Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cinematografia romaneasca (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=229)
-   -   "Un acoperi? deasupra capului" (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=90812)

Pitbull 12 May 2007 18:26

"Un acoperiº deasupra capului"
 

"Un acoperiº deasupra capului" - Un crâmpei de lume sãritã de pe fix
Motorist = ãla care zice "motor" la filmare

Orice stâlp înãlþându-se izolat în mijlocul unui câmp e la un pas de a deveni un simbol falic - zice un milenar mod de percepþie iconicã.
Dacã luãm o femeie înnebunitã sã vorbeascã la mobil ºi o punem sã se caþãre pe un stâlp, în cãutarea semnalului... ºi dacã o mai aburcãm acolo ºi pe prietena ei, s-o încurajeze... vom avea douã muieri cocoþate-n vârfu'... hm... simbolului falic, în plinã câmpie. Mai ajunge sã plasãm momentul în asfinþit, ca sã fie mai expresiv - ºi vom avea un cadru de film excelent în sine.
Imaginea de mai sus a încolþit în mintea scenaristei (ºi actriþei) Mara Nicolescu încã înainte ca povestea cãutãrii unui "...acoperiº deasupra capului" sã se fi conturat prea precis. Douã femei cu mari probleme - nevrotice, proaspãt externate de la nebuni (din lipsã de fonduri), pãrãsite între timp de bãrbaþi, evacuate de proprietari, cãutându-ºi rostul... Tribulaþiile lor urbane iau sfârºit destul de curând, când una dintre ele, Mona (Gabriela Butuc) îºi aminteºte cã i-a rãmas totuºi moºtenire casa bunicului - mãcar un acoperiº deasupra capului tot vor avea. Aºa cã se refugiazã amândouã acolo - numai cã... de fapt e vorba de o cocioabã dintre cele mai sãrãcãcioase... ºi e tocmai într-un fund de lume din Deltã, un cãtun cu vreo câteva suflete împrãºtiate... ºi nici mãcar acoperiº nu mai are, cã l-a luat vântul. ªi astfel, avem un început de poveste.
O datã naufragiate în acest no man's land, care Monei continuã sã i se parã un paradis idilic, în timp ce pe Cati (Mara Nicolescu) o scoate din minþi de nu ºtie cum sã scape mai repede de-acolo, cele douã protagoniste se confruntã curând cu alte câteva repere dramaturgice, menite sã ducã povestea înainte: un magnat e gata sã cumpere tot satul, ca sã facã în locul lui teren de vânãtoare pentru barosani, ºi-n schimb le dã localnicilor mici apartamente la oraº. Singura casã încã în suspensie - ºi de care poate atârna tot târgul - e a "curvelor" (cum prompt le declarã comunitatea localã, în lipsa unei etichete mai acãtãrii). ªi astfel, avem o situaþie dramaticã.
Firesc, aranjamentul pare sã le convinã tuturor, pânã când Mona aflã cã rechinul respectiv va desfiinþa ºi cimitirul în care odihnesc bunicii ei - ºi, din acel moment, se pune din rãsputeri de-a curmeziºul târgului. ªi astfel, avem ºi un conflict.
Dupã cum limpede se observã deja, povestirea cinematograficã are toate datele structurale solide, pe cât de realiste ºi credibile, pe atât de originale - ºi, urmãrindu-le pe parcursul desfãºurãrii dramaturgice, se observã cã evoluþia scenariului e marcatã de acelaºi profesionalism. Atmosfera apãsãtoare a unei canicule secetoase într-un sat uitat de Dumnezeu în Deltã, unde creierii se coc la foc scãzut, trimite la verile capricioase ale lui Menzel sau la mortificãrile lui Herzog... Între cele câteva jaloane de bazã ale construcþiei se þese o reþea de acþiuni ale stãrilor, emoþiilor ºi sentimentelor... Temperamentele inflamabile ale celor douã nevropate intrã rapid într-o serie de scurtcircuite cu personalitãþile rudimentare ºi amorþite ale sãtenilor, care oscileazã între încremenire perpetuã ºi periodice rãbufniri beþivãneºti - acum, mai fiind întãrâtaþi ºi de perspectiva mutãrii la oraº. Un crâmpei de lume sãritã de pe fix, alunecând pe panta unui destin pierdut spre derizoriu.
Astfel rãtãcite, Mona ºi Cati cautã zadarnic câte un reper de care sã se agaþe. Acoperiºul pe care ºi l-au dorit deasupra capului nu existã nici la propriu, nici la figurat - aºa cã, de bine de rãu, îl încropesc din propriile lor haine feminine multicolore, care fac cocioaba sã arate cam ca o cãsuþã de pãpuºi. Ulterior, vor înlocui bulendrele cu stuf - servindu-le pe tavã localnicilor declasaþi prilejul de a le da foc la casã. În acest context se focalizeazã ºi situaþia care va duce la cãþãratul dupã semnal de celular, în acel antologic cadru cu cele douã femei înfipte-n vârful stâlpului din câmp - imagine marcã a întregului film.
Imagine marcã inexistentã în film - ºi de aici începe tragedia...
Pentru cã proiectul Marei Nicolescu a trecut prin C.N.C., primind necesara finanþare de la stat cu preþul cooptãrii lui Adrian Popovici pe post de motorist (adicã ãla care zice "motor" la filmare). Popovici s-a mai ilustrat o datã, recent, cu "Vlad nemuritorul" - o altã chestie miºcãtoare pe ecran, care proiecta pe culmile ridicolului un scenariu mãcar acceptabil al lui Nicolae Covaci, în care se mai bãgaserã Nuþu Cãrmãzan ºi Radu Aneste Petrescu. Acum, mãgãreaþa a cãzut pe capul Marei Nicolescu, a cãrei singurã baftã e cã, jucând un rol principal, fiind ºi creatoarea costumelor ºi dând o mânã de ajutor ºi la montaj, a reuºit sã salveze mãcar câteva cioburi din fostul scenariu.
Principala virtute, definitorie aº putea pentru ca sã zic, a lui Adrian Popovici, e cã habar n-are sã umble cu actorii. Vã vine sã credeþi cã pânã ºi pe Rudy Rosenfeld a reuºit sã-l facã sã se zbuciume la fel de fals ca o þesãtoare talentatã la "Cântarea României" de-acu' douãzeci de ani? Bietul Rudy e ºeful spitalului de nebuni, ºi se ceartã, ca o marionetã mânuitã de un pãpuºar cu Parkinson, cu medicul tânãr interpretat de Sorin Misirianþu - alt actor bun din care Popovici reuºeºte sã producã un dezastru. O altã persoanã, tot pe-acolo, lanseazã într-un falset îngrozitor, de la o fereastrã, prima replicã a filmului. Mai apar, cã suntem încã în oraº, niscaiva taximetriºti, trecãtori, un beþiv ºi Marius Bodochi pe post de Fredi Cornea, fostul soþ actor al Monei. Toþi, îngrãmãdiþi de Popovici într-o bramburealã de secvenþe false pân-la Dumnezeu ºi filmate cum o da... acelaºi. Adicã, decuplarea din start a spectatorului e asiguratã.
