![]() |
Dreptul la replica publicat pe site-ul CNC.
CENTRUL NAÞIONAL AL CINEMATOGRAFIE I Comunicat de presã– Scrisoare deschisã cãtre ziarul Evenimentul Zilei Domnului Marius Hagger, Director General RINGIER Domnului Horia Ghibuþiu Redactor-ªef, Ziarul Evenimentul Zilei Domnule Director General, Domnule Redactor-ªef, În virtutea dreptului la replicã, vã rog sã binevoiþi a publica urmãtoarele: Articolul “Noua mascaradã de la CNC”, apãrut Joi 2 Oct. 2008 în EV.Z. este compromis de grave carenþe de documentare ºi înþelegere ale procesului de concurs de la CNC. De la un cap la altul, autorul face afirmaþii complet gratuite, prin aceasta mistificând adevãrul ºi manipulând cititorii, proiectând o imagine falsã asupra activitãþii ºi respectabilitãþii instituþiei noastre. Astfel, in articol se spune cã„nota de la calitatea regizorului” ar fi acordatã“de cãtre Consiliul CNC, cu alte cuvinte de cãtre funcþionarii din instituþie.” Triplã eroare. Prima – nu este vorba de notã, ci de un punctaj, care poate merge de la 1 la 25; a doua - membrii Consiliului de Administraþie CNC nu sunt funcþionarii instituþiei; ºi a treia ºi cea mai gravã– punctajul respectiv este acordat (pe baza declaraþiilor depuse la dosar de cãtre producãtor) de cãtre JURIUL CONCURSULUI, folosind o grilãde punctaj prevãzutãde Regulamentul concursului. Juriul este format din reprezentanþii uniunilor ºi asociaþiilor din domeniul cinematografiei ºi nu a fost contestat de nimeni. Acesta este genul de minciuni pe care le vânturã articolul în cauzã. Mai mult, se merge atât de departe cu derapajul de la normele elementare jurnalistice, încât pur ºi simplu se INVENTEAZÃ, în casetã, o discuþie cu directorul general CNC, discuþie CARE N-A AVUT LOC!! Niciodatã nu am afimat cã legislaþia ar fi “cu ghimpi”! Discuþia s-a purtat telefonic între ziarist ºi dna Carmen Stejeroiu, ªefa Fondului cinematografic, care i-a explicat (degeaba) mecanismele concursului. D-na Stejeroiu i-a explicat în douã rânduri d-lui D. Tronaru cum se acordã punctajele ºi cum s-au calculat punctajele celor doi reclamanþi. Degeaba. Nimic din toate acestea nu se regãseºte în articol. Dar eroarea majorãa acestui material este una de deontologie profesionalã: PARTIZANATUL FÃÞIª PENTRU RECLAMANÞI, ca ºi cum din start ei ar avea dreptate, iar CNC ar fi a priori în culpã. Astfel, pânãºi titlul articolului, absolut mistificator, este preluat din citatul d-lui Dan Piþa. A prelua în titlu exprimarea opinentului - fãrã ghilimele ºi fãrã indicarea numelui acestuia - înseamnã a transforma o opinie într-o stare de fapt, ceea ce este cea mai urâtã greºealã care se poate face în presã. Este o manipulare subtilãa cititorilor ºi o murdãrire grosolanã a imaginii CNC. Dar nu este singura eroare pe care o face ziarul dvs. Astfel, d-l. Dan Piþa, uitând cãel însuºi a cîºtigat acest concurs la secþiunea documentar (singura la care a candidat), pretinde cã “tot concursul este o mascaradã”. Pe cale de consecinþã rezultã cã propria lui clasare printre câºtigãtori ar fi tot o mascaradã! Aceastã absurditate flagrantã nu a atras atenþia redactorilor EV.Z., care au dat drumul în paginã, orbeºte, inepþiilor celor doi nemulþumiþi, fãrã discernãmânt gazetãresc, fãrã o minimã documentare ºi fãrã sã se întrebe dacã cei doi foºti directori ai CNC au dreptul moral sã arunce cu noroi în actuala activitate a CNC. Bunãoarã, dl. Stere Gulea tocmai a terminat un film cu finanþare CNC ºi mai are în mometul de faþã2 (DOUÃ) filme de lung metraj, ambele câºtigate de la CNC în anul 2007, iar dl. Dan Piþa are ºi el un film de la CNC câºtigat tot în 2007, la care se adaugã cel câºtigat acum, deci