Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cafenea (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=233)
-   -   Arta gătitului (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=96837)

marllenn 20 Jan 2011 08:22

Originally Posted by rvn:

marita-te cu dulapul!

Ce-am gresit :P? Cine a facut mancare are talent bv.

bernadett 17 Feb 2011 17:43

Imi place sa gatesc si imi place piure de cartofi cu chiftelute marinate:D

copila_satanista 18 Mar 2011 07:26

Eu am "gatit" o shaorma homemade aseara... de si-acu imi protesteaza stomacul la cat de multa am mancat, cea mai buna! Aia de la shaormerii habar n-au pe ce lume traiesc :D

iiii 18 Mar 2011 10:34

tare faza copila... presupun ca ai stiut exact ce pui in ea. eu cand vad in shaormerii cum arata carnea aia... mi se taie pofta de saorma.

paul_aramis 18 Mar 2011 13:32

măi oamenilor, făcu nevastă-mea nişte răci... ca acasă, zău aşa! să-ţi baţi copii cu basca, nu alta!

bremen1980 18 Mar 2011 18:10

Originally Posted by paul_aramis:

măi oamenilor, făcu nevastă-mea nişte răci... ca acasă, zău aşa! să-ţi baţi copii cu basca, nu alta!

Zici si tu ca ăla :''Bă să-ţi facă nevastă-mea un lapte fiert .:P .Te lingi pe buze.''

paul_aramis 18 Mar 2011 19:07

deloc. una, că ingrediente ciuciu, că ăştia p'aci îs tot cu usturoi de la chineji, mare şi bun de nimic. doi, nu prea găsesc afumătură ca lumea. adică de aia afumată natural şi nu dată cu prafuri să miroasă şi să aibă gust de afumat. noroc cu magazinu' de mexicoşi, c-am găsit (pentru prima dată în 3 ani) nişte "adidaşi" (feliaţi, desigur, că ăştia nu ştiu ce să facă cu ei întregi) făcuţi aşa cum trebuie. şi unde nu plănuisem o oală de fasole galbenă cu afumătură, da' după fiert oasele era păcat de toată zama aia ca să scăpăm ocazia şi trântirăm şi 3 blide cu răci.

the_fairy 22 Mar 2011 19:26

Ciulama de ciuperci =P~ s-a mancat intantaneu :))

omudindulap 22 Mar 2011 19:32

Si io, si io, niste chestii comestibile :))

FreakDoll 22 Mar 2011 19:41

Ieaaaaa!!!!Arata bine, dar daca ai gatit tu vine sfarsitul lumii!!!:-S

omudindulap 22 Mar 2011 19:48

Cel putin, ma prinde cu burta plina.:D

SNOWMAN34 22 Mar 2011 20:06

Deci, te apuci de gatit?
Sa mananc si eu repede ceva, sa ma prinda tot plin... :))

klaudya_e 22 Mar 2011 20:09

scrieti si retetele ca, cand n-o sa mai am idei o sa ma inspir de la voi
@the_fairy: arata f. bine ciulamaua (astept reteta):)
omule nu-mi dau seama ce ai pus in pastele alea dar arata interesant si daca mai zici ca e si comestibil e ok:P
o sa pun si eu niste poze cand o sa gatesc ceva mai deosebit;)

portofel 23 Mar 2011 10:05

The_fairy.....ce-ai facut tu acolo e=P~ =P~ , mai ales ca eu ador ciupercile.

marllenn 23 Mar 2011 12:48

;) arata f bn :)

the_fairy 25 Mar 2011 19:25

Thank you girls :D cand gasesc reteta prin cotloanele mintii o postez :P

BikeRider 26 Mar 2011 00:48

Sper sa nu fie cu suparare, Fairy, dar poza postata de omuldindulap arata mai bine. :P

jansic 26 Mar 2011 10:06

:))
Ti-a zis-o, feiri!

