![]() |
"Ursul"
"Dan Chisu debuteaza ca regizor de film, prin ecranizarea unei povesti petrecuta la Circul de Stat din Bucuresti, dupa revolutia din 1989.
Goran Bregovic va compune muzica, Chisu semneaza scenariul si regia, in timp ce imaginea filmului va fi realizata de Vivi Dragan Vasile. ... Filmul prezinta societatea romaneasca in perioada de dupa revolutie. Actiunea este plasata la sfarsitul lunii iunie, in 1990, la Circul de Stat din Bucuresti. Lungmetrajul contureaza o poveste banala despre o situatie banala. Toate in aparenta, insa. Din motive politice, un individ ajunge directorul Circului de Stat. Barbatul, in varsta de 30 de ani, nu are cunostinte de management si incearca sa rezolve problemele financiare asa cum a invatat la revolutie. Intregul demers devine tragicomic. Circul are doi tigri, un pui de elefant, patru camile si un urs. Inainte de primul spectacol de dupa revolutie, noul director ii aduna pe toti artistii circului la o sedinta pentru a-i anunta ca un vanator neamt le ofera 50.000 de marci ca sa-l impuste pe Ursul Martin. Dupa supunere la vot, artistii circului decid ca nu sunt de acord cu sacrificarea animalului. Din nefericire, directorul vanduse, deja, ursul, fara sa astepte parerea angajatilor. Nemaiavand ce face, il fura pe Mos Martin si fuge cu el, in munti, sa-l dea vanatorului. Cel delegat sa se ocupe de vanatorul neamt este un tigan, pe nume Maradona, a carui fiica se marita tocmai in acea zi. In aceasta situatie, angajatii de la circ pleaca pe urmele ursului. Finalul prezinta intalnirea dintre director, circari, urs si neamtul imbatat la nunta ghidului sau. Vanatorul se sperie de urs, isi uda pantalonii si se hotaraste sa nu-l mai impuste. In toata harmalaia creata, ursul se plimba cu o bicicleta. Directorul si circarii decid sa elibereze ursul si Mos Martin ajunge victima unui alt vanator neamt, care a platit pentru a impusca un alt urs." Sursa: Antena3.ro Articolul e mai vechi, sper ca intre timp ursul sa nu se plimbe cu un mountain bike. |
Aulö! :shock:
|
Eu banuiesc ca vrea sa fie o comedie bufa, parca si vad secventa alerta, pe muzia de bregovici, cu ala pisandu-se pe el, alergand pe dealuri, ursul dupa el pe bicicleta, turma angajatilor care vor sa-l salveze, impiedicandu-se unii de altii, celalalt neamt pregatindu-si cartusele dintr-un tufis si, mai in spate, alaiul de nunta, cu vioristul beat avand un sutien atarnand de arcus.
Kusturica, frate! (crede el) Usturica la chisu, mai degraba. |
Schita de mai sus e tipicä pentru profanii care, nefiind tocmai prosti si având unele idei interesante, plus o anumitä experientä de showbiz, mai mult sau mai putin tangentialä cu filmul, cred cä gata, sunt profesionisti.
Existä acolo resurse comice si dramatice, existä idei ofertante, dar sunt însäilate haotic si amatoricesc. Miza e minorä, dispersatä, iar premisele dramaturgice se combinä fortuit si doar superficial-fluent, färä acea coerentä de fond care transformä un sir de întâmpläri (generos spus: o poveste) în scenariu (basca päcätoasele alea de rigori ale meseriei!) In plus, urrrlä prrrimejdia de a cädea IAR în cliseele cu tigani, bijnitari, papagali si alte vulgaritäti. Povestioara de mai sus, dacä cineva o iubeste atât de mult încât nu poate träi färä s-o filmeze, ar avea nevoie de un cineast comic excelent, de sä te tävälesti pe jos de-atâta râs. (Saizescu...? Nici mäcar acum patruj de ani, la "Balul de sâmbätä searä"! - singura lui comedie reusitä.) SI, pânä acolo, de un scenarist/regisor cu experientä, care sä-i coaguleze organic sälätica de-acum. (Chisu...? Hmm :hmm: ) Ii urez din toatä inima succes, cäci... are nevoie! Miroase a noi orori, din päcate! :(( |
Poate sa-mi spuna si mie cineva de unde si pana unde e Dan Chisu cineast? Ca a initiat festivalul DaKino? Eu am auzit ca inainte de Revolutie, Dan Chisu era muncitor in Buftea.
|
corect!