tot douã. În aceste condiþii, las la latitudinea dvs. ºi a cititorilor aprecierea platformei etico-morale de pe care cei doi foºti directori ai CNC gãsesc de cuviinþã sã incrimineze ”mascarada” de la CNC. Poate totuºi vãpuneþi întrebarea: pânã unde poate merge frustarea ºi lãcomia oamenilor ºi de ce ziarul dvs. se lasã manipulat în a le încuraja? Absurdul atinge cote groteºti dacã veþi afla cã toate aceste proiecte au fost cîºtigate de cei doi cu EXACT ACELEAªI REGULI, PROCEDURI ªI PUNCTAJE pe care acum ei le categorisesc drept “mascaradã”. Este adevãrat cã punctajul lor este relativ mic. Dar va fi ºi mai mic dacã vor continua sã producã eºecuri, adicã filme care nu au nici spectatori ºi nici premii sau selecþii internaþionale. Regulamentul este clar: se puncteazã cel mai bun film din carierã ºi cel mai bun film dintre ultimele douã. Or, la ultimele filme, cei doi au un punctaj aproape de zero. Despre asta e vorba. Cu exact acelaºi Regulament, s-au selectat în ultimii doi ani toate proiectele care au devenit succese internaþionale, inclusiv proiectul « 4, 3, 2 », care ulterior a devenit Palme d’Or. Deci este un Regulament care funcþioneazã, dã rezultate ºi trebuie respectat. CNC nu este instituþie de binefacere. Nu putem sã schimbãm Regulamentul dupã cum vrea fiecare participant care nu ia o sesiune de concurs. Dupã cum nu poþi trãi la infinit din douã filme: Moromeþii, respectiv Hotel de lux - asta ar trebui sã accepte cei doi nemulþumiþi ºi cei care îi încurajeazã sã facã scandal. În general, niciun scandal nu poate sã mascheze o crizã de creaþie. CNC refuzã sã-ºi asume crizele de creaþie sau existenþiale ale creatorilor din cinematografie, pe care unii dintre ei încearcã sã le transforme, cu ajutorul presei naive, în crize de sistem, în scopul de a se pãstra în atenþia publicului sau pentru a se victimiza. În plus, orice concurs are asiguratã, în termen de 30 de zile, instituþia contestaþiilor, posibilitate despre care articolul dvs. iarãºi nu suflã o vorbã. Transferarea în presãa eventualelor contestaþii, înainte ca ele sã fie soluþionate de comisie, este o altã greºealã, care duce la înveninarea ºi tensionarea relaþiilor din cinematografie, iar respectabilul dvs. ziar n-ar trebui sã cadã în aceastã capcanã. Trebuie sã înþelegem cu toþii cã orice concurs are câºtigãtori – care sunt mulþumiþi - ºi necâºtigãtori - care sunt nemulþumiþi. (În afara cazului d-lui Dan Piþa, care este ºi câºtigãtor ºi nemulþumit). A arunca acum anatema “mascaradei” asupra unui clasament în care pe locul întâi s-au clasat proiectele lui Corneliu Porumboiu ºi Cristi Puiu ºi care cuprinde TOATE generaþiile de creatori, este o eroare imensã, o gafã impardonabilã. În anul în care consemnãm recordul absolut de premiere (13 la numãr) finanþate de CNC de la Revoluþie încoace, acest nou concurs este un succes, domnule redactor-ºef! Nu am pretenþia ca ziarul dvs sã consemneze acest lucru. Dar a schimba cu 180 de grade semnificaþia acestui clasament este cu totul inacceptabil. Dacã a aplica legea ºi regulamentul înseamnã mascaradã, atunci protestez în modul cel mai energic împotriva unui asemenea mod de gazetãrie, care creeazã realitãþi inverse ºi conduce la mãcinarea sterilã a resurselor, timpului ºi energiei celor implicaþi. Cu stimã, Eugen ªerbãnescu Director general CNC 06.10.2008 Pupat Piata Independentii, spate gios! N-as zice ca e un raspuns rece, detasat, profesional, lipsit de "micile pasiuni", desi multe lucruri sunt adevarate aici. Ce credeti? |
Da, comunicatul e isteric si pätimas - chiar dacä, dupä cum deduc, s-ar putea sä aibä dreptate pe ici, pe colo, prin punctele neesentiale.
