Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Film in general (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=227)
-   -   Inchisoarea: loc suprem al degradarii umane! Filme despre viata din spatele gratiilor (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=96915)

rvn 29 Mar 2010 21:06

Inchisoarea: loc suprem al degradarii umane! Filme despre viata din spatele gratiilor

Salut!
Ma gandeam,daca tot avem un nou film romanesc premiat plin de dramatism,ce trateaza un subiect sensibil al societatii in general si al celei romanesti, in special si anume viata infernala de zi cu zi a detinutilor dintr-un penitenciar din Romania anului 2010,sa facem un periplu cinematografic avand ca obiectiv, filme lansate de-a lungul timpului care au avut acelasi subiect ca si mult apreciatul de critici "Eu, cand vreau sa fluier,fluier!"
Va las libertate deplina in a va exprima parerea despre aceasta hiba sociala veche de cand lumea si despre modul cum au reusit cineastii s-o surprinda in filmele lor,mesajul pe care il transmite un astfel de film,actorul care a avut cel mai reusit rol in postura detinutului...si alte chestii care va mai trec prin cap legate de subiect.
Indraznesc sa fac o lista cu filme pe care le-am vazut si care m-au impresionat prin realism,complexitatea personajelor si a scenariului si realizare artistica de exceptie.
Iata numele filmelor si va invit sa completam impreuna lista:
-Escape from Alcatraz
-Papillon
-The great escape
-The green mile
-The silence of lambs
-Primal fear
-The road to Guantanamo
-Shawshank Redemption

Pitbull 29 Mar 2010 21:30

Excelentä idee! Imi vin în minte urgent:
«Un condamné a mort c'est évadé», Robert Bresson
(Capodoperä a genului - si nu numai!)
«Un prophète», Jacques Audiard
"Midnight Express", Alan Parker
(Cu ambele, "...fluier" prezintä asemänäri inevitabile.)
"Alien III", David Fincher
"Runaway Train", Andrei Mihalkov-Koncealovski

Windom 30 Mar 2010 07:10

Originally Posted by rvn:

-The silence of lambs

The Silence of the Lambs??? Objection si la Primal Fear si The Great Escape. Nu cred ca au ce cauta aici.
OZ, in schimb, ocupa un loc fruntas...

manole.cosmin 30 Mar 2010 08:00

The last Castle! :-bd

ulrich 30 Mar 2010 08:05

Originally Posted by Pitbull:

Excelentä idee!

subscriu, chiar ca subiectul merita dezvoltat (dincolo de simple enumerari de titluri) si extins; inchisoarea inteleasa nu doar spatial, ci si ca obstacol mental (auto)impus.

adaug si eu deocamdata: "cool hand luke", "in the name of the father" si "kiss of the spider woman"

Cinemania 30 Mar 2010 08:22

Imi vine in minte Interrogation al lui Bugajski.

Absolut demolator.

Pitbull 30 Mar 2010 08:53

Originally Posted by Windom:

The Silence of the Lambs (...) si The Great Escape. Nu cred ca au ce cauta aici.

1) Acea închisoare de maximä sigurantä unde Clarisse are primele consultäri cu Hannibal... Wow-brrr...!
2) Un lagär de prizonieri de räzboi nu e tot o închisoare?
...ceea ce-mi readuce în minte:
"Escape to Victory", John Huston.
"Schindler's List", Steven Spielberg
"La vita e bella", Roberto Benigni

Si, deci (bune, rele...):
"Ringul", Sergiu Nicoalescu.
"O luminä la etajul X", Malvina Ursianu (despre reintegrarea unei foste detinute în societate; aici transpare perfect tocmai acea notiune mentionatä mai sus de Ulrich: "închisoarea din noi însine").
"Cel mai iubit dintre pämânteni", Serban Marinescu
"Intâlniri înrucisate", Anca Damian.

"Garä pentru doi", Eldar Riazanov (putine secvente în închisoare, la început si sfârsit - dar esentiale pentru tot filmul).
"The Blues Brothers", John Landis (din nou, închisoare doar în copertele filmului).

Rvn n-a propus limite, gen "numai închisori civile", sau "închisori pe timp de pace", sau "filme din care cel putin X% sä se petreacä în spatele gratiilor". Ideea e ca închisoarea, indiferent de ce tip sau cât de amplu dezvoltatä, sä figureze în film ca un motiv, nu ca un pretext sau un element pasager (ca în numeroasele secvente carcerale prezente altminteri în multe filme, dar numai pentru completarea actiunii, färä un rol determinant major).

legardere 30 Mar 2010 09:06

Si sa venim putin mai aproape, cred ca ar fi demn de adaugat aici si

Felon

pe mine personal chiar m-a tinut in scaun.

