Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cinematografia romaneasca (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=229)
-   -   Sergiu Nicolaescu (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=81598)

ioana 15 Aug 2001 11:56

Revad cu placere la televizor filmele lui.Pe cind un nou film semnat de Sergiu Nicolaescu?

bean 18 Sep 2001 08:11

Din cate am auzit pregateste acum nu unul, ci doua filme.Poate ne ofera cinemagia amanunte.

Amyd 18 Sep 2001 15:36

Unii oameni ar trebui sa invete cand sa se opreasca...

:grin:

Andrei

Blizz 08 Oct 2001 22:53

Acum ca-l avem pe Adrian Paunescu pe ProTV (prietenii stiu de ce :smile:

horatiu 09 Oct 2001 17:24

Rau am ajuns sa asteptam cu nerabdare un nou film al lui Sergiulica (sau Andrei, daca vreti, pentru ca am observat ca in 80 la suta din filme el are numele Andrei!)
De ce nu asteptam noul film al lui Pintilie, Daneliuc, Caranfil sau vreun genial regizor necunoscut?

Uziel Gal 15 Oct 2001 23:50

da...regizori tineri...cunosc un regizor care a castigat un buget de $50.000 de la nu stiu ce minister pentru un documentar. 80% din bani s-au pierdut pe drum si prin buzunarele tovarasilor. asa ca normal, tot tovarasul nicolaescu produce urmatoare ineptie. sau urmatoarele doua.

Blizz 12 Mar 2002 21:22

Citesc in Dilema (nr. 469)

"* Într-un interviu din publicatia PRO TV Magazin, senatorul-regizor de film Sergiu Nicolaescu crede cã la Hollywood - unde a avut usile deschise - ar fi fost "un fel de Spielberg". Bine cã Buftea, vigilentã, nu i-a deschis usile lui Spielberg: ce ne-am fi fãcut cu "un fel" de Nicolaescu în locul celui adevãrat? (M. B.)" :lol:

_________________
"Film lovers are sick people."
Francois Truffaut

<font size=-1>[ Acest Mesaj a fost editat de: Blizz pe 2002-03-12 22:23 ]</font>

printesa 09 Apr 2002 02:34

Ioana,

In sfirsit, cineva care il apreciaza pe Sergiu Nicolaescu! In lumea snobismului de origine franceza care domina asa-zisii "cinefili" romani, nimeni nu apreciaza filmul comercial de frica ostracizarii de catre "confratii in arta adevarata." Sergiu Nicolaescu a fost preferat in epoca decedatului (si speram de nerepetat) comunism tocmai pentru ca aducea sali pline, facea bani si nu era prea controversial in subiecte. Si ce daca se infratea cu comunistul Amza Pellea in "Duelul" sau ca a pus ca un caracter destul de obscur pe secretarul de partid in "Zile fierbinti"? Si ce daca e patriotic in "Noi, cei din linia intii" sau in "Columna"? Sa vedeti filmele americane ce pline de patriotism sunt si atunci sa mai vorbim.

Ioana, multumiri inca odata pentru sinceritate. Si eu astept cu nerabdare filmele lui Sergiu Nicolaescu! Mai incet cu Dan Pita ca ne creeaza dureri de cap si sali goale.

Floydman 09 Apr 2002 07:54

Nicolaescu are fara doar si poate filme reusite, dincolo de distinctia arta vs comercial.

Columna, Capcana Mercenarilor (mai ales) Mihai Viteazul,Mihail caine de circ (rideti daca vreti) sunt filme la care m-am uitat cu interes.

horatiu 09 Apr 2002 09:36

printzesa: In lumea snobismului de origine franceza care domina asa-zisii "cinefili" romani, nimeni nu apreciaza filmul comercial de frica ostracizarii de catre "confratii in arta adevarata."

R: Problema de stil: ori "asa-zisii", ori ghilimele la cinefili. Altfel e cam pleonastica exprimarea.
La obiect: ma recunosc cu voluptate intre snobi, desi de origine maghiara (sint pe sfert ungur, dar nu vreau Ardealul, pentru ca il am). Asa este, tinjesc, precum Pristanda ("Altele anm eu in suflet!"), sa pot spune si eu adevarul: il iubesc pe Sergiu Nicolaescu! Dar mi-e frica ca de dracu de ostracizare. Ma resemnez: voi trai mereu cu aceasta neputinta de a nu putea ce cred.

Sergiu Nicolaescu a fost preferat in epoca decedatului (si speram de nerepetat) comunism tocmai pentru ca aducea sali pline, facea bani si nu era prea controversial in subiecte.

R: Sa traduc: era preferat in comunism pentru ca era un bun capitalist. Curat perversiune. (Stil: "controversial" nu exista in limba romana.)Nota bene: La filmul Mihai, Sergiu Nicolaescu a avut buget NELIMITAT

Si ce daca se infratea cu comunistul Amza Pellea in "Duelul" sau ca a pus ca un caracter destul de obscur pe secretarul de partid in "Zile fierbinti"? Si ce daca e patriotic in "Noi, cei din linia intii" sau in "Columna"?

R: Nu e patriotism, e national-comunism.

Sa vedeti filmele americane ce pline de patriotism sunt si atunci sa mai vorbim.

R: De ce crezi ca imi plac filmele patriotice americane?

