Dupa parerea mea cel mai bun compozitor contemporan de coloana sonora e John Williams. Horner, Goldsmith, Elfman, Goldenthal, Zimmer si Shore sunt exceptionali (vezi Titanic, Alien, Batman, Edward Scissorhands, Interviu cu un vampir, Lion King, The Ring, Lord of the Rings, Silence of the Lambs, etc etc), dar mie mi s-a parut dintotdeauna ca muzica lui Williams e cea mai dinamica, foloseste cea mai mare varietate de instrumente si nici o tema muzicala compusa de el n-a dat gres. Una din cele mai bune coloane sonore compuse de el a fost cea pentru Jurassic Park, care, pe langa jocul de exceptie al actorilor si efectele speciale superbe, a reusit sa faca dintr-un film - pe care altfel multi l-ar fi considerat doar un SF cu dinozauri - o opera de arta, plin de emotie (vezi tema scenei cu brachiozaurul din prima parte a filmului, sau tema zborului cu elicopterul spre insula). Cele doua teme principale din film mi se par inaltatoare, te fac sa te simti mic pe langa lumea creaturilor imense in care te introduce, sa intelegi emotia personajelor care vad un dinozaur pentru prima data. Si aici mai pot fi amintite zeci de coloane sonore splendide semnate tot de Williams, de la E.T., Star Wars, Jaws, pana la Schindler's List, un film de o cu totul alta factura.
De asemenea mi se pare foarte reusita trecerea facuta de Howard Shore de la muzica din Tacerea Mieilor, care-ti da fiori, unde foloseste destul de putine instrumente, la Lord of the Rings 1 si 2, unde muzica e puternica, mai dura, dominata de instrumente puternice de suflat.
|