Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cafenea (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=233)
-   -   DEX: un cuvant nou (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=95743)

illotempore2002 25 Jun 2009 12:58

DEX: un cuvant nou

CANELÚRĂ, caneluri, s.f. 1. Şanţ îngust care brăzdează vertical (sau elicoidal) corpul unei coloane, al unui pilastru etc.; şanţ pe suprafaţa pieselor unor maşini, servind la îmbucarea cu alte piese; nut (1). 2. Fiecare dintre adânciturile longitudinale ale trunchiului unui arbore. – Din fr. cannelure.

p.s. topic in care postam cate un cuvant nou, special, rar folosit (sau pe care noi nu il stiam, dar tocmai l-am aflat).....scopul - extinderea vocabularului.

jactati 25 Jun 2009 13:28

Originally Posted by illotempore2002:

CANELÚRĂ, caneluri, s.f. 1. Şanţ îngust care brăzdează vertical (sau elicoidal) corpul unei coloane, al unui pilastru etc.; şanţ pe suprafaţa pieselor unor maşini, servind la îmbucarea cu alte piese; nut (1). 2. Fiecare dintre adânciturile longitudinale ale trunchiului unui arbore. – Din fr. cannelure.

p.s. topic in care postam cate un cuvant nou, special, rar folosit (sau pe care noi nu il stiam, dar tocmai l-am aflat).....scopul - extinderea vocabularului.

da-ne si noua din psihologie. ca asta-mi starneste nostalgii/angoase politehniste. welcome back.

illotempore2002 25 Jun 2009 13:36

thnks :)

about psyche ... just ask
reactia mea e aceeasi cu a ta, fata de propria formare (nu as vorbi despre psiho cum nu ai vbi tu despre inginerie)

Chambord 25 Jun 2009 13:38

LEŞINĂ = pe unde merge „le tren”

si in ton cu specificul forumului:

TRACTOR = actor cu mult trac

daca stiati altfel, stiati GRESIT !

illotempore2002 25 Jun 2009 13:39

DUBIOS = sofer de duba

Tablagiu = jucator de table

Pitbull 25 Jun 2009 13:55

Originally Posted by illotempore2002:

O stiu din clasa a VII-a, când prin grija Partidului si a Guvernului, a Toaräsului Nicolae Ceausescu PER-sonal, fäceam la scoalä practicä în atelier.

Termeni juridici:
- uzucapiune
- dezmembräminte
Corinka, be so kind...

bre 25 Jun 2009 14:15

si io tot din generala, ce ne mai stresa profa cu arta greaca....cred ca visam ordinele alea si noaptea. :D

termenii juridici si economici nu pot sa-i sufar (no offence corink :) ). mi s-au parut mereu asa de ciudati.

corinka 25 Jun 2009 15:26

Uzucapiunea sau prescriptia achizitiva este un mod de dobandire a dreptului de proprietate asupra unui bun ca urmare a posesiei neintrerupte asupra acestuia pentru o anumita perioada de timp.
Perioade:
Uzucapiunea de lunga durata - 30 ani.
Uzucapiunea de scurta durata - 10-20 de ani.

Dezmembramintele dreptului de proprietate sunt acele drepturi reale principale care nu confera titularului sau toate cele trei atribute specifice dreptului de proprietate (posesia, folosinta si dispozitia) [adica dreptul de proprietate este dezmembrat, de aceea se numesc asa].
Ele sunt: uzul, uzufructul, abitatia, servitutea si superficia.

Pentru mai multe detalii si informatii complete consultati un manual de drepturi reale. :D

Si gata, nici mie nu-mi place sa vorbesc despre drept, cum nici altii nu au chef de psiho sau poli.

Judex 25 Jun 2009 15:42

Ei, eu am chef sa vorbesc despre aviatie. :D

ESCAMOTARE - operatiune prin care trenul de aterizare al unei aeronave se retracteaza în interiorul aripii sau a fuzelajului, reducându-se rezistenta la înaintare, ce are drept rezultat obtinerea unui surplus de viteza sau o reducere a puterii motorului.

halebardul 25 Jun 2009 18:55

da, http://www.ele.ro/messages_3842.html
mai bine am invata oamenii cand se pune cratima, cand doi de i, cand numai unul.
un fel de indreptar ortografic, ortoepic si de punctuatie :D

sa fi fost sau sa fii fost?
explica-ti sau explicati? cand se adreseaza mai multor persoane.
de-astea, basic.
Si mutam topicul la vreau sa stiu, cand intreaba aia cum se cheama filmul "Trei scheleti pe malul marii se trag de piele".

corinka 25 Jun 2009 19:03

Originally Posted by halebardul:

cand doi de i, cand numai unul.

Si doi i, nu doi de i! :)

Neuptolem 25 Jun 2009 19:05

Originally Posted by Mistah J:

Huzzah! S-a întors Illo! :D

Da' cand a plecat?
Aa...atunci cand am gonit-o eu...mda.

halebardul 25 Jun 2009 19:05

Originally Posted by corinka:

Originally Posted by halebardul:

cand doi de i, cand numai unul.

Si doi i, nu doi de i! :)

hai sa n-am parte!

Judex 26 Jun 2009 13:01

Revenim... :D

NUMARUL MACH este raportul dintre viteza de deplasare a unei aeronave si viteza de propagare a sunetului la altitudinea la care are loc zborul în conditiile unui mediu neperturbat. Numarul Mach se exprima prin: 1,2...5M, valoarea unui Km a vitezei de 1M=1224 Km/h. Numarul Mach local este raportul dintre viteza fluidului într-un anumit punct al domeniului în care are loc miscarea (pe o componenta a unei aeronave) si viteza sunetului în acel punct. Numarul Mach critic este acel M al avionului la care pe o zona oarecare de scurgere a aerului deasupra aripii se atinge viteza sunetului - M=1 -, viteza reala a avionului fiind mai mica decât M. Numarul Mach capabil este M la care aripa functioneaza în regim controlat, vitezele locale fiind reduse fata de viteza de zbor.

bre 26 Jun 2009 14:32

8-} 8-} 8-}

halebardul 26 Jun 2009 16:40

unde e Dragomara sa ne vada? =))
dexonline, frate!

Judex 26 Jun 2009 20:47

Originally Posted by bre:

8-} 8-} 8-}

What's up, bre? :D

paul_aramis 26 Jun 2009 22:17

tub Pitot. Judex, zi!

Judex 26 Jun 2009 23:06

Huh, Paul???
Adica ala care masoara presiunea dinamica si statica pt viteza?

paul_aramis 26 Jun 2009 23:07

ăla. ziceam să dai explicaţia ...

All times are GMT +2. The time now is 10:29.