![]() |
Lecţia de bune maniere
şters!
|
şters!
|
Drago, trebuia sä intitulezi topicul "Lectia de balet si de bune maniere"! ;):D
Desi mä preocupä si cred în ele, prefer totusi sä acord prioritate bunului-simt (äla intrinsec, nu neapärat formal), fatä de bunele maniere. Enfin, hai on-topic... sau, mai bine zis, on-message: Care anume e problema ta cu urärile? In cele de mai sus, esti putin cam abstractä, dacä nu chiar neclarä. Ce-i cu modurile de a räspunde la uräri, si ce gresealä consideri cä faci? |
şters!
|
Drago, poate n-ai sä mä crezi, dar îti dau cuvântul meu cä ti-am citit insistent, de mai multe ori, mesajul, dorind sincer sä înteleg, sau mäcar sä deduc, cam despre ce-ar fi putut sä fie vorba (inclusiv în timp ce-mi formulam räspunsul, dornic sä fiu cât mai exact); deci, nici vorbä de "dezinteres si repezealä" - aici, dimpotrivä, a fost "multinteres si încetinealä".
Altfel, si mie-mi place autoironia (la fel ca tine, îi detest pe egolatrii care se cred perfecti si viseazä cä ei nu gresesc cu nimic) - dar, din cauza imperfectei întelegeri a mesajului (indiferent din vina cui, a ta sau a mea), de data asta n-o percepusem ca atare; credeam cä realmente era vorba de unele greseli concrete, care te preocupau. |
Drago, scuza-mi lipsa de maniere, dar iti raspund la obiect: da, tipul ala care ti-a daruit biluta de ceai vrea sa ti-o puna!
|
şters!
|
Originally Posted by Dragomara:
...Ceea ce ne aduce la fondul problemei: cunosc acceptabil bunele maniere, le folosesc de cele mai multe ori, dar prioritatea o are pentru mine bunul-simt. Aminteste-ti corectia pe care i-am aplicat-o lui Alex L. Serban, si cu care ai fost si tu de acord: n-am fost deloc manierat, am fost sever si aspru în atitudine, dar de bun-simt în fond - fatä de un individ care are un fond complet sträin bunului-simt, si o atitudine generalä alternativ mitocäneascä si simulat-manieratä. Bref: - bunul-simt färä bune maniere îsi reduce valoarea la jumätate; - bunele maniere färä bun-simt îsi reduc valoarea la zero. (Apropo, nu fac propagandä electoralä pentru nimeni!) |
şters!
|
Originally Posted by Dragomara:
eu nu am vazut la "tanara Gabriela" nici o manifestare necivilizata. injuratura era a conductorului, nu a ei. |
şters!
|
şters!
|
Drago, am explicat mai sus, nu mä pune sä repet. Reciteste - cu atentie, de data asta.
In rest: Futritionistul m-a jignit si pe mine, si un forum întreg, prin spam. Ba da, reactia mea fatä de el si cea fatä de Alexandru L. Serban se pot compara. Sunt similare: riposte dure fatä de bädäranii care mimeazä comportamentul civilizat; una a fost pe forum, cealaltä pe Mendeleev. Deosebiri circumstantiale, nu de continut. |
Drago, ne-ai spart cu topicul asta si cu presupunerile tale. =))
La aia cu metroul - ce cauta neamtu-n Bulgaria si ce treaba avea el? Pă bune! :D |
cred ca uneori lipsa de maniere sau bun simt rezulta chiar si dintr-o afirmatie care e menita sa apere un asa zis "bun -simt" sau care se vrea foarte corecta politic.
spre exemplu, nu mi se pare ok sa tai cu o brutalitate zambitoare si triumfalista, cu replica "gusturile nu se discuta", un discurs argumentativ privitor la o chestiune care tine de preferinte, gusturi artistice sau altele asemenea , lucruri care presupun o apreciere asupra calitatii unui "ceva". intr-adevar dictonul latin este "de gustibus et coloribus non disputandum" . cred insa ca "saracii" latini au vrut sa spuna cu totul altceva si nu sa anuleze discutiile asupra gusturilor (artistice sau de alta natura) . cred ca ei se refereau de fapt la...gusturile de baza, cele fizice, adica : dulce, acru, amar, sarat. altfel ce rost mai avea sa adauge zicalei, in aceeasi cheie, si "culorile" care la fel ca si gusturile ...gustative, au caracter primar si fundamental. intr-adevar e stupid sa argumentezi ca ceva sarat este mai bun decat ceva dulce si ca un lucru verde e mai bun decat unul negru. insa, simtul estetic cu care omul a fost inzestrat natural, si care trebuie sa il lucram, fiecare din noi, ne spune insa ca intotdeauna un concert de Bach este mai bun decat o manea, dincolo de orice subiectivism. asa ca pe unde prind pe cineva spunand enormitatea asta, victima a unui onest dicton latin, nu voi pierde ocazia sa il lamuresc ca gusturile se discuta in totdeauna, in afara de cele 4 de mai sus si altele asemenea. |
şters!
|
Drago, chiar am sa te rog sa te abtii de la astfel de presupuneri, Mai devreme am vrut s-o dau pe gluma, sa te menajez intrucatva. Singura penibila in cazul de fata esti tu.
|
şters!
|
Hai ca chiar ai luat-o pe aratura. :D
Zi-mi mie ce vrei, fa-ma cum vrei, dar las-o pe ea in pace. Pentru cultura ta generala chiar nu am baut nimic alcoolic azi-noapte, ci am fost exasperat de elucubratiile pe care le-ai debitat pe topicul asta. Atat. Nici macar n-am vrut sa fiu rautacios sau sa te jignesc. |
şters!
|
Inseamna ca m-ai vota si pe mine, pt ca din momentul asta nu mai vorbesc cu prosti. :)
|
şters!
|
Da, mai, ne-am prins cu totii, nu te mai victimiza atat. O sa vorbim de-acum mai pe intelesul tau. :D
|
şters!
|
=))
Nu, tu doar despici firul in patru intr-un mod agasant, dar nu te consider proasta. In fraza de mai sus faceam un exercitiu de imaginatie - cum ar fi sa nu mai vorbesc cu prostii? Imposibil, a venit raspunsul. Ma fascineaza! :D Deci n-am sanse la votul tau daca va fi sa candidez candva undeva. B-) |
All times are GMT +2. The time now is 18:55. |