Filme si literatura SF
- continuare a discutiei de la Filme in general/ Lord of the Rings -
Mi-am revazut niste notite mai vechi despre SF si am gasit pe-acolo cateva lucruri care mi-au mai indulcit parerea.
Mi-am adus aminte de "Neuromancer" al lui William Gibson si de "Zanzibar" al lui Brunner. Si de schita "Johnny Mnemonic" dupa care s-a facut un film, dupa mine nu prea reusit.
Si de "Mana stanga a intunericului" a Ursulei K. LeGuin. Mai sunt si altele si dupa unele astept sa se faca filme.
Insa prototipul meu de film SF, hai sa-l numim serios, este "Solaris" al lui Tarkovski. Cititorul de SF in general este un tip avid de informatii noi, de solutii noi, de ingeniozitate si teorii inteligente despre viitor. Frumos... poti sa scoti o gramada de entertainment din asta.
Insa filmele SF, chiar cand textul e bun cauta sa satisfaca imediat: un gadget nou, un efect special de ultima ora. Perfect, sunt de acord... daca vreau filosofie nu ma uit la filme SF (cineva p'aici nu dadea doi bani pe asa filosofie din Matrix, si avea dreptate). Dar Solaris demonstreaza si reversul pentru ca isi depaseste textul initial, se cripteaza, te invita la mai mult si nu-ti ofera deloc satisfactia raspunsurilor la intrebarile simpliste de genul, dar pana la urma exista viata extraterestra, sau (intrebari ingineresti) dar cum se realiza propulsia la nava aia...