Cu amicitie, Horatiu


Floydman 09 Apr 2002 10:07

Daca ala a fost national comunism, atunci inseamna ca am fost national comunist. Arata-mi te rog cu ce se diferentiaza patriotismul cinematografic de national comunismul lui Sergiu. Pe de alta parte ce e rau daca in cinema regasim patriotism , e un sentimet la fel de uman ca dragostea, ura, invidia, prietenia, pasiunea, etc, deci de ce nua r avea loc pe pinza? Doar asa pt ca noi suntem traumatizati de fantoma comunismului?

horatiu 09 Apr 2002 11:20

Nu ti se pare suspect ca exista "patriotism" in Columna? Ce patrie era aia? Dacia? O sa-mi spui ca dacii erau "ai nostri" iar romanii erau strainii care vroiau sa ne ocupe biata tarisoara?

Poison 09 Apr 2002 12:55

De ce e suspect, Muldere? Ce conspiratie banuiesti la mijloc? Si, mai explica-mi o data, ca n-am inteles din mesajele de pina acum, de ce e sentimentul patriotic ceva rusinos? :roll:

Floydman 09 Apr 2002 13:33

nu e vorba de "ai nostri" si de dusmanii lor. cunoasterea trecutului (bun sau rau) al poporului din care faci parte, sau expresia acestei cunoasteri (filmul) sunt patriotice in sine!

<font size=-1>[ Acest Mesaj a fost editat de: Floydman pe 2002-04-09 14:35 ]</font>

printesa 09 Apr 2002 22:07

Ce bine ca putem fi sinceri din cind in cind si admitem ca patriotism, ca si concept, nu e un lucru de dat la gunoi si ca in era "Europei Unite" gasim patriotism ca de pilda la nemti sau la frantuji.

E un linie foarte fina si subiectiva intre national comunism si patriotism, sunt carti gramada scrise pe tema asta. In privinta corecturilor tale editoriale si stilistice, iti multumesc pentru efort. A fost amuzant, ma gindeam ca aici conteaza esenta, stilul e vioara a doua.
Inca doua chestiuni: penetrarea pe piata internationala. Indraznim sa ne gindim la asa ceva? In al doilea rind, TV e un mediu inca neexplorat pentru subiectele romanesti si infestat pina la putrefactie de serialele mexicane. Ne putem indrepta atentia si acolo.

pusha 29 Apr 2002 16:19

Ultima "creatie" a d-lui Nicolaescu este legea care obliga operatorii de cablu sa plateasca un procent din incasari pentru cinematografia romana...
oare tot din patriotism o face?

centralscrutinizer 02 May 2002 20:00

Doamnelor si domnilor,
Ca peste tot in lume se fac filme proaste nu e o noutate. Ca ele au o piata buna de desfacere nimeni nu se indoieste. La urma urmelor e dreptul fiecaruia sa urmareasca ce vrea. Mofturile "cinefililor" nu au ce cauta aici. Ce ne-am face daca toti a-m fi cinefili...
Problema este cand un actor-regizor isi ia in serios rolul in asa masura incat se crede Averescu-Antonescu-Mircea &c. S-a mai intamplat. Laurence Olivier dupa Hamlet a trebuit sa se caute putin pe la doctor sa-si revina si sa nu mai ceara tuturor sa-l numeasca cu Sir...
Da' Nicolaescu Sergiu in loc sa mearga frumusel la doctor a ajuns in senat... Face politica! E mare "leader". De ce nu führer? Vrea sa dea foc cartilor in piata publica. Se pricepe la apararea nationala... vai de capul nostru, bine ca nu vrea nimeni sa ne atace. Are si vaste cunostinte de istorie. Deh, doar el a facut-o. Tine conferinte academice pe teme istorice... Si toate astea fara ca nimeni sa-l trimita acasa.
Doamnelor si domnilor,
filmele americane sunt si ele patriotice dar nimanui nu i-a trecut prin cap ca ele sunt altceva decat fiction! Nimeni lui chama pe Oliver Stone sa conferentieze pe tema Afganistanului sau pe Spielberg despre disparitia dinozaurilor...! Or, CC al PCR nu avea nevoie de fictiune, sau, mai precis, nu avea nevoie de fictiuni care sa fie considerate ca atare. Comanda era directa si venea de la Ceausescu. Dobitocul avea in spatele lui un tablou cu Mihai Viteazul si se cam credea urmasul lui. (Titus Popovici era membru in CC dealfel.)
Ca avea public... eu am fost dus cu scoala la Dacii... Apoi fata de ce alte filme erau pe atunci... filmele lui nu erau rau facute. Decat toate gargarele alea cu tineri comunisti cu priviri interiorizate... avand monopolul productiei Nicolaescu nu avea probleme. Cine mai era? Eugen Barbu si cu Cocea ce-i mai faceau concurenta. Da', Eugen Barbu, cu toate bubele lui in cap, nu a avut niciodata pretentia ca filmele lui cu haiduci si domnite sunt stiinta istorica adevarata, nu-i asa?
Cineva trebuia sa faca Cinepopeea? Aha... ati uitat de Cinepopeea nationala!!? Mai cititi Flacara sau Cinema din acei ani de pilda ca sa va amintiti... Da, da! Cand bietii copii imbecilizati de porcul cu antena faceau semnul libertatii in loc de cel burghez al victoriei... ati uitat, nu?, patriotilor. Sau erati cenaclisti inraiti...?
Si apropo de patriotism..., mai mare dragu' sa fii patriot cand ai un venit urias fata de ceilalti sarantoci si te plimbi toata ziua pe "afara". Cui nu i-ar fi placut asa comunism. Erau toti disidenti... ca se uita partidul la cat duc, si atunci cand sareau coarda... dizgratiati... brusc erau disidenti - in vile de ne uitam si azi la ele cu gura cascata. Da, asta se chema national comunism! si alimenta gogomania ca trebuie sa fim flamanzi da' mandri! "Sa ne aparam saracia, si nevoile..." (ce vers imbecil) ca for sa vina agenturili sa ne ia nevoili! Pavel Corut curat.
Ce e spectaculos e ca apare treptat o generatie de oameni tineri care nu prea mai tin minte cum era pe atunci. Acesta generatie, confruntata cu acest boom al manelelor, se reintoarce mental la anii '70 daca nu chiar '80, cand nu era atata mizerie in ziare, iar la televizor... 2 ore. Da' pen'ca nu mai isi aduc aminte... au scos toate mumiile astea comuniste sa le asigure confortul psihologic al patriotismului.
Patriotic ar fi sa scapam de aceste personaje care oricum sunt ramolite. Politicos nu altfel: mai stati domilor acasa si spuneti la nepoti cu era cand erati tanar si spielberg.
s'auzim numai de bine
sau mai bine
sa nu mai aizim de unii

