Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Vreau sa stiu (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=225)
-   -   Vrea sa stiu parerea voastra despre Shakespere (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=86243)

manatsuia 20 Apr 2005 11:33

Vrea sa stiu parerea voastra despre Shakespere
 
Hello hello...
Dupã cum observaþi sunt nou in forum si ma bucur ca am posibilitatea sa aud si sa discut cu oameni de o cultura cinematografica in romania. Spun asta pentru ca am mai citit posturi de pe forum-uri straine si nu se compara. SINCER!
As dori foarte mult sa discutam despre Shakspeare si despre teatru... 
NU va enervati ca nu asta vreau de la voi – eu am terminat teatrologia la Sibiu de unde va si scriu si IUBESC filmul. Eu consider filmul un frate mai mare si mai puternic al teatrului... nu intru in amanunt ca nu trebuie, dar daca stati si cugetati putin si poate veti observa punctul meu de vedere. In fine nu e asta important. Ce vreau eu sa discut cu voi si vreau ca voi sa-mi spune-ti parerea voastra, este: cat de actual il vedeti pe Shakspeare, cat de mult se potriveste cu lumea in care traim si cat de bune sunt filmele cele mai noi cu Shakespeare la baza: „Romeo & Julieta” (96) - cel mai nou din cate stiu eu, cel cu Leo DiCaprio si Calire Danes de Baz Luhrmann; „’O’de la Othello” – cu Julia Stiles, Mekhi Phifer de Tim Blake Nelson, „Hamlet” (2000) cu Ethan Hawke, Julia Stiles, Kyle MacLachlan de Michael Almereyda si astea sunt doar cateva titluri ce eu le am pe casete video si le-am „furat” de la tv...Va rog sa nu observati ca sunt doar exemple din productiile americane. Ok? Acum nu imi vin in minte alte exemple din alte productii. Plus am in minte doua spectacole de teatru puse in scena aici la mine in Sibiu de un reg. ucrainian – desi stiu ca posibilitatea de a le fi vazut sunt minime, „Othello” a fost in Festivalul de teatru natoinal I.L.Caragiale in 2002 – nu vreau sa jignesc pe nimeni, si tare as fi fericita daca ati sti despre ce vorbesc dar nu multa lume nu agreaza si teatrul... Othello si Hamlet cu o viziune foarte noua si foarte controversata aici acasa la mine si si la Buc. Modul de exprimare este mult mai „amestecat”, lipseste textul in 90% si sunt multe multe elemente ce nu au nici o legatura cu Shakespeare si ce a scris el, dar au legatura cu AZI. Ce s-a scris despre acest reg. Andrei Zoldak si specatacolele sale este foarte colorat si se vede foarte calr diferenta intre generatii. Nu mai continuii pt ca sunt convinsa ca stiti deja ce vreau sa spun si va mai rog o data sa-mi spune-ti parerea voastra. Nu vreau neaparat sa va legati de teatru, nu asta caut – nu e suparare daca cunoasteti ce am spus si comentati (la teatru ma refer) – ci vreau sa stiu ce ganditi despre Shakespeare si „filmul” lui.
Va multumesc anticipat.

cherryblossom 20 Apr 2005 21:38

nu stiu de ce, dar mie nu mi-a placut Shakespeare niciodata... prefer oricind o piesa dupa ceva de Caragiale... dar ca sa ramin la Shakespeare, mi-a placut foarte mult o parodie dupa Macbeth scrisa de Eugene Ionesco, piesa a fost la National acum vreo doi ani, regizata de Beatrice Bleont si cu actor principal Claudiu Bleont... mi-a placut atit de mult incit m-am dus s-o vad de doua ori, lucru care nu mi se intimpla de obicei... Bleont era foarte haios, am ris cu lacrimi la piesa aia...

nume 20 Apr 2005 21:41

Originally Posted by cherryblossom:

nu stiu de ce, dar mie nu mi-a placut Shakespeare niciodata... prefer oricind o piesa dupa ceva de Caragiale... dar ca sa ramin la Shakespeare, mi-a placut foarte mult o parodie dupa Macbeth scrisa de Eugene Ionesco, piesa a fost la National acum vreo doi ani, regizata de Beatrice Bleont si cu actor principal Claudiu Bleont... mi-a placut atit de mult incit m-am dus s-o vad de doua ori, lucru care nu mi se intimpla de obicei... Bleont era foarte haios, am ris cu lacrimi la piesa aia...

