![]() |
Originally Posted by sergiuseling:
nu chiar. sau chiar deloc. echipa e din ucraina, mi se pare normal să i se spună în ucraineană, nu în traducere rusească. adică şahtar, nu şahtior. clubul o fi avut istorie şi cînd se afla în imperiul colonial-sovietic, cînd toate erau în ruseşte, dar atunci zi-i şahtior dacă te referi la performanţele lui dinainte de 91, dar nu de atunci încolo, de cînd ucra a devenit oficial independentă. mi se pare aiurea să i se spună aşa cum îi sună numele în altă limbă. dacă tot e, zi-i Minerul şi gata, că traducerea românească e la fel de "legitimă" ca şi cea rusească. sau dacă totuşi eşti pasionat de traduceri în general şi de cea rusească în special, atunci fii consecvent şi vorbeşte despre Zvezda Buharest, ŢăFăRă Cluj sau şi mai bine RJD Cluj şi Zubr Kişiniov... |
Pai joi seara joaca Steaua Bucuresti cu Chelsea London .;)
|
Originally Posted by Malombra:
De unde atatea tangente cu fenomenul ? |
Malombra nu e chiar așa.
Dacă Janos e român, n-o să-i spunem Ion doar pentru asta. E Janos, poate Ianoș, nicidecum Ion. Așa și cu cei de prin zona aceea a Ucrainei sunt mai apropiați de Rusia decât de Ucraina. Situație similară cu a unor români de etnie maghiară. Dacă cei de acolo spun Șahtior, nu văd de ce ar fi greșit doar pentru că nu așa se pronunță corect în ucrainiană sau engleză. |
ok, sergiu, dar dacă băieţii ăştia îşi spun ei singuri aşa
![]() şahtar - nu e mai ok să-i crezi pe ei? spunîndu-le şahtior, e ca şi cum ai insista: băi ianoşe, eşti ion că aşa vreau io.. că sunt apropiaţi de ruşi, umm, nu pot să iau asta drept argument, diaspora rusească e una dintre cele mai agresive, peste tot, o mare parte nu vorbesc limba ţărilor în care stau, deşi tot marele lor Moise, marx, a spus că cel ce nu cunoaşte limba ţării în care stă e ori oaspete, ori idiot, ori ocupant :)) . şi de nu ar fi, asimilările zonale ale numelor nu constituie o scuză. că cei din zonă îi spun aşa, treaba lor, şi pe la noi la minge se spune loptă, acuma vrei să spun despre prezentatoarea de la sport că e idioată pen că zice minge în loc de loptă? sau că se încăpăţînează să nu spună, analfabeta, poli cimişoara?.. din cîte pricep eu, varianta engleză e varianta ucraineană. nu englezii au impus ceva, ei se pliază pe ce denumire şi-a ales chiar clubul. |
Eu zic că e pe dos, voi tot vreți să-i convingeți că nu-și spun corect numele.
Uite de la Akhmetov însuși: http://video.shakhtar.com/en/v4560 E un interviu de dinaintea meciului cu Juventus, după vreo 40 de secunde pomenește numele clubului și de fiecare dată e cu ior la final. Idem și la toate interviurile lui Lucescu. |
sergiu, eu nu vreau să conving pe nimeni de nimic, eu citesc ce scrie pe scutul acela. îmi ajunge. acolo scrie şahtar.
în ucraineană Шахтар Донецьк, în rusă Шахтёр Донецк . ţara e ucraina. cam atît. restul poa să-i spună măcar şi ducă-se pe pustiu. nu mă priveşte. nu mă dau peste cap pentru atîta lucru. :) p.s. gata, de azi le spun minerii şi îmi amintesc de şahtioriadele lui iliescu :)) |
Nu prea e corectă gândirea asta, de exemplu dacă e română și citești românește Janos nu prea e corect, dar în fine putem lăsa discuția. Sper doar să nu mai fie așa enervat iiii din atâta lucru. Dacă toți fanii din Donețk îi zic așa, ar trebui să fie ok și pentru gheroii amintiți de el să spună așa.
|
Scuze interventia, da puteti sa-mi luminati si mie calea si sa-mi spuneti ce inseamna gheroi? Ma fascineaza cuvantul.