horatiu 07 May 2002 12:05

Rezon!
Patriotism inseamna sa faci un film atit de bun incit sa ia Palme d'Or si sa fie nominalizat pentru cel mai bun film strain la Oscar. Cu alte cuvinte, sa faci ceva pentru tara ta, nu sa spui ca faci ceva pentru tara ta. Din acest punct de vedere Cristi Puiu e mai patriot decit Vadim, Funar si Sergiu la un loc. De asemenea, patriotism inseamna sa dai la televizor Marfa si banii, Ajutoare umanitare (scurt metrajul lui Hano Hofer, premiat la - atentie! - Clermont Ferrand!!!) si nu kilometri de pelicula fara sens, rodul colaborarii ca intr-o familie a lui Eugen Barbu si a Margai Barbu.

Poison 07 May 2002 15:41

1. Credeam ca vorbim despre film si nu despre politica.
2. Oliver Stone a tinut si prelegeri despre Vietnam, ca a fost acolo si stia despre ce vorbeste.
3. Nu cred ca-ti face bine sa te infurii in halul asta... :smile:

horatiu 23 May 2002 11:52

Saptamina trecuta am vazut Revansa, iar saptamina asta 20 de minute din Cu miinile curate (pentru ca nu am rezistat sa vad mai mult). Concluzie: niste mizerii, trecind peste faptul ca amindoua sint impregnate de ideologia comunista. Rar am vazut niste filme mai prost jucate (cu exceptia - inutila - a citorva actori), mai neverosimile si mai lipsite de orice valoare cinematografica. Aceste pelicule sint de-a dreptul rusinoase pentru filmul romanesc.

John 26 May 2002 00:39

d. senator Sergiu Nicolaescu, om cu vocatii multiple, care isi aduce aminte ce a facut intre 10 si un sfert si 11 fara un sfert la data de 22 decembrie 1989, precum si la alte ore ca: 12 si cinci minute, unu trecute fix, a doua zi, pretutindeni pe unde l-au purtat pasii este unul dintre personajele cele mai interesante, demn de un manual de istorie, precum domnul Cristian Tudor Popescu, Andreea Esca, Andreea Marin (care mi-a devenit chiar simpatica) y drughy.
Asteptam cu nerabdare aparitia in editie completa a tuturor datelor exacte la care domnul senator s-a aflat unde s-a aflat, scriind istoria neamului, asa cum a facut-o si in film, unde a infaptuit o Unire a neamului romanesc pe care Mihai Viteazu' n-a apucat nici macar s-o inceapa bine.
In ciuda calitatilor sale multiple, Sergiu Nicolaescu ramane pentru noi cinefilii, precum si pentru istoria nationala, cel mai mare actor ! :wink:

Floydman 31 May 2002 17:37

am si io o intrebare: ce diferenta este intre filmul Mihai Viteazul care pt mine E BUN si pt cei care considera patriotismul ceva fabricat din carton ipocrit E RAU, si braveheart care a luat tzispe oscaruri , si pe care majoritatea il considera film bun? nici o diferenta , sunt povestile a doua popoare mici spusa cu entuziasm si si jucate dupa parerea mea ambele foarte bine:
Sergiu e rau pt ca a fost romin in perioada comunista iar Gibson e bun ca e australian si e impartial?

Floydman 31 May 2002 17:42

inca ceva: Mihai Viteazul atrebuit sa tina cont de punctele sensibile ale ideologiei comuniste pt ca alfel nu ar fi trecut de cenzura , pe de alta parte filmul nu maltrateaza adevarul istoric: Mihai apare in film aproape exact ce a fost : Un aventurier care se baza e mercenari in oastea sa, incearca compromisuri diplomatice, este minat de ambitii personale (pohta ce-am pohtit) deci NU este un erou comunist orcum ai da-o! asta e unul din motive pt care cred ca filmul are valoare. si mai e si jocul absolut fantastic al lui Amza.

ricutza 01 Jun 2002 23:25

mie nu mi se pare ca Mihai Viteazul a fost prezentat in film asa cum a fost in realitate...iar influenta ideologiei comuniste este evidenta...
cu toate astea 'Mihai Viteazul' e un film bun, si interpretarea este intr-adevar de exceptie.