Un monument de ... aaa ... al gandirii contemporane.

cherryblossom 20 Apr 2005 21:43

nume, dragutz ca de obicei...

Pitbull 21 Apr 2005 01:37

Ei, dragä, despre Old Will se poate spune o droaie, slavä Domnului! :) Hai sä-ncerc sä punctez, asa, la troznealä, câteva de-ale mele:
- Îl consider cel mai bogat, profund si peren dramaturg al tuturor timpurilor (cuvântul "geniu", desi präfuit, stands true).
- Evident, a rämas, si sunt convins cä va rämâne mereu, de o actualitate perpetuä.
- Mä tot întreb cine naiba i-a scris opera; cä "scriitorul Shakespeare" (dramaturg si poet) n-a fost unul si acelasi cu actorul William Shakespeare, e aproape sigur, dar în rest... Pânä nu demult, subscriam la teoria cu Sir Francis Bacon, dar se pare cä si aia are unele hibe, iar recent cineva pomenea alta, destul de credibilä; din päcate, n-am retinut amänuntele, eram la o suetä.
- Întrucât iubesc teatrul aproape la fel de mult ca filmul, as îmbrätisa oricând cu entuziasm discutia asta. Dar, pentru cä pe-aici sunt unele minti luminate care cu mândrie pun semnul egal între "teatru si bambilici" (închei citatul), mä tem c-o sä cam avem de furcä. Prin urmare, ca sä împäcäm pe toatä lumea, propun sä ne orientäm mai mult asupra ecranizärilor dupä Shakespeare - de la Laurence Olivier, Orson Welles si Kurosawa, pânä la Zeffirelli, Baz Luhrman si Al Pacino.
- Pentru alte discutii despre teatru, avem douä topicuri speciale în Cafenea: "Cine are nevoie de teatru" (poll si generalitäti) si "Teatru" (mai mult despre montärile românesti).

@Cherry:
Uite cä ne potrivim cam jumi-juma: pentru mine, personal, teatrul înseamnä trei vârfuri: Shakespeare, Cehov, Caragiale.
Cred cä la nivelul imediat urmätor i-as plasa pe Ionesco, Beckett, Molière, Mrozek, Vallejo, Tennessee Williams...
Iar de-acolo în jos, nenumärate alte paliere - nu stau sä le însir acum; eventual, mentiuni speciale pentru Camil Petrescu, Dürrenmatt, Camus, Sartre (fäcând abstractie de faptul cä a fost curva publicä a comunistilor), O'Neill, Osborne, aflati destul de sus în top.

MinRep 21 Apr 2005 08:08

Nu stiu cat de mult de preteaza Shakespeare pentru forumul asta, dar sa vedem...


In primul rand, mie imi place foarte mult Shakespeare cand il citesc. I-am citit mai mult de jumatate din piesa in romana si cateva in engleza. La o piesa de Shakespeare n-am fost in viata mea (nici macar la "Hamlet"-ul clujean atat de discutat) si am vazut putine filme. Dintre ele, am retinut "Hamlet"-urile, adica porcaria lui Brannagh, filmul bunicel al lui Zeffirelli si 'capodopera' lui Olivier. Ar mai fi "Romeo si Juliet"-ele (Zeffirelli si Luhrmann), "Looking for Richard" (care aducea si o perspectiva unica, desi taia din scene, replici etc.), "A Midsummer Night's Dream"-urile (ããã...), "The Taming of the Shrew" (tot Zeffirelli si tin minte ca am vazut si "Kiss me, Kate!")... plus ecranizarile moderne, cu adolescenti, care m-au lasat rece...

Nae 22 Apr 2005 21:58

Originally Posted by MinRep:

[...]... plus ecranizarile moderne, cu adolescenti, care m-au lasat rece...


imi place cum gandesti... :D

orange 23 Apr 2005 00:37

am vazut othhelo!?! al lui zholdak si a fost un spectacol care m-a fascinat. zoldak a mers in adancul textului si a scos la iveala niste imagini de o prospetime si ingeniozitate deosebita. nu imi pot imagina un film care sa se rupa atat de tare de text , care sa mearga dincolo de text. de asemenea e un spectacol pentru cei care cunosteau deja othello, ca un dialog cu niste spectatori care aveau deja baza(textul), dar carora li se oferea o provocare. aceasta provocare a imaginatiei mi se pare o caracteristica a spectacolelor lui zoldak

si spectacolul lui bocszardi laszlo romeo si julieta a fost deosebit de interesant. si laszlo e un regizor ingenios care incearca sa rupa tiparele obisnuite de interpretare a textului.

