Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cinematografia romaneasca (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=229)
-   -   Tonul face filmul (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=97323)

keepwalking 05 Aug 2010 13:32

Tonul face filmul
 
Cand o sa reincepem sa facem si noi filme cu coloana muzicala?
Ascult acum soundtrack-urile din "Misiunea" si "Cinema Paradiso"...hehe...cand o sa avem si noi un Ennio Morricone? :)

Pitbull 05 Aug 2010 14:47

Niciodatä.
Nici nu trebuie.
Vom avea compozitori români buni, asa cum am avut: Adrian Enescu, Mircea Florian, Tiberiu Olah, Richard Oschanitzky, Temistocle Popa, Florin si Cristian Nanu... Apropo, un asa-zis "critic de film" a scos din putul gândirii, nu demult, ineptia arogant-ignorantä cä "muzica româneascä de film sucks", spre revolta lui Adrian Enescu. Noroc cä l-am linistit, explicându-i cä äla (bine c-am scäpat) nu era decât un product-(self)-placement umflat cu aer flatulos - si s-a lämurit omul.
De ce sä ne umilim, raportându-ne la Morricone, la Nino Rota, la Mancini, la Artemiev...? Avem si noi valorile noastre, slavä Domnului! La capitolul muzicä, am excelat mereu. La poezie, prozä, picturä, sculpturä, asemenea... Si, de vreo nouä ani încoace, si la arta filmului.
Avem noi päcatele noastre, suntem escroci, hoti, lenesti, invidiosi, imorali, corupti... Dar ca artisti, nu ne poate contesta nimeni. (Si nu numai ca artisti...)

Federico 05 Aug 2010 20:29

@Keepwalking: Intrebarile din primul post fiind - banuiesc - retorice, cred ca tre' sa fii un pic mai specific. Despre ce anume vrei sa discutam? :)
Eu unul sunt impotriva muzicii in film. Daca sub aspectul asta vrei sa dezbatem ( a fi sau a nu fi muzica in film? ) as putea sa incerc sa dezvolt.

keepwalking 05 Aug 2010 20:36

@federico,

da, asupra rolului coloanei sonore intr-un film vroiam sa vorbesc.
ma intreb daca regizorii romani de azi stiu cand si ce muzica sa aleaga pentru filmele lor.
am convingerea ca muzica joaca un rol foarte important in ecuatia artistica a unui film.

Judex 05 Aug 2010 21:05

Muzica este esentiala in film. Ca si o coloana sonora bine facuta. Pentru ca muzica si coloana sonora nu reprezinta acelasi lucru. Muzica FACE PARTE din coloana sonora. ;)

Pitbull 05 Aug 2010 22:00

Originally Posted by Judex:

muzica si coloana sonora nu reprezinta acelasi lucru. Muzica FACE PARTE din coloana sonora. ;)

Co-RECT!
Confuzia a plecat de la snobism. Prea multora li se pärea mai "distins" sä spunä "coloanä sonorä" - "muzicä" zice oricine!

keepwalking 05 Aug 2010 22:12

da, e binevenita precizarea cu diferenta dintre muzica si coloana sonora.
o stiam, fireste. :D
in fine, de ce a disparut muzica din coloana sonora a filmelor noastre?

Pitbull 05 Aug 2010 22:21

N-a disparut, dar se foloseste mult mai rar. Probabil fiindcä generatia actualä se concentreazä mai mult asupra cäutärilor unor noi forme de expresie pur cinematografice. Muzica e un accesoriu - important si de mare valoare, da, dar împrumutat...

Judex 05 Aug 2010 22:28

Pituleanu, nu e vorba de mijloace noi de expresie, cat mai degraba de un soi de esentializare tip teatru filmat. Ceea ce dauneaza cinematografului ca arta in opinia mea. ;)

Pitbull 05 Aug 2010 22:35

Da, si nu. Nu e numai aia. Ea e esenta, tocmai pentru ca, pe baza acestei esentializäri, sä se poatä cäuta.
Totusi, nu e teatru filmat - äla se structureazä cu totul altfel. Aici e o formä aparte de cinema esentializat.

