![]() |
"15"
Lui Sergiu Nicolaescu nu ar mai trebui sa i se dea voie sa faca filme!!!
Cam asta este parerea catorva dintre cei prezenti la vizionarea de presa a celui mai recent film purtand semnatura SERGIU NICOLAESCU: 15. 15 nu se vrea “doar un alt film” despre evenimentele din ‘89, desi asta este. 15 nu se vrea nimic, si reuseste din plin. 15 este “doar un alt film” cu buget mare si atat. Un marinar betiv pe care il cheama - cum altfel decat - Marinica (daca era pompier, sigur il chema Pompiliu), trei femei disperate, o jurnalista romanca trimisa de un ziar francez sa scrie despre pedofili, aurolaci, copii abandonati si alte mizerii (ceva nou, nu?), intr-o Romanie peste care au trecut 15 ani de la revolutie. Singura concluzie pe care am tras-o din acest film este ca alcoolul dauneaza grav sanatatii. Marinica moare ca un prost pentru ca, beat fiind, este impuscat si apoi ars de viu la Crematoriul Cenusa... Altfel, este considerat un erou si prezentat ca un exemplu demn de urmat. Sergiu Nicolaescu a imbatranit... Iar momentele lui de glorie au apus de ceva vreme. Insa el si apropiatii lui mai cred ca publicul roman il venereaza inca. Ca “filmele” lor sunt - cel putin - o opera de arta. Ca Un comisar acuza, Cu mainile curate, Dacii si Mihai Viteazu - filme valoroase, incontestabil - pot asigura succesul productiilor de acum. Sinistru, murdar, previzibil, jucat parca de amatori, fals, prost filmat si montat, prafuit, replici seci si hilare - chiar in momentele dramatice, muzica parca din alt film. Asta este 15... Pe asta s-au dus banii CNC-ului, in timp ce alti regizori - tineri, cu bun simt si cu alta viziune asupra ideii de film in 2005 - freaca menta in lipsa fondurilor. Cate premii a luat Sergiu Nicolaescu in toata cariera lui? Dar urmasii lui? Cristi Puiu, Tudor Giurgiu, Corneliu Porumboiu... Sau succesul lor e doar un moft, o chestie de moment? Totusi, am apreciat ceva la filmul asta. Sergiu nu apare! Nu mai e nici in rolul secretarului de partid, nici in cel al procurorului, nu e nici gropar, militian, soldat, nu e nici in rolul femeii gravide care isi abandoneaza copilul in catedrala de la Timisoara, nici in rolul copilului de 15 ani, care traieste in canale si poseda acelasi simt eroic precum al sau tata. Nu mai e! A avut bunul simt - macar atat! - sa stea doar in spatele camerei. De data asta. Lui Sergiu Nicolaescu nu ar mai trebui sa i se dea voie sa faca filme! Pentru ca nu are decenta de a se opri atunci cand este cazul... Marinica, atunci cand mai multi oameni iti spun ca esti beat, te duci si te culci, maestre! |
And what else is new...?
N-as fi crezut, pe vremea când vedeam de tzî ori "Mihai Viteazul", "Cu mâinile curate", "Un comisar acuzä" sau "Osânda", cä voi ajunge vreodatä, printr-o anumitä asociere, peste un (trist) arc de timp, cu ele, la concluzia: sunt unele chestii de care numai sfârsitul biologic ne mai poate scäpa... :( |
in buna mea traditie...
