Amyd,
poate o faci din bunavointa, poate o faci din vanitate dar sa recomanzi manuale/ghiduri pentru scriitura de scenariu e ceva typically American si nu prea prinde aici. Am facut cursuri de Creative Writing unde te invatau ei cum sa faci si screenplayuri. In afara de faptul ca inveti notiuni de gen Rack Focus si Tracking In, deci notiuni very basic ca sa compui un script, in rest n/au cum sa te invete absolut nimic.
Recomand tinerilor pasionati de scenarii scriptul lui Copola de la The Conversation ca sa vedeti cit de bine pregatit era filmul asta, de detaliat, inca inainte de a fi fost facut storyboard pt el.
Ia alt scenariu OK: scenariul de la The Clerks. Il poti gasi diluat prin comicsuri, in film rupe de bun ce e dar daca il iei de sine statator e o povestioara mediocra.
La Pulp Fiction (now you provide the translation) lucrurile stau altfel: screenplayul ar fi putut fi o bucata cinstita de proza (si la asta sigur ma pricep). Aidoma si in cazul Fight Club unde, totusi, s/a adaptat un roman, hence si replicile cu adevarat solide.
Lastly, si eu ma indoiesc ca in Romania cineva poate castiga un proces intentat unuia care doar i/a sterpelit putin din scenariu, si nu pe fata, ca lotrii. In esenta dai 150 000 la CNC si ti le inregistreaza ei.
PS Youngsters, never ever send your screenplays to Atlantis Films.
Prietenii stiu de ce.
|