Thread: home theatre
View Single Post
Old 29 Nov 2002, 09:04   #24
Amyd
Guru

Amyd

Stiu ca probabil nu o sa vrei sa auzi asta, dar in privinta sistemului de cabluri:

- folosind modulatoare NTSC analogice practic distrugi o buna parte din calitatea oricarui semnal video pe care o sa-l vrei redat. So, ca o sa-l redai de pe antena de cablu, de pe VHS sau de pe DVD, tot la fel de prost o sa se vada, din pacate. Diferenta e vizibila intre o conexiune pe composite (asa cum vrei tu sa faci) si una pe S-Video sau componente (asa cum suporta majoritatea sculelor pe care vrei sa le cumperi), ca sa nu mai spun ca din cauza distantelor presupun destul de mari (ai mentionat 2km de cabluri in total, atenuarea semnalului o sa fie si ea semnificativa). Ca sa nu mai vorbim de momentul cand o sa vrei High Definition TV...

- oricum, daca vrei sa faci asa, cred ca solutia logica ar fi sa lasi sculele in locurile potrivite (adica in sufragerie, dormitor, etc.) si numai partea de switching intre cabluri sa o treci in subsol. Exista evident switchere speciale de audio-video, care se pot comanda chiar remote. Dar sunt destul de costisitoare. Insa cu asa ceva o sa poti sa pui in sufragerie un DVD, apesi un comutator pe remote si distribui semnalul la televizorul din master bedroom (fara sa mai treci prin subsol) - cam ce iti doreai initial, presupun.

In privinta boxelor, da sistemele EX sunt cu un canal de mijloc in spate (Left Surround, Middle Surround, Right Surround), dar sunt compatibile backwards cu sistemele non-EX, deci daca nu vrei sa ai neaparat top-of-the-line, nu e necesar un sistem cu 6 sateliti. Diferenta e relativ mica, ca sa fim sinceri (spatiul de surround e ceva mai bine definit), dar cred ca in vreo 2-3 ani majoritatea DVD-urilor lansate vor fi EX, deci n-ar fi rau sa planuiesti in avans.

Sistemul Okino pe care il mentionezi insa e cam... low-end, ca sa zic asa. Si eu sunt impotriva asa-ziselor sisteme audiophile, in care dai pe boxe $100k si pe cabluri de 1 metru $800 cand de fapt nu e nici o diferenta acustica masurabila, dar pe de alta parte totusi un sistem decent de auditie e undeva peste $1.5k (nu trebuie sa fie "brand-name", dar sa fie bun).

In privinta asezarii in casa, asta numai tu poti sa hotarasti (si eventual sotia :grin: ), dar daca vrei o parere: un sistem de home-cinema fara partea de izolatie si design acustic bine facuta e o risipa de bani si de timp.

Si in final, cand spuneam de magazine specializate, nu ma refeream la 7-11 or something. :grin: Sunt destule lanturi sau chiar magazine individuale care sunt mai "profilate" pe partea high-end home cinema unde ai conditii bune de vizionare. Cred ca ar merita sa le cauti, pentru ca in fond o sa dai ceva bani pe sistem, and you might as well try to get the best bang for buck, no?

Salutari,
Andrei
Amyd is offline   Reply With Quote sendpm.gif