Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Iconoclast (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=245)
-   -   Film & Tabu (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=81823)

Ambra Blu 12 Aug 2002 07:16

Sinteti invitatii mei sa va aduceti contributiile la o lista cu cele mai frecvente/ socante etc incalcari de tabu/uri (de orice natura, fie ea vizuala sau socio-psihologica) pe care le/ati intilnit in filme.

Eu nominalizez scenele din The Bad Lieutenant, cu Harvey Keitel si, cu indulgenta, smardoiala xenofoba din Romper Stomper, starring Russel Crowe.

lecter 12 Aug 2002 10:41

As zice de tot filmul "Boys don't cry"...nu e ceva ce vezi in fiecare zi!

lecter 12 Aug 2002 10:44

A, si o alta scena destul de interesanta a fost si cea din American History X, cand Ed. Norton decide sa-i remodeleze putin capul negrului. :grin:

Poison 12 Aug 2002 12:35

In cazul meu, cea mai recenta faza care mi-a inghetat singele in vine a fost din 8 femei: Catherine Deneuve, o doamna de mare clasa, spargindu-i o sticla in cap mamei ei (Danielle Darrieux), aflata in scaun cu rotile, ca sa n-o mai auda batind cimpii. Nu mi-a venit sa cred! :lol:

dragosequi 12 Aug 2002 12:40


Eu as nominaliza cam tot "Zile fierbinti"- "Dog days". Asta a fost un film care m-a deranjat cu adevarat.

Amyd 12 Aug 2002 15:37

"Salò o le 120 giornate di Sodoma" de Pier Paolo Pasolini, un film care a fost tabu de la cap la coada si acum nu mai este...

"The Birth of a Nation" de D.W. Griffith, care nu a fost tabu si acum este...

Salutari,
Andrei

vincent vega 15 Aug 2002 20:55

Mamaa, Amyd, de unde scoti filmele astea mah?

vincent vega 15 Aug 2002 20:56

Cred ca Crash al lu nenea Cronenberg are ceva de spus la capitolul asta..

<font size=-1>[ Acest Mesaj a fost editat de: vincent vega pe 2002-08-15 21:56 ]</font>

Poison 16 Aug 2002 11:28

Nu mi-a placut Crash. Si nici eXistenZ, desi, spre deosebire de Crash, macar avea o idee, acolo... Prefer Dead Ringers dintre filmele lui Cronenberg. Si tare as vrea sa vad Spider, filmul lui cel mai nou.

Ambra Blu 17 Aug 2002 21:54

"Nasterea unei natiuni" a aparut in 1915 si a fost primul film, cred, in care David Work Griffith a folosit o forma de montja paralel (unul din pasii catre "film", in adevaratul sens al cuvintului). E un film despre asasinarea presedintelui Lincoln.

De Pasolini as fi vrut sa vad Decameronul si The Canterbury Tales. Si, tot din filme si mai vechi, as fi vrut sa vad "Crucisatorul Potemkin" al lui Esenstein.

Acum, la categoria soft, filme tabu as mai baga si filmele lui Robert Altman legate de probleme rasiale. Nu as baga Lolita lui Kubrick insa, sau ClocKwork...dupa romanul lui A. Brugess.

Amyd 17 Aug 2002 22:48

De fapt, prima folosire a montajului paralel in cinematografie nu ii apartine lui David Wark Griffith, ci unui mai putin cunoscut cineast american numit Edwin S. Porter (fost operator al lui Edison care il angajase pe Griffith ca actor in unele dintre filmele sale), care a folosit aceasta tehnica in "The Great Train Robbery", un scurt-metraj de 10 minute (care intamplator e considerat si primul western).

Desigur, Griffith a preluat, a inventat si a perfectionat o gramada de alte forme de expresie cinematografica, meritul lui fiind incontestabil si recunoscut de scoala ruseasca a anilor '20 (Eisenstein, Kuleshov, Pudovkin, Vertov, etc.).

"Birth of a Nation" e capodopera sa (alaturi de "Intolerance", aparut la numai un an dupa aceea), in care e vorba de fapt de o poveste a doi frati in contextul a diverse momente istorice ca Razboiul Civil, formarea Ku Klux Klan-ului si asasinarea lui Lincoln, printre altele.

Insa, chiar daca e un film epocal din punctul de vedere al progresului esteticii cinematografului, este de asemenea o murdarie rasista care cu greu poate fi suportata de un spectator luminat la minte. Hence includerea lui pe lista.

Salutari,
Andrei

Ambra Blu 17 Aug 2002 22:59

Daca vrem sa mergem acum la the very bottom line of it zic si eu, (ca stiu si pot, remember) ca montajul in stare embrionara s/ar fi gasit deja in lucarile membrilor scolii engleze de la Brighton, pe la 1900, Williamson si G. A. Smith.

