![]() |
Eu nu merg pe ideea unei dihotomii atât de drastice. Sigur cä sunt douä categorii diferite, dar cred cä departajarea lor atât de categoricä le däuneazä ambelor, împingându-le spre extreme: filmul de continut devine elitist, criptic, autist, filmul de consum devine vulgar, ieftin, amatoricesc.
Mentinerea lor într-o relatie comparativä, la distantä justä, îl face pe primul sä rämânä accesibil si universal, iar pe al doilea, un divertisment de calitate. Cum spunea si Cristi Puiu: filmele de continut hränesc scoala filmelor de consum, iar filmele de consum constituie platforma (financiarä, de productie, de piatä, de formare si mentinere a unui public, etc.) pentru cele de continut. |
melcule,
da-mi voie sa-ti spun ca ai o logica de doua parale. |
Dragilor,
Dati-mi voie sä vä spun cä nu despre asta e vorba aici. |
si inca ceva, ce am remarcat la filmul lui jude.
o gramada de cuvinte puse in gura actorilor. cred ca e, in general, o boala a scenaristului roman, sa scrie replici lungi. actorii vorbesc repede, nevoiti sa spuna 100 de cuvinte in zece secunde. de aici, nefirescul dialogului, lipsa sa de naturalete. |
Una dintre träsäturile filmelor minimaliste actuale constä în a reda logoreea lipsitä de sens si continut a oamenilor simpli. Acele texte interminabile au o valoare informativä extrem de scäzutä, joacä mai mult rol de caracterizare si atmosferä, sunt "de decor", cum s-ar spune. Radu Jude pare sä aibä un simt special de a le folosi - cel mai mult mi-au pläcut bârfele inutile ale machieusei (minunata Luminita Stoianovici, fie-i tärâna usoarä), la care fata nu poate räspunde decât chitäind: "Daaa... Nuuu... Nu stiuuu..."
|
All times are GMT +2. The time now is 19:10. |