|
Si forma corecta e "ramane" nu "amane", "abundenta" si nu "aundenta", etc. Altceva? :grin:
In rest, nici vorba sa incerc sa-l discreditez cumva pe maestrul monstruosului si descoperitorul inconstientului van Aken ca valoare in istoria picturii. Spuneam doar ca studierea operelor sale nu necesita mutarea partilor posterioare pana in fata originalului, ci simbolistica/compozitia/etc. pot fi admirate dintr-o reproducere decenta, spre deosebire de sa spunem un Monet sau Seurat, la care s-ar simiti diferenta ceva mai pronuntat - legat strict de contextul discutiei noastre despre conditiile optime de vizionare.
Trebuie sa recunosc ca dincolo de a cunoaste ca Bosch picta alla prima, nu imi era familiar nici un alt detaliu despre inventiile sale in domeniul tehnicii de pictura. Asa ca indignat de lacuna evidenta in cultura mea generala, am purces la a rasfoi bietele carti de istorie a picturii pe care le posed in speranta de a afla mai multe detalii. Apoi am apelat in disperare de cauza si la Internet, cu aceleasi rezultate: adica nimic. Deci si prin urmare, cu adanca umilinta te rog sa-mi faci totusi o prelegere despre acest subiect (adica tehnica de protectie inventata de Bosch, eventual cu ceva referinte suplimentare).
In rest, poti sa-ti faci singur o idee, gandindu-te asa: daca vezi un film copiat pe VHS sau pe VideoCD, este foarte probabil sa vezi un pic mai mult decat jumatate din suprafata imaginii originale. Acum ia sa spunem "Corabia Nebunilor", incearca sa tai jumatate din ea si vezi cam ce ramane. Simplu, nu?
Noroc cu Divx-urile si DVD-urile ca mai salveaza ceva din situatia aceasta, spre marea fericire a operatorilor de imagine. :grin:
Salutari,
Andrei
|