miroase. Si care-i faza cu nunta in filmele romanesti? Aia mai vechi o bagau in tripticul "nastere, nunta, inmormantare" ca sa aiba, nu-i asa, toate fazele existentei. Mama ce destepti! Acum vad ca sunt nunte mute si alti nuntasi ca prilej de comedie. Ce-si spun ei: ridici nivelul din start cu o nunta. Ai veselie? Ai. Ai oameni beti care fac traznai? Ai muzica? Ai dantuiala? Ai ai ai. Se mai fura mireasa, se mai da soacra mare cu cracii in sus. Ce-ti mai trebuie pana sa-l faci si pe spectator sa se veseleasca acolo, in fotoliu? Ce, talent? Plimba ursul! E nunta la noi cum e Craciunul la americani. Toate lucrurile importante se intampla atunci. N-ar strica o pauza de nunti in scenariile romanesti. |
Originally Posted by Led-Ze-Pencil:
Dupä synopsis, si primele secvente, pare sä i se aplice si lui ce am spus deasupra. Dar... vom vedea. |
Originally Posted by mafalda:
poate interviul lui sa dea mai multe lamuriri. http://www.jurnalul.ro/articole/123573/ursul-lui-chisu Sa nu uitam ca mai e si teleast, scriitor, realizator de clipuri muzicale si actor. De ce tusiti? Dar iata ce mai spune el despre film: >>"Este un film despre o etapã din viaþa noastrã, derulatã imediat dupã Revoluþie, când nu ne cunoºteam adevãrata listã de prioritãþi ºi eram încã dominaþi de sentimentalism. Este ca o fotografie din tinereþe, la care te uiþi ºi te miri cât erai de slab sau cât de mult pãr aveai pe cap. ªi zâmbeºti. La fel ºi în filmul ãsta. Te uiþi cât de inocent ºi sensibil erai ºi cât de puþin alterat de capitalismul care abia îºi arãta colþii“, spune Dan Chiºu. Dupã câteva apariþii în faþa camerelor de luat vederi, în filme ca „Senatorul melcilor“, „Asfalt Tango“ sau „Faimosul paparazzo“, Dan Chiºu face prima încercare ca regizor. „Rãspunsul la întrebarea «de ce film» este simplu: De ce nu?... Voiam sã fac film de foarte multã vreme. Abia acum s-a copt. Acum am mai multã încredere în mine“, spune Dan Chiºu. „Va fi un film cu o cromaticã aparte: la început vedem Bucureºtiul tern al anilor ’90, cu maºini murdare ºi clãdiri cenuºii, care contrasteazã mai târziu cu satul românesc ºi natura înverzitã de început de varã. Din aceste motive, în prima parte a filmului, totul pare alb-negru, mai puþin grupul colorat al unor circari. Costumele sunt generoase. Fiecare artist este îmbrãcat de scenã ºi machiat de spectacol. Aºa pãrãsesc arena ºi aºa rãmân tot filmul“, adaugã el. >> Bai, omul are dreptate: De ce film? De ce nu? |
|
Ma refeream la faptul ca Dan Chisu e genul de om care crede ca se pricepe la toate, se apuca de multe dar nu face nimic cum trebuie.
De exp. festivalul Dakino, de cate ori l-a organizat a sufetit tocmai la capitolul organizare. Am vazut o emisiune la Realitatea TV cu Dan Chisu in rol de bucatar, unde era de-a dreptul penibil. Iar despre trecutul lui de muncitor la studiourile din Buftea, pur si simplu am auzit ca a fost recuziter. De asta ma intreb ce pregatire de specialitate are! Ce, nu am voie? |
Sa-i dam omului credit.
Daca tot si l-a luat de la CNC... Din adolescenta si-a dorit asta, sa faca film, va dati seama cate are sa ne spuna? Povestea cu ursul e doar la nivelul 1, dar daca va uitati mai in profunzime, cate semnificatii sunt acolo... Ia incercati sa le gasiti! |
ce nu inteleg eu e de ce Dan Chisu a luat credit de la CNC pentru DEBUT, din moment ce a filmat deja un lung metraj semi-independent. Spun semi-independent, pentru ca oamenii care au lucrat pentru film au fost platiti de Fundatia DaKino, iar pe factura lor scrie Servicii pentru Festivalul DaKino. Si banii pentru Festivalul DaKino stim cu totii ca vin de la CNC.
|
Pai dar n-au venit direct prin CNC
Eu daca ii dau un mar lui Georgel si Georgel nu-l mananca, hotareste sa ti-l de tie, nu inseamna ca eu ti-am dat un mar. |
|
Nu ma refeream la patalama neaparat, ci la faptul ca nu poti sa pui un aparat de filmat in mana oricui si sa ai pretentia sa faca o capodopera cinematografica. E necesara o pregatire de specialitate nu o diploma. Ca altfel ajungem la vorba aia "la arta si la politica se pricepe toata lumea"!
|
Originally Posted by films4all:
eu ma indoiesc ca DEBUT inseamna sa iei bani de la CNC (direct sau indirect). Porumboiu a facut film din banii lui, pentru al doilea a aplicat la CNC si nu a fost considerat ca debutant. Adrian Sitaru la fel, inca nici n-a avut premiera la "Pescuit Sportiv" (facut din banii lui), iar acum a primit finantare de la CNC, dar nu pt debut. Igor Cobileanschi a facut "Tache" pe banii MediaPro-ului (si inca n-a avut premiera) iar acum a primit finantare de la CNC, dar tot nu la debut. Eu din precedentele de mai sus nu inteleg decat ca astia au avut merele lor, iar CNC nu le-a mai dat mere pt debut. Chisu a avut si el marul lui, iar CNC-ul i-a mai dat unul. De data asta fara sa fie Georgel intermediar. |
Intamplator si nu prea, toate exemplele date sunt oarecum atestat. Chiar si Tache, fara a avea o premiera oficiala, a fost difuzat la TIFF. S-a vazut pe undeva debutul lui Chisu? Exista un montaj, fie el provizoriu sau final? A existat vreo vizionare, alta decat cea de cateva minute de la Anonimul? Daca raspunsul e nu, atunci omul n-a debutat inca...
|
Originally Posted by Once...:
intamplator sau nu, exemplele pe care le-am dat erau oarecum retorice. dar asa cum nici Tache, nici Pescuit Sportiv n-au avut inca premiera oficiala, la fel se poate spune si despre filmul lui Chisu. Neoficial, nu se stie cate proiectii a avut, cu prietenii, cu familia, mama, tata & bunica. Ideea e ca atunci cand va avea premiera la amandoua, va avea doua debuturi? |
Intre vizionari neoficiale cu mama, tata, catel si purcel si difuzare in cadrul unui festival e o uriasa uriasa diferenta. Tache a fost la Tiff iar Pescuitul la IPIFF anul trecut si la Venetia anul asta. In cazul filmului lui Chisu, nici macar nu stiu daca are un titlu si un montaj definitiv.
Daca Ursul, pe al carui scenariu a luat bani acum, va fi vizionat oficial (vizionarile pot fi de vreo cinci feluri - rating, presa, festival, avanpremiera sau premiera cinema - vazutul filmului cu prietenii nu se pune, pur si simplu) inainte de acest prim film experimental, atunci Ursul va fi debutul oficial. Doar in cazul in care Chisu va arata acest prim film in timp ce Ursul e in pre-, productie sau post-, se poate vorbi de anormalitate. Si chiar si atunci se poate argumenta ca la data inscrierii la concursul CNC, filmul no 1 nu era gata. Si, oricum, nu ma provoca apropo de ce e normal sau anormal, etic sau lipsit de etica. ;) |
>>
"URSUL" premiat la Festivalul de la Cottbus Proiectul de lung metraj "Ursul", regizat de Dan Chisu si produs de Tudor Giurgiu, a fost premiat cu Premiul "The Best Pitch Award" al sectiunii "Connecting Cottbus"; din cadrul celei de-a 18-a editii a Festivalului International de Film de la Cottbus, Germania. "Connecting Cottbus" a selectat 13 proiecte europene de film aflate in faza de dezvoltare a scenariului, cu scopul de a fi prezentate producatorilor, distribuitorilor si reprezentantilor posturilor TV prezente la festival, in vederea unor posibile coproductii sau cofinantari ulterioare. Premiul este in valoare de 3.000 Euro, consta in acoperirea cheltuielilor de script doctor / consultanta pe scenariu si a fost acordat in urma voturilor celor peste 60 de profesionisti din Germania, Ungaria, Rusia, Slovenia, Franta, etc. Proiectul a fost prezentat publicului de catre Tudor Giurgiu si Dan Chisu, care au proiectat in premiera si un promo de 3 minute despre povestea filmului. Filmul a suscitat interesul mai multor producatori si agenti de vinzari din Germania, Austria, Polonia si Rusia. Filmul este un road-movie iar scenariul se petrece in Romania anului 1990. Noul director al Circului de Stat incearca sa rezolve problemele financiare ale institutiei vinzind singurul urs, batrin si aflat pe moarte, unui vinator german. Planul lui insa esueaza, artistii circului i se impotrivesc urmarindu-l pina in munti unde urma sa aiba loc tranzactia. Ursul a cistigat o finantare de 995.000 lei la recenta sesiune de concurs organizata de Centrul National al Cinematografiei. Bugetul filmului este de aprox. 800.000 Euro iar filmarile vor incepe in vara lui 2009. Dan Chisu, initiatorul Festivalului de Film Dakino, se afla in faza de montaj cu filmul "Pac! Esti mort" realizat in vara acestui an.<< |
All times are GMT +2. The time now is 13:55. |