|
nu, sergiu, se citeşte şahtar respectînd regulile fonetice ale celor două limbi şi se citeşte şahtior nu după regulile fonetice ale limbii ruse, ci citind traducerea rusească a numelui clubului. de asta am accentuat literele. sunt alte litere acolo. nu e aşa că se citeşte în rusă şahtior ceea ce în ucraineană se citeşte şahtar. nop ;)
şi în rusă, şi în ucra se citeşte şahtar ce scrie acolo. şahtior e cuvînt rusesc, e acela cu umlaut nici nu există în ucraineană, am impresia. se scrie altfel. nu e acelaşi cuvînt citit altfel în limbi diferite, cum e grupul cki de ex, citit altfel în română şi poloneză. sunt alte cuvinte, e traducere. minerul românesc. nu ştiu ce mai pot adăuga. după mine, e corect cum îşi spune clubul, nu cum îi spun unii sau alţii, chiar şi ahmetov, vare vb ruseşte la un interviu luat de un reporter vorbitor de rusă şi foloseşte numele rus al echipei. sunt inerţii de înţeles, posibil, după decenii în care rusificarea a impus denumirea rusească. dar ca ce chestie aş prelua eu o traducere? aşa să-i zică ruşii, în limba lor "şahtior" e cuvînt obişnuit, substantiv comun. or în română nu înseamnă nimic, sunt două silabe de import. atunci de ce să apelez la ele? cu ce sunt mai legitime decît şah-tar, care nu înseamnă nici ele nimic pentru un vorbitor de română? dacă ruşii ar începe să spună iunosti lui juventus, ai începe şi tu să faci la fel? |
Dacă rușii ar zice sigur că nu. Dar dacă italienii în frunte cu Conte sau Gigi Buffon, atunci cred că aș zice și eu.
Acuma asta nu înseamnă că o să zic peste tot ca italienii. N-o să zic Monaco la Munchen de exemplu. |
exact, Sergiu, i-ai crede pe cei de-ai locului, nu pe vecini, nu?
The club's name was often depicted in the Russian language, as were the rest of the non-Russian participants of the Soviet football competitions. şi The team has played under the following names: Stakhanovets (1936–1946), Shakhtyor (Shakhtar) (1946–1992), and FC Shakhtar (since 1992). simplu. alternativa a existat pînă în 92, puteai alege cum să-i spui. azi suntem în 2013, iar treaba pare să fie univocă. spuneam ceva de inerţie.. în fine, chiar nu ştiu de ce m-am băgat în discuţia asta. what do i care?:)) faraimaginatie, nu ştiu nimic de gheroi, eu numai de gherţoi ştiu. |
geroiu e un ghertoi microbist! asa mi s-a explicat
|
Shakhtar , Shakhtyor - cui ii pasa?
|
Discutia asta cu Shaktar-ul chiar mi-a starnit un pic curiozitatea.Asa ca am facut putin research.
http://ro.forvo.com/word/%D1%88%D0%B...htar_donetsk)/ Se pare ca varianta corecta este Shaktar Donetk[Shachtar Donetzc]...cel putin asa zice Takuboku(barbat din Ucraina).:D |
Și te iei după un anume anonim? Uite aici
http://www.youtube.com/watch?v=y4yGZmQ1t4Y Primele secunde sunt suficiente, pronunția locală, a ucrainienilor de pe stadion și apoi cea englezească. |
limba aceea este rusa , sergiu :)) . nu am vrut sa fiu ironica pana acum, dar daca tot insisti pe subiect.. localnici sunt si ungurii nostri. chiar ii voi ruga sa/mi traduca denumirile trupelor romanesti de fotbal, ca sa vb despre ele numai in traducere maghiara, sa se vada cat de fain este. daca ma intreaba careva de ce fac asta, ii intreb si eu: da ce are, shahtior nu e in acceasi situatie? doar zice clar in unul din citatele date de mine mai sus> nu i se mai spune asa din 92. voua va ia 100 de ani sa va obisnuiti cu schimbarile? of, da , am uitat ca la romani tranzitia dureaza un mileniu... |
Anonim , anonim, dar ucrainian :P....Poate ca baietii de striga in galeria "Shakhtar-ului" au ramas inca cu gandul la numele echipei de acum 100 de ani si le este foarte greu sa se obisnuiasca cu noul nume.Si Timisoara s-a numit FC Timisoara, dar toata lumea ii zicea Poli. |
Aici nu-s de acord cu tine.Echipa care o evidentiez mai sus ar trebui sa se numeasca Kolozsvari Vasutas Sport Club, conform primei denumiri. |
Originally Posted by MikkaelWolfganger:
Poli e Poli si tot asa a fost - fie ca s-a numit FC Timisoara sau AEK, timisorenii tot Poli i-au zis. |
la fel e si la iasi .... erau poli iasi, acum sunt csmscsmscs iasi... si banuiesc ca pt ieseni tot poli e.