HAHAHAHAHAHAHAHAHA. 8) |
Re: 15
Originally Posted by cineva:
Vorba lu' ALS: "Pai,nu?" Ca sa nu mai vorbim de titlu : "15" .. Cei asta ..film pentru pitagoricieni ??? |
tare neferict e acest Sergiu... nu-l ajuta nimeni sa inteleaga ca tre' sa se lase de filmat. pe tot ce pune mana acest om este compromis, ratat, pangarit... are o defectiune structurala, chiar daca unii - vezi mai sus - ii gasesc si filme pasabile. eu nu... si daca mai multi spuneau NU la momentul potrivit, poate ca n-am fi asistat astazi la acest delir respingator.
acest "15" mi se pare o rusine. mi-e si mai mare mila pt actorii care s-au filmat la Sergiu. nu se poate - un actor mai si gandeste, uneori chiar intelege unlele lucruri, mai refuza din orgoliu... vorba lui Plesu: nu te lasi premiat (aici: filmat) de orice bodega. pacat de banii cheltuiti aiurea, in mod aproape criminal. eu i-as fi dat mai tinerilor regizori, lui Pitbull (ca e implinit cultural si, cu siguranta, chiar intr-o situatie disperata, ar fi reusit sa evite ridicolul si catastrofa) si - of course - lui Ambrozie al nostru, ca-i destept si timid si ne porcaieste artistic pe coclaurile acestea... |
aici s-a repetat, pt ca eram enervat-distrat. cel de sus e important. sorry.
|
Originally Posted by herbert:
Originally Posted by heerbert:
|
pe linie "revolutionara" Sergiu imi este si mai antipatic. am rabdarea -disperata & tampa - chiar sa-l urasc (ceea ce pt el e un privilegiu). a manipulat si a maculat multe lucruri in acesti ani...
despre filmele sale - ramane cum am stabilit: un morman de rahaturi. si, mai ales, a otravit (aproape) totul in jurul sau... |
Problema nu e ca inca mai face, problema e ca nimeni nu zice nimic niciodata. Ar trebui huiduit, injurat, manjit cu oua si rosii. Poate asa s-ar prinde ca e cazul sa dispara. Ieri la vizionarea de presa am facut misto de el tot filmul. Dar ar fi cazul sa se intample asta la premiera. De exemplu, hai sa ne strangem vineri seara si sa-l huiduim... Nu e cel mai ortodox mod de exprimare, dar poate omul nu intelege altfel. Ar fi o faza de mare angajament artistic, mai ales ca va fi o gramada de presa acolo...
L-am auzit spunand ieri ca 15 e cel mai bun film al lui de pana acum. Ca el stie cel mai multe despre revolutia din '89. Iar faza cea mai misto a fost la Carcotasi. Sergiulica a zis intr-i emisiune ca toti copiii din film au fost de pe la casele de copii. Cand colo, multi dintre ei erau de la un liceu din Timisoara... De senzatie! Clar e senil mosu'. |
Personal, dacä m-as întoarce în presä cu vreo rubricä de cinema prin vreun periodic, nu m-as codi sä zic lucrurilor pe nume. La patruscinci de ani, ce-o sä-mi facä, o sä-mi ia boii de la bicicletä? - Desi, cu mâna pe inimä, recunosc: dacä m-ar chema la el si mi-ar zice: "Bä, ia aici zece mii de euro, achitä-ti datoriile, si pe urmä, fugi în Olanda si te-nsoarä!", da: mi-as face un pseudonim si as deveni "diplomat". Pe dooj de mii, l-as si läuda. Pe treizeci, as si semna olograf! Pe patruzeci... Oferä cineva mai mult? A luat cineva mai mult?
