Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Film in general (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=227)
-   -   Filmul-exploitation (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=98048)

SMC 13 Jun 2011 14:31

Filmul-exploitation
 
Ar fi perfect posibila reducerea intregii cinematografii la lunga istorie a filmelor exploitation. Producatorii de film au incercat intodeauna sa valorifice ultimile trenduri ori potentialul starurilor-pop pentru intreprinderile lor cinematografice. Ca o consecinta directa a restrictiilor impuse de cenzura, studiourile au incercat sa-si atraga audienta in cinematografe speciale (asa-zisele grindhouse theahters), unde publicului ii era promis ceva ce nu mai avusese sa vada niciodata.
Sex si descrieri exagerate ale violentei constituie piatra de temelie a cinemaului “de exploatare”. De la nuduri inofensive (via filme de actiune kitch impachetate melodramatic) la absurditatea capodoperelor lui Russ Meyer, este incredibil pana unde sexploitation-ul si-a creat drum in istoria cinematografiei. Aparitia VCR-ului a daramat barierele spectatorului obisnuit prin pornografia hardcore. De asemenea, elemente ale filmelor-splatter (altminteri, directii recurente urmate de filmul-exploitation , l-au transformat intr-un vehicul perfect al unei estetici ce pleda pentru mutilarea sumelor imense de carne), se regasesc si in cinematograful mainstream hollywoodian. Ironic, descoperirea combinatiei acestor doua marci, pune capat carierei clasicului trash si cineastilor exploitation precum Meyer, Jess Franco si Joe D’Amato. Presiunea nevoilor cinematografice incheie subit existenta acestor pionieri absoluti.

chuckyfan 13 Jun 2011 15:27

Personal, nu sunt un fan al sexploitation. Din acest gen le prefer pe alea care exploateza violenta. Prima data am auzit de acest "gen" cand am gasit site-ul de unde imi procur filmele ( piratez ) pe care le urmaresc ( cinemageddon ).

Astea aparute in ultimii ani, care se vreau a fi un tribut adus genului sunt foarte foarte reusite ( Hobo with a Shotgun, Machete, Planet Terror etc. )

SMC 13 Jun 2011 16:10

Asa e, is de notat si omagiile mentionate de tine.
Totusi, cred ca ti-ar face o deosebita placere sa vezi si filme regizate de cineastii pe care i-am adus in discutie. Sunt... "gasibili" (cu ceva efort) ;)
Vezi, spre ex. cultul "Faster, Pussycatt..." al lui Meyer. E delicios.

Cinemania 13 Jun 2011 16:47

Sau te poti apuca sa-i exploitezi pe Mario Bava si Sergio Martino.

SMC 13 Jun 2011 17:02

Aia-s "galbeni", dar exista similaritati... e adevarat.

chuckyfan 13 Jun 2011 17:17

De cate ori incerc sa urmaresc un giallo intervine altceva in program si nu-l mai vad. Cineva acolo sus e impotriva acestui gen=)).

Ati vazut Run! Bitch Run! , e ceva de el. Arata delicios, dar ma gandesc sa cer o parere inainte de a-l viziona.

SoricicaMov 14 Jun 2011 16:20

Cinemania, Sunset Boulevard e sau nu e un ''hagsploitation''?

Cinemania 14 Jun 2011 17:43

E prima data cand aud de hagsploitation B-)

SoricicaMov 14 Jun 2011 18:10

Citind pe Wiki despre Le Théâtre du Grand-Guignol, am facut un salt si la Grande Dame Guignol, un subgen al horror-ului cunoscut si ca ''hag horror'' sau ''hagsploitation'', in care babute demente fac tot felul de lucruri traznite, cred ca cel mai cunoscut film din categoria asta este What Ever Happened to Baby Jane?, care a dezlantuit ''seria semnelor de intrebare'' What Ever Happened to Aunt Alice?, What's the Matter with Helen?, Whoever Slew Auntie Roo? :))

SMC 14 Jun 2011 20:10

Are horrorul asta la "subgenuri" incat nici el nu le mai tine socoteala. Anual cred, se contureaza din ce in ce mai mult ca un super-tata, cu copii bastarzi in toate curentele, esteticile si stilurile cinematografice (im)posibile... :P

Ia spune, in "subgenul" ala cu babute nastrusnice, nu se pomenea si de "Arsenic and Old Lace", al lui Capra? - ca nu m-ar mira sa se gaseasca vreunul care sa zica ca ala i-a fost temelia. :))

SoricicaMov 15 Jun 2011 00:57

Cred ca batranelele din Arsenic and Old Lace se situeaza ceva mai departe de profilul hoascai dintr-un hag horror care trebuie sa se inscrie in urmatorii parametri: instabilitate mentala generata de pierderea unui paradis al frumusetii si tineretii pe culmile gloriei, competitia cu un alt personaj de sex feminin fata de care simte ura si gelozie si caruia de cele mai multe ori ii provoaca moartea in mod premeditat, are manifestari grotesti, exagerate, cu un climax violent, tortureaza fara scrupule si prin actiunile criminale urmareste sa scape de persoanele pe care si le imagineaza ca fiind obstacole in calea resuscitarii fericirii din trecut, ah, si da, actritele sunt de obicei nume mari, cu patina, ale cinema-ului hollywoodian al anilor '30 - '40 (Bette Davis, Joan Crawford, Olivia de Havilland...)

carmen_angelus_romila 30 Oct 2018 19:14

M-ati facut sa ma documentez in acest sens. Revin...!


All times are GMT +2. The time now is 13:25.

Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.