However, eu nu am contestat filmul propus de tine pe lista. Dar, daca e asa, de ce sa nu il primim si pe Esenstein ca, vorba aia, metoda lui a fost foarte bine primita de propaganda de film germana during WW2.

Si, btw, nu cred ca orice film "politically incorrect" tre' sa fie necessarily tabu. Remember "Black Robe"? despre indienii din Canada? Sau "The Mission" cu DeNiro.



Amyd 17 Aug 2002 23:18

Vorbeam de montajul paralel aici, nu de montaj in general. Evident ca acesta a aparut aproape simultan cu cinematograful, pentru ca era inevitabil (asa cum ar zice PTerry, exact ca si "banged grains", merg mana in mana), chiar in filmele lui Williamson si Smith.

Nu prea vad cum am putea sa-l bagam pe Eisenstein in aceiasi oala cu Griffith din punctul de vedere al tabu-urilor, pentru ca Eisenstein a facut filme lipsite de probleme de acest tip - e adevarat cu tenta politica pronuntata, dar nonetheless clean. Faptul ca montajul atractiilor si al socurilor a fost folosit de altii in scopuri de propaganda e their very own business. Saracu' Nobel a patit si el un lucru similar, nu?

Si este o diferenta evidenta intre a face filme "politically incorrect" si cea ce ne arata Griffith in "Birth of a Nation". I mean, come on, negrii mari si rai care violeaza femeile sudiste cu brutalitate - salvate numai de interventia galanta a cavalerilor mascati din KKK? That's beyond politically incorrect, e dezgustator.

Salutari,
Andrei

Ambra Blu 17 Aug 2002 23:55

Eu nu am citit cu atentie ca era montaj paralel, mea culpa. Totusi, eu m/am referit, vezi primul mesaj, si la tabuuri de natura vizuala. E drept ca am uitat sa specific daca e vorba de tabu/uri in perioada respectiva si care au devenit worn-out acum sau nu. "Crucisatorul", ca si "Octombrie" aveau niste chestii indraznete at that time (nu chiar tabu, ce/i drept), vezi scena cu spinzuratii sau cu copilul in carucior care coboara scarile. E la fel de corect ca daca cineva ar zice ca Oliver Stone si NBK e super spargator de tabuu/uri, tre' sa tina cont de data la care a fost facut filmul.

Insist insa pe faptul ca un film politically incorect se poate incarda lejer la taboo-breaker: toate c***turile alea de gen "Thin Red Line" sau "Platoon". Tabu pentru un american mediu si lozincard, at least.

I bow,
Ambra Blu

ricutza 24 Aug 2002 21:14

Poison, dupa parerea mea tot filmul "8 Femei" intra in aceasta categorie, nu numai scena cu vaza. Dupa ce-am iesit din sala de cinematograf efectiv nu-mi puteam reveni.

Ambra Blu 24 Aug 2002 21:38

Sa introduc aici si Imperiul Simturilor, productia nipona care prin 70 si ceva (la oarece distanta dupa the sexy 60's, deci) a facut furori la un festival din NY datorita scenelor de sex prea veriste. S/ar califica si Intimacy pt felatia netrucata (?)

I bow,
Ambra Blu

Poison 26 Aug 2002 14:24

Atunci sa vorbim si despre Ultimul tango la Paris, al lui Bertolucci, ca scena cu untul inca stirneste furori si acum, la treij'de ani de la premiera. Iar daca vorbim despre tabu breakere trebuie inclusa Dogma a lui Kevin Smith. Cu totul! A! Si Absolventul, daca vreti.

Ambra Blu 26 Aug 2002 14:40

si daca restringem aria la tabubreicare religioase mergem si la The Last Temptation of Christ.

Amyd 26 Aug 2002 22:15

Sincer sa fiu, "Dogma" mi s-a parut de-a dreptul inofensiv (si infantil), cred ca afisul de la "Amen" al lui Toscani sau (trecand tangential intr-o alta arie culturala) "O Evangelho Segundo Jesus Cristo" de José Saramago sunt mult mai subversive si ofera Bisericii Catolice mai multe motive sa se infurie decat biata "Dogma". Dar ma rog, gusturile nu se discuta.

In privinta filmelor provocatoare cu sex (desi nu neaparat din categoria de tabu-breaker) de ce sa nu amintim si "Baise-moi", care a reusit sa fie interzis pana si in liberala Franta care acum exact 30 de ani imbratisa "Ultimo tango a Parigi", in timp ce conservatoarea Italie distrugea toate copiile.

Salutari,
Andrei

kichiku 27 Aug 2002 00:21

i dont know if im right but you talked about films who braked rules?
i think passolinis Film "Sodom" are one of the most disturbed film i ever seen, but later i saw the film from George franju
"Le sang des Bétes" its a documentary from 1949 about the butchers in this time...
never seen so brutal but faszinated pictures ever... a must must seen movie.



All times are GMT +2. The time now is 07:12.

Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.