Martalogu 29 Apr 2005 09:38

bun scenarist Shakespeare ala!!! cred ca putea sa-si gaseasca fara probleme un angajament in cinematografia de azi,macar ca asistent de imagine.

totusi e o categorie a filmului de televiziune. cred ca aici poate excela o incercare de ecranizare a unei piese shakespeariene,cu o secventialitate episodica,din apropiata asemanare cu teatrul.
In rest problema e de adaptabilitate pentru marele ecran .Sau o specie mixta gen Looking for Richard.

Pitbull 02 May 2005 01:20

Apropo, iatä un proiect glumet pentru o posibilä parafrazä dupä Shakespeare... Ar putea iesi un film de metraj mediu, îmbinând elemente lirice si comice, accente tragice si de satirä socialä.
Notä: filmul ar fi realizat färä dialoguri între personajele umane, replicile lor fiind acoperite de muzicä, iar secventele filmate într-un stil si ritm usor caricatural. Singurele "replici" audibile vor fi cele ale câinilor.
(Evident, acest synopsis nu e decât o schitä la prima mânä. Ar trebui mult lucrat pentru a deveni film - si, în primul rând, ar fi nevoie sä mä conving eu însumi cä meritä sä fie realizat. Deocamdatä, luati-l ca pe un exercitiu amuzant.)



Rambo si Nikita

(Poveste färä cuvinte)

Un tânär, Munteanu, îsi plimbä câinele American Staffordshire Terrier, Max, prin piatä, si se întâlneste cu altul, Cäpulea, care-si plimbä rottweilerul, Tyrant. Cei doi câini se încaierä, tarabe rästurnate, märfuri distruse, pietari si clienti räniti, sânge, scandal, politie. Stäpânii sunt arsi cu amenzi zdravene si avertizati sä nu-si mai scoatä câinii agresivi în locuri publice, färä lesä si botnitä: la primul incident, câinele respectiv va fi euthanasiat.
Evident, stäpânii dau vina unul pe altul si se ceartä la cutite - ceea ce genereazä anumite probleme, întrucât Cäpulea si Munteanu sunt mici baroni locali, în câteva luni va începe campania electoralä, iar alianta lor politicä e de folos urbei. Veterinarul Laurentiu Popa, în special, e îngrijorat, cäci tocmai astepta sä fie nominalizat de aliantä pentru a candida la functia de primar, iar noul conflict îi poate da planurile peste cap.
Dar familia Munteanu are acasä si un pitbull, Rambo, mult mai blând si prietenos, care în aceeasi searä se strecoarä printr-o spärturä a gardului, atras de mirosurile din curtea familiei Cäpulea, unde se pregäteste o petrecere pentru conducerea localä a partidului. Ajuns acolo, dând târcoale pe la bucätärie, o întâlneste pe cäteaua bullterrier a familiei, Nikita, si încep sä se hârjoneascä amoros, ospätându-se si cu ce le oferä bucätäreasa cea cumsecade. Nu peste mult, cineva din familie îl vede, iar Rambo fuge din curte.
Revine mai târziu, dupä ce petrecerea s-a terminat si toti s-au retras în casä. Nikita e în balcon, unde urlä la lunä, si între ei se leagä un dialog de scheläläieli drägästoase. Auzind, cei din casä o trimit pe bucätäreasä sä vadä ce se întâmplä. Bucätäreasa observä scena si e înduiosatä.
A doua zi, bucätäreasa îi face o vizitä veterinarului, propunându-i un plan pentru a-i ajuta pe Rambo si Nikita sä se împerecheze, în speranta cä astfel stäpânii lor se vor împäca si alianta electoralä va fi salvatä.
Laurentiu viziteazä cele douä familii, aranjând ca fiecare sä-si aducä animalul la clinicä, sub un oarecare pretext: Rambo pentru vaccin, iar Nikita pentru un examen medical, întrucât stäpânii ei tocmai se pregätesc s-o împerecheze cu Paris, un bullterrier campion, sperând sä obtinä o serie de pui valorosi.
Astfel, cei doi câini sunt läsati pentru o noapte la clinicä, si are loc mult visata împerechere între ei.
A doua zi, amstafful Max al familiei Munteanu se strecoarä iar în curtea casei Cäpulea, pentru a ciupi ceva de mâncare, dar e luat în primire de rottweilerul Tyrant. Auzind härmälaia, Rambo sare în ajutor. Sosind, vede cum Max e omorât de Tyrant. I se trezesc instinctele de luptä, si-l ucide pe rottweiler la rândul lui.
Astfel, conflictul se agraveazä si mai mult, iar comisarul de politie e neînduplecat, si dä ordin ca Rambo sä fie euthanasiat.
Între timp, familia Cäpulea aranjeazä monta cu Paris. Laurentiu, väzând cum planurile lui sunt compromise, încearcä o solutie disperatä. Se întelege cu bucätäreasa si-i dä un somnifer, pe care aceasta i-l strecoarä cätelei. Väzând-o cu totii cum rämâne färä cunostintä, o duc iar la veterinar, care o examineazä, o declarä bolnavä si o interneazä în clinicä s-o vindece înainte de montä.
Imediat dupä aceea, Laurentiu se prezintä la centrul de ecarisaj, chipurile pentru a-l euthanasia pe Rambo, si îl ia cu el la clinicä. Planul lui este de a o declara pe Nikita moartä si a-i tine ascunsi pe amândoi pânä se vor naste puii. Aceasta se va întâmpla în timp util pentru ca, prin împäcarea familiilor si refacerea aliantei elecorale, Laurentiu sä mai aibä o sansä de a primi candidatura.
Dar, în timp ce veterinarul lucreazä în cabinetul aläturat, Rambo îsi vede iubita zäcând färä cunostintä. Fiind legat cu lesa, nu se poate apropia pentru a o mirosi, asa cä o crede moartä. Disperat, rästoarnä de pe un raft aläturat flaconul cu otravä pentru euthanasie, îl sparge si ingereazä continutul. În timp ce agonizeazä, Nikita se trezeste si îl vede. Are loc un ultim schimb de priviri între ei, apoi Rambo îsi dä sufletul.
Nikita vede în apropiere un scalpel, îl propteste cu vârful în sus si se reazemä cu pieptul în el... dupä care, cu ultimele puteri, se târäste si moare peste trupul lui Rambo. Astfel îi gäseste Laurentiu.
În consecintä, familiile Munteanu si Cäpulea se împacä... unite de revolta fatä de veterinar, pe care-l acuzä de moartea câinilor - iar comisarul îsi face datoria si-i deschide dosar penal. Ultimul cadru al filmului contine reportajul respectiv, pe prima paginä a ziarului "Libertatea". Un reportaj aläturat îl prezintä si pe noul candidat al aliantei: comisarul, care promite cä, dacä e ales primar, va aplica legi si mai drastice împotriva câinilor periculosi si, de asemenea, va curäti total orasul de câini vagabonzi.