Judex 05 Aug 2010 22:47

Da, evident, n-am dat un verdict, e de discutat, inclusiv in privinta formularii mele si a referirii la teatrul filmat. Insa muzica reprezinta in film mai mult decat 'un accesoriu' - sa nu uitam ca avem intotdeauna un ritm al montajului. ;)

Pitbull 05 Aug 2010 22:51

Si acolo, contributia muzicii e tot auxiliarä. Montajul se poate face si simplu, clar, corect. Ritmul muzical implicä deja "montajul creator".

Judex 05 Aug 2010 22:55

Montajul simplu, clar, corect ramane asa numai cand e vorba de stiri. Cand discutam de film, montajul este creator rpin definitie.

Pitbull 05 Aug 2010 23:10

Nu fi rigid.
Când e vorba de film, montajul are libertatea de a fi oricum - rpin definitie! De la montajul absent (filmul-plan-fix), trecând prin montajul sec si functional, prin "montajul în cadru" (un montaj de facturä eminamente intelectrualä, desigur, nu practicä - vezi "The Rope"), prin toate celelalte forme, pânä la cele mai elaborate constructii de montaj, de inspiratie muzicalä.
Dacä vrei sä-i zici "creator - rpin definitie" (echivalând aceastä "creativitate" cu "libertatea" postulatä de mine mai sus), n-am nimic împotrivä - dar atunci, vei include în paleta tipurilor de "montaj creator" si formele non-ritmice de la început.

rvn 05 Aug 2010 23:11

la cate efecte speciale zgomotoase, contin ultimele aparitii cinematografice de pe piata, muzica mai are vreun sens?

Judex 06 Aug 2010 00:10

Pit, trecand peste insistenta cu care evidentiezi una din rarele mele erori dactilo, nu vad de ce a trebuit sa mergi atat de departe cu exemplele menite sa-mi contrazica afirmatia. Eu stiu ca tu ai incercat mereu si vei incerca in continuare sa pui intr-o lumina favorabila scenariul si scenaristul. Si la fel de bine stiu ca nu ma vei convinge niciodata; sau cel putin pana cand in Romania nu vor exista indivizi care sa scrie scenarii mai bune decat regizorii insisi. ;)

Rvnico, muzica este parte a coloanei sonore. Care coloana sonora contine si zgomote. Care zgomote... just think about it. ;)

Pitbull 06 Aug 2010 00:33

Originally Posted by Judex:

insistenta cu care evidentiezi una din rarele mele erori dactilo,

Nu mai avem voie sä ne râdem...? :(
Originally Posted by Judex:

nu vad de ce a trebuit sa mergi atat de departe cu exemplele menite sa-mi contrazica afirmatia.

Nu sä ti-o contrazicä, ci sä-i propunä un context mai rezonabil (vezi finalul mesajului meu).
Originally Posted by Judex:

Eu stiu ca tu ai incercat mereu si vei incerca in continuare sa pui intr-o lumina favorabila scenariul si scenaristul.

Nu numai. Respect în aproape egalä mäsurä TOATE compartimentele - evident, din motive personale si partial subiective, cu regia pe locul întâi. Dar scenaristica e atât de nedreptätitä la noi, încât acum sunt dator s-o sustin. Când vom avea o scoalä REALA de scenaristi (nu doar tentativele timide si descurajante de la C.A.V.), când vom avea un numär NORMAL de scenaristi buni (nu doar trei-patru ca acum), când scenaristica va fi RESPECTATA în România (nu tratatä ca o rudä säracä, proastä si toleratä - ca acum, inclusiv prin politica internä declaratä din U.N.A.T.C.), atitudinea mea se va reechilibra în mod firesc.

Back on topic...?

Da, hai.

Judex 06 Aug 2010 00:41

Ok, back. ;)

Da, normal ca avem voie sa radem, dar mai aveai putin si ma bagai la perle pentru doua litere inversate in graba. :))

Despre scenaristii romani si scoala aferenta ar fi de discutat enorm. Eu innebunesc cand vad gramezi de jurnalisti care se dau scenaristi si se exprima ca atare, cred ei - 'fac un film', 'filmul meu', 'scriu un film', 'filmul meu regizat de' etc etc etc. :-&

Dar, cum ai spus, hai on topic. ;)

keepwalking 06 Aug 2010 09:28

dar vi s-a intamplat ca o anumita melodie sa va inspire la crearea unui film?

