![]() |
Scandal! Mungiu dat in judecata!
Drept la replica de la CNC in Evenimentul zilei - 2 Mai 2007
Fata de articolul "Mungiu: CNC finanteaza ineptii", publicat luni, 30 aprilie 2007, facem umatoarele precizari: Suntem bucurosi ca - dupa11 ani - un film romanesc este selectat in competitia mare a Festivalului de la Cannes. Fie ca le place sau nu, dl Mungiu si altii trebuie sa recunoasca meritul CNC in a selecta acest proiect la concursul secretizat din decembrie 2006 si in a-l finanta apoi. Este un succes comun, al creatorului, dar si al Centrului National al Cinematografiei. Chiar daca este apasat de un (fals) complex de vinovatie fata de alti colegi care nu au fost selectati, dl Mungiu n-ar trebui sa defaimeze institutia care i-a finantat filmul. A (nu) te lepada de cei care te-au ajutat e o chestiune de minima moralia"... Iar a fi artist nu deroga de la aceste precepte. In partea a doua a interviului, dl Mungiu face declaratii de-a dreptul calomnioase, afirmand ca: "La finantarile de la CNC, e vorba de infractiuni, de interesul producatorilor, de valize cu bani, de ilegalitati si trafic de influenta". Pentru a castiga concursul, dl Mungiu nu a venit la CNC cu nicio valiza, asa cum nici unul dintre ceilalti castigatori nu a venit nici cu valize, nici cu geamantane. Ca atare, CNC, care nu mai accepta sa fie sacul de box al nimanui, isi rezerva dreptul de a-l intenta in justitie pe dl Mungiu, pentru calomnie. A fi artist nu deroga de la responsabilitatea afirmatiilor fara temei, pentru care nu exista niciun fel de probe. Eugen Serbanescu Director general al Centrului National al Cinematografiei (CNC) |
Mungiu are perfectä dreptate - vezi în sectiunea asta, mai jos, topicul "CNC, Cristi Puiu, greata, dimineata", mai spre sfârsit. Dupä ce am publicat articolul pe Liternet, am primit mai multe comentarii care confirmau acuzatiile preluate de la Cristi si din alte surse si, partial, deduse în continuare - dar cel mai important a fost acel mesaj privat (citat în topic) prin care un regisor îmi dädea date precise despre mecanismele si cuantumul spägilor de la C.N.C. (în spetä, pe relatia Artis).
Din päcate, mä îndoiesc cä Mungiu va putea produce dovezi, ceea ce ìnseamnä cä, în cazul unui proces de calomnie, "va muri cu dreptatea în mânä". ACUM ar fi momentul sä se facä front comun aläturi de el - si n-o sä se facä, pentru cä densitatea de lichele pe metru pätrat e prea mare. |
pit
Dar chiar si remarca din comunicatul CNC "A (nu) te lepada de cei care te-au ajutat e o chestiune de minima moralia"...e una perversa...
e ca si cum i-ar bate obrazul lui Mungiu: "adica noi ti-am dat bani si tu ne faci de rahat acum"... pare ca CNC incearca sa cumpere tacerea unor regizori si apoi se mira cum de acestia vorbesc... |
...
si apoi, cum sa faca front comun ceilalti...?
se gandeste fiecare: "hm,,,si daca or sa-mi respinga si mie proiectele cei de la CNC"? |
Re: pit
Originally Posted by keepwalking:
Toate aceste comentarii sunt juste, iar pe lângä ele se mai impune un argument, cred eu, central - care spulberä definitiv genul ästa de complicitate pe care o invocä C.N.C.-ul. Acolo nu se fac OPERE DE CARITATE, ci SHOW-BIZ - biz, de la BUSINESS! Taman cä dacä "ajutä" un regisor, scenarist, etc., C.N.C.-ul e pasibil de puscärie! Un movie-maker nu se "ajutä", ci se FOLOSESTE (reciproc avantajos), banii äia nu sunt "pomanä", ci INVESTITIE! "Ajutând" un autor, C.N.C.-ul se ajutä PE SINE, în fond - adicä investeste în talentul lui, ca sä câstige amândoi în final. Repet citatul, e elocvent:
Originally Posted by Eugen Serbänescu:
Futu-le muma-n cur de banditi. |
eh. e o chemare la ordin.
cel mai probabil serbanescu will drop charges la un moment dat, dupa ce ii va spune niste vorbe grele intre 4 pereti, repetand cumva, dupa un model pe care cred ca s-au tiparit deja formulare la cnc, dialogul intre razvan theodorescu si celalalt cristi.. asta ar fi seria noastra de tip coffee and cigarettes care cred eu ca ar merita facuta: aceeasi situatie, un birou, doua personaje - unul cere banii si celalalt ii da - si 50 de ani de istoria spagii. |
....
