Originally Posted by Amyd:
Hehe, iarasi ne jucam de-a cuvintele? Da, "pila" in romana are o conotatie eminamente negativa pentru ca asa stau lucrurile in Romania. Insa chiar daca ii zici "relatie", tot nu suna cu mult mai bine, ce sa-i faci... contextul social.
|
eh, e vremea sa se schimbe un pic. poate se cere un termen nou in limba romana. sa ii zicem: "networking" :wink:
Originally Posted by Amyd:
For instance, sa presupunem ca mergi la o biserica de'a lui Ole' Ronnie Hubbie Boy unde il intalnesti pe John T., care de simpatic ce ii esti, iti da numarul unlisted al unui prieten producator, care te asteapta maine sa-i prezinti scenariul tau genial care altfel ar fi zacut cativa ani prin diverse sertare... is that networking or is that a "rifler", eh? Vezi tu, nu iti garanteaza ca scenariul tau va fi produs, dar iti facilitieaza accesul.
|
ya-ha, bun exemplu. se cheama ca o sa ii multumesc in discursul de la oscar, asta se cheama

facilitarea accesului este
OK. Dar daca, si numai daca, scenariul meu este bun va fi si facut. Pentru ca prietenul producator nu are nici un interes sa isi infunde banii in timpenii de dragul lui John T. Pe de alta parte, daca scenariul este bun si filmul se face si producatorul are profituri, ghici ce a facut John T.? O dubla fapta buna: si eu, si producatorul ii vom multumi. Asta este esenta networking-ului, si prin asta se deosebeste de pile. Ah, daca Jacques ma prezenta lui Alain, care era genul de producator care stie sa deschida portile fondurilor europene si sa joace birocratia pe degete, si Alain ii era indatorat lui Jacques si prin chestia asta ii facea o favoare inapoi, eu eram fix la mijloc, si fara nici un merit, ma trezeam cu scenariul meu, care infunda pe drept sertarele, realizat. Caz in care ii eram indatorat profund lui Jacques de la biserica. Dar, si aici intervine buba: ce cauta Jacques sa ma fericeasca asa? Daca nu voia ceva inapoi de la mine? De unde si improbabilitatea scenariului. Pe ochi frumosi decelati in multime si o conversatie placuta nu se deblocheaza pilele... dar da, se pune in functiunea reteaua networking-ului, care doar ingaduie meritului sa iasa la iveala, si nimic mai mult. De aceea nu o vad nociva, si nici echivalenta cu pilele.
Quote:
Relatiile/networking/pile poti sa folosesti doar ca un mijloc de a climb the ladder atat cat poti, sau atunci cand exagerezi, ca mijloc de a calca pe capetele celorlalti. Asta nu inseamna ca "pila" e intotdeauna payola, if you catch my drift.
|
not so at all, if you catch mine, si a te juca de-a cuvintele nu e intotdeauna o intreprindere fara folos.
salutari la fel de multe si incapatinate,
ricciotto