Apropo: update! Chiar acum, în timp ce scriam, vine fi-miu si începe sä-mi povesteascä de la conferinta de presä: "Maestre! E ultimu'?" :lol: "Ce-ai fäcut, comisare?" :huh: "Un fleac. Am mai tocat putin banii C.N.C.-ului." :hmm: "Da' ce-i asta, dom'le, 'Dallas'? Cä numa-n 'Dallas' visa Pamela câte douäzeci de episoade!" "Da' de ce n-ati produs singur filmul? De ce-ati luat bani de la C.N.C.?" :? "Eeee, päi eu nu pot sä lucrez singur..." :sleep: |
Pe aia cu "Maeste, e ultimu?" o recunosc. Desi mai era si un "sper" la urma... :)
Am ras tot timpul filmului ca la cea mai reusita comedie de pe fata pamantului. Mai ales cand, printre gloante si rafale de mitraliera, Ioana Moldovan se trezeste (cu o voce ca de reclama la absorbante) spunand: "Fetelooor, mi s-a rupa apa...". Am crezut ca lesin de ras. Altfel, film serios! Iar Mihaela Radulescu a avut o prestatie mai rea decat la Duminica in Familie. Ce sa zic de Maia, care m-a dezamagit complet. Aveam alte pretentii de la ea. Parca juca in bataie de joc... Faza cu premiera si cu "blasfemiatul" maestrului ar merita facuta. Macar ca nu s-a mai facut niciodata. Poate isi da cineva seama ca nu suntem un public chiar atat de tampit si ignorant. Poate nu SergiuNescu, poate nu acum, dar candva si cineva se va trezi. Oricum, impactul media va fi destul de bun. Imi zicea cineva ca sa-l lasam in pace, sa-si traiasca batranetile. El de ce nu ne lasa in pace? Sincer, as vrea sa vad in Romania, pentru prima data ca oamenii protesteaza impotriva unui produs prost, chiar daca e vorba de un film sau mai multe. Astept si alte sugestii. |
Da, adevarul e ca situatiile extreme cer de cele mai multe ori solutii extreme, ca in cazul de fata.Deci, un manifest contra Sergiulica ar fi bine venit.Chiar daca probabil nu va avea nici un efect vizibil asupra sa.Eu nu am nimic cu faptul ca face filme, sa faca, de aceea e piata libera.Daca Gigel nu are pic de minte, sa se minuneze la "operele" marca Serge.Dar ma enerveaza ptr desi nu sunt bani in industria filmului romanesc, ii mai si iroseste aiurea.Si sunt "pustani" cu super idei, care nu au treaba cu revolutia si comunismul, care pot sa se uite inainte.Dar se uita inainte stand pe banca.Si de cele mai multe ori nu se ridica de pe banca, si raman doar cu uitatul.Good work Serge. |
Dacä vreun periodic mai acätärii e de acord, sunt gata oricând sä scriu un eseu serios, solid argumentat, mai ales pe partea profesionalä (si chiar si... "pe partea economicä", vorba lui Becali), despre toatä povestea asta.
E maximum ce pot sä fac, si stiti cu totii cum ar aräta produsul finit. |
nu mi-a placut, dar spre deosebire de orient expresuu groazei, l-am putut suporta
pe scurt, ce-am retinut e gen: spoilere d-aku inkolo cristi iacob este marinica, marinar cintaret (ingrozitor) la chitara; dupa care coboara de pe nava mu ia morgenstern e o rafinata ziarista de origine romana care locuieste la paris (in incercarea de a nu fi plin d clisee, in loc sa ne arate turnu eiffel ni se arata galeriile lafayette, bine sergiulika!, o arzi la paris p banii nostri ca sa filmezi o (una bucata) secventa de interior) iana moldovan este (uber-penala si netalentata) -imola, muncitoare la fabrica (e foarte in logica lucrurilor ca un marinar- adik lokuitor din an in paste al constantei sa se indragosteasca de o timisoreanca) madam nane e element de decor si cel mai bun lucru din tot filmul, pe simplu motiv ca e decor mihaela radulescu e vie si paradoxal singura fiinta de sex feminin care macar incerca sa joace!!!! (evident ca nu reuseste dar tot e MUUUULT mai suportabila dkat mu ia sau moldovan) un chelios pe care la-m vazut si pe protv e sofer de tir animalele (un cine si o psika) sunt raioase (tocmai pt a sugera mizeria poporului ro inainte de revolutie) raduleasca se duce, contrar oricarui bunsimt la politie sa predea un pistol si desi sectia e plina de revolutionari