Ca sã fim cinstiþi, Adrian Popovici nu e chiar atât de sigur pe sine încât sã-ºi asume individual rãspunderea distrugerii unui film, aºa cã a colaborat admirabil în acest sens cu operatorul Mihai Sârbuºcã - în fond, o datã ce filmul ajunge în sfârºit pe platou, "întâlnirea" dintre regisor ºi operator e cea care-l va determina definitiv, ºi la fel se întâmplã ºi aici (fãrã prefixul "de..."). Sârbuºcã nu prea ºtie sã punã lumina (rar am vãzut un ecleraj mai rudimentar, oscilând între bãi de luminã pe de o parte - în oraº - ºi subexpuneri flagrante, pline de pete negre, în cadrele de noapte din Deltã), în schimb habar n-are sã compunã un cadru (uriaºa majoritate a planurilor din film conþinând actorii în aºa fel încât sã-i depersonalizeze cât mai sigur - complet pe dos faþã de ce-ar impune conþinutul secvenþei). Se vede limpede cã el ºtie una ºi bunã: hai cu focala lungã, cã asta le rezolvã pe toate! E de ajuns sã citeºti felul cum e scrisã în scenariu prima ºi cea dintâi imagine a filmului (picioarele unei paciente în curtea spitalului), sã vezi ce-au fãcut ãºtia doi din ea, ºi poþi sã-i trimiþi pe ambii la Cineclubul Faur sã facã filme de protecþia muncii. Înainte de 1975.
Ce-i drept, Sârbuºcã are un filon melodramatic teribil, care garanteazã chiar ºi compromiterea unor secvenþe unde era de-ajuns sã punã aparatul ºi sã-l lase sã tragã singur - ca în tentativa de suicid a Monei în baia de la hotel, scrisã ca o scenã de umor negru irezistibil, ºi filmatã cu grande-vitesse (efect de ralenti) ca sã bage la cap tot spectatoru' cã, mã-nþelegi, nu-i frumos sã te sinucizi singur.
Elementul cel mai diletant al motorismului (cã "regie" nu pot sã-i zic) lui Popovici, cum numai la Lucian Mardare ºi Haralambie Boroº vedeam, pe vremuri, e cã filmeazã claie peste grãmadã. Bãiatul ãsta habar n-are ce-i aia ritm cinematografic, tempo narativ, început ºi sfârºit de secvenþã, respiro... Ia actorii, le spune sã facã ce-au de fãcut cât mai repede, dã "motor", ºi imediat ce ãia ºi-au turuit bâra-bâra replicile (preferabil cu o undã de isterie pe tot parcursul), strigã "stop". Dac-a mai rãmas o codiþã de cadru care ar putea eventual amortiza gradual sfârºitul secvenþei, prin efect de "titirez", sigur o scoate la montaj.
Ce-i drept, ºi vremea a fost vitregã - scenariul voia, cum am mai spus, o ambianþã de-aia de Deltã arsã de secetã de sã zici cã mori deshidratat, ºi s-a nimerit ca echipa sã ajungã acolo taman în plinã perioadã de ploi estivale, când totul dospea de apã ºi verdeaþã. Mã rog, o cinematografie strãinã ar fi avut leac ºi pentru asta - la noi, nu e cazul.
Totuºi, nu poþi sã nu observi cât de plat ºi lipsit de imaginaþie filmeazã Popovici ºi Sârbuºcã în Deltã - ºi cum reuºesc sã elimine din film orice element care-ar fi putut sã compunã acele stãri apãsãtoare, din filiaþia ªcolii Cehoslovace. Culmea, mai au ºi bafta unor actori buni, din care nu mai rãmâne nimic. Ovidiu Niculescu (Lobodã, patronul buticului sãtesc ºi negativul principal) are un umor veritabil - pe care ºi-l face þãndãri apãrând tot timpul beat (o beþie groasã, cabotinã, falsã cât încape). Nicodim Ungureanu (Panseluþã, tractoristul a cãrui remorcã serveºte drept "ratã" - autobuz sãtesc), e ajutat sã-ºi consume resursele de haz (uriaºe, cum ºtie cine-l cunoaºte!) încã din prima secvenþã în care apare, dupã care nu mai face decât sã se repete la nesfârºit. Pânã ºi un actor de talia lui Vali Popescu, care la Tudor Giurgiu, în "Legãturi bolnãvicioase", fãcuse acel teribil tatã incoºtient-disfuncþional, iar în "Ryna" Ruxandrei Zenide (tot în Deltã, c-aºa are el moacã de lipovean) îl compusese pe contradictoriul, complexul, nesuferitul ºi umanul Biriº, aici se preumblã printre ceilalþi pãtruns de o inexpresivitate pregnantã - de te-ntrebi: cu el, fãrã el, ce-ar fi fost? Cred cã numai Popovici ºi Sârbuºcã erau în stare de-o asemenea performanþã!
Îl mai linºeazã vesel ºi pe copilul lui Panseluþã, unul dintre singurele douã personaje care, apropiindu-se de cele douã femei, aveau menirea de a reabilita cumva umanitatea degeneratã a satului - bietul bãiat, fãrã nici un prim-plan în tot filmul (e clar cã Popovici/Sârbuºcã habar n-au ce poate vedea aparatul în ochii unui copil!), devine o prezenþã amorfã ºi convenþionalã gen "Cireºarii" lui Blaier, cândva. Al doilea este, la polul opus, Mircea Andreescu, în rolul bãtrânului care noaptea stã culcat în sicriu, privind stelele. Ei bine, imaginaþi-vã cã Popovici ºi Sârbuºcã au reuºit sã-ºi batã joc pânã ºi de inegalabilul Piºcoci al lui Porumboiu, din "A fost sau n-a fost"! Tainicul moºneag care pâlpâie la joncþiunea dintre viaþã ºi moarte, cu replicile sale ambigue ºi acele trãsãturi grotesc-tuºante de pe chipul multi-triunghiular al lui Andreescu, sub pãrul alb ca neaua dar încã bogat, rãmâne ºi el doar o fantoºã pneumaticã ºi uºor ciudatã, pierdutã fãrã mister printre tenebrele nopþilor pline de þânþari.
Tot în jurul lui Mircea Andreescu se organizeazã ºi monumentalul rateu al finalului. În scenariu scria cã pe apã pluteºte bãrcuþa în care zace bãtrânul, privind cu ochi îngheþaþi cerul. Pe cer, puzderie de stele. În film nu e bãrcuþã, ci bãrcoi; nu pluteºte pe apã, ci stã la locul ei, încremenitã în proiect. Ochii bãtrânului nu se vãd, deci nu ºtim dacã-s îngheþaþi sau dezgheþaþi. Nici stelele.
La fel de bine finalizaserã Popovici/Sârbuºcã ºi acea secvenþã-marcã pe care am descris-o la început: tot ce lipsea de-acolo era... cadrul final - femei, stâlp, câmp! Ziceai c-a filmat-o anume ca nu cumva sã ducã gândul spre ceva aºa, mai ruºinos!
Dar, mã rog... Casa de filme Artis, a persoanelor Popovici ºi Paloº, e unsã cu toate alifiile, aºa cã nu încape nici o îndoialã: Adrian Popovici va continua sã dea motor, la fel de sigur ca ºi cã C.N.C.-ul va continua sã-ºi organizeze proiectele mai mult pe ºpãgi decât pe alte criterii. Deocamdatã, au dovedit cã, pe lângã finanþarea unor inepþii nãscute gata moarte, se pricep de minune ºi sã finanþeze lucruri bune anume ca sã le omoare. Sperãm numai cã viitorul scenariu al Marei Nicolescu va nimeri pe mâna unor cineaºti, nu a unor motoriºti.

Pitbull (Mihnea Columbeanu)
12 mai, 2007, h. 17:30-19:09
Bucureºti, România

mihaifulger 16 May 2007 22:19

Intre "Vlad Nemuritorul" si "Liceenii mileniului trei" (nemaivorbind de trambitatul "Povestea unui secol", care, cu un buget de 3 milioane de euro - in caz ca ii va da cineva banii astia - se anunta drept cea mai scumpa productie [ever] made in Romanica), Adrian Popovici, acest cineast complet (regizor, producator, monteur si... compozitor - altfel zis, cantaret in struna), care zboara gratios de la un gen la altul precum o musculita de rahat, ne ofera "Un acoperis deasupra capului", avand la baza scenariul Marei Nicolescu (pe care il puteti citi in Atelier: http://www.cinemagia.ro/forum/viewtopic.php?t=13571). Pana la premiera oficiala (care, deocamdata, se anunta pentru luna viitoare), filmul a avut o proiectie anul trecut la TIFF si alta la recentul BFF, festivalul partenerei lui Popovici, vestita Cornelia Palos. Voi ati reusit sa-l vedeti?

P.S. Scuze, Mihnea, nu vazusem cronica ta.

Airlight 17 May 2007 07:41

Sunteti carcotashi cu omul. "Vlad Nemuritorul" e cea mai spumoasa comedie involuntara facuta in Romania lately. Si acum, cand vreau sa ma binedispun, imi amintesc de figurantii negri care o faceau pe politistii.

Pitbull 17 May 2007 10:35

Uite, îti dau cuvântul meu cä dacä aducea si aici niste negri pe post de lipoveni, sau mäcar de egrete în tranzit, eram mai indulgent. Da sub "...acoperis..." nici mäcar de râs rost nu-i!

palos 11 Mar 2008 23:35

UN ACOPERIS DEASUPRA CAPULUI
 
Dragilor,

Va scrie "mult vestita Cornelia Palos" - cred ca Pitbull a scris asta . Nu imi ascund numele.

Va pun o singura intrebare voua celor care va ascundeti sub tot felul de nume. Cine dintre voi stie sa traga un cadru? Daca raspunsul este da, cine dintre voi a investit intr-un film? Daca, din nou raspunsul este da, cine dintre voi a investit permanent din 1998 in productii de film?

Sunt convinsa ca raspunsul este NU la fiecare intrebare! Nu puteti sa fiti atat de "dezvoltati". Sincer, cred ca sunteti niste "unii", care nici nu aveti curajul sa va dati numele adevarate (poate cu exceptia lui "mihaifulger" - am sa comentez imediat) si habar nu aveti ce inseamna industria cinematografica. Filmul pe care il comentati - UN ACOPERIS DEASUPRA CAPULUI - a participat la festivaluri fiind inscris de catre firma producatoare. Adica, CNC-ul nu ne-a ajutat! Daca selectionerii sunt cretini, atunci explicati-mi cum un film pe care voi il apreciati - filmul lui Radu Muntean- a fost in acelasi festival cu filmul lui Adrian Popovici, diferenta fiind ca filmul lui Popovici a avut sali pline, iar al lui Muntean nu. Nici unul nici altul nu au luat premii. Cand va veti depasi pozitia de "comentatori" fara sa demonstrati ca sunteti in stare de ceva (premii sau numar de spectatori, ca regizori sau producatori) atunci vom putea avea un dialog. Sunteti jalnici.
In plus - eu Cornelia Palos mi-am sacrificat doi ani din viata ca sa fac o lege. Pe aceasta lege Mungiu a putut sa isi finanteze ... filmul castigator. Pe fondul creat de mine - lumea se lupta. Stiti cate filme castiga la fiecare sesiune? Habar nu aveti. Stiti ca la Fondul cinematografic, conform deciziei de aprobare a ajutorului de stat acordat in Romania, decizie aprobata de Comisia Europeana, trebuie sa intre si bani din exploatarea filmelor realizate cu sprijin CNC, adica cu ajutor de stat? De ce nu puteti accepta si filme de public? De ce sunteti asa porniti impotriva a doi investitori din aceasta industrie? Ceea ce scrieti sunt niste porcarii nascute, probabil, din neputinta voastra. Filmul de debut al lui Popovici a avut cca 30.000 spectatori. E vreo problema? Daca voua nu v-a placut, nu trebuie sa fiti asa de viscerali.
Filmul de 3 milioane de euro ... in ciuda a ceea ce spune mihaifulger... s-a facut. Promo-ul lui poate fi vazut pe alte site-uri de film. Si apropos , mihaifulger esti acelasi cu Mihai Fulger? Pai, ai acceptat sa fi membru al juriului BFF editia a doua, festival pe care stii, ca il organizez eu!
Este ultima oara cand mai am vreo legatura cu acest site care nu face decat sa dea posibilitatea unora sa ii injure, visceral, pe altii.
A! Apropos - va legati de Popovici si muzica lui.... Pai, cantati voi daca sunteti in stare! Printre alte trupe, a cantat cu TIMPURI NOI (per. '83 -'84), AUTOSTOP (actualul CARGO in perioada '84-'85) si PROGRESIV TM
(per '86 -'87), dupa care a cantat, si a facut orchestratii, in afara Romaniei, in statiuni in care nu aveti bani sa calcati nici acum si in trupe de care habar nu aveti. Ma intreb daca le stiti pe cele mentionate aici. Cand veti face voi studii muzicale, cand veti stii sa cantati la pian, guitara si voce ... atunci sa comentati ca este "omul orchestra" ... citat mihaifulger.
Cornelia Palos

marx 11 Mar 2008 23:48

Re: UN ACOPERIS DEASUPRA CAPULUI
 
Originally Posted by palos:

Va pun o singura intrebare voua celor care va ascundeti sub tot felul de nume. Cine dintre voi stie sa traga un cadru? Daca raspunsul este da, cine dintre voi a investit intr-un film? Daca, din nou raspunsul este da, cine dintre voi a investit permanent din 1998 in productii de film?


Cornelia Palos

tanti Palos, cand ai sa investesti vreo bancnota de 1 leu din banii tai de-acasa poti sa incerci sa ne arati mujkii...

Pitbull 11 Mar 2008 23:58

Originally Posted by palos:

Cine dintre voi stie sa traga un cadru? Daca raspunsul este da, cine dintre voi a investit intr-un film? Daca, din nou raspunsul este da, (...)

Ups...! :oops:
Originally Posted by palos:

Sunt convinsa ca raspunsul este NU la fiecare intrebare!

Zbârci! :D
Originally Posted by palos:

Daca voua nu v-a placut, nu trebuie sa fiti asa de viscerali.

Cornelus, "visceral" nu înseamnä "critic, cârcotas, räu, cusurgiu, bestie, târtitä"; înseamnä "instinctual, pätimas, afectiv, emotional, thalamic". Uite, eu, de pildä: desfiintez cât se poate de cortical "Un acoperis...", si ador cu cea mai pasionalä visceralitate "M.D.L." :sleep:
Originally Posted by palos:

festival pe care stii, ca il organizez eu!

Ups bis. :oops: :oops:
Originally Posted by palos:

Este ultima oara cand mai am vreo legatura cu acest site care nu face decat sa dea posibilitatea unora sa ii injure, visceral, pe altii.


Rämâne cum am stabilit. :sleep:

Originally Posted by palos:

cand veti stii sa cantati la pian, guitara si voce ...

Tulai... :shock:
Da-n fine, hai sä fim îngäduitori... :hmm:
Aici nu era vorba nici de bani, nici de fonduri, nici de festivaluri, nici de public, nici de formatii si de statiuni în care noi n-avem bani sä ne ducem... (vaiii! cu asta chiar a plesnit-o cucoana! Adicä, Neam-Prost cu Nî-Pî mare! Räpirea din serai, ce mai! :w00t: Motocei tricotati la cheile de la dulap!) nici de fel de fel de aranjamente de culise si alte abureli - ci de faptul cä filmul e cutremurätor de prost, agramat, neinspirat, diletant, motoristul batjocorind efectiv, prin incapacitatea lui mintalä si subprofesionalä, un scenariu excelent. Omul NU LE ARE, si pace. Argumentele sunt mai sus, în analizä, punct cu punct - pentru cine n-a väzut filmul, desigur; cine l-a väzut, si a mai citit si scenariul, o ia la fugä singur.
Apropo - ce poate fi mai penibil, mai ridicol, mai hilar, pentru un motorist, decât ca, în loc ca FILMUL LUI sä vorbeascä, sä vinä nevasta cu fäcäletu': "Fir-ati voi ai dracu' sä fiti, ce vä luati de bärbatä-miu, hai?! Na, na!!!" :x Delicios! :lol:
Dar, Cornelus, tu mai aveai un user aici, pe nume "Io" - ce-ai fäcut, l-ai pierdut, sau ai uitat de el? :?

Neuptolem 12 Mar 2008 00:04

Adica scenariul e genial iar regia e cretina.
Ok, il vad si eu in curand si am sa citesc si scenariul. Daca ajuta pe careva voi posta cateva randuri OBIECTIVE atunci.
Pana la urma, dintr-un scenariu EXCELENT nu se poate face un film de aruncat la gunoi, I think...

Pitbull 12 Mar 2008 00:05

Ba da.
Dacä-l face un motorist.

redmen 12 Mar 2008 00:06

E bine ca lumea inca nu doarme :)

Neuptolem 12 Mar 2008 00:13

Good, atunci sa purcedem catre: "MOTOR! - in the Night!". :)
Aduceti odata hartiile alea pe care sunt scrise scene, ca eu plec dupa lanterna.