centralscrutinizer 03 Jun 2002 13:35

Ha! Sunteti extraordinari!
Da’ exemplul e bun. Draga Floydman, ma adresez tie pentru ca ai esti cel mai vizibil, exemplul tau e beton si imi da posibilitatea de a reactiona cat de cat pe scurt.
1. Nimeni, dar absolut nimeni nu a pretins vreodata ca Braveheart e altceva decat o fictiune, e drept inspirata de un subiect istoric. Exemplul meu cu Plutonul nu a fost poate cel mai fericit. Da’ Braveheart este.
2. Mihai Viteazul a fost comandat direct de “conducerea de partid si de stat.” Nu ma intreba de unde stiu asta ca nu pot acum sa spun. Cum am mai spus, Ceausescu avea in biroul lui un tablou cu Mihai Viteazul iar Titus Popovici era in CC; merita citite romanele lui autobiografice. Dau o intertpretare destul de interesanta perioadei.
3. Sergiu Nicolaescu ca si alte personaje de aceiasi calitate si anvergura au reusit sa-si construiasca o pozitie aparte care merita studiata. Pe de o parte aduceau servicii partidului, pe de alta instituiau un cult al unei personalitati folositoare ideologiei oficiale (si se si propuneau drept mari preoti ai respectivului cult: d.e. Mihai Viteazul, Eminescu, Calinescu, etc.), si pe apoi se ingrijeau si de propria imagine construindu-si o alura “disidenta.” Adica “noi vrem” da’ nu ne lasa… Asa ca acum majoritatea acestor personaje, daca nu au murit intre timp, se descriu pe sine drept “disidenti” sau in orice caz oponenti ai partidului. Nicolaescu de pilda a jucat doar cateva roluri de communist… in rest, ba Selim Pasa, ba ofiter german, … in fine stiti si voi. Sabin Balasa picta femei goale ceea ce altora le era interzis, Paunescu scria poezii care circulau scrise de mana printer “cenaclisti,” si sunt multe alte exemple.
4. Intriga filmului este corupta nu de patriotism ci de nationalismul lui Titus Popovici care e destul de obsedat de Transilvania (si nu e singurul). Asa se face ca turcii sunt baieti de treaba. E colosala replica lui Nicolescu-Selim cand ii spune lui Mihai: “trebuie sa ma inveti si pe mine sa fac semnul crucii.” Adica vezi doamne, Sultanul (si in subsidiary Selim) l-a apreciat pe Mihai pentru demnitatea lui de a nu-i pupa papucul…. Aiurea! Asa ca baiatii rai sunt tot nemernicii de unguri si/sau habsburgi care nobili fiind erau inclinati spre tradare etc. …
5. In textul tau identific o idee ciudata: filmul e bun, e la fel de patriotic ca si Braveheart si “nu maltrateaza adevarul istoric.” Daca tu intrevezi vreo relatie cauzala intre aceste trei elemente (nu ma intereseaza daca sunt adevarate sau nu) atunci ma gandesc ca poate tu nu te referi la film ca la o arta, ca la o fictiune artstica, ci ca… la o ilustratie a povestii nationale. Cinepopeea… Fiecare cu gusturile sale. Ceea ce vreau eu sa apar este controlul ideologic atat asupra filmelor cat si asupra istoriei. Ceea ce in genere numim patriotism nu este o ideologie, dar nationalismul este! Iar ideologia este politica.
Asta aveam de spus si din nefericire iar am scris prea mult. Imi pare rau.
S’auzim numai de bine.
Central Scrurinizer.

Floydman 04 Jun 2002 09:08

Nu trebuia sa intrevezi nici o relati cauzala intre cel trei afirmatii din fraza , mai ales ca observi relatia intre propozitii e de coordonare nu de subordonare , toate fiind in sprijinul unei idei.
filmul are scopuri multiple. arta cinematografica e unul din ele dar daca ne referim numai la acest scop inseamna ca stirbim din ceea ce reprezinta filmul ca fenomen social. el are si alte roluri si feluri de impact in social (distractie, propaganda, PATRIOTISM, nationalism, umor, publicitate, etc). Deci de ce sa ne rezumam doar la amorul artei cinematografice?
Braveheart e fictiune pina la un punct, ca si MV poate, dar principalele momente istorice sunt redate fidel, si se regasesc in istoria Scotiei. Gibson a facut acest film cu un patriotism as spune indirect, poate pt ca i-a placut povestea si a intrat foarte bine in pielea scotianului napastuit, rebel si inflacarat. Daca Wallace ar fi fost australian ar fi jucat chiar mai bine.
Poate stii ca primul film rominesc de lung metraj "razboiul de independenta " e fara indoiala patriotic si inca e considerat printre filmele rominesti de referinta. Concluiza mea e ca patriotismul fie el provenit de la Sergiulica si trunchiat si gituit de propaganda comunista, fie provenit de la mari actori si regizori de aici sau de aiurea, ARE DREPTUL SA EXISTE IN CINEMA, fara sa fie etichetat ca "prostie".

centralscrutinizer 08 Jun 2002 16:08

Parerea mea este ca:

Daca vorbim de film ca un proiect intelectual si artistic putem sa stabilim anume criterii (arbitrare e drept) de considerare a acestor filme. Daca forbim de fenomene sociale... nu mai putem avea criterii. Si coruptia e un fenomen social... si sper ca am voie sa fiu impotriva ei. Populismul e si el tot un fel de coruptie (dupa parerea mea) si iarasi imi permit sa fiu impotriva lui... fara a "stirbi" nimic

Apoi, consider ca nu exista nici o relatie intre patriotism si prostie. Exista foarte multi prosti patrioti asa cum exista si multi altii deloc prosti care sunt si ei patrioti. Nu vad nici o identitate intre frontiera dintre prostie si inteligenta si cea dintre patriotism si lipsa patriotismului.