Pitbull 06 Aug 2010 09:33

Efectiv, nu. Dar de nenumärate ori, diverse melodii îmi inspirau secvente sau "posibile filme". Odata, "Parla piu piano" mi-a inspirat o eventualä poveste de dragoste cu final trist, care se petrecea pe o pârtie de ski, sub ninsoare. Si multe altele asemenea...

Federico 06 Aug 2010 10:26

1. Eu cred in realismul ontologic al imaginii cinematografice – realism care nu poate fi compatibil niciodata cu muzica de fond.
2. Cred ca muzica limiteaza paleta de sensuri pe care i le poate oferi imaginea « naturala » spectatorului. Poate ca e in stare sa creeze si sensuri unice, dar suprima multe altele si eu zic ca nu merita pretul. E drept ca uneori poate e nevoie de o limitare pt ca specatorul sa nu pedaleze in gol ; sa-i dea un punct de sprijin acestuia.
3. Muzica instiga la o lene a creativitatii. Nu sunt ferm convins de asta, dari mi place sa cred ca nu exista ceva ce imaginea nu poate sa spuna singura. Iar daca-i asa, acestea trebuie cautate asiduu, chiar daca e foarte tentant te-ascunzi sub aripa a doua-trei note muzicale.

Am intalnit multe puncte de vedere, « studiind » treaba asta dar cea mai desteapta explicatie ii apartine lui Corneliu Porumboiu. Aceste spunea ca muzica e o arta mult mai puternica decat cinemaul si nu i se pare fair sa se foloseasca de prima cand lucreaza cu ultima. Eu zic ca muzica e cea mai puternica arta, ea functioneaza si in simbioza cu altele, cu care contrasteaza puternic – teatrul - , dar cu cea mai muzicala dintre celelate – filmul- nu se poate potrivi.
Acuma daca ar fi sa fie adevarat ca muzica are si ea dreptul ei in cinema, cea mai misto parere pe care am auzit-o venea de la Fernando Meirelles. Era odata un dosar in “Sight &Sound” dedicat subiectului, cate 3 intrebari pt 50 de regizori despre muzica de film… si il intreaba pe F.M. : « In what way does music enhances a film? “ , iar el zice “ In the obvious way – music or its absence is the soul of a film” . :x

Cred ca fragmentele de cinema pe care nu mi le-as putea imagina fara muzica pe fondul careia au fost concepute le pot impacheta intr-un interval de ordinal minutelor. Din ce imi vine prima oara in minte fac parte valsul spatial din « Odiseea » lui Kubrick , prologul din “Antichrist” , incendiul sondei de petrol din « There Will Be Blood » (mai tineti minte muzica aia ciudata ? ) si ca film intreg cred ca cel mai “cinematografic” ( discutabil cat de corect am formulat avand in vedere ce-am spus mai sus) score pe care l-am intalnit e al lui Howard Shore in « Crash » (Cronenberg’s). L-am vazut demult dar tin minte cu m-a socat, nu stiu de ce, si m-a tulburat pt cateva zile bune.
Conchizand, daca muzica are ce cauta in cinema, eu zic ca acesta in niciun caz nu trebuie sa arate ca in 99% din cazuri in ziua de azi, sau cum a aratat pana in anii ’70 :-& (cu cateva exceptii). E nevoie de ceva mult mai minimalist si mai subtil decat ce exista in realitate. Mai bine deloc decat ostentativ, mai bine Dardenne si Haneke decat Scorsese sau Tarantino.

