Thread: Crouching Tiger
View Single Post
Old 29 Jan 2002, 11:23   #14
Amyd
Guru

Amyd

Da, dupa cum am mentionat clar in inceputul mesajului meu precedent, inteleg foarte bine criteriile de selectie ale Academiei, dar nu sunt de acord cu ele, in privinta aceasta.

Da, am vazut in intregime "Amores Perros", altfel nu mi-as permite sa spun ca e mai bun decat CTHD numai dupa un trailer. Dupa ce o sa-l vezi, o sa vezi ca termenul de "catastrofism" nu e chiar asa de potrivit.

Despre cinematography (mersi pentru precizare, de altfel, ce m-as face fara tine... ), intr-adevar, a fost votat de cei 3000 de membri ai Academiei. Si mie inca mi se increteste parul cand ma gandesc ca au putut sa treaca cu vederea atatea greseli. Ma rog... gusturile nu se discuta.

Despre zbor, este vorba de adaptarea povestii la mijloace. Sabiile Jedi-lor din Star Wars arata foarte bine, dupa parerea mea. Ma conving si acum. Sarmele din CTHD, nu.

Mitologie sau nu, in momentul in care vrei sa-l atragi pe spectator in afara realitatii pe care o intelege el, trebuie sa fii foarte atent cu orice lucru care il poate arunca inapoi. Sau, intradevar, daca nu ai mijloacele tehnice sa o faci, atunci ii dai niste coduri clare de comunicare, daca vrei, niste "ghilimele" de limbaj cinematografic, care sa-i atraga atentia ca da, aici e ceva special. Din pacate, Lee merge pe un fel de cale de mijloc: si realism fara echivoc, si metafora dar fara ghilimele. Si de aceea, dupa parerea mea, efectele speciale scad valoarea filmului, in loc sa o creasca.

Si apropo de "Lord of the Rings", unul din motivele majore pentru care nu a fost ecranizat cu adevarat (Bakshi nu conteaza), a fost ca toti regizorii care s-au apropiat de proiect au considerat ca nivelul din zilele lor al efectelor vizuale nu este inca pregatit pentru a ecraniza cum trebuie cartea. Deabia Peter Jackson a reusit sa-i convinga pe execsii de la New Line ca da, se poate, cu un demo reel facut in Noua Zeelanda cu ce poate sa creeze WETA. Deci, dupa cum vezi, unele filme potentiale trebuie sa-si astepte epoca...

Nu, nu imi permit sa spun ca tragediile shakespeariene sunt fortat lacrimogene.

Imi permit sa spun doar ca asa mi s-a parut finalul filmului CTHD. Sincer sa fiu, am ghicit finalul din momentul in care legenda copilului (parca?) care sare de pe muntele Wudan este povestita. Ma asteptam la o rezolvare mai eleganta a conflictului pe care de alftel tu il descrii foarte bine. Cum altfel ar fi putut fi rezolvat, nu stiu. Insa mie gustul acru/dulce mi l-a lasat in forma actuala. Si intuiesc ca se putea mai mult, pentru ca in ansamblu, povestea promite.

Ah, si apropo de muzica, asta a fost o alta problema de care am uitat sa pomenesc. Desi multi au spus ca muzica este complet diferita de sonoritatile vestice, din pacate modul de folosire al ei ca semnal de "aici plangeti" si de santaj emotional al spectatorului este foarte vestic. Evident, problema asta o au marea majoritate a filmelor, dar aveam asa o mica speranta ca poate China o sa incerce ceva diferit.

Salutari,
Andrei
Amyd is offline   Reply With Quote sendpm.gif