jansic 26 Mar 2011 14:09

Uite aici adevarata arta a gatitului! Ce paste, ce ciulama...cartooofi prajiiiti!
Se curata cartofii, se taie.... :P
V-am facut pe amandoi!:))

omudindulap 26 Mar 2011 14:15

Vreau si eu retetaaaaaaaaa!!!!!!
Sau maestrul bucatar nu-si dezvaluie secretele? :-?

jansic 26 Mar 2011 14:18

[-(
Nu spun reteta oricui! :P

BikeRider 26 Mar 2011 22:49

Jansic, hai, te rugam, un grup de oameni ai muncii, da-ne si noua reteta! :P

paul_aramis 27 Mar 2011 02:38

lasă tu cartofii, de ăia ştie să facă orişicine. până şi ăia de la McDonalds. mai bine bagă tu reţeta la gogoşarii ăia muraţi. că deja mi-e o poftăăăăă! mai ales dacă-s pregătiţi de-o unguroaică de la Cluj, Ay caramba!

BikeRider 27 Mar 2011 04:04

Se ia una bucata unguroaica din Cluj si se roaga sa pregateasca niste gogosari murati. :P

paul_aramis 27 Mar 2011 04:39

acilea la mine degeaba o rog, că nu se găsesc gogoşari. c-aşa o rugam pe nevastă-mea, săsoaică de la Sibiu. aşa că, cu ce? avere voinţa da' nema puterinţa!

BikeRider 27 Mar 2011 04:51

No, da si tu un search dupa les hongroises in Wisconsin State Journal:
http://host.madison.com/wsj/

Apropo, uite aici niste halau:
http://www.saveurs-de-hongrie.com/entree.htm
Nu ti se pare ca salamul ala e de Sibiu?

PS
Salutari doamnei! Saxona, ai? ;)

paul_aramis 27 Mar 2011 05:11

unguri mai puţini. nemţi, sârbi, ceva polaci şi italieni cât cuprinde.

salamu' de Sibiu de fapt nu e de Sibiu.

şi yep, saxonă.

BikeRider 27 Mar 2011 05:22

Da, auzisem si eu niscai povesti cu salamul de Sibiu care n-ar fi chiar de Sibiu. Poti detalia? Chiar e un subiect interesant.

paul_aramis 27 Mar 2011 05:43

păi e de Mediaş. că acolo s-a "născut". da' e de fapt import din vest, cred că ceva de pe la nemţi.

BikeRider 27 Mar 2011 06:25

Ioan T. Morar zice altceva:
Quote:

Salamul de Sibiu s-a născut la Sinaia!
Moravuri grele
15 Iul 2009 de Ioan T. Morar | 2243 vizualizari

Prezența pe mese a feliilor subțiri, foarte subțiri, de salam de Sibiu era semn de mare lux înainte de ’89! Dar chiar și după! Pentru că salamul de Sibiu era un fel de legitimație de bunăstare, scos la iveală doar în ocazii speciale, la protocoale, la mesele cu străinii! Salamul de Sibiu a fost și este un blazon culinar.

Deși se numește de Sibiu, el a fost făcut de frații Dozzi (Filippo și Davide), mezelari italieni, stabiliți la Sinaia. Fabrica de acolo, SalSi, pre numele ei actual, funcționează și azi, desigur, modernizată, ca unitate a firmei Angst. Denumirea vine de la faptul că, atunci cînd se exporta mai ales spre Ungaria, salamul de la Sinaia trecea prin vama Sibiu. Dar dincolo de exporturi, salamul cu pricina a văzut lumea mult și bine. Multă vreme, fiecare călător român care mergea în străinătate pe cont propriu avea în raniță bastonul de salam de Sibiu!

Au apărut mai multe firme care fac salam de Sibiu, dar, totuși, la o degustare paralelă, cu ochii închiși, veți simți diferența dintre un original și mai multe copii.