Alex Leo Serban 02 May 2005 11:23

shakespeare, scriitorul? :?

Pitbull 03 May 2005 09:40

Da.

Pitbull 03 May 2005 09:45

Da.

Pitbull 03 May 2005 09:48

Da.

Alex Leo Serban 03 May 2005 10:11

ah!

n-am nici o parere :lol:

Clara Hauptmann 03 May 2005 14:40

Originally Posted by Pitbull:

... Sartre[/b] (fäcând abstractie de faptul cä a fost curva publicä a comunistilor)...


Tarfa, tarfa, dar cu respect...daca ai citit piesa!
Si cel mai "tare" a fost Sartre cu altele, nu cu teatru("Greatza", de-un par examplu, daca ai gustat din ea).


Discutia despre piesele lui Shakespeare(oricine ar fi el) ar fi mai interesanta, poate, daca am aduce "aici" fragmente de texte...Sa vedem are geniu chiar si transpus pe aceste pagini in atmosfera cam snoaba si superficiala a forumului?(Scuze celor care nu se asorteaza cu atmosfera!Si felicitari!!!)

Poate emotiona pe cineva de aici moartea vreunui ucigas cocosat? Sau ne mai poate face sa radem vreun vers satiric scris in sec.XVI-XVII?

Si ar fi grozav daca discutand despre arta, nu s-ar ajunge mereu la politica(vz. remarca rafinata, dar inutila despre Sartre)
Nu credeti?Sau nu credeti ca se poate?