A pune in aceeasi oala Razboiul de independenta cu Mihai Viteazul si celelalte filme ale lui SN... mi se pare deplasat. Nu patriotismul Razboiului de independenta scuza "patriotismul" lui SN asa cum nu patriotismul lui (de pilda) Xenopol scuza "patriotismul" lui Buzatu (ca sa iau tot un istoric din Iasi). Nu sunt de aceeasi natura ca sa nu spun regn.

Si-l poate imagina cineva pe Gibson declansand un scandal pe motiv ca manualele de istorie scotiene nu prezinta cum ar trebui istoria Scotiei? Eu nu prea pot.

Apoi eu nu cred ca patriotismul lui SN a fost trunchiat si gatuit de propaganda comunista. Eu cred ca SN a fost unul din creatorii propagandei comuniste. Ca uneori a fost refuzat cred ca se datoreaza mai putin patriotismului lui fierbinte si a lipsei de patriotism a "organelor de partid si de stat" si mai mult relatiilor indivizilor implicati in producerea de filme - totusi resursele erau limitate. Apoi vajnicii nostrii "patrioti" (regizori, actori, scriitori) se turnau intr-o veselie... pentru ca partidul nu mai avea bani ca pe vremuri si atunci concurenta era destul de dura si fara scrupule.

Si in fine, sunt de acord ca patriotismul are libera trecere in cinematografie. Pe mine ma deranjeaza acele institutii ale statului implicate in afaceri de propaganda populista si banii publici cheltuiti pe asa ceva. Consider ca fiecare are dreptul de a simpatiza cu orice fel de productie cinematografica! Consider insa ca este inadmisibil ca unii sa se ofere drept posesorii unei cunoasteri profunde a istoriei Romaniei si in virtutea acestei pozitii privilegiate sa ajunga pana la chiar a cere arderea unor manuale in piata publica. Apoi sa beneficieze de pozitia lui PDRS-ista pentru a-si difuza filmele recente pe postul national (pe care si eu il platesc).

Apropo, cum stam cu patriotismul in "Triungiul mortii" sau in "serialul tv" recent (am uitat cum se chema) cu razboiul de independenta? Pai de aici ajungem direct ca la urma urmei si "patriotismul" lui Vadim (care a scris scenariul) este respectabil, nu-i asa, din causa ca si Braveheart e patriotic. Poate nu toti ajung la concluzia asta dar multi s-ar putea s-o faca... Si culme e ca o si fac.
(http://www.historycooperative.org/jo...04.4/mr_2.html)

PS. Merita citit informatia asta:
"Luni, 23 august, la ora 13, în Sala de spectacole a Casei Municipale de Culturã Cluj va avea loc simpozionul "Adevãrul istoric despre actul de la 23 august 1944 din documente româ nesti si strãine". Printre participanti se nu mã rã actorul, regizorul si senatorul (ordinea o puteti alege dumneavoastrã) Sergiu Nicolaescu, cercetãtorul Ioan Chiper, generalul în rezervã Vasile Lates si profesorii universitari Ioan Buzatu, Vasile Lates si Nicolae Edroiu."
http://informatia.dntcj.ro/1999Aug17/mate05.html

PPS Care ar fi ideea in sprijinul careia se coordoneaza cele trei afirmatii? Nu e foarte explicit?

Floydman 10 Jun 2002 08:16

ideea era ca am alergie la etichetarea automata a unor oameni, punerea pe fruntea lor a stigmatului vremii in care au creat, si deci tragerea concluziei ca, tot ce e facut in perioada comunista si pune in discutie probleme de istorie e automat propagandistic si lipsit de valoare. fara indoiala ca sergiulica a prins si zile proaste , mai ales cele in care a filmat asa zisele filme politiste, dar are incontestabil, si filme bune ( parere amea , nu ca ma bag). nu inteleg de ce centralscrutinizer asociaza in permanenta epoca comunista , (pseudo) patriotismul, cu calitatea filmului sergiunicolaescian. nu sunt interdependente chestiile astea.

si mie imi place filmul de arta, filmul jucat bine, fiorul unghiului de filmare, al unei replici "cu esenta", montajul inspirat si coloana sonora catalizatoare de idei cinematografice, DAR a privi filmul doar asa devine plictisitor...a spune ca doar filmele care indeplinesc aceste criterii (proprii) sunt bune, e cel putin egoist...
a spune "Doar aceste filme sunt bune pt mine" e insa corect...

printesa 10 Jun 2002 18:18

Efortul artistic in "Mihai Viteazul" e de apreciat. "Braveheart" a primit Oscar nu pentru acuratetea subiectului istoric caci de e pe asa, prea putine filme trec testul, ci pentru transpunerea artistica a subiectului. La fel, "Mihai Viteazul" sta ca un film de referinta pentru capacitatea lui Nicolaescu de a "povesti" istoria lui Mihai Viteazu, indiferent daca e in viziunea lui Titus Popovici. Asa ca tind sa fiu de acord cu Floydman. Cred ca opinia ta e prea afectata de bagajul mental (pe care toti il avem mai mult sau mai putin) a 50spe si ani de comunism.

centralscrutinizer 13 Jun 2002 21:21

No dragilor, eu zic s'o lasam balta. Nu o sa va pot convinge si nici voi nu prea dati semene sa faceti progrese in a ma convinge pe mine. Si apoi mi se pare ca vorbim de lucruri diferite. Nu sunt interesat de valoare estetica a sentimentelor patriotice. Nu mai pot sa spun inca o data de ce.