|
Originally Posted by ghost90:
nu zic nu, ghost, eu mă refeream la cum s-ar citi în ruseşte literle latine c, f şi r, luate brut, fără a transpune în altă limbă şi cuvintele care dau acele iniţiale. în rusă există chirilicul C, dar acela stă pentru sunetul s. cînd vorbesc de simbolul latin C, aceştia îi spun ţă. |
Stati cuminti ca o pun pe Luminta Gheorghiu pe voi !!!!
|
Exista motiv mai plictisitor de cearta ?
|
Ma enerveaza momentul ala de dis-de-dimineata cand ma autoiluzionez ca de data asta o sa ma duc la facultate,o sa invat, o sa ma perfectionez...pentru ca peste nici 10 min., sa imi schimba radical parerea si sa ma arunc ca ultimul om in mijlocul patului, gandindu-ma ca poate-poate recuperez data viitoare...
|
iti garantez eu, daca aveai servici, program fix, luni-vineri , te duceai.
|
Originally Posted by iiii:
Evident...Dar la serviciu as fi si remunerat pentru efortul depus, plus ca nici nu prea as avea incotro... |
A plecat Vlad Craioveanu la radio 21 . In tineretea lui nu puteam sa-i suport timpeniile dar in ultimii ani a devenit mai serios si chiar ma amuza. A facut cu Dobro cel mai tare cuplu din tot matinalul romanesc .Cand puteam ii ascultam . Doar pe ei si pe aia de la Romania Cultural sau RFI .
Au cheltuit astia milioane de euro asta vara sa puna placute din alea pe la Unirii si acum multe dintre ele sunt desprinse . Cand calci pe ele parca faci surfing . Cred ca daca placau aia cu IPad-uri costa mai putin si tinea lucrarea mai mult . |
Am auzit si eu ca a plecat.Nu ma asteptam, insa sa se duca la 21.M-am uitat si m-am tot uitat pe pagina lui de facebook(din curiozitate sa vad daca intr-adevar s-a dus) si mda....deja am vazut postari cu Puya-Maidanez si Guess Who-Onoare...WTF?Poate au fost puse la vrajeala, sa testeze piata, sa vada cine mai e cu el sau poate doar sa rada putin de oripilarile inutile, dar am sincere indoieli ca asta a fost intentia lui.
Eu il stiam pe Craioveanu asta baiat serios...Oricum,am speranta ca nu s-a vandut de tot..... |
Tocmai am fost nevoit sa sterg o intreaga discutie cu tenta nationalista si xenofoba. Imi cer scuze celor care pusesera raspunsuri decente, dar acestea nu mai aveau sens fara mesajele initiale. Va rog sa folositi un limbaj decent si sa respectati minoritatile din tara.
|
a ne-respectat cineva minorităţile din ţară? eu ţin minte că s-a pus problema felului cum gestionează autorităţile unele tensiuni, iar proasta gestiune generează xenofobia, pentru că se doreşte egalitate în gestionarea unor astfel de probleme, iar acest deziderat nu e onorat de autorităţi. mă rog, fiecare cu ce-l doare.
|
Twinsen, puteai sa muti discutia la azil.
|
Originally Posted by anaemona:
|
nu, nu glumesc (:| . majoritatea a răspuns isteric la o insultă a minorităţii, parcă acesta era contextul. iar autorităţile, ca mai mereu, au răspunsuri preferenţiale. dar să fim creştini, tovarăşi, să întoarcem şi partea cealaltă a drapelului. în fond, eu cu una din secuice ne uitam ca proastele una la alta la piesa gianinei cărbunariu care prezenta românii ca pe nişte semi-vegetale ce-şi fac cadou eternele seturi de 6 ştampe de votcă, iar ungurii mergeau la sanatorii austriece pentru a setrata de impotenţă. între ei hăul incomunicabilităţii. jesus.. ce a fost la sfîrşit, cînd se puteau pune întrebări montatorilor piesei, care găsiseră soluţia în monta generală, nu mai zic..