E unul dintre motivele din care insist mereu pentru o bunä documentare si o atitudine cât mai impartialä posibil în orice luäri de pozitie, oricât de virulente, contra (într-adevär!) mascaradelor ästora de concursuri. Altfel, le däm apä la moarä. (Motiv pentru care astä iarnä, prin ianuarie, doi täntäläi ziceau pe-aici cä as fi de partea cenecistilor!) |
da, il citisem si eu, cu putin timp in urma, direct de pe site.
si eu cred ca serbanescu are dreptate in anumite privinte. interesant e ca, dupa ce il amenintase pe mungiu ca-l da in judecata cu ceva timp in urma, acum foloseste 432 pe post de medalie a CNC. nu stiu, eu incep sa-mi pierd tot mai mult increderea in aceasta institutie...nu din cauza lui serbanescu, ci a multiplelor scandaluri balcanice ce au insotit activitatea CNC.... |
Originally Posted by Led-Ze-Pencil:
Eu ce sa deduc de aici? ca daca Puiu si Porumboiu au castigat primele doua locuri, automat proiectele lor sunt excelente? daca sunt excelente, atunci comisia implicit a fost corecta si priceputa? dar aceeasi comisie a acordat finantare si lui Geo Saizescu si Cristinei Nichitus. iarasi, ce sa cred de aici? tinand cont de "renumele" acestora din urma, pot spune ca au castigat cu proiecte proaste, dar favorizate de catre comisie? comisia lucreaza acum cu doua masuri? da unda verde atat tinerilor regizori, cat si celor mediocri. |
E aceeasi atitudine aberant-împäciuitoristä, de "hai sä-i împäcäm pe toti"! (Care a fost chiar explicitatä de Serbänescu la prezentarea rezultatelor unei editii anterioare - parcä aia din iarna trecutä: "Cred cä de data asta am multumit pe toatä lumea" :hmm: :happy: :sleep: )
NU TREBUIE SA MULTUMEASCA PE TOATA LUMEA. Saizestii, Nichitutele, Daneliucii si alte nulitäti pot si trebuie sä fie läsati pe veci nemultumiti, iar proiectele unor Puiu, Porumboiu, Mungiu, trebuie sä câstige strict obiectiv (deci... nu neapärat obligatoriu - oricâtä încredere avem deja în ei). |
Ieri am citit scenariul lui Daneliuc "MARILENA" Doamne!
Astept, cu groaza sa vad filmul! Punem pariu ca va fi o aiureala fara cap si fara coada, ca si "Legiunea Straina"? Citeam si ma gandeam "oare cate miliarde va arunca CNC pe apa Dambovitei si cu filmul asta? Apropo de sectretizarea concursului: pai chiar sa nu fi stiut ca e scenariul lui Daneliuc si tot imi dadeam seama ca e al lui cand l-am citit. |
Gionloc, si altii care au väzut "Marilena" în avanpremierä, ti-au dat deja dreptate a priori.