Pitbull 12 Mar 2008 00:48

Apopo, si AICI e loc de pus un "Da' cine vä credeti voi, bäi, sä vä luati de bärbatä-miu?!" :x
http://agenda.liternet.ro/articol/44...a-capului.html
Apropo, anul trecut, la festival, dupä film, îi spuneam lui Nutu Cärmäzan: "Mäi Nutule, ce-i cu bäiatu' ästa, dom'le, cä-i lemn tänase!" La care Nutu, tot insista: "Da' nu stii cât a CRESCUT în ultimii ani! :happy: :love: Eu l-am descoperit, eu l-am format - asa-mi place sä mä uit la el cum creste...!" Eu, în sinea mea: "Auleooo, Nutule, dacä asta-nseamnä «crescut» la tine, nu vreau sä mä gândesc cum era la-nceput..." :hmm: Tare: "Bine, dom'le, fie cum zici tu..." :(( Adicä, potolu', potol, piloiu', piloi - de ce sä ne certäm noi? :sleep:

mihaifulger 12 Mar 2008 06:42

Precizare BFF
 
Originally Posted by palos:

Filmul de 3 milioane de euro ... in ciuda a ceea ce spune mihaifulger... s-a facut. Promo-ul lui poate fi vazut pe alte site-uri de film. Si apropos , mihaifulger esti acelasi cu Mihai Fulger? Pai, ai acceptat sa fi membru al juriului BFF editia a doua, festival pe care stii, ca il organizez eu!
Este ultima oara cand mai am vreo legatura cu acest site care nu face decat sa dea posibilitatea unora sa ii injure, visceral, pe altii.
A! Apropos - va legati de Popovici si muzica lui.... Pai, cantati voi daca sunteti in stare! Printre alte trupe, a cantat cu TIMPURI NOI (per. '83 -'84), AUTOSTOP (actualul CARGO in perioada '84-'85) si PROGRESIV TM
(per '86 -'87), dupa care a cantat, si a facut orchestratii, in afara Romaniei, in statiuni in care nu aveti bani sa calcati nici acum si in trupe de care habar nu aveti. Ma intreb daca le stiti pe cele mentionate aici. Cand veti face voi studii muzicale, cand veti stii sa cantati la pian, guitara si voce ... atunci sa comentati ca este "omul orchestra" ... citat mihaifulger.
Cornelia Palos



Draga doamna Palos,
Am descoperit siderat mesajul dumneavoastra. Aveti dreptate: luna trecuta am fost invitat de coordonatoarea BFF, o persoana pe care o apreciez in mod deosebit, sa fac parte dintr-unul din juriile internationale ale festivalului. Am acceptat (nu fara ezitari, pentru ca stiam cine patroneaza BFF) fiindca am avut incredere in Oana si mi-am zis ca este un festival international de film, care are invitati straini de marca, nicidecum mosia Corneliei Palos. Imi dau seama ca am gresit nevorbind cu dumneavoastra inainte de a lua decizia (de altfel, nu am vorbit niciodata), pentru a va afla pozitia. Acum inteleg ca pentru dumneavoastra acceptul meu de a face parte din juriu echivaleaza cu acceptul de a va canta in struna si de a lauda filmele domnului Popovici. (Apropo, v-as sugerati sa schimbati numele festivalului din Bucharest Film Festival in Palos' Film Festival, ca sa fie clare lucrurile.) Daca as fi stiut asta dinainte, va asigur ca nu as fi acceptat invitatia. In concluzie, cu riscul de a nu avea niciodata bani sa calc prin statiunile in care a cantat domnul Popovici, renunt la calitatea de membru al juriului in festivalul dumneavoastra.
Succese nenumarate,
Mihai Fulger

Airlight 12 Mar 2008 09:45

:lol: Arta Fugii, pe versuri de Palos si muzica de Popovici.

legardere 12 Mar 2008 10:57

Si ne mai intrebam de ce merg atat de bine filmele romanesti?
Pai mai oameni buni daca noi astia care mai mergem cat de cat pe la un film, din cand in gand (ma refer romanesc ca de astea e vorba in toata fraza) nu avem dreptul sa ne exprimam parerea, fie ea bina sau rea, despre ceea ce vedem pe panza aia de-i zice ecran, ca ne sare in cap un X (nu merita sa-i dau numele la modul de adresare), care mai are si "bunul simt" sa ne acuze ca nu dam bani sa se faca film sau alte asemenea aberatii (apropo "Tanti" vezi ca banii de la CNC sunt bani de buget, deci de la noi astia, asa ca fiecare iti finantam tie si altora ca tine aberatiile cinematografice), atunci la ce sa mai mergem sa vedem filmele cu pricina.

Personal sper sa nu ajung la nivelul ridicat de mediocritate al celor care au "aparat" acest film, si incerc sa fac acest lucru ascultand in primul rand criticile, atata pozitive si negative, la adresa muncii mele si a echipei din care fac parte, pentru a vedea ce a fost bine si ce mai trebuie inbunatatit, astfel incat data viitoare rezultatul muncii mele sa fie mai bun, lucru care il recomand si mai sus nenumitilor poate astfel isi vor castiga in primul rand respectul celor pentru care muncesc, noi astia fraieri care nu avem dreptul sa vorbim, adica spectatorii, fara de care nu stiu ce sens ar mai ave munca lor sau a tuturor artistilor (era sa zic artizanilor :P ).

Alex Leo Serban 12 Mar 2008 11:41

bine punctat, chapeau!

pai tanti palosh c sa fak si ea - iese-n fata casei cu miinile-n shold & da cu paloshu :lol:

sergiu puiu 13 Mar 2008 23:46

chiar asa
 
Si nici o vorba despre filmul ITALIENCELE (r: Napoleon Hemis) in care scenarista MARA era doar actrita MARA?