Pitbull 03 May 2005 19:13

Scumpi moderatori.
Iertati-mä cä vä dau de lucru, dar e vina conexiunii. Täiati douä din Da-urile alea trei de sus. (Pânä sä väd câte au iesit, ALS räspunsese deja, si n-am mai putut sä le sterg pe cele în plus. (E valabil si de-acum încolo, pânä se îndurä ästia sä-mi cârpeascä cel cablu.)

@Clara:
Crezi cä färä divina “La Nausée”, l-as fi inclus pe Sartre printre favoritii mei? Sau färä sä-i citesc majoritatea pieselor importante (inclusiv “La Putain respectueuse”?) Tocmai de-aia nu-l iert – a fost prea bun ca autor (nu mai zic “scriitor”, cä, de…), ca sä-i pot trece cu vederea complicitatea cu criminalii äia. Dacä era un tâsti-bâsti de Everac, îl bägam în mä-sa färä pic de mustrare de cuget si nu-l mai pomeneam nicäieri.
Dar discutia asta merge mai bine la “Cine are nevoie de teatru”, sau “Teatru” – în Cafenea. Hai sä ne întoarcem la Shakespeare.
Categoric, DA: dacä n-ar mai fi vibrat nimeni acum la versurile si piesele lui, oare ar mai fi existat topicul ästa?

MinRep 04 May 2005 07:27

Originally Posted by Clara Hauptmann:

Poate emotiona pe cineva de aici moartea vreunui ucigas cocosat?

Pai, evident... Numai ca 'ucigasul cocosat' e totusi Richard al III-lea, unul dintre cele mai memorabile (si cele mai populare!!!) personaje din istoria literaturii (second only to... Jesus :?)


Originally Posted by Clara Hauptmann:

Sau ne mai poate face sa radem vreun vers satiric scris in sec.XVI-XVII?

Eh... of course... Nu am exemplele la indemana, dar sunt, numai ca nu sunt toate usor de inteles. E drept, sunt mai subtile decat cu ce suntem obisnuiti in ziua de azi 8).

manatsuia 07 May 2005 11:30

O cool ce ma bucur ca a vazut Orange Othello nostru.... poate devin laudaros dar consider ca acest spectacol de teatru cu Othello de la Sibiu este cel mai bun si desi a avut numeroase critici negative – de la „conservatori” bineinteles – a adus orasul si teatrul nostru la un mare rang – lauda de sine nu miroase a bine dar nu ma pot abtine: Sibiul in 2007 va fi capitala culturala europeana – gata cu lauda sper . Filmele cu Shakespeare pot cadea in marea capcana si sa pastreze „ritmul” „scenariului” care ar face urmarirea greoaie si cred ca asta s-a intamplat si cu Hamletul lui Brannagh. Adica pererea mea este ca traim in secolul vitezei si nu merita sa vedem filme din secole de mult apuse. Deci nu cred ca trebe cu totul eliminata „aura” acelor secole dar trebe slefuite. Si Shakespeare este cu totul atat de actual incat nu are voie nimieni sa-l lase prafuit. Banuiesc ca va plictisesc cu astfel de „texte” de teatrolog si imi pare rau, dar Othello de Zholdak este asa cum a spus si Orange... mult mult mai mult decat sec. lui
Arborele Lumii scrie ”Uneori, limbajul pieselor a trecut prin restructurari si modernizari ...pentru a sensibiliza publicul” – sau poate nu zic eu.
Pitbull e super proiectul tau si daca ai nevoie de co...(regizor/producator etc. de co) ia-ma si pe mine, pls.
„Discutia despre piesele lui Shakespeare(oricine ar fi el) ar fi mai interesanta, poate, daca am aduce "aici" fragmente de texte...Sa vedem are geniu chiar si transpus pe aceste pagini in atmosfera...” - daca vrei iti trimit o caseta video sau pe cd cu spectacolul de teatru de care vb mai sus si Orange – acolo textul e praf - lipseste in proportie de 90% si totusi a iesit la iveala geniul shakesperian si alte chestii pe care le avea regizorul in sine - dupa cum a decalarat si el. adica nu cred ca geniul si atmosfera de aici s-ar schimba cu mult prin „cuvintele” deja scrise de el ci prin ideea lui lasata drept mostenire de secole daca tot am mai zis ca e „batran”.

obvious 07 May 2005 12:27

ce-mi place/ce ma amuza pasiunea sibiana pentru Zholdak.produsul infernal de deconstructie teatrala..hehe. ;)


All times are GMT +2. The time now is 16:24.

Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.