Iata ca ziua de 23 martie, care parea atat de departe, se apropie. Acum cand scriu aceste cuvinte, am numarat pe ceas mai putin de 30 de ore pana cand gala de decernare a premiilor Oscar va incepe. In ajunul ceremoniei agitatia din jurul cladirii Kodak Theatre, locul unde este gazduit pentru a doua oara acest eveniment, se intensifica pe masura ce orele se scurg… sau cel putin asa imi imaginez. Se fac ultimele pregatiri, se pun la punct ultimele detalii, se fac ultimele repetitii.
Nu degeaba am amintit de repetii si asta pentru ca imi staruie in minte o intrebare. Si ca sa va impartasesc nelamurirea mea ar trebui mai intai sa va reamintesc de un moment, de un episod care in seara Oscarurilor se repeta iar si iar. Este vorba de momentul cand prezentatorul, si nu ma refer la gazda ceremoniei ci la acele personalitati din lumea filmului care se urca pe scena ca sa anunte un castigator sau ca sa prezinte un anume moment; in fine, este vorba deci de momentul cand prezentatorul dupa ce a facut o scurta recapitulare a nominalizatilor se pregateste sa deschida plicul cu numele castigatorului. Cu toti cunoastem aceea imagine in care apar cinci cadre diferite care surprind pe cei cinci nominalizati. Ei bine, atunci cand castigatorul este anuntat, unul din acele cadre, in care este surprins castigatorul evident, se largeste pe intregul ecran. Intr-un an am observat ca cel care aparea intr-un anumit cadru din cele cinci castiga. Sa fie doar coincidenta? Cu siguranta lucrul acesta nu va fi destul de edificator pentru unii dintre voi. Ne reintoarcem la momentul cand castigatorul este anuntat. Pe acordurile unui fragment muzical din coloana sonora a filmului la care a contribuit, castigatorul se indreapta spre scena pentru a-si primi premiul si pentru a retine cateva momente atentia auditoriului cu speech-ul lui. Lucrul acesta m-a facut sa ma intreb daca orchestra, plasata undeva sub scena, atunci cand se anunta castigatorul sta cu cinci partituri in fata, pregatita oricand sa interpreteze unul din fragmentele muzicale. Nu vreau sa se inteleaga ca ma indoiesc de profesionalismul muzicienilor, ca doar in fond nu orice orchestra canta la premiile Oscar. In concluzie, sa fie oare posibil ca unii din organizatorii ceremoniei sa stie dinainte castigatorii?
Nu-mi doresc sa starnesc o polemica pe tema asta si cu siguranta acest subiect va fi combatut. Cine stie poate exista o explicatie logica pentru toate astea asa cum este in iluzionism. Poate ca magia premiilor Oscar sta tocmai in aceste lucruri.
See you "Sunday at the Oscars!”
|