Judex 06 Aug 2010 10:54

Federico, minimalismul s-a supt, gata, move on! :))

rvn 06 Aug 2010 11:28

Originally Posted by Judex:

Rvnico

tu n-ai voie sa-mi zici asa!

coloana sonora...
are dreptate, keep. compozitori ca Morricone si Badalamenti,(sunt primii care-mi vin in minte acum), nu se gasesc pe toate drumurile. filmele a caror muzica e semnata de ei, au ramas celebre in mare parte si din acest motiv.
muzica, daca este bine aleasa, conteaza enorm pentru film. de multe ori, am auzit persoane care au motivat ca au vrut sa revada un film de mai multe ori, datorita coloanei sonore si a muzicii, implicit. si mie mi s-a intamplat asta. tin minte, imedia dupa 1990. aparuse pe piata Robin Hood-ul cu Kevin Costner.Coloana sonora a filmului continea acea melodie de neuitat interpretata de Bryan Adams. cred ca am vazut filmul de cateva ori, datorita acestui lucru.
si exemplele pot continua...

Pitbull 06 Aug 2010 11:30

Originally Posted by Judex:

Federico, minimalismul s-a supt, gata, move on! :))

Nu-i adevärat, mai are destul, da' ai tu un fix.
Move tu on, dacä ai cu ce. Cä n-ai. Numa' gura-i de tine.

Judex 06 Aug 2010 11:37

Pardon, Hera. :P

Pit, vorbeam cu anumiti oameni dintr-o zona mult mai cinstita cinematografic. Mi-au spus ceva de genul - voi la public cand va mai ganditi? Cred ca da de gandit asta... ;)

LE
Mi-am amintit de asta:
http://www.youtube.com/watch?v=YICrFKp8JFk
Excelent topic, Keep! ;)

Pitbull 06 Aug 2010 12:05

De ce nu se gândesc EI la public?
Sä facä proiecte de filme pentru public, da - cä avem nevoie de asa ceva ca de aer!
Dar sä le facä EI, sau cine SE PRICEPE - nu sä stea pe margine si sä le pretindä filme de public unor cineasti care pur si simplu, structural, nu simt asa, care simt pe directia filmelor de continut.

N-a spus Anca Puiu ca ar dori sa produca o comedie inteligenta?
Unde e? Cine scrie scenariul...?

Judex 06 Aug 2010 12:10

Cand am spus o zona, nu ma refeream la Romania. Am si precizat - cinstita cinematografic. Uite ce mizerii se intampla la concursul CNC. Unde vom merge noi curand, stii cum se acorda finantari? Lunar. Dar sa nu intram in detalii. Deja o cunostinta comuna ma intreba zilele trecute ce pile am... =))

Pitbull 06 Aug 2010 12:13

OK ;) Back to topic.

Judex 06 Aug 2010 12:25

OK, back on topic:
http://www.youtube.com/watch?v=Jha6a...eature=related

keepwalking 06 Aug 2010 12:30

Originally Posted by Judex:

Unde vom merge noi curand, stii cum se acorda finantari? Lunar.


aha, la frantuji! :P

keepwalking 06 Aug 2010 12:32

Originally Posted by Pitbull:

N-a spus Anca Puiu ca ar dori sa produca o comedie inteligenta?
Unde e? Cine scrie scenariul...?


cred ca Anca Puiu a intuit bine ce cere piata acum.:)
de scris, poate ca avea cine sa o scrie, dar cine o va finanta?

Judex 06 Aug 2010 12:42

Originally Posted by keepwalking:

Originally Posted by Judex:

Unde vom merge noi curand, stii cum se acorda finantari? Lunar.


aha, la frantuji! :P

Nein! :D

Judex 06 Aug 2010 13:35

Originally Posted by keepwalking:

dar vi s-a intamplat ca o anumita melodie sa va inspire la crearea unui film?

Da, asta:
http://www.youtube.com/watch?v=0-QVzAgu7y0

Si asta:
http://www.youtube.com/watch?v=JHevRCCyz50

Federico 06 Aug 2010 22:04

Originally Posted by Judex:

Federico, minimalismul s-a supt, gata, move on! :))

Am dubii groase ca se va epuiza vreodata, dar asta-i alta poveste...
Eu am spus soundtrack subtil-minimalist... ceea ce nu implica film in ansamblu minimalist (regie, story) . Exemple: "The Dark Knight" , seria "Bourne" .

keepwalking 06 Aug 2010 23:12

Originally Posted by Federico:

Originally Posted by Judex:

Federico, minimalismul s-a supt, gata, move on! :))

Am dubii groase ca se va epuiza vreodata, dar asta-i alta poveste...


deja e epuizat.
cine va mai face un film minimalist in romania va deveni ridicol.