Într-un interviu de care-mi amintesc cu plăcere, luat de Eugen Istodor doamnei Simina Mezincescu, aceasta spunea, delicat: „Majestatea Sa, Regele Mihai, îngăduie salamul de Sibiu“.

paul_aramis 27 Mar 2011 06:56

Ioan T. Morar greşeşte (de fapt nu zice el, ci alţii): fabrica de la Mediaş a luat fiinţă în 1890 şi producea salam uscat încă de la 1900. exporturile acestei fabrici de făceau prin vama Sibiu (logic, fiind la 50 de km distanţă de Sibiu) şi nu ale celei de la Sinaia (btw, am locuit aproape 5 ani gard-în-gard cu fabrica de acolo şi nu se compară cu ce se făcea la Mediaş) aflată la 150 de km distanţă şi care eventual ar fi folosit vama Braşov pentru astfel de operaţiuni. fabrica de la Sinaia a luat fiinţă de abia în 1910.

cel mai probabil italienii şi-au denumit produsul "de Sibiu" tocmai pentru că el exista deja pe piaţă.

BikeRider 27 Mar 2011 07:00

Exact la asta ma gandeam si eu - denumirea produsului datorita existentei. Am un amic, muresean, a carui mama este sinaianca - mi-a zis exact acelasi lucru pe care l-ai scris tu. :)

caessar 27 Mar 2011 21:48

Lasagna

rvn 27 Mar 2011 22:00

mmmm......!!!!!!!!!!!!!
arata senzational!
am "troa" variante pentru sursa manoperei:
1.mama
2.sotia
3.gagica
avand in vedere ca exista o sansa infima ca tu cezarica sa fii bucatar, ai putea sa ne bifezi varianta adevarata?
nu de alta,dar vreau sa aflu in detaliu manevrele de lucru. asta, in cazul in care n-a fost cumparata sub forma semipreparata si doar finalizata in cuptorul aragazului tau.

caessar 27 Mar 2011 22:26

hhhmmm...
am sa raspund pe rand la intrebarile tale:
1 acesta nu este un produs semi-preparat, urasc produsele alea, deobicei au acelasi gust chimical..
2 acesta nu este opera mamei mele;oricum nu mai locuiesc cu partintii, si deci ar fi cam greu sa o prepare ea..
3 nu apartine nici iubitei mele, cel putin nu preparatul, ca la "infulecat" participa:) ...
Singurul lucru care nu l-am preparat astazi au fost foile, nu de alta dar ar mai fi adaugat inca vreo ora jumate la timpul total de preparare.
P.S. pentru mine gatitul este un hobby, imi place sa gatesc tot timpul ceva nou, care sa arate foarte bine si bineinteles care sa aiba un gust desavarsit.
De altfel toti prietenii mei stiu sa gateasca chiar bine:)

OmarBravo 28 Mar 2011 02:24

Arata exceptional lasagna. Nu prea inteleg de ce se presupune ca trebuie sa fii femela ca sa reusesti aia.

rvn 28 Mar 2011 08:34

Originally Posted by caessar:

hhhmmm...
am sa raspund pe rand la intrebarile tale:
1 acesta nu este un produs semi-preparat, urasc produsele alea, deobicei au acelasi gust chimical..
2 acesta nu este opera mamei mele;oricum nu mai locuiesc cu partintii, si deci ar fi cam greu sa o prepare ea..
3 nu apartine nici iubitei mele, cel putin nu preparatul, ca la "infulecat" participa:) ...
Singurul lucru care nu l-am preparat astazi au fost foile, nu de alta dar ar mai fi adaugat inca vreo ora jumate la timpul total de preparare.
P.S. pentru mine gatitul este un hobby, imi place sa gatesc tot timpul ceva nou, care sa arate foarte bine si bineinteles care sa aiba un gust desavarsit.
De altfel toti prietenii mei stiu sa gateasca chiar bine:)

cezarescule, n-am glumit.astept descrierea manevrelor de lucru.