care sunt batuti in jurul ei, gagica trebuie sa intre moldovan tot naste, si ca e dusa la spital e de-nteles dar cum ajung cele trei patzachine in fata catedralei cu gravida ramane un mare mister mu ia are de fapt o poveste trista (copil murit in accident d masina) si povesteste dsp asta cu aceeasi naturalete cu care ar citi pamela anderson in suedeza marinica dupa ce e beat e impuscat (mare merit: cadavrele chiar sunt ok, apropae simti un rigor mortis) dar moare incinerat de viu (now, THAT`s nice) moldovan se uita la icoanele din biserica in timp ce naste si crapa cum ajunge copilul sa fie abandonat si daca toti cei din biserica sunt impuscati ramane la latitudine fiecaruia copilul (devenit auroloc) este inchis intr-o retea de canale (!????????) mu ia se duce dracu cu avionu (si intr-un final alternativ personal se prabuseste si crapa si ea arsa de vie, mortii masii de varza cu pretentii de "actrita") cum era sa uit toata retorica anti-imbuibatii post-revolutionari (sergiulica se pare ca are simtul penibilului and that`s why we love him) |
Tzutz! :P
|
Eu de obicei sunt cu ciocu' mic in sala da' nu s-a putut nene. Nominalizez doua scene (desi fiecare cadru e un prilej de amuzament) : 1. soseste trenu' in timisoara si alea trei il asteapta pe marinica care nu coboara pentru ca e out-cold matol. ioana incepe imediat sa planga si vrea sa plece, da' el pana la urma se da jos si tipa face cu vocea aia de care zice cineva mai sus : 'uuuuite-l, marinica'. 2. cand il intreaba maia pe cocalarul ala din scoala de corectie 'credea in dumnezeu?' si ala, rapid si fara nici o modulatie a vocii, face : "in ce?" iar maia se da in spate cu o figura grava rau. |
draga pitbull,
ma mira ca mai esti atit de naiv incit sa crezi ca o demolare 'cum scrie la carte' a lui serge ar avea alt efect decit sa-l faca sa se simta victima unei persecutii... ba inca, 'politice'! parerea mea (si nu, nu vbesc 'in numele breslei': n-as face niciodata asa ceva... 8) ) e ca omu e senil, dar e singurul care nu-si da seama de asta. daca n-ar lua din buzunaru fiecaruia pt a-si face excrementele apoase numite 'film' as trece cu vederea - in fond, '15' e chiar hilar de prost, eu am ris aproape tot filmu, desi in fata statea d. nane, saraca... (la un moment dat cred ca a clacat si ea, ca ne-a lasat sa ridem in voie :lol: !). cred ca a fost sponsorizat de brigitte bardot, sau de vier fotten (de aici puzderia de patrupede) si de jacko (de unde puzderia de puradei). in plus, e clar ca personajele (cele 3 zuze + marinica-bun-baiat, mereu-vesel, mereu-beat) au o problema cu casa in care stau: nu intra bine ca, dupa nici 3 min., pleaca toti care-ncotro - la spital sau la biserica sau la primarie, whatever... cea mai burlesca faza mi s-a parut aia in care tanti hilde (raduleasca) baga trabantu intr-un zid, din masina iese fum ca-n comediile mute, celelalte 2 + marinica ies afolati (m-asteptam sa tot iasa, o timisoara intreaga - ca la fratii marx!), marinica e plin de singe pe fata, da zice: 'n-am nimic'! ('un fleac, m-au ciuruit' - remember?)... apoi, sigur, cum am putea trece cu vederea toata partea de 'vis', bobby-ewing-style?? aici nea serge isi 'deconstruieste' propria 'estetica'... :w00t: per total - inca un rebut marca 's.n.'; vorb-aia: what's new? |
Originally Posted by Alex Leo Serban:
Si pe urmä, mai e si publicul. Unii, altii, citesc presa - cä dacä n-ar citi-o, voi ati päpa pâinicä cu margarinä tinând cursuri pe ici, pe colo (sau cu unt, dacä nimeriti la niscaiva particulari). Uite cât popor încä mai picä pe coada fracului în fata lu' neica. Ridicati-i nivelu', bre - mäcar nivelul pärtii de sub coada fracului, dacä nu si-al astupushului de grumaji! Cä altfel, de ce scrieti? Ca sä luminati autorii, nu, cä ei e mai däshtepti. Ca sä luminati natia, nici, cä ea e gregarä. Atunci, de ce? Ca sä vä simtiti voi bine, plus câteva capete mai räsärite?