a, da stai, am uitat că stau în România şi că în Timişoara un băiat riscă 5 ani de puşcărie pentru delict de opinie, pentru că a spus, nu a făcut, pentru că a spus o dată , nu ca alţii, de mii de ori, dintr-un post cocoşat de onoruri. băga-mi-aş eu poala de mii de ori. nu mai intervin, gata. (:| problema este că dacă bubele nu se discută, se infectează. |
Twinsen , adevaru e ca noi gazduim in Romania foarte multi unguri , si cu toate astea tot noi suntem nenorocitii in ecuatia asta.
|
Faza cu gazduim multi unguri nu prea tine din mai multe motive :
Ungurii sunt de o mie de ani pe aici cand Romania ca stat nici nu exista .Dupa o mie de ani de pripasit pe aici cred ca au niste drepturi naturale pe care nu trebuie noi sa le dam sau ei sa le merite . Pur si simplu le au . E dreptul ungurilor sa nu ne iubeasca tinand cont ca ei au stat brat la brat cu austriecii la conducrea unui imperiu . Pai dupa 1918 s-au trezit in fundul gol si fara imperiu de condus si impartiti ( ca minoritari ) prin diverse tari . Nu era normal sa turbeze fiind luati la suturi in fund si alungati de la carma imperiului ??? Era inevitabila aceasta nostalgie de care dau astazi dovada si care noua ni se pare greu de digerat . Ii inteleg pe unguri ca vor un statut privilegiat si e normal ca fiecare sa incerce sa testeze limitele normalitatii . Pai in zilele noastre cand orice minoritate ( sexuala , etnica , religioasa) vrea o portie mai mare din pizza , nu vad de ce ungurii ar sta linistiti . Politica inseamna un construct nu un dat . Lucrurile se negociaza , se disputa ,se fac , se desfac . Fluiditate , manevre lunecoase , disponibilitate la repozitionare permanenta . Asta insemana astazi politica pozitiva spre deosebire de vremurile cand lucrurile erau decise de forta ,dogme si ideologii rigide . Vor ungurii scoli cu predare in limba lor - negocieri , calcule pe buget , pe resurse .Nu discursuri cu steaguri arse , fetite pubere cu bentite tricolore si cu acadele in buzunare . S-a si gasit o eroina de tip Ioana D'Arc in jurul careia sa ne aliem ( Rally 'round the flag) si sa aruncam cu pietre in ambasada bozgorilor . Sa asteptam mai intai ca mititica sa treaca cu bine bac-ul . |
Originally Posted by bremen1980:
Nici eu n-as fi putut-o spune mai bine... |
Manariile din F1 si ordinele de echipa care denatureaza competitia . Nici nu mai stii cine a fost mai bun sau pe cine l-au ''franat '' aia de la boxe. X(
|
ma enerveaza iarna asta si zapada ca nu se termina odata :-(
|
Originally Posted by bremen1980:
http://youtu.be/QaTjtyJc28w?t=1s Nu ca mai vreau sa dezgrop mortii, dar.. |
Ma enerveaza mafia caminelor.Mafia asta este peste tot:de la administratia caminului, la facultate,pana la asociatiile de studenti...daca ai banutul esti servit pe oriunde te-ai duce si se gaseste loc si pentru tine.De obicei toata treaba asta e pe spinarea alora ce se chinuie ca prostii sa invete,sa munceasca,cei cu cazuri sociale si tot asa.
Ce este si mai frustrant este ca iti si rad in fata si ti-o zic de la obraz ca nu ai ce sa le faci....Si ne mai si mint ca invatamantul din Romania este foarte bun... PS:m-am enervat cand am mai descoperit un "incordat" care sta pe neve pe la mine prin camin. |
Apropo de asta^, aşteptam acu' cîţiva ani, să mă cazez. Prin preajmă şi decanul de la "litere" cu odrasla proaspăt boboc. "Vai, domnu' decan, se poate aşa ceva, dvs să staţi la rînd cu toţi..." La care, cu prestanţă și modestie deopotrivă, replică "Doamnă, am venit doar în calitate de tată, aştept!" Am vrut să-i fac o bere, da' nici de aia n-aveam bani :P
|
Iti zic eu intamplare tragicomica.