Dar, stupoare!, imi plac filmele "cu violenta"... si imi displace profund "filmul de arta" (cu precadere Tarkovski, ha! stiu ca unii o sa sara in sus, da' discutia aici era de SN asa ca nu-i intereseaza).

Apropoul cu "bagajul mental" e destul de urat. Degustibus... Eu totusi sper ca in Romania sa nu se mai intample ce s-a intamplat. Ca sper degeaba... asta'i alta treaba. Asta nu ma impiedica sa imi dau silinta sa nu se mai intample.

Toate cele bune.

Central Scrutinizer
Log out!

PS Ca tot sunt la capitolul SN si am aflat ceva ce ma enervat azi, dati-mi voie sa-mi vars naduful aici sau mai bine zis sa'l impartasesc si voua: Agathon sa-i... beton, a hotarat se pare sa desfiinteze chempingurile de la 2 Mai si Vama Veche. Chipurile nu sunt igienice. Interpretarea mea: la 2 Mai a fost totdeauna o lume mai ciudata. Pe la Revolutie m-am intalnit cu multi prieteni sau doar cunoscuti care frecventau locul, cand a fost sa fie cu mitingul Pietii Universitatii a fost si mai si. FSN-ul si toate celelalte pardide derivate din el n'au cum sa aiba o inclinatie deosebita pentru oamenii ceia... asta daca le-o fi zis careva dar cum aud ca ei inca mai ascultau telefoanele, poate totusi sa fi auzit ca nu erau populari prin sanul respectivei societati. In fine asta nu conteaza prea mult. Dar unii si-au facut vile pe acolo. Or, cand ai vila pe faleza te cam scot din sarite ceilalti turisti, nu-i asa. Adica estu tu ditamai senatorul si nu poti sa te plimbi pe plaja ca te injura lumea... nasol. Asa sa Agathon sa-i... beton, a rezolvat problema: e lipsa de igiena. Chempingurile alea au mai fost desfiintate de Ceauseascu si ai lui odata dar tot nu au reusit definitiv sa le distruga... si nici lui Ceusescu se pare ca nu i-a priit. Acum eu sper ca si astia sa o pateasca la fel.

Va las pe voi sa ghiciti un senator cu o vila la 2 Mai care e fara doar si poate deranjat de campingul de alaturi. Informatie ajutatoare: a jucat in rolul lui Selim Pasa din Mihai Viteazul, un film romanesc care prezinta vitejia romanilor in lupta lor seculara de infaptuire a idealurilor milenare de unitare si independenta infaptute cu atata daruire de secretarul general al partidului comunist roman, tovarasul...

PPS. Stiti ce zicea de curand Dan Zamfirescu intr-un interviu: ca a colaborat cu securitatea din patriotism...
http://www.lumeam.ro/029959.html
halal patriotism! Va doresc sa nu dati in patima acestui tip de patriotism!

Poison 14 Jun 2002 13:53

Da, sint sigura ca Nicolaescu e vinovat de desfiintarea campingului de la 2 mai... :roll: Poate ne mai lasi cu propaganda...

<font size=-1>[ Acest Mesaj a fost editat de: Poison pe 2002-06-14 14:54 ]</font>

Steppenwolf 15 Jul 2002 11:00

Sergiu Nicolaescu ?! DEZGUSTATOR !!!!!!!!!!!!!!!!!

dragosequi 02 Aug 2002 12:33

Ce patrie era aia? Dacia? O sa-mi spui ca dacii erau "ai nostri" iar romanii erau strainii care vroiau sa ne ocupe biata tarisoara?

DAA!! In 1980 s-au aniversat 2050 de ani de la constituirea statului unitar dac. Tot cam cu aceasta ocazie, dacii au inceput sa fie considerati oameni ai muncii, iar romanii exploatatori imperialisti.

Arhanghell 12 Sep 2002 01:43

Voi romanii sunteti atat de ai draq de critici...as fi vrut sa vad picioarele voastre in pantofii lui Sergiu Nicolaescu, pe vremea aia.Ce-ati fi facut voi in locul lui?
Criticii astia de mana a doua precum voi sunt patetici.Istoria va sta la degetul mic si peste noapte dintr-un "parerea mea" sunteti semizei cu totii...Mai va si permiteti sa trageti diminutive din numele omului !

capitain 14 Sep 2002 15:23

Blah, Blah, Blah!