|
Sustin parerile de mai sus ca ar trebui desfintat moshu in ziare si reviste. Cineva o face totusi. Putin... Chiar m-am uitat azi prin ziare si uite ce am gasit:
http://www.hotnews.ro/articol_34918-...i-la-%8415.htm http://www3.ziare.ro/articol.php/1129787371 Si asta, asa, la misto: http://www3.ziare.ro/articol.php/1129371877 http://www.ziare.com/?ziare=details&a_id=8456 Pitbull, inteleg ca esti ziarist. Nu ai unde sa scrii? Mie chiar imi pare rau ca emisiunea Cinemagia de la DeltaRFI nu mai fiinteaza. Ca aveam o promisiune de la Sergiulica sa vina si dupa premiera lui 15. De data asta nu ma mai abtineam... Nu ca la Orient Express s-a simtit prea bine ... Emanuel stie ce zic! :) |
Deci, nu se pune problema cä "nu am unde sä scriu" (slavä Domnului, scriu si traduc pentru edituri de mi se-apleacä!), dar uneori mä doare sä-mi mai astern si eu niste gânduri, nu tot sä le tälmäcesc pe ale altora, sau sä scriu serios, nu cärti comandate si la repezealä compilate din nu stiu câte surse. Mai ales în domeniile pe care le stäpânesc (film, literaturä), si mai ales când väd niste goluri pe care, din varii motive, altii mai îndreptätiti ca mine ezitä sä le umple - cum ar fi ästa de-acum, cu spusul Sergiulicului pe nume.
Ei, si apropo de articolele de mai sus. "De ce sä nu vä duceti..." l-am citit si eu, ieri. Da, în general, sunt corecte - dar sau n-au vânä, sau aparatul critic scârtâie (ca la Valerian Sava, care desi dä tare, rämâne atât de vag, încât e exact prilejul pentru ce spunea A.L.S. mai sus: ca Sergiu sä-l expedieze ca pe un atac personal. In schimb, cel mai dulce e interviul! Bäi, stiam eu cä-i mitoman, da' a ajuns sä se-ntreacä pe sine însusi! Ia sä spicuim noi nitel:
Originally Posted by Sergiu Nicolaescu:
Apropo, aici n-o spune, da' a spus-o-n atâtea alte locuri (plus biografii "oficiale"), cä meritä subliniat: el sustine cä ar avea "trei diplome": scoala de ofiteri de marinä, artele plastice si politehnica. Aiurea, le-a-nceput pe toate trei si n-a terminat nici una. Nici mäcar inginer nu e, cum se crede!
"As accepta" - citeste: "ce-as mai vrea, da' astea nu le face C.N.C.-ul!" Si de ce-asteaptä "un serial", ca sä le spunä? Si care ANUME adeväruri, întreba-m-as si n-am cui? ;)
Exact asa se plângea si-n anii '80: cä el ar vrea sä facä doar filme de artä, ca vezi-Doamne "Ultima noapte de dragoste" sau "Ciuleandra", da-l tot piseazä ästia sä le facä "Ziua Z" si "Noi, cei din linia întâi", si alte chestii istorice si de actiune în care el nu mai e el însusi!
Da' lasä, Sergiulicä, lasä mamä, cä nu-i dracu-asa de negru! ;) S-apoi, tu ai fost dintotdeauna si cu' dracu', si cu lumânarea, nu? :sleep: |
All times are GMT +2. The time now is 12:44. |