclaim, ci si sa inaintezi niste argumente pentru asta, sa propui un pat procustian (personal, accourse) pentru actiunile lui, un mobilier universal de valori (un Neoset, sa zicem) la care il raportezi, so on, so fart. Daca tu vezi asta la Ovidiu Ioanitoaia sau la Topescu, inseamna ca esti un visionaire, 'cuz it so happens that they lack exactly the things required of a reviewer.
Secondly, din cite imi amintesc eu, in Italia secolelor quatrocento si cinquecento, exista o categorie de indivizi cuprinsi de febre creatoare, pe care istoria secolelor ulterioare avea sa-i retina sub numele de umanisti. Talente complexe, puteau activa in multe domenii ale sferei artistice, de la sculptura la compusul de sonete si laisuri, deraind uneori prin filozofie sau astronomie. Secole mai tirziu, in Romania avea sa traiasca un forumist, traitor sub nickul de Amyd. Imprumutand un ton didactic (ce te invata in scoala o tirfa didactica?), el emite opinii pertinente in toate domeniile de interes, de la ortografia limbii romane, la lentile concave si convexe, la semiotica si semnatica si, lately, fotbal. Cu toate acestea, el nu stie inca tot. Nu stie inca tot, pentru ca, invatat pina la genunchiul broastei, se afla la un lat de pula de adevarata cunoastere.
Pula mea. Leapfrog, baby! Land on it!