caessar 28 Mar 2011 17:36

desi ma simt mai bine: am evoluat de la cezarica la cezarescu:)

In primul rand conteaza f mult foile pt ca eu am folosit si de la o firma romanesca si nu au fost bune, asa ca recomand Barilla Emiliane sau daca chiar vrei un gust original poti sa le faci in casa

I. Pt. foi: 1 kg faina, 12 galbenusuri, apa, sare
Coca se intinde cat mai subtire (e f. elastica) Foile se dau prin faina si se oparesc (doar se scufunda de cateva ori)

II. Pt. sos ragu: 1 ceapa mare, 1 morcov mediu, 1 ardei gras mediu, 2 conserve de carne de vita (sau carne de vita tocata)
Legumele se calesc in 3-4 linguri ulei, se adauga carnea pasata.
In cazul in care se foloseste carne cruda se adauga cand legumele incep sa se inmoaie si se calesc impreuna aprox. 1 h, se adauga apa suficienta sa fiarba carnea si apoi se mai fierbe la foc mediu 1,5-2 h
Se adauga aprox 1 litru, 3-4 linguri pasta de tomate, boia dulce, piper, vegeta, nucsoara - dupa gust. Se scade pana devine un sos lichid.

III. Alte ingrediente: 300 g parmezan, 600 g mozarella sau cascaval, 1 cutie mica bechamel (eu nu l-am facut niciodata in casa:) )

Se pune un strat de sos in tava si apoi un rand de foaie+ un rand de sos. La mijloc se pune cascavalul ras si se adauga bechamel din loc in loc si pe marginile foilor. Deasupra de tot se pune un strat de parmezan si din nou bechamel
Se tine la cuptor aprox. 30-40 min la foc mediu spre mic.
Spre ca m-am facut inteles. Daca mai aveti intrebari va raspund

rvn 28 Mar 2011 21:38

da, eu am!
1.de ce trebuie calita carnea de vita o ora??????
deja e tocata. mi se pare cam mult.de regula,aplic aceeasi metoda cand gatesc ardei umplut si nu calesc mai mult de 15 min.legumele cu carnea,orezul si sosul de rosii.
si mai am o regula:intai calesc putin carnea ca sa se coaguleze sangele si apoi legumele...
2.pe fundul vasului asezi intai un strat de sos,nu o foaie?ma gandesc la aderenta...
3.12 galbenusuri nu sunt cam multe?intreb asta,fiindca nu prea sunt amatoare de preparate care contin multe oua...

caessar 28 Mar 2011 22:07

1.reteta de sos ragu am invatat-o de la un italian pur-sange, care insista ca, calirea trebuie facuta la foc mic, pentru ca respectiva carne sa se faca in "suc propriu". de altfel, e carne de vita si deci chiar daca tocata este mai dura.
2. din proprie experienta am constatat daca asezi prima data o foaie pe fundul vasului aceasta ramane nefacuta si de obicei se arde rau de tot spre final. daca pui prima data sos, acesta va fi in mare parte absorbit de foaia de deasupra.
3.aceeasi explicatie ca la punctul 1: italianu' e de vina:) .. tot el zicea ca, coca pentru orice fel de paste, mai ales foi de lasagna, trebuie sa fie foarte elastica.
daca cumperi din comert paste care nu au ou ai sa vezi diferenta si la acelea, daca o sa cumperi ce ti-am recomandat vei observa diferenta fata de alte foi la culoare si textura, iar la gust differenta e majora.

rvn 28 Mar 2011 22:17

da.sunt de acord cu ce-ai spus despre pastele cu ou si fara.
dar,cele preparate in casa,contin cu siguranta galbenusurile,pe cand cele din comert,fie ele chiar si Barilla (pe care si eu le apreciez sub orice forma:spaghetii,melci sau tuburi),inclin sa cred ca au si niscaiva colorant (galben,desigur).
dealtfel,cred ca reteta foilor nu se deosebeste prea mult de cea a taiteilor de casa pe care ii prepara bunica...
oricum,imi pare bine ca in seara asta am aflat ceva nou.
merci,cezarica (escule)!

caessar 28 Mar 2011 22:30

ok, te astept cu alte poze si cu retetele aferente:) pozele denota ca si tu esti pasionata de gatit ...si sunt seri in care nu mai stiu ce sa gatesc si ma opresc la mcdonalds:) ....si cum fast food-ul ingrasa, topicul asta e binevenit:)

rvn 28 Mar 2011 22:46

5 Attachment(s)
in ultima vreme,n-am prea avut chef de pozat mancarurile...
stii cum e..uneori enuziasmul piere.astea sunt ultimele pe care le am,dar promit solemn sa reiau aceasta "meteahna",numai daca tu vrei.
Attachment 1155
Attachment 1156
Attachment 1157
Attachment 1158
Attachment 1159

rvn 28 Mar 2011 23:08

1 Attachment(s)
si finalul.....
Attachment 1160

mi-ar parea bine sa te fi nimerit cu pestele!
cred ca pozele arata tot ce-ar trebui sa faci.
si...de data asta,mi le-am postat singura. am reusit si fara dulap!

klaudya_e 29 Mar 2011 02:12

Prajitura inteligenta

omudindulap 29 Mar 2011 02:24

=P~ Cine m-o fi pus?! :((

copila_satanista 29 Mar 2011 09:45

rvn arata super :), doar ca eu daca dau de peste mi-e tare greu sa ma abtin sa nu-l prajesc simplu in ulei pentru ca mor dupa pestele prajit orice mi-ai face :D

caessar saru'mana ca mi-ai adus aminte de lasagna, vroiam sa fac de o grama' de vreme incat am si uitat :D dar aia "la mama ei" nu se face cumva si cu niste sos alb sau visez? :-?

rvn 29 Mar 2011 09:51

merci,merci,merci....
si mie imi place pestele prajit,mai ales daca il combin si cu un sos de rosii coapte si mamaliguta...

MariaMona 29 Mar 2011 10:06

Originally Posted by copila_satanista:

rvn arata super :), doar ca eu daca dau de peste mi-e tare greu sa ma abtin sa nu-l prajesc simplu in ulei pentru ca mor dupa pestele prajit orice mi-ai face :D

caessar saru'mana ca mi-ai adus aminte de lasagna, vroiam sa fac de o grama' de vreme incat am si uitat :D dar aia "la mama ei" nu se face cumva si cu niste sos alb sau visez? :-?

Nu ai citit cu atentie reteta - e vorba de sosul bechamel - care este sos alb si care se pune primul in tava si apoi in straturi si deasupra. Ce mi s-a parut mie ciudat la reteta de lasagna - foarte accurate, de altfel si asemanatoare cu a mea - este sosul bechamel la conserva :-/ - n-am mai auzit de asa ceva. Probabil ca este insa util fiindca pe mine ma enerveaza sa am n oale de spalat dupa o singura mancare si la lasagna cam asa se intampla. Eu fac cu foi din comert, de obicei Barrilla, dar am luat si mai ieftine si au fost ok, nu fierb niciodata foile inainte, insa am grija sa fie destul sos / lichid incat sa se coaca si am mai facut in ultimul timp si cu un lasagna mix din Germania care contine condimente si banuiesc ca si un fel de liant pentru sos, gen amidon. Oricum, atat reteta, cat si poza iti lasa gura apa.=D>

copila_satanista 29 Mar 2011 10:09

Originally Posted by MariaMona:

Nu ai citit cu atentie reteta - e vorba de sosul bechamel

Chiar ca :D nu vazusem sa scrie mai detaliat cum se prepara si d-aia, my bad

All times are GMT +2. The time now is 15:25.