Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cinematografia romaneasca (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=229)
-   -   CINEMATOGRAFIA ROMANEASCA INCOTRO? (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=85450)

nume 20 Nov 2004 12:10

CINEMATOGRAFIA ROMANEASCA INCOTRO?

Suna cunoscut, patetic, nostalgic si cu miros de mucegai comunist? Pai cam asta e si ideea...In revistele Cinema de pe vremea impuscatului se faceau astfel de "forumuri" cu tovii actori , regizori , operatori. La urma , sau uneori chiar la inceput( depindea de directivele de la centru), erau intrebati si oamenii muncii, cei pentru care artistii poporului trebuiau sa se screama cinematografic pentru a-i binedispune la iesirea din shut. In revistele astea se faceau cam la doua, trei nr. astfel de "anchete". Au discutat problema din anii '70 (cand s-a observat ca marile capodopere intarzie sa apara , si ca de 20 de ani se vorbeste tot de Iliu si Ciulei), pana la revolutie, si chiar dupa in Noul Cinema.Adevarul este ca cinematografia noastra e aruncata la cosul de gunoi al istoriei, ea mai tine doar de jurnalul intim al fostilor lucratori din bransa, martalogi bashiti si cacanari, care trebuie sa dispara cat mai repede din scena. Faza nasoala e ca ''tineretul" manifesta aceleasi bube ca si batranetu', mimetismul lor fiind ingrijor. Cinematografia romaneasca incotro? Numara 671 de lung metraje, realizate din '57 pana in prezent, din care numai 30 de titluri stau in picioare (cu indulgenta). In schimb, pro tv a difuzat azi "Accident" in regia lui s n , asta in mileniul trei. Filmul romanesc e falit, filmul romanesc nu face bani, in realizarea de filme romanesti se fura jumatate din buget, regizorii martalogi nu sunt interesati de incasari atata timp cat isi primesc salarii astronomice de pe urma carora pot trai linistiti un an , doi , pana mai prind un CNC.Pana cand situatia asta nu se va schimba filmul romanesc va continua sa scoata avorton dupa avorton , iar lumea va continua sa comenteze cat de proaste sunt "ale noastre". Ancheta din '70 continua si aici, in format electronic...

Nae 20 Nov 2004 22:04

ce ciudat ca tu trebuie sa-ti pui problema asta... nu ma asteptam.
incotro se indreapta o cinematografie care este 'sabotata' din productiee, din post-productie, si de public.... daca pui asa intrebarea nume, nu ajungem nicaieri.
revin...

Nae 20 Nov 2004 23:32

deci...
problema cum ai pus-o tu nume, nu cred ca poate lasa loc si de o discutie. din mult puncte de vedere ai dreptate, si este tare trist sa recunosti chestia asta. dar nu ajuta la nimic sa injuri, nu ajuta la nimic sa zici ca totul este de cacat, si ca cinematografia romaneasca nu face doi bani.
unde incepe problema... tu ai numit deja cateva puncte, asta da, dar nu ai lasat loc sa se comenteze. de furat se fura, ca in general peste tot in romania, de la santierul din colu' strazi, pana la privatizarea nu-stiu-care... numai ca la film se vede... totusi trebuie tinut minte, ca daca vrei sa faci un film, iti trebuie multi bani... cine plateste? statul, sub forma cnc-ului. cam asa se tine filmul romanesc peste apa, si asa supravietuieste ea.
dece nu sunt case de productie care sa produca fara 'ajutorul' cnc-ului... pentru ca banii nu vin inapoi.
... raspunsuri simple.
numai ca problema incepe sa se vada atunci cand incerci sa gandesti in viitor, si cand incepi sa te uiti si peste granite. pacat ca producem la fel de multe filme ca korea de nord. dece? pentru ca banii nu vin inapoi.
si de unde vin banii inapoi? de la public. si publicul ce face? publicul se plange, sau nu se duce, pentru ca oricum 'este un film romanesc, asa ca este prost'... asta se vede si pe forum, scurt, magnatul, unde toti comenteaza ceva ce nici nu au vazut. dece? pentru ca asa este romanu'.
deci problema care apare in viitor este daca cineva o sa mai vrea sa faca filme pentru public, sau daca fiecare care reuseste sa-si castige o productie prin concursul cnc anual, se gandeste numai cum sa mai traiasca inca cativa ani. asa ca, filmele sunt sabotate de proprii creatori, nimeni nu se intereseaza cum arata, ce iese, si daca a meritat sau nu, pubilcul oricum nu se duce, si banii statului ajung in buzunare diverse.
problema fiind pusa, se asteapta o rezolvare, nu? eu cred ca problema este publicul. fiecare roman care trece prin fata unui cinematograf si vede o reclama la un film romanesc, trece mai departe zicandu-si in gand: 'oricum este prost'... daca a mai citit o critica, atunci a fost si aia proasta, pentru ca de obicei, criticile care apar in ziare sau tv sunt negative, pentru ca cinematografia romaneasca este impartita in gasti, si fiecare gasca are criticul 'preferat'. asa ca oamenii nu se duc la filme, nu curg bani, si toti raman numai cu o injuratura pe buze.
... si daca tot este vorba de sergiu nicolaescu, care inca acuma isi mai produce filme, cum sa stam si sa ne gandim la un debutant, daca si la el reactia este la fel. cum poate asta sa se gandeasca sa mai faca inca un film, cand vede ca publicul nu se duce sa-l vada... asa ca se lasa, si asta este trist, pentru ca mai raman numai babalaci, care produc numai tampenii. si dupa cum se stie, nimeni nu s-a inascut geniu (nu, nici tarkovski... ce scurt-metraje proaste a facut asta la inceput... auoleu.), si daca nu are posibilitatea sa 'exerseze', nu are cum sa devina mai bun.... dar in romania nu exista sansa se se 'exerseze'.
pana acum... cam atat...