Nici o vorba despre asemanarile dintre povestile celor doua filme?
:)
Asta-i motivul pentru care nu o voi distribui pe Mara in filmul meu.
Sigur va scrie ea apoi o poveste mult mai buna din care va iesi un film mult mai prost.
Si nu ne dorim asta.

gionloc 14 Mar 2008 00:37

Re: chiar asa
 
Originally Posted by Pitbull:

Dar, Cornelus, tu mai aveai un user aici, pe nume "Io" - ce-ai fäcut, l-ai pierdut, sau ai uitat de el? :?


mai jos e explicatia :w00t:

Originally Posted by palos:

Va scrie "mult vestita Cornelia Palos"... Nu imi ascund numele.



in rest, nasol...
in mod normal, dintre invitatii straini ai doamnei P., nu stiu daca vreunul ar mai trece pragul festivalului daca ar avea in fata mesajul dumneaei.

Bagheera 19 Mar 2008 15:07

Ha ha ha! Bre, asta cu Italiencele e tare! Pai poate si 4,3,2 este tot un fel de Italiencele, ca tot despre doua femei vorbeste! Cu putina rabdare, Sergiu poate face o conexiune si intre Legaturi Bolnavicioase si Italiencele! Adica de ce ar conta ca in Italiencele este vorba despre doua surori tinerele care pleaca la munca in Spania pe spuza unui Giovanni de Oltenia, iar in Un Acoperis despre doua femei mature care ies de la nebuni si ajung in Delta? In Italiencele exista o legatura de sange din care fetele nu pot scapa, in timp ce dincoace e vorba despre prietenia dintre doua femei. Una are probleme din cauza iubirii pentru un fost sot, mare actor, cealalta cu batranetea si moartea. Leit personajele din Italiencele, nu alta! Lumea satenilor de Delta e identica cu lumea oltenilor din Italiencele. Dar daca ne-am gandi la satul din Dogville: violuri, tensiune, scandal, femele, localnici? In Italiencele fetele sunt tarancute de Oltenia, in Un acoperis sunt orasence de-a binelea. Etc etc samd samd.

Iata cum stau lucrurile: inainte de a scrie Un acoperis am scris doua treatmenturi de lung metraj: "Marta si Lili" si "Un om fericit". Erau persoane care stiau ca sunt interesata de scenaristica printre acestea fiind Nap, Netzer, Mungiu si evident Caranfil; mama nu stiu daca stia.
Faza e ca aceste doua treatmenturi sunt scrise mult inainte de a juca eu in Italiencele, iar Ana Ularu sigur isi aminteste ca ii placea foarte mult povestea din Marta si Lili pe care i-o spuneam in timpul filmarilor de la Italiencele. Din pacate treatmentul asta nu a mai ajuns scenariu pentru simplu motiv ca a aparut povestea din Legaturi Bolnavicioase si pentru ca Marta si Lili aveau o relatie....de iubire! Si ca un facut MARTA MERGE PE SCUTER!

Asa ca inainte de a vrea sa joc intr-un film de-al tau, s-ar putea sa iti doresti tu sa regizezi un scenariu de al meu. Oricum, te anunt ca al doilea scenariu scris de mine, Tache, s-a facut deja movie; este despre barbati asa ca legatura cu Italiencele este evidenta ceea ce iti doresc si tie.

Peace si make movies not war. :-)

sergiu puiu 21 Mar 2008 13:50

Bagheera,
Sper ca nu lucrezi in prezent si la scenariul CARTEA JUNGLEI.
:)
Daca o faci imi imaginez deja ce frisoane ii paste pe cei ce au ecranizat cartea inaintea ta.
:)

sergiu puiu 21 Mar 2008 13:52

Sa-mi fie iertata exprimarea a la Lenutza Basescu. Ma bate gindul sa intru in PDL.

Pitbull 21 Mar 2008 13:57

Mor când väd mesaje care n-au nimic - da' CHIAR nimic - de spus, da-i musai s-aibä ei/ele ultimu' cuvânt.
(Mor de pläcere, nu pe bune. Nu vä gräbiti sä särbätoriti, Sasa, Grisa si Ion.)

Bagheera 21 Mar 2008 14:37

Draga Sergiu, stai linistit; toata panica celor care au ecranizat Cartea Junglei cum ca scenariul meu va fi mai bun, a disparut cand au aflat ca sunt toate sansele ca tu sa regizezi acest film.

Iti doresc mult succes in politica.
:)

sergiu puiu 22 Mar 2008 10:09

Asteapta sa-ti cer scenariul.:) Ca nu ma poate convinge nici Sher Khan ca o pantera stie sa scrie.:)
Bagheera, nota la scenariu o primesti de la cei ce VAD filmul si nu de la cei ce-ti citesc scenariul incercind sa-i descopere valente ignorate de Popovici.

De ce nu ai tiparit niste brosuri pe care sa le imparti apoi la intrarea in cinematografe? Ca la opera!

Asta ca sa-l demasti pe Popovici drept un idiot incapabil sa faca un film macar decent dupa un scenariu genial?
:)
Cind filmul iese bine scenaristul bombeaza pieptul mindru. Cind iese filmul penibil ... TRADARE! Scenaristul a fost pacalit de regizor! Copilaresti reactiile de tipul asta.

Pitbull 22 Mar 2008 10:22

Originally Posted by Pitbull:

Mor când väd mesaje care n-au nimic - da' CHIAR nimic - de spus, da-i musai s-aibä ei/ele ultimu' cuvânt.
(Mor de pläcere, nu pe bune. Nu vä gräbiti sä särbätoriti, Sasa, Grisa si Ion.)


Proletar 22 Mar 2008 10:24

Originally Posted by sergiu puiu:

Asteapta sa-ti cer scenariul.:) Ca nu ma poate convinge nici Sher Khan ca o pantera stie sa scrie.:)
Bagheera, nota la scenariu o primesti de la cei ce VAD filmul si nu de la cei ce-ti citesc scenariul incercind sa-i descopere valente ignorate de Popovici.

De ce nu ai tiparit niste brosuri pe care sa le imparti apoi la intrarea in cinematografe? Ca la opera!

Asta ca sa-l demasti pe Popovici drept un idiot incapabil sa faca un film macar decent dupa un scenariu genial?
:)
Cind filmul iese bine scenaristul bombeaza pieptul mindru. Cind iese filmul penibil ... TRADARE! Scenaristul a fost pacalit de regizor! Copilaresti reactiile de tipul asta.


nu vreau sa supar pe nimeni, dar nici eu nu cred in varianta scenariului genial maltratat de o regie proasta.

