si mie mi se pare overrated ebert. din pacate, a devenit un soi de piatra de hotar a criticii de cinema americane. eh.
unele dintre "cronicile" de la link-urile tale sunt to die for indeed
dar parca mai egal in talentul sau ar fi
the filthy critic - curat de referinta (lotr fans, don't even THINK of clicking there!)
in ultima vreme m-a cam parasit rabdarea si m-am multumit blurb-urile expeditive de la "variety" - imi place stilul lor de cronicari sportivi/business execs - ocazional dind cite o tura pe la rottentomatoes.com, cind voiam amanunte.
mai nou insa am citit citeva cronici romanesti care m-au siderat prin lipsa de profesionalism. erau de vreo trei sortimente:
1. cronici mondene ale vietilor din spatele camerei, juicy details gen cine s-a casatorit cu cine dupa filmari, cine cu cine se mai inrudeste, etc. (like i could possibly care???) - totul facut intr-un spirit de veche clica, oameni care se cunosc, se viziteaza si se plac de o viata, vorba aia, si cum sa vorbim filmul lui x de rau, il laudam fara sa fim prea specifici si incheiem apoteotic cu un indemn catre spectatori ca nu cumva sa il piarda;
2. foarte personale notatii doar prilejuite, asa, in treacat, de vizionarea filmului respectiv, un fel de vitrina a vietii interioare bogate a romancierului ratat care isi cistiga o piine scriind cronici de cinema -uneori dindu-ni-se chiar prilejul sa catch a glimpse intru activitatile zilnice ale acestuia, gen mers nu stiu unde, intilnit cu nu stiu cine, i am so cool si bagat in seama, am auzit ca m-a citit si cutare si a zis x, etc. - absolut patetic...
3. rezumate de film, ocazionale povestiri constiincioase vag punctate de cite un comentariu. pina la urma, cele mai oneste, daca mai bine nu se poate.
andrei gorzo e deocamdata singurul palatabil, imhobowiksf*. trebuie sa mai fie si altii, nu?
acu' pe bune...
ricciotto
* in my humble opinion, based on what i know so far