nume 22 Nov 2004 06:54

Scrisoare deschisa

Alex. Leo SERBAN

Draga Gica Preda,

Am citit cu interes replica ta – Despre lupta dintre generatii in filmul romanesc si alte bla-bla-uri –, publicata in Nr. 235 al Observatorului cultural. As vrea sa te felicit, in primul rind, pentru curajul de a ???fluiera in bisericile“ stiute, de a-ti asuma marginalitatea in raport cu o bisericuta sau alta (nu de asta ducem lipsa, ci de mai multe filme si de mai multe filme bune!), in fine, de a te declara ???independent“: crede-ma, este o lunga lupta solitara...

Nici eu nu cred in generatiile biologice, ci doar in cele ale talentului si ale talentului-dus. De aceea am fost – ca si tine, presupun – reticent in a ma ???angaja“ de o parte sau alta; cum stii, am iesit de mult timp din UCIN si, desi am fost solicitat, nu intentionez sa mai intru in nici o asociatie, oricit de stimabili membrii ei. Recentul scandal al acordarii notelor de catre juriul CNC a scos in evidenta, cu o ironie ce nu-ti va fi scapat, ca sistemul, chiar ???imbunatatit“, chiar si ???amendat“, pe ultima suta de metri, prin contestatii (cazul Puiu), nu functioneaza – cita vreme intervin omenesti (prea omenesti!) umori, invidii, lipsuri de caracter... Dar a mai evidentiat ceva, cred: faptul ca exista o solidaritate a ???batrinilor“, pe care ???tinerii“ nu o au. Si nu stiu daca e bine sau rau ca nu o au; stiu doar ca solidaritatea mediocritatii ma dezgusta, iar lipsa de solidaritate a talentului ma intristeaza. Aici nu mai este vorba – cum s-ar crede – de ???generatii“ biologice, ci de o evidenta: este evident ca talente ca Thomas Ciulei sau Hanno Höffer ar fi meritat sa faca film (dupa gustul meu, Ajutoare umanitare este cel mai bun scurtmetraj romanesc din ultimii 14 ani), in timp ce ex-talente ca Nichitus sau Nicolaescu, nu!

Si ajung astfel la cele citeva fraze care m-au nedumerit in replica ta; spui, la final, asa: ???Dar un regizor trecut de 60 de ani nu mai are dreptul sa-si faca meseria? Saracul Manoel de Oliveira! Ce-ar fi putut face in Romania?“ (rima involuntara iti apartine). Aici, pare-mi-se, amesteci mult lucrurile... Prea mult. Nepermis de mult! Caci cine, in Romania, ar putea fi ???Manoel de Oliveira“!? (Nu vorbesc aici de performanta biologica – Oliveira are 95 de ani! –, ci de cea pur cinematografica...) Cine – cu exceptia (solitara ea insasi) a lui Pintilie, care are o cariera internationala – dintre cineastii romani ???trecuti de 60 de ani“ se bucura de cota patriarhului portughez?! Aceasta este problema! Problema, adica, nu este ca X sau Y – dintre ???plus-sexagenari“ – nu ar avea ???dreptul“ sa faca film; problema e cu ce ies pe piata... Si la noi, si afara.
Vei fi de acord, sper, ca este un criteriu convingator.