Ganditi-va numai ce filme a putut sa faca un inginer chimist...nu ati vrea si voi sa faceti chimia? :grin:

ricutza 14 Sep 2002 22:30

hmmm...deprimant...si eu care chiar credeam ca nu sti sa faci fete ranjitoare capitain...m-am hinuit o gramada sa-ti explic!eh...asa e cu copiii astia mici care cred totul...
cat despre Sergiu Nicolaescu...mie personal nu-mi pac filmele lui...si nu mi se pare ca ar trebui sa-l apreciez doar pentru faptul ca a reusit sa umple o groaza de sali de cinematograf...

ugly 15 Sep 2002 10:59

Quote:

On 2002-06-13 22:21, centralscrutinizer wrote:
[...]
PS Ca tot sunt la capitolul SN si am aflat ceva ce ma enervat azi, dati-mi voie sa-mi vars naduful aici sau mai bine zis sa'l impartasesc si voua: Agathon sa-i... beton, a hotarat se pare sa desfiinteze chempingurile de la 2 Mai si Vama Veche. Chipurile nu sunt igienice. Interpretarea mea: la 2 Mai a fost totdeauna o lume mai ciudata. Pe la Revolutie m-am intalnit cu multi prieteni sau doar cunoscuti care frecventau locul, cand a fost sa fie cu mitingul Pietii Universitatii a fost si mai si. FSN-ul si toate celelalte pardide derivate din el n'au cum sa aiba o inclinatie deosebita pentru oamenii ceia... asta daca le-o fi zis careva dar cum aud ca ei inca mai ascultau telefoanele, poate totusi sa fi auzit ca nu erau populari prin sanul respectivei societati. In fine asta nu conteaza prea mult. Dar unii si-au facut vile pe acolo. Or, cand ai vila pe faleza te cam scot din sarite ceilalti turisti, nu-i asa. Adica estu tu ditamai senatorul si nu poti sa te plimbi pe plaja ca te injura lumea... nasol. Asa sa Agathon sa-i... beton, a rezolvat problema: e lipsa de igiena. Chempingurile alea au mai fost desfiintate de Ceauseascu si ai lui odata dar tot nu au reusit definitiv sa le distruga... si nici lui Ceusescu se pare ca nu i-a priit. Acum eu sper ca si astia sa o pateasca la fel.

Va las pe voi sa ghiciti un senator cu o vila la 2 Mai care e fara doar si poate deranjat de campingul de alaturi. Informatie ajutatoare: a jucat in rolul lui Selim Pasa din Mihai Viteazul, un film romanesc care prezinta vitejia romanilor in lupta lor seculara de infaptuire a idealurilor milenare de unitare si independenta infaptute cu atata daruire de secretarul general al partidului comunist roman, tovarasul...
[...]


OT:pesmene daca ai fi stat pe plaja din 2mai (nu cea de la NudyBar) l-ai fi vazut pe SN care nu parea deloc deranjat de campinguri si ai fi vazut ca intra in vorba cu oricine de pe plaja si ai fi auzit si de zvonul/birfa ca datorita lui cica plaja din 2mai a ramas asa cum e si nu plina cu buticuri si alte chestii

capitain 17 Sep 2002 02:37

Ricutza: pana la urma, dupa indelungi sapaturi pe acest site am descoperit si cum se fac figurinele...

Semaca 26 Sep 2002 15:31

Mai oameni buni!! De ce va incapatanati voi sa vedeti lumea in alb si negru, cand ea e 99% gri! Fiecare are momente magice cand e admirat si momente proaste cand da cu bata-n balta.

Asa si Dl. Senator. Mie personal mi-au placut toate filmele lui pana la o anume varsta (a mea, nu a lui). De-aici si nick-name-u'. Acum am revazut cu placere "Nemuritorii"... poate o fi si Phoenix de vina.

Intr-adevar acu' ii pot parea celui ce le vizioneaza in premiera ca desuete, sau il pot face pe cel ce prefera filmele de arta sa strambe din nas.

Dar nu comparati filmele lui politiste cu ce-a facut Tarkovski in aceeasi perioada, ci cu filmele de actiune de la Hollywood din aceiasi ani. S-a batut atata moneda pe paralela Mihai - Braveheart. Cati ani ziceati sunt intre lansarile celor doua filme? Oricum, eu am fost surprins de asemanarea izbitoare intre scenele de lupta !

Din pacate, dupa revolutie n-a mai dat nimic important. Poate ca era stimulat tocmai de evitarea cenzurii si disimularea mesajului comunist asfel incat sa depaseasca cenzura, dar sa nu frizeze ridicolul.

Cred ca-i de-ajuns. Sunt tare curios daca mai e cineva de acord cu nuantele de gri!

Salutari!



neanae 29 Oct 2002 14:04

daca e sa vorbim despre calitatea filmelor lui SN, cred ca atitudinea lui fata de Partid, Conducator etc. nu prea conteaza. filmele lui au fost si raman proaste indiferent daca au slujit regimul sau nu. cat despre restrictiile impuse de teroarea comunista, sa fim seriosi! la "triunghiul mortii" n-a avut nici o restrictie, si tot a iesit unul din cele mai proaste filme pe care le-am vazut vreodata. cat despre filmele lui "clasice", cred ca ele ar fi trecut de cenzura si daca ar fi avut dialoguri decente, personaje un pic mai complexe decat niste caricaturi si un story plauzibil. la urma urmei, comunismul putea fi slujit la fel de bune si cu filme bune.
oricum nu cred ca - de exemplu - i s-a ordonat lui SN ca in filmele lui actorii sa joace tepeni ca niste momai si sa-si scuipe replicile in ritmul unor rafale de mitraliera.

P.S. ca sa nu fiu rautacios pana la capat, trebuie sa admit ca SN a facut si cel mai bun film romanesc pe care l-am vazut eu vreodata: "nea marin miliardar" - fara ifose de mantuitor al neamului, fara pretentii de mare capodopera, fara propaganda si mai ales fara SN pe ecran. in plus, in NMM am si vazut actori adevarati, nu doar roboti care recita replici invatate pe de rost.