Windom 30 Mar 2010 09:07

Filmele de mai sus nu sint filme despre spatiul carceral atita timp cit au de-a face cu acest subiect doar tangential. Una e inchisoare si alta e lagar. Motivele incarcerarii sint, pina la urma, diferite, psihologia personajelor e diferita. Iar Silence of the Lambs? C'mon... Luam acum la puricat toate filmele care au o scena ce se petrece intr-un beci sau donjon si ii zicem "film despre inchisoare"?
Filmele care intra in aceasta categorie sint cele care abordeaza conditia puscariasului (nu a prizonierului, acolo e altceva). Cel putin asa vad eu lucrurile.

Pitbull 30 Mar 2010 09:16

Rvn, e topicul täu (apropo, congratulations encore une fois!). Fii bunä, te rog, si precizeazä-i mai clar parametrii, în raport cu aspectele evidentiate de Windom si de mine.

Windom 30 Mar 2010 09:22

Ce ziceti de Le Trou (1950), Brubaker (1980), Carandiru (2003), teribilul Hunger (2008), unicul Ghosts... of the Civil Dead (1988), Animal Factory (2000)?
Sa nu uitam fenomenul "chicks behind bars", declansat de Caged (1949), apoi trash-uit de Jess Franco...

keepwalking 30 Mar 2010 09:24

"Contele de Monte Cristo" cred ca vorbeste elocvent despre un sentiment care insoteste experienta carcerala: razbunarea.
bine, e doar un exemplu la indemana....

@windom

brubaker, urmat de the last castle, tot cu redford.
n-a pomenit nimeni de luke, mana rece? :)

Windom 30 Mar 2010 09:27

Aruncati un ochi si aici:
http://www.prisonmovies.net/

keepwalking 30 Mar 2010 09:32

"Il generale della Rovere", cu Vittorio De Sica...."Pasararul din Alcatraz", cu Burt Lancaster

omudindulap 30 Mar 2010 13:12

Ce spuneti de Das Experiment (2001) ? Desi aici incarcerara este una voluntara, zic ca-si poate gasi locul in acest topic.
Aa..si American History X.
Apropo, daca vreun cinemagist a trecut pe la Sing-Sing, poate ne impartaseste si noua experienta.

Adaug si Sleepers (1996).

miercuri 30 Mar 2010 13:54

Monster's Ball, mai ales in prima jumatate, dar si overall.

marius_em 30 Mar 2010 14:58

Hiba sociala? C'mon! E o necesitate sociala. Inchisoarea e naspa, dar asa si trebuie sa fie. Ar trebui sa fie mai multe inchisori, de fapt de aici cred ca deriva toate problemele actuale privind acest sistem. Daca am avea si bani si resurse si timp, am trata detinutii, nu doar i-am pedepsi. Asa puscaria e doar de stat pe tusa o perioada, dupa care omuletii revin la vechile obiceiuri.

Si ati uitat de A Clockwork Orange. Eu as fi de acord cu acel tratament Ludovico. Ar fi tot ca o inchisoare mentala, mult mai eficienta din punct de vedere social decat zidurile palpabile. Si daca ar fi si reversibil, ar fi perfect. Ii dai o perioada de pedeapsa mentala, dupa care il analizezi psihologic, vezi daca si-a dat seama ca societatea nu-i accepta comportamentul, si daca e bine, il "eliberezi", daca nu, continui.

Mercutio 30 Mar 2010 19:59

Before the night falls

Mercutio 30 Mar 2010 20:06

Originally Posted by Windom:

Ce ziceti de Le Trou (1950)...

cum e? de vreo 3-4 ori am vrut sa-l inchiriez dar am renuntat, dupa cate scrie pe coperta dvd-ului nu pare cine stie ce. merita?

Disciple 30 Mar 2010 21:47

"Felon - Legea Puterii" (2008) in regia lui Roman Vaugh cu Stephen Dorff, Val Kilmer, Sam Shepard, Harold Perrineau ( OZ!!!) etc.
Un film foarte bun in ciuda previzibilitatii cu care a fost intampinat.

http://www.cinemagia.ro/trailer/felo...-puterii-1765/

Actiunea se petrece intr-o inchisoare in care regulile societatii nu mai au nicio insemnatate, iar diferentierea se face pe rase, nu pe gasti. Necosmetizat, intens, substantial, dar din pacate subestimat acest film este un "must see" pentru fanii genului.

Un alt titlu omis de voi:

"Dead Man Walking" - regia: Tim Robbins, cu Susan Sarandon si Sean Penn.

All times are GMT +2. The time now is 11:26.