Cineva chiar a spus acelasi lucru apropo de "secret/recognoscibil" - aproape cu cuvintele tale! Vreau si eu scenariul, urgent, s.v.p., dacä se poate. Dacä-i pe computer, prin e-mail. Dacä-i pe cârtie, telefon si ne-ntâlnim. Moultzamme anticipé. |
Scenariul lui Daneliuc mi l-a dat ieri cineva din CNC sa-l citesc si azi dimineata i l-am dat inapoi! :(
( mi-a dat unul din exemplarele pe care le-a depus la concurs! Acum citesc scenariul la "Nunta muta"! |
Offf... Iar m-a fäcut mama färä noroc... :((
|
Daca vrei pot sa-ti dau sa citesti "Nunta Muta"
E interesant sa citesti scenaiile inainte de a vedea filmul ca sa poti face o comparatie! |
Da, multumesc! Iti dau telefonul meu pe privat.
|
Apropo de "secretizarea concursului"
Eu cred ca daca un membru al comisiilor de selectie citeste un scenariu si nu-si da seama al cui este, inseamna ca a nimerit din greseala in juriu! :lol: |
Pe bune cä da! :lol:
Si chiar de n-ar fi asa... Sunt cumva încuiati într-o incintä securizatä, färä acces la lumea exterioarä - cam ca furiosii 12 oameni? Ce mare lucru sä stie cä Ghitä a dat scenariul cu pisici venusiene, si Varlam p-äla cu incestul din familia Irigatorinski? Cine vrea sä fie obiectiv, este oricum; cine vine cu pila-n buzunar, aflä toate "secretele" în primele sase ore de când l-au luat în juriu. Toatä chestia asta cu secretizarea nu e numai o frectie la un picior de lemn, ci si de o ipocrizie de-a dreptul jignitoare - ceva de genul: "Uite, bä, vä mintim pe fatä - ia sä vedem, ce faceti? O luati în mânä, aia faceti!" |
"Comisia de selectie" se intruneste la etajul 1 al CNC la "sala de consiliu"
Ei mai citesc, mai fac o pauza de cafea, de dus la buda, iar unii chiar iau scenariile si le citesc acasa! Fiecare membru al comisiei este propus de o Uniune de Creatie (UARF, UPFAR, UCIN, etc) ca sa sustina proiectele unui producator anume! Dupa ce membri sunt in juriu iti poti da seama cam ce case de productie va obtine finantare! |
Elementar, draga mea Maffy. Elementar.
|
E ABERANT! In loc sa se sustina PROIECTUL, valoarea SCENARIULUI membrii juriului sustin producatorii care le sunt prieteni, la modul la care producatorul ii spune membrului din juriu: "draga, eu te votez sa fii in comisia aia si daca imi obtii o finantare de cateva miliarde pentru proiectul X, ai si tu 100 de milioane la afacerea asta!"
E PENAL dar cum sa dovedesti!? |
Dacã stai sã te gândeºti, tot acel haloimãs de regulament, cu þâºpe puncte pentru fiecare premiu, ºâºpe puncte pentru fiecare jdemie de spectatori, hãis cã regisorele s-a dezvirginat la 15 ani, cea cã producãretele avea o mãtuºã care nu ridica colacu' la budã când uda mãtura, ietâcî, ietâcî, sunt niºte abureli care, prin stufozitate, devin complet nepractice ºi irelevante- ca la adãpostul prinderii deºtelor în ele sã se poatã face cât mai uºor jocurile.
|
Regulamentul nu trebuie modificat ca e prost facut din capu' locului, ci ANULAT si facut alt regulament pe un singur criteru: VALOAREA SCENARIULUI!
|
Dezbatere profesionalä, argumentatä, strict pe calitätile si defectele, sansele si riscurile proiectelor, înregistratä, care ulterior sä se poatä consulta oricând.
Incep sä-mi aduc aminte de fatidicul moment când, în facultate, dupä proiectiile filmelor, "comisia se reträgea pentru dezbatere". Dezbäteau ei ce dezbäteau, apoi îsi puneau palma-n cur si plecau, iar profesorul de clasä punea notele fix cum voia muschii lui. Tin minte si acum minciunile ordinare ale lui Madam Bostan, care începea cu: "Eu n-am fost niciodatä de acord cu sistemul ästa, adicä de ce sä nu asistati si voi la discutii, cä doar sunt filmele voastre!" - dupä care ne povestea dezbaterile fix pe dos! Sigur, nu mergea sä-i spunem cä stätuseräm cu cänile pe perete si auziseräm tot!) |
"Profesorii de filme de ieri si de azi" :lol: :x
|
All times are GMT +2. The time now is 08:06. |