Fundatia ARTIS (Asociatia Romana de Teatru si Film), infiintata de Cornelia Palos...
aha.... |
nu, cred ca pitbull vorbeste despre artis film.
|
Originally Posted by Airlight:
dar Palos tot Palos ramane... :) |
am vazut afirmatiile lui Mungiu si m-am bucurat sa-l vad luind o astfel de pozitie! ma asteptam sa vina in piata alaturi de Cristi Puiu, cu atit mai bine ca o face atunci cind primeste finantare CNC...
pina la urma situatia actuala confirma politica cnc despre care scriam nu de mult: atita vreme cit finanteaza proiectele unor indivizi ale caror 'opere' sint automat anulate de lucraturile lor anterioare - ca ceea ce iese din miinile lor nu poate fi numite lucrare, - asadar, atita vreme cit finanteaza balauri - tipi care inghit fonduri si scuipa flacari inspre cei care ar putea folosi banii aia in mod cel putin decent, CNC este o institutie-mama-balaur, iar politica ei este aceea de a aduce la masa intotdeauna cite doi-trei tineri crezind ca se vor obisnui sa vada balauri si vor considera ca existenta lor e ceva normal, astfel ca nu vor mai ascuti sabiile sa-i casapeasca! |
am aflat si eu - cu stupoare! - d tupeul d a-l da in judecata p cristi mungiu, care nu a facut decit sa spuna public si-n gura mare un lucru soptit copios p la coltzuri...
cred k a facut o singura gresala: in locul lui, as fi spus: "s spune k..." blabla! gura lumii sloboda, nu cre k ar fi avut tupeistii c sa spuna (sau nu?!)... oricum - re:palosh - eu am avut azi dim (la matinalul d p tvr1) o 'scapare' pt kre, vai, imi pare atit d rau... am zis - vbind dspr fest filmului european, kre a-nceput ieri - k astazi mai incepe un fest (cel al cumetrei p) P KRE NU IL RECOMAND :lol: |
Off-topic
Leo, de ce sa nu recomanzi festivalul de film Bucuresti? pare intr-adevar un festival parazit (mai intai financiar, pentru ca a afectat B-Est-ul, apoi calendaristic, pentru ca se suprapune cu FF european), dar, cu exceptia acestor doua detalii, cinefilul bucurestean (si nu numai) nu are decat de castigat de pe urma lui. Filme sunt destule, unele sunt indiscutabil bune, si avem parte si de o premiera romaneasca, Un acoperis deasupra capului. Iar la anul sunt sigur ca cele doua festivaluri nu se vor mai suprapune, prin urmare va fi chiar mai bine. Sa continuam discutia la topicul din Premii, festivaluri :) |
cateva filme bune nu scuza un festival, am mai spus-o anul trecut referitor la b-est, o spun si-acum despre festivalul de film Bucuresti... cinefilul bucurestean merita si un minim de respect
|
ce scuza un festival? oricat de obscure ar parea intentiile initiale ale realizatorilor unui astfel de eveniment, cred ca trebuie sa-l privim cu bunavointa. Cine stie, poate ca peste ani, dupa ce vor fi trecut stangaciile inerente debutului, FFB va fi principalul festival de film al Bucurestiului. Vom vedea... :)
|
stefando,
citi bani ti-a dat madam palosh k s-o pupi in cur? |
nu e spus cam dur ? (ca sa fac si eu o rima.. )
|
asha sint eu, mai homo erectus :lol:
|
ca urmare a continuarii conversatiei de mai sus cu un dialog asezonat din plin cu injuraturi intre alex leo serban si carmine galante, amandoi primesc cate un avertisment. forumul are de suferit de pe urma rafuielilor voastre personale, asa ca am sa va bannez pe amandoi daca se mai intampla. va puteti parui pe privat, nu in vazul lumii. Din punctul meu de vedere, sunteti la fel de vinovati de poluarea forumului.
revenind la discutia (inca off topic) despre cum o pup eu in cur pe tanti palos si cati bani am primit de la ea, n-am decat un comentariu: ma doare fix in pix cine e palos si singurul lucru care ma intereseaza este beneficiul pe care il are cinefilul bucurestean de pe urma unui nou festival. Pe X si Y care au vazut in seara asta Das Leben der Anderen la cinema pro (cu o traducere in romana execrabila, din fericire dublata de alta corecta in engleza) nu-i intereseaza cine e organizatorul festivalului atata vreme cat acesta ii ofera filme de calitate. Cred ca ar trebui sa ne gandim mai degraba la utilitatea unui festival si sa-l recomandam ca posibil furnizor de satisfactii cinefilice decat sa ne cramponam de palos si ce-a facut ea. |
Originally Posted by StefanDo:
Originally Posted by StefanDo:
|
Originally Posted by Carmine Galante:
si ca cel care a aruncat primul piatra, desi nu era deloc vizat de mesajul colorat al lui als, ai fost tu... ;) |
All times are GMT +2. The time now is 18:02. |