![]() |
Corect - dar e o simplificare atât de generalizatä, încât chiar nu meritä atâta tapaj.
|
Deci nu a venit nimeni Amalia respira adanc? Voi, cei din Bucuresti la ce piese de teatru mergeti, mah? Doar nu va duceti la piesele obosite de la National?
"Sta sa ploua" ati vazut? Ceva Neil la Bute? |
Originally Posted by Supastar:
Am zis ca nu am fost la teatru,nu ma invart prin cercuri din astea doar ca sa ma bag in seama si nu incerc sa epatez,intoxicand.Imi place filmul si teatrul,dar ca orice forma de arta , ma intereseaza din perspectiva inteferentei cu alte arte. Referitor la ce ai zis dumneata,vorba francezului:"J'ai vu une piece de theatre",dar" Je suis alle (e)au spectacle" ... Ma multumesc deocamdata cu lