View Single Post
Old 24 May 2002, 20:52   #47
Daydream
Junior

Daydream

Un pas, doi, trei. Intru in cinema. O data, de doua ori, de trei ori, de...

... Light goes out, incepe proiectia. Hmmm, oare m-a lasat pe mine vederea chiar atit de mult sau totusi imaginea e cam soft? La Mall, la Patria, la unde vreti voi, mai putin la Glendale pentru ca acolo inca n-am ajuns. Dar o sa se intimple si asta. Si ca tot vorbeam de proiectie, sunt curios, ce tip de proiector au la Glendale? Pentru ca am vazut mai demult un fragment de concert cu Yanni in timp ce asteptam sa inceapa nu's ce film si proiectia mi s-a parut diferita de cei 35mm cunoscuti. Plus ca un tip de acolo care probabil manipula instalatia se juca cu o telecomanda de la ceva metri distanta si asta imi da de gindit acuma ca-mi aduc aminte. In fine, nu ma pricep cine stie ce la proiectoare cinematografice, poate am inceput sa visez digital prea mult :smile:.

To Amyd: interesant ce spui, dar sunt curios cum de esti asa de sigur ca formatul de achizite digital pentru AOTC e mai slab decit pelicula de 35mm si cum ca restul ar fi doar hype...? I mean, vorbim de multi-miliardarul Lucas nu de John-Danger si camera lui de 1000$...:smile: Ideea ca proiectia digitala inregistreaza constant scoruri mai mici decit pelicula de 35mm s-ar putea sa fie la fel de bine hype... De cei 35mm nu mai ai cum sa tragi ca aia sunt de atita vreme; in domeniul digital noutatile pot sa apara peste noapte (nu si standardele, e adevarat, dar totusi...). Ce rezolutie se foloseste acum? 1920x1080 or beyond that, or not, or what? Is there a standard...? Well, rezolutia nu e totul, asa ca ce facem? Dam juma de vina si pe echipamentele de proiectie din cinema sau nu? Hmmm...

Cum e filmul? Filmul asta e ciudat, asta e. Depinde cum il privesti poti sa ajungi la diverse concluzii. Modul cum filmul incearca sa alcatuiasca un tot... mmm, merge destul de dificil, si doar pentru cineva familiar cu subiectul. Exista insa aici o problema de perceptie. Pentru ca nimeni nu mai poate sa privesca spectacolul cu ochii copilului de 7 ani, care ochi stateau sa-i sara din cap cind se uita la Imperiu... Acuma poti sa vezi filme cu sutele din varii surse, acuma oricine cu o camera de 7-800$ luata de pe Bursa poate sa fie si regizor si producator si multe altele. Si nu mai e acelasi lucru. Asa incit dindu-mi seama de asta nu pot spune decit spre propriul amuzament ca eu as fi filmat altfel anumite scene :smile:. Se putea trece de ex. peste aruncatul cu suruburi in pereti si se putea insista 5-10 secunde in plus pe expresia fetei lui Anakin cuprins de furie, remuscari, tristete si multe altele. Actorului puteau sa i se dea unele indicatii, pentru ca in mod sigur Heyden C. are talentul sa le joace. Si as fi editat filmul mai putin abrupt si mai clar cu privire la locul actiunii; asa pare putin naucitor seria cut to Tatooine, tusken raiders slaughtering, cut to Geonosis, Obi-Wan investigating. The colors are muted in the same way, no clues there. E acceasi planeta sau nu? A trebuit sa explic asta persoanei de linga mine...

In fine, la naiba cu aprecierile (prea) tehnice, Lucas mi-a gaurit buzunarul in varii locuri cu filmul asta, macar sa ma distrez uitindu-ma la el...! :smile: Si din punctul asta de vedere Lucas ne-a dat ce-am cerut. Make no mistake: THIS MOVIE IS JEDI BUSINESS! If you failed to see this don't waste time to say you saw the movie, go back to your drinks! :smile: There are apprentices, knights and Jedi masters; there are Jedi falling in love and falling into rage; there are young Jedi and wise, high-spiritual Jedi; there are Jedi fighting and Jedi dying; there are Jedi against Sith. And they use all the strenght that flows from the Force to tear apart the shroud of the dark side...!

