Interesant topul tau personal, Floydman, si foarte canonic; scoborat e parca din topurile criticilor iar pe primul loc vad filme nu neaparat despre razboi, ci despre conditia intelectualului in razboi.
Apocalypse Now e facut dupa un roman de Joseph Conrad si se spune ca ar fi cel mai bun film DESPRE razboi al tuturor timpurilor. Sunt momente in care cred ca asa e, desi am ajuns la concluzia ca trebuie facuta diferenta intre subiectele filmelor de razboi, dar anti-razboi, cum ar fi Apocalypse Now, Platoon si The Thin Red Line si filmele care justifica in cele din urma necesitatea razboiului, Saving Private Ryan si Black Hawk Down.
Cat despre "optiunile egoiste, pretins umanitare" ale americanilor, dincolo de generalizare si de tentatia de politica discutata la coada la brutarie, trebuie sa vezi Black Hawk Down, realizat dupa un caz real (si eventual si ramasitele World Trade Center), pentru alte distinctii importante. Iar pe mine ma tradeaza aici fundalul de stiinte politice.
Nu vreau sa jignesc cu optiunile mele, insa Sven Hassel imi pare un fel de Sandra Brown al literaturii despre razboi. Recomand, pentru topurile tale elevate, Ernst Jünger.