Pitbull 22 Mar 2008 10:34

E plinä lumea de scenarii geniale: la "Citizen Kane", "Rocco e suoi fratelli", etc., etc.
Ia unul din ele si dä-i-l lui Popovici sä-l filmeze. Sau lui Haralambie Boros. Sau lui Mircea Drägan. Sau lui Nicolaescu ori Daneliuc cei de-acum. Sau, sau, sau... (continuarea în m.p.)

Sau, si mai simplu:
Citeste scenariul de la "Un acoperis..." (e pe forum la noi), si pe urmä vezi pelicula, cu el proaspät în cap. Si ia-o punct cu punct , secventä cu secventä...

Din experientä: chestia asta e atât de frecventä, de simplä, de elementarä, încât a spune "nu cred în ea" e cam totuna cu "nu cred în fantasmagoriile astea cu microbii" (cum îi spuneau medici respectabili lui Pasteur), sau "voi crede în Dumnezeu, când l-oi vedea cu ochii mei".

sergiu puiu 22 Mar 2008 11:41

Cine vrea sa supere pe cine?
:)
Si sa inteleg ca Popovici s-a strecurat noaptea in casa Bagheerei si ca i-a luat scenariul de sub perna fara stirea ei?
:)
Adica Bagheera nu stia ce regizor este Adrian Popovici?

Sau sa inteleg ca Bagheera i-a acordat lui Popovici sansa sa se reabiliteze oferindu-i scenariul scris cu gherutzele ei?
:)
Chestia asta cu scenaristii si actorii care se declara nemultumiti de filmele la care au lucrat ma amuza. Am voie?

Alex Leo Serban 22 Mar 2008 12:56

pai, nici puiu & radulescu n-au fost multumiti d felu in kre pintilie a pus in imagini scenariu lor...

Bagheera 22 Mar 2008 16:53

Sergiu, nu prea inteleg ceva: ai pornit spunand ca Un acoperis e o varianta mai proasta a lui Italiencele, iar acum spui ca eu zic de Popovici ca mi-a beep scenariul. ...Esti ciudat. Poti sa imi dai si mie un citat din postarile mele de unde sa reiasa ca-l balacaresc pe Popovici pe forumuri etc. ?

Scenariul este spre lectura de foarte, foarte mult timp in atelierul de scenaristica. Nu am nicio contributie la ce se discuta acum, pe aici, despre acest subiect.

Initial am crezut ca doresti o altfel de discutie; imi pare rau, dar nu vreau sa discut contributiile nimanui din echipa de la Un Acoperis, nici macar a mea... Fiecare film are istoria lui si nu e genul meu sa tot retraiesc trecutul bun sau rau. Important este ca acest film s-a facut !

Poate ca unii vor fi dezamagiti, dar nu am avut de gand nici sa scriu capodopere, nici sa iasa filme geniale dupa scenariile mele, nici sa am interpretari inegalabile in urmatorii o suta de ani. Poate ca sunt un scriitor mediocru, o actrita asisderea etc, dar sunt convinsa ca e loc sub soare pentru toti, in consecinta si pentru unii ca mine.

Are Samuel Beckett in Asteptandu-l pe Godot o replica excelenta: "Fiecare cu cruciulita lui!".

Am mai zis asta o data: make movies, not war.

sergiu puiu 23 Mar 2008 11:36

Din cronica lui Pitbull se intelegea acest lucru. Scenariu beton+regie de k.a.k.a.t. = film schiop.

Adevarat, scuze Bagheera.
Pe de alta parte nu sintem doar suma postarilor de pe acest forum.
:)
Bafta cu noul film.

Cristi Puiu a avut o pozitie publica vis-a-vis de COLONEL dar acea rabufnire venea pe fondul altor conflicte. Si a zis doar ca el ar fi tratat acel scenariu intr-o alta maniera.

Fara legatura cu acest topic .
Alex Leo, inteligenta formularea ta ..."inainte si dupa Cristi Puiu". O merita pe deplin.
De fapt sint doua borne ce anuntau deschiderea occidentului spre filmul romanesc. Cristi Puiu prin filmele lui si Tudor Giurgiu prin infiintarea TIFF. Din pacate si CP si TG au cam dat cu mucii in fasole cu modul neortodox prin care au inteles sa mulga CNC de bani pt. proiectele lor.

Alex Leo Serban 23 Mar 2008 12:00

Originally Posted by sergiu puiu:

Din pacate si CP si TG au cam dat cu mucii in fasole cu modul neortodox prin care au inteles sa mulga CNC de bani pt. proiectele lor.


scopu scuza mijloacele, nu?
important e rezultatu... ;)

Bagheera 23 Mar 2008 12:59

:)

m3lku 23 Mar 2008 22:15

Originally Posted by sergiu puiu:

Din pacate si CP si TG au cam dat cu mucii in fasole cu modul neortodox prin care au inteles sa mulga CNC de bani pt. proiectele lor.


nu inteleg la ce te referi, atata timp cat Cristi Puiu a dat inapoi banii pentru proiectul "Hrana pentru pestii mici" si a refuzat sa mai fie finantat de CNC, iar banii incasati din distributia "Mortii dlui Lazarescu" se vor intoarce la fondul cinematografic din moment ce filmul (aproape) are profit.

sergiu puiu 24 Mar 2008 12:30

1.Moartea lui Lazarescu
A obtinut finantarea direct cu dispensa din parte ministrului(Razvan T.).Ca apoi a fost trecut in coada listei cu cei ce au obtinut finantari in urma contestatiilor ... asta-i alta minareala made in Romanica.

2.Hrana pt ...
De cind a devenit CNC o mica banca pentru initiati? Finantarea unui proiect vine in transe. O prima caramida de bani cind se semneaza contractul, a doua caramida cind chipurile se incep filmarile etc.
Ori producatorul(poate ca PUIU este inocent!) a jucat acet teatru penibil.
Caramizile au fost primite in urma unui contract. Prin acel contract producatorul se angaja ca in schimbul caramizilor sa livreze un film!