Cu aceeasi simpatie,
Alex. Leo SERBAN

Asta cred ca intareste spusele mele, mai ales de la ALS , pe care am observat ca majoritatea forumistilor il apreciaza.

Nae 23 Nov 2004 00:01

nume nume nume... vad ca tot numai in doi o sa facem si discutia asta...
nu, pe ALS nu l-am placut nici o data. il respect, dar nu imi place...
oricum, cred ca tema asta a mai fost discutata de cateva ori pe forum intr-un fel sau altu'. nu stiu la ce te astepti, si oricum, intr-un fel mi-a pierit cheful de a 'discuta' despre eterna tritete care este in cinematografia ro.
asa ca eu ma las.
daca mai intra cineva in discutia asta, atunci da, dar asa, in doi, hai mai bine in sitcom forge, si hai sa 'facem' ceva... :D

Mala Portugal 23 Nov 2004 00:21

Niciodata , niciodataaaaaaaaaaaaaa ;)

Nae 23 Nov 2004 00:26

Originally Posted by Mala Portugal:

Niciodata , niciodataaaaaaaaaaaaaa ;)

:shock: ... incerci sa ne comunici ceva draga?

nume 23 Nov 2004 00:35

Niciodata , niciodataaaaaaaaaaaaaa

Nu Nae , e doar beata , as usually! ;)

Mala Portugal 23 Nov 2004 00:43

Originally Posted by Nae:

nu, pe ALS nu l-am placut nici o data.

O betie de cuvinte

Nae 23 Nov 2004 00:50

Originally Posted by Mala Portugal:

nu, pe ALS nu l-am placut nici o data.

O betie de cuvinte

...hmmm, daca zici tu.
in rest, mai si o ideie personala si nu ceva care ti-a spus ALS? cred ca ne-am bucura daca ne-ai spune ce crezi TU despre situatia care a descris-o nume mai sus....

Mala Portugal 23 Nov 2004 00:59

Gasesti vreo 100 de mesaje ale mele la cinematografia romaneasca legate de 'situatia asta'. Daca vrei poti sa faci si o sinteza...

Mala Portugal 23 Nov 2004 01:05

in rest, mai si o ideie personala

In viata mea n-am avut vreo IDEIE personala. Idee da ;)

Nae 23 Nov 2004 01:10

... pai atunci, daca tot ai zis tot ce-ai avut de zis, ce mai cauti pe-aici? da, la mine gasesti mult greseli de ortografie... and you know what, i don't give a fu**ing damn!

daca mai vrei sa faci ceva, then be my guest, daca nu, te rog, fa-te profa de romana... tu, ambra si k's... o echipa geniala...

nume 23 Nov 2004 01:13

@ Mala "Si mai bem o baurura alcoolica , si ne mai radem putin . Ca asa ne place noua sa ne radem !!!" Stii de unde vine nu ?

K's 23 Nov 2004 01:23

nume: parca ai mai deschis subiecte pe tema asta. Daca nu tu, atunci altii. Discutiile oricum vor esua, then why bother? Pe linga asta, da-ti seama ca nimeni din CNC nu va lua in seama protestul vostru forumist, nu la nivelul asta se fac mutarile.
Cit despre disputa cu Mala, nu pot sa zic decit ca armele (nu le zic contraargumente ca nu ating un asemenea nivel) tale par a fi scoase din vasul septic al cotetului.

ps: nu voi raspunde posturilor tale ulterioare.

nume 23 Nov 2004 01:32

Eu n-am mai deschis discutia si nici n-am mai vazut topic cu sub. asta , dar se poate. Nu ma intereseaza cnc si ma doare in c** de ei . Spre informarea ta , sa stii ca toate discutiile de pe acest forum MOR AICI , inclusiv ce scrii tu si restul. Comentariu la partea a doua : nu e treaba ta !

All times are GMT +2. The time now is 07:54.