De fapt Lucas a incercat sa ne dea prea mult...! Doua ore si un sfert au trecut fara sa stiu cind si este evident ca unele subiecte n-au mai avut unde sa fie dezvoltate. Scena temporala lucreaza aici impotriva lui Lucas. Trilogia clasica acopera o perioada mult mai ingusta in timp, fara sa determine schimbari majore de personaje. Si o paralele interesanta. Pierderea celor apropiati il impinge pe Anakin spre partea intunecata, in timp ce pentru Luke situatia e exact inversa. The son greater than his father?

Cit il priveste pe Heyden Christiensen gasesc ca prestatia lui e foarte buna. Degeaba il critica unii sau altii. E usor sa vezi partea goala a paharului. Insa sa ne gindim in cite feluri diferite ar fi putut sa o dea in bara si actorul, si echipa, si in cele din urma, inevitabil, si filmul, avind in vedere ce rol era de jucat. Sigur ca se puteau face unele chestii mai bine, anumite scene se puteau juca altfel, dar asta se cheama regie, indicatii de platou si altele, nu ma pricep, dar n-au de-a face cu actorul in sine.

Iar Yoda digital... He, he. Pur si simplu acesta este diferit si poate de aceea neasteptat pentru unii. Expresia, miscarile dar in mod special prezenta marelui maestru ...well, it rulled supreme the entire movie! Dar decit sa stau sa numar de cite ori cade sabia sa asupra lui Dooku gasesc ca e altceva mai bun de observat: diferenta de Forta necesara pentru a distruge ceva comparata cu cea utilizata pentru a indrepta/repara/construi. Usor, printre frame-uri, pentru cine are ochi sa vada, este aratat cit de usor este pentru Dooku sa prabuseasca ditamai coloana si de cita forta spirituala are nevoie Yoda (dar si cita precizie!) pentru a indeparta raul, lin, calm, serene I may say... all at once. Si mai e ceva. Cit de priceput poate sa devina cineva intr-ale fortei? "You have much to learn". Ok Dooku nu e Darth Sidious/Palpatine dar nici the average Johnny-devil. Poate ca Yoda nu se referea la puterea vizibila a descarcarilor-electrice-prin-forta cit mai mult la intelegerea acesteia, la modul de utilizare, la faptul ca LUMINA pe care o reprezinta Forta nu este ceva ce se poate demonstra si impune asupra altora...

Cit priveste problema armatei clonelor, cine e si ce vrea ea? :smile: Well, clear your mind and you'll see it. Este evident ca batalia clone vs. droizi nu s-a terminat nicicum cu o victorie. Este la fel de clar ce anume ii raporteaza Dooku lui Darth Sidious: "Razboiul a inceput!" Victorie, infringere, nu conteaza! Tot ceea ce are nevoie partea intunecata este sa fie razboi, dezordine, anarhie, no-men's-land. Asta este calea ce va justifica in ochii multora masurile ce vor conduce in final la dictatura, la Imperiu. Iar pentru a avea razboi ai nevoie de cel putin doau parti combatante... de doua armate...! You do the math.

Astfel incit mi-am permis in cele din urma sa ma bucur de filmul asta intr-un mod cit mai apropiat de privirea pustiului de 7 ani de care vorbeam mai la inceput. Si de fiecare data cind am iesit din cinematograf mi-am regasit zimbetul acela cu care imi priveam cu multi ani in urma degetele de la mina dreapta in timp ce le primbam iluzoriu spre diverse obiecte care, culmea!, tremurau usor si se miscau lin sustinute de Forta... imaginatiei mele. Si o data in plus am inteles ce este Star Wars.
Daydream is offline   Reply With Quote sendpm.gif