Si acum iar o sa sara toti la mine ca-l denigrez pe CP!
Dar CNC ar putea sa-si puna la intrare o placa trasa in bronz. HRANA PENTRU PESTI MICI si MARI. Ca unora ca Giurgiu, Puiu, Mungiu,Solomon le-au crescut deja si aripioara dorsala si nu mai sint pesti mici.

m3lku 24 Mar 2008 17:08

1. a facut contestatie, a primit bani, i-a dat inapoi in momentul in care filmul a avut incasari care au acoperit bugetul de productie. el personal desi avea specifica in deviz o suma de bani ca salariu de regizor si scenarist, a lasat acei bani pentru productia filmului. cu alte cuvinte, a lucrat gratis spre deosebire de alti "pesti mari" asa cum iti place sa ii numesti.

2. scenariul a castigat o finantare pe care CP a refuzat-o. acea prima caramida primita la semnarea contractului a fost returnata CNC-ului atunci cand s-a decis sa nu mai faca filmul.

ei bine, de unde si pana unde a MULS Cristi Puiu CNC-ul de bani? a luat niste bani pe care i-a dat inapoi de fiecare data. spre deosebire de altii..

mafalda 11 Sep 2008 08:29

Cristi Puiu a dat banii inapoi pentru filmul "Hrana..." dar CNC -ul il ameninta cu un proces in care CP va fi obligat sa plateasca in plus "daune interese" pentru ca el cand a primit banii da la CNC a semnat un contract a carui reziliere trebuie facuta cu acordul ambelor parti. Ori daca CNC ar fi tinut banii care i-a dat lui CP in banca, ar fi castigat dobanda. Deci, CP este obligat sa returneze CNC-ului nu numai suma luata cui si dobanda aferenta plus daune morale pentru ca a prejudiciat CNC-ul!

sergiu puiu 13 Sep 2008 19:02

pai si nu este corect?
ca doar CNC nu este banca.
dar facem pariu ca se arunca batista pe tambal dupa care se incinge o hora?
:)
si de ce se va intimpla asta? pai au probleme majore si altii nu doar Cristi Puiu.
Sint filme care au primit finantari din 2004(contracte semnate in 2004/2005) si nu au avut inca premiera. ori daca dai cu barda in Puiu trebuie sa dai in toti.
inclusiv in Mungiu pentru ca a filmat 432 inainte de a participa in concurs la CNC.
:)
sa-l vad eu pe ala care ridica barda la Mungiu.
:)

mafalda 15 Sep 2008 07:38

Faptul ca Mungiu a castigat Palm d'Or-ul, asta il obliga sa nu coboare stacheta la filmele care le va mai face. Si totusi... cum si geniilor l-i se poate intampla sa intre intr-o pana de inspiratie, e posibil ca in viitor si Mungiu sa faca un film slab. Atunci sa vad cine va avera curajul sa-l critice!

Pitbull 15 Sep 2008 07:44

Cine e cu adevärat obiectiv. ;)

mafalda 15 Sep 2008 07:54

Ma refeream la cine va avea curajul sa-l critice pe fata nu pe la colturi! ;)

Pitbull 15 Sep 2008 08:13

Am înteles - evident! 8)

mafalda 15 Sep 2008 08:45

Totusi... Eu ii doresc lui Mungiu sa faca filme din ce in ce mai bune si sa ajunga sa ia si OSKAR-ul!
Eu chiar sper ca in cinematografia romanesca sa va gasi cineva care sa faca un film de Oskar (si sa-l si ia), ca potential avem!

Pitbull 15 Sep 2008 14:57

Dupä bucuria esteticä si mândria nationalä pe care ni le-a däruit, îi doresc sä meargä tot în sus. :happy: :love:
Dar toate astea-l si obligä - deci, dacä face vreo gugumänie (Doamne-fé), îl sparg! :o :x

Si cu asta, ti-am räspuns si la întrebare. :D
Si cum ajunseräm noi a vorbi de Mungiu la Popovici? :? Ce, se poate vorbi de Covaci la Salam? :((

mafalda 17 Sep 2008 09:04

Cum ar fi sa vedem un regizor slab ca va face la un moment dat un film exceptional, ca regizori buni odata care acum fac doar filme proaste avem destui (Mircea Muresan, Mircea Daneliuc, Dan Pita) ? :?

Pelicula 17 Sep 2008 10:25

Wow, mistoooo subiectul! Am ras de-am facut pe mine! :w00t:

Banii de la cnc vin de la firme. Nu de la toate, doar de la cele care au in obiectul de activitate confiectionarea si distributia de filme. Un prieten si-a facut o firma de trei lei si-a bagat la profil tot ce a vazut prin nomenclator, de la avioane la distributie film. In consecinta a varsat la CNC trei sutare. Daca isi modifica obiectul de activitate ajungea tot p-acolo, poate chiar mai mult, ca registrul comertului e mai lacom ca cnc-ul.

Un Oscar pentru film romanesc e o poveste lunga, pentru ca 'bun' pe limba americana nu e acelasi lucru cu 'bun' pe romaneste. Se lasa cu diferente culturale. Pana si cel mai fin consumator de film din America e 'atins' de morbul Hoollywoodului. Asa ca pana la oscar mai e ceva drum. Si, in definitiv, e atat de important oscarul?

mafalda 17 Sep 2008 11:21

Cinematografia romaneasca ar putea trai mult sibine si fara Oscar dar nu ar fi rau sa aratam lumii ca suntem in stare si de Oscar
E adevarat ca la pentru cei care decerneaza Oscarul conteaza destul de mult si publicitatea care i se face filmului, uneori chiar in detrimentul calitatii artistice a filmului. Ori cinematografia romana sta prost cu marketingul! :(

Pelicula 17 Sep 2008 13:57

Marketingul, oricat ar e de bun, nu poate salta un film prost. Dar aici ne invartim in cerc: un american va spune despre un film romanesc de exceptie ca e prost, in timp ce romanul va considera prost un film comercial (castigator de Oscar) de-al americanului. Cum se rezolva dilema?

mafalda 17 Sep 2008 14:07

De gustibus!

Oricum, la decernarea premiilor Oscar se iau in calcul si alte criterii nu numai cele artistice, cum ar fi normal! Primeaza unele interese (chiar politice!)


All times are GMT +2. The time now is 18:02.

Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.