Tripp 14 Nov 2002 12:52

Multumiti de Sergiu? Bravo! Din cauza lui-si din cauza lui-merg lucrurile asa in cinematografie! Legea aia pe care o impune este o timpenie!Si minariile pe care le face pentru bugete?! Si presiunea pe care o face asupra televiziunilor particulare? si usa lui deschisa pentru toate manariile ce tin de vanzarea salilor? Si marele film cu "mari cintareti autohtoni" pe care l-a anuntat de curind? E senil si rau intentionat! Asta-i cu Sergiu la ora actuala...

ricutza 17 Nov 2002 00:31

ce ziceti de urmatoarea afirmatie a domnului Sergiu Nicolaescu:"Eu nu fac politica!Am intrat in parlament ca sa ajut cinematografia romaneasca!"

si despre cele doua proiecte ale sale ce stiti?eu am aflat doar ca actiunea unuia dintre ele se va petrece la Timisoara in timpul Revolutiei din '89.iar celalalt se vroia o comedie usoara(si probail foarte comerciala) cu starurile momentului gen Stefan Banica Jr.

patch4all 28 Feb 2003 14:16

Ricutzule, este posibil ca Nicolaescu sa fii intrat in parlament pentru a ajuta cinematografia romaneasca insa la modul mutatis mutandis, ajutandu-se probabil pe el in primul rand :wink:
Cat despre filme cu Stefan Banica jr. nu vreau sa imi mai amintesc.....ma deprima si ma dezgusta personajul acesta.

MihaiD 28 Feb 2003 15:50

Shapoi ce ?!? - daca se ajuta pe el intai - nu facem toti asta?
Sau poate ai auzit tu pe cineva sa fi reusit sa puna in practica idealismul?
Oricine se ajuta pe el intai.

Sa luam situatia urmatoare de exemplu:
Premise: Sa zicem ca locuiesti intr-un apartament amarat in rahova si conduci o dacie din 86 pt care ai facut eforturi mari financiare spre ati plati Asigurarea pe jumatatea de an in curs.
Ti se ofera ca in filmele americane printr-un concurs "fericit" de imprejurari sansa de a deveni senator pentru ca ai niste idei extraordinare despre cum sa ajuti patura x a populatiei.
La doua luni de zile dupa chestia asta unde crezi ca ai locui si ce masina crezi ca ai conduce?

Nu trebuie sa-mi raspunzi neaparat doar sa-ti pui tie intrebarea.

Eu as spune ca daca reusesti efectiv sa ajuti patura x a populatiei dupa cum ti-ai propus nu mai conteaza in ce fel si din ce motive s-au metamorfozat locuinta, masina si stilul tau de viata.

LOL

patch4all 28 Feb 2003 16:46

Poate ca nu stii ca SN nu are nici o treaba cu rahova sau cu daciile cam de prin 65.... vorbeam despre o persoana aparte nu mai face comparatii aiurea, nu isi au rostul. SN sta pe langa mine si stiu ca nu e un tip sarac. Dar nu asta conteaza...despre a te ajuta mai intii pe tine sunt perfect de acord sub rezerva faptului ca de multe ori aceasta actiune isi pastreaza caracterul primar-personal in cele mai multe cazuri pentru totdeauna....insa sigur cred ca SN e o exceptie........

ricutza 28 Feb 2003 23:00

pe mine nu m-a deranjat la Sergiu Nicolaescu faptul ca s-a facut senator si si-a inceput doua filme...m-a surprins faptul ca nu-si da seama cat de penibil suna, venind din partea unui senator, faptul ca el nu vrea sa faca politica si ca vrea sa ajute cinematografia romaneasca... probabil ca si Irina Loghin vrea sa ajute muzica romaneasca iar Vadim a intat in politica pentru a salva poetii ratati! si de tara asta cine se ocupa?

patch4all 03 Mar 2003 12:30

Poate Cinemagia :wink:

emanuel 03 Mar 2003 12:31

Suntem onorati! :D

catallin 21 Apr 2003 14:57

Nici nu-i asa de rau ca are Sergiulica mesaj patriotic. rau e ca e caelasi de 20 de ani. Eu zic ca suntem destul de intligenti ca sa il fi inteles pana acun si sa ne fi saturat. Chiar daca a schimbat comisarul cu domnitorul si pe amandoi cu ofiterul roman teza e tot aia "N-am nimic, as un fleac, m-au ciuruit dar le arat eu mama lor de fascisti vanduti turcilor care tanjeste la tarisoara noastra".
Oricum nu va mai certati fratilor ca senatorul revine acum cu doua filme ca regizor si cinci ca producator ca sa ia si banii de pe masa.
Debuteaza ca documentarist si va face un reportaj in Irak cu trei milirde de lei in conditiile in care televiziunile produc asa ceva cu vre-o 20 de milioane bucata si nici nu ar avea alte surse grase de finantare din partea parlamentului roman pentru ca Maresalul Nicolaescu va fi detasat in Irak ca si reporter de razboi pe langa trupele americane. Nimeril-ar vre-un Ali ca si asa de glont a visat s-o mierleasca. (*)

Ambra Blu 22 Apr 2003 11:03

Originally Posted by catallin:

Nimeril-ar vre-un Ali


nimeri-l-ar vreun.


All times are GMT +2. The time now is 06:44.

Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.