Inainte sa ma repartizeze la camin, a trebuit sa depun niste acte.Eu fiind si caz social a trebuit sa aduc si o caruta de adeverinte, declaratii pe proprie raspundere etc..Eu sunt din familie monoparentala ,trecut pe numele mamei(mama nefiind casatorita cu tata, tatal neplatind pensie alimentara) si trebuia sa aduc doar o declaratie pe proprie raspundere prin care sa specifice ca nu primesc venituri.Eh...cand am ajuns la facultate, am dat de niste destepti de la ASG, care nu aveau chef sa imi ia in considerare dosarul social din diverse cauze....Initial, mi-au cerut certificat de deces.Le-am explicat o juma' de ora ca tatal nu a murit.Apoi au vrut act doveditor de divort.De unde act doveditor, daca nu au fost casatoriti?Iar munca de convingere o juma' de ora.Apoi au vrut sa fac o declaratie pe proprie raspundere ca nici eu si nici mama nu primim niciun fel de venit din parte tatalui.Aveam declaratia mamei, dar ei o doreau si pe a mea(eu deja avand o alta declaratie in care se specifica ca nu primesc venit de nicaieri).Iar munca de convingere ca am deja o declaratie si ca se specifica clar acolo nu am niciun venit.Nu...ei voiau inca o declaratie prin care sa specifice exclusiv ca nu primesce bani de la tata. I-am intrebat daca pot sa le trimit declaratia prin fax, de acasa(mai aveam o zi pana la incheierea depunerii de dosare).Nu se putea.Facultatea nu are fax :-O :| .I-am intrebat daca dosarul se accepta si asa...Se accepta, dar are toate sansele sa fie respins :|. Urmare.... Era sambata...am alergat vreo 1 jumate prin Buc dupa un notar.Ia-l de unde nu-i.Pui de notar nu era prin buc in toiul verii si sambata.Toata lumea in vacanta sau la tara.M-am intors peste baieti...i-am luat iar la intrebari...se poate, nu se poate....Nu erau de inteles.Am depus dosarul asa cum era si am zis ca mai fac un drum pe la Buc luni si poate-poate rezolv ceva la telefon cu sefa lor.Pana la urma am reusit sa o scot la capat cu sefa lor prin tel, care mi-a spus nonsalant ca nu mai era nevoie de niciun act si ca isi cere scuze pentru confuzia creat.Asta dupa ce mi-am muncit toti nervii si am stat cu pieptul incordat aproape 3 zile ca nu-mi iau uratii astia in considerare dosarul si ca raman fara de camin. PS:si tot era sa raman fara camin...dar asta e alta poveste si mai spectaculoasa ca asta. |
mikkael...
la capitolul asta s-au inventat cateva chestiute numite atentii :D gen un jacobs , lavazza, sau orice alt pachet de cafea in vid, sau 1 sticla de vin, sau daca ai pe acasa inca nedesfacuta , o sticla de uischean.. :D |
Sau tupeu , amenitari bine formate si 2-3 pumni in masa.
|
iiii...stie ca nu sunt tocmai cel mai impunator om de pe planeta :)).Anyway, nu prea imi place sa rezolv lucurile,nici cu amenintarile(desi intr-un final am recurs si la astea) si nici cu "uischianu'".Vorba 'ceea :Eu ce mai beau?
Stii ce am constat la sfarsit dupa toata tevatura asta?Ca altii au patit-o si mai rau :)) |
stiu mikkael ce zici... si te cunosc si personal si stiu despre ce vb.
dar cu vorba buna si fara atentii... risti sa astepti mult si bine, sau in cel mai rau caz sa nu fi luat in seama... |
Duminica la TVR2 rula un film la care am inceput dar am avut apoi ceva de facut si a trebuit sa-l abandonez . Era vorba de '' Seful sectorului suflete '' din 1967 cu Irina Petrescu , Radu Beligan si Toma Caragiu . Am sperat ca o sa-l gasesc pe youtube sau pe torenti dar nu e de gasit pe nicaieri X(
Parea o comedie romantica moralizatoare cu o Irina Petrescu tanjind sa fie salvata din ghearele arivistului Toma Caragiu . Si cine n-ar fi vrut s-o salveze in 1967 pe Irina Petrescu :"> ??? Radu Beligan in mod sigur . |
In program scrie ca o sa-l dea din nou luni dimineata. Deci daca ai timp...
|
Vad ca a venit caldura si a scazut activitatea pe forum :-S . Soare + stevie / urzici / loboda/spanac = fotosinteza ???? :-/ . Scade tonusul intelectual dar hormonii incep sa topaie semn ca excesul de energie e directionat spre ''partile de jos '' ale corpului . ''Sa va simteti bine '' dar sa nu uitati ca dupa .... vaduvele negre sunt infometate .
|
All times are GMT +2. The time now is 01:51. |