Salut Andrei,
Intr-adevar zona obiectivului este suprapopulata cu motoare de focus, zoom si citeodata si iris ca sa nu mai vorbim de MB filtre, Fr. flag. Dar:
Atunci cind trebuie, trebuie:
* Sistemele care folosesc sonar isi cam pierd efectivitatea peste 6-8m.
* Nu sint effective in medii "zgomotoase"
car race, etc si la fel de inutile cind se
filmeaza in reflexii (de geam sau oglinda) apoi focus in magazin!
* nu se pot folosi pe anumite suprafete care sint mai "incapatinate" la reflexii sonore
* nu se pot directiona precis in caz de extrem close up (ochi semiprofil) si la fel in caz de mai multe persoane in cadru (doua)cind focus trebuie sa mearga de pe unul pe alta (in functie de dialog)
* fintina arteziana, foc, alergare filmata
prin padure, si alte situatii fac sonar
si laser based systems cam inutile.
* sistemul folosit de Arriflex iti arata distanta la care e focused obiectivul, dar:
NU SI DISTANTA INTRE OBIECTIV SI SUBIECT/E
(deci e un sistem pasiv)
Prin comparatie, sistemul de video paralaxa ofera avantajul de a "arata" focusul ORIUNDE in the frame (nu numai in centru-laser, sau cine-stie-unde-sonar)
Precizia este in functie de distanta si de focala obiectivului folosit.
Ca idee generala iti poate arata 2-3 cm out of focus la 5-6-7m !
(Mult mai precis decit viewfinder al aparatului de filmat, oricum)
Asa cum am mai spus, am obiective interschimbabile (magnetic mount) care sa arate pe monitor aceeasi imagine ca cea filmata.(5 perechi de la wide la TL)
Sistemul este absolut silent (22db)
iar greutatea este de aprox 450gr. Stiu ca arata "infiorator" de mare, dar sint doar tuburi de aluminiu care sa mentina camerele in pozitia care trebuie.
A fost folosit in citeva teste locale (Vancouver) si pe o productie in Finlanda (early prototypes)
Am terminat in sfirsit 10 units si sint in stadiul de a le promova (demonstra aplicabilitatea, uz, etc)
Am facut un test (demo) in care am folosit systemul sa tin in focus un cub atirnat de tavan cu ata care se misca de-la si inapoi spre obiectiv (hutza) la diafragma deschisa complet.
Am fost uimit de rezultate si mai ales de faptul ca mi-a trebuit si mie (ca inventor si camera assistant) o vreme.. sa-mi obisnuiesc mina sa "asculte" de ochi ! ! !
Urmatorul test a fost cu doua pendule miscindu-se in tandem. Am reusit sa trec de la unul la altul si sa mentin pe oricare pina nu s-au mai miscat.
De aici nevoia de "scoala" (mai precis practica) si reticenta unora dintre colegi de a "incerca".
Aici, filmul e o industrie. Oamenii care lucreaza depind de productii sa-si plateasca casele, masini, etc. si nu-si permit dupa ani de zile de meserie sa arate "stupid" pentru ca nu pot sa foloseasca un aparat!
Mai ales ca pina acum, nu este evident cind e clar si cind nu, dar pe monitor se vede orice "imperfectiune" si este "embarasing"
sa vada si altii "ce bun esti in meseria ta"
Nimeni nu e perfect si exista foarte multi colegi mai versati si cu experienta mai multa, dar cind pui monitorul.... e ca si cum ai ridica o fusta (se vede TOT !)
Camerele video au o rezolutie de peste 350 linii, iar monitorul este acordingly.
Rezolutia ar putea sa fie un - , dar cind sint la distanta de 40-50cm, orice mm inainte sau inapoi se vede. (close range)
For fun:
Pune doua geamuri unul in spatele altuia pe un fundal intunecat (dar nu paralele) ca sa-ti dai seama cumva de precizie.
Oricum, ce faci (sau ai facut) de meserie (sau de drag)?
Numai bine,
Dan
|