View Single Post
Old 11 Aug 2002, 19:16   #8
Amyd
Guru

Amyd

Inainte sa te dai preadestept, o draga Ambra Blu ar fi foarte bine sa deschizi cartile despre care vorbesti.

Daca in cazul "Lord of the Rings" ai fi avut minimul bun simt (sic!) sa faci acest lucru, ai fi vazut ca marea majoritate a editiilor publicate dupa 1993 incep cu o "Note on text" scrisa de Douglas A. Anderson, din care citez:

"The Lord of the Rings is often erroneously called a trilogy, when it is in fact a single novel, consisting of six books plus appendices, sometimes published in three volumes."

De altfel, o simpla privire la continutul oricarei alte editii ti-ar fi demonstrat acest lucru, pentru ca in toate editiile pe care le-am vazut eu (si am vazut destule!) e impartita in 6 carti + anexe de la A la F.

"Lord of the Rings - The Fellowship of the Ring" a fost publicata pentru prima data in Marea Britanie de catre George Allen & Unwin pe 29 iulie 1954, "The Two Towers" pe 11 noiembrie 1954 iar volumul final, "The Return of the King", pe 20 octombrie 1955. Diferenta de timp intre volume a fost data de imensa munca de corectura a matritelor (in special din cauza interventiilor binevoitoare dar contrare intentiilor lui Tolkien de genul transformarii "dwarves" in "dwarfs" si alte aberatii of the same nature) si de asemenea de durata mare care i-a trebuit lui Tolkien pentru a alcatui indexul de nume si descrierile din anexe pe care le promisese cititorilor sai inca de la aparitia primului volum.

Iti recomand cu caldura pentru propria ta cultura (inainte de a te face de ras mai departe) sa pui mana si sa citesti "The Letters of J.R.R. Tolkien" si "J.R.R. Tolkien: A Biography", ambele editate de Humphrey Carpenter cu contributia lui Christopher Tolkien, ca sa te lamuresti cum sta treaba, inclusiv in privinta originii titlurilor celor trei volume. After that, mai vorbim, ok?

In locul tau n-as baga mana in foc atat de des, pentru ca te poti arde... :wink:

In privinta festivalului, asa cum scrie si in mesajul meu initial, este o definitie citata din dictionar. Sunt sigur ca vei putea sa o gasesti si tu cu un pic efort si toate nelamuririle iti vor fi clarificate. :grin:

Multumesc pentru corectura in privinta cuvantului "creata", e o greseala care o fac cam des... :sad:

Salutari,
Andrei
Amyd is offline   Reply With Quote sendpm.gif