Pitbull 06 Aug 2010 23:14

Pe pariu cä nu?

(Facem ce facem, si tot la vechile ranchiuni ajungem! Parcä ästa era topic despre MUZICA DE FILM!)

Ipu 07 Aug 2010 10:57

„Omul ce n-are muzică întrânsul...
 
...e bun de...” filme minimaliste.

Nu le putem pretinde unor cineaști care nu simt și nu înțeleg muzica s-o includă în filmele lor numai ca să-i facă pe plac publicului. Dealtfel, multe dintre filmele minimaliste, din dramele cinematografice în general, sunt într-atât de afectate încât o coloană muzicală le-ar face să pară de-a dreptul grotești. Majoritatea autorilor de film au suficient bun simț ca să-și dea seama că melodramele prețioase și „de conținut” sunt ridicole.

Pentru forumiștii care au venit mai târziu, semnalez și prezența acestei rubrici, uitată după luna mai a.c. Câteva postări interesante, pentru cei care nu au timp să le parcurgă pe toate: 1, 2, 3.

Judex 07 Aug 2010 11:01

Multumim pentru indrumare, Laszlo Tokes. =))

Serios acum, e vorba de muzica de film in Romania, topicul pe care ni-l recomanzi se refera la altceva.

Ipu 07 Aug 2010 11:52

Dragi forumiști, vă rog să nu băgați în seamă ironia lui Judex; departe de a mă identifica eu cu acela pe care, lăsând la o parte alte acțiuni din prezent, îl disprețuiesc pentru că-l socotesc răspunzător de moartea multor oameni în a doua decadă a lunii decembrie 1989, eu am avut mereu un ton conciliant și echilibrat, chiar dacă am ținut la opiniile mele.

Judex, fiecare are dreptul să se refere la ce-l interesează, dacă are legătură cu titlul rubricii. Vedeți-vă de discuția voastră; eu făceam un comentariu pentru forumiștii profani care citesc rubrica asta și care nu sunt interesați de industria de film din punct de vedere profesional.

Judex 07 Aug 2010 12:10

Tokes Laszlo - cred ca e poanta mileniului pe forumul Cinemagia. =))

Revenind on topic:
http://www.youtube.com/watch?v=nWqC6kRCLjI
Cum ar fi fost filmele lui Fellini fara muzica lui Nino Rota? ;)

Mercutio 07 Aug 2010 14:24

mijloacele de expresie trebuie sa se compenseze reciproc, as zice.
nu cred ca in aceiasi scena se pot combina o imagine extraordinara, cu niste replici nemaipomenite, cu un joc actoricesc sau actiune deosebite si cu o muzica inaltatoare... atentia spectatorului va fi dominata, de obicei, de una dintre componente.
scenelor in care am remarcat muzica le lipseste de obicei o componenta importanta.
imi vine in minte scena din once upon a time in west, cand claudia cardinale ajunge in gara de destinatie si nu o asteapta nimeni. iese prin spatele garii, camera se ridica si putem vedea un peisaj vast, iar muzica lui morricone cu soprana la voce se inalta de asemenea dand un efect extraordinar. o scena fara dialog (doar unul mut la inceput). efectiv o combinatie de muzica si imagine.
apoi in forrest gump, cand tipa voia sa se arunce de la etaj, urcata in picioare pe parapetul baconului, pe fundalul soloului de chitara din free bird de lynard skynard, combinatie deosebita intre actiune si muzica. muzica mi se pare foarte bine aleasa aici, ridica tensiunea la maxim.
later edit:
am gasit-o pe youtube, da' nu va uitati la primele 40 sec :D
http://www.youtube.com/watch?v=fE8m15HmECg


All times are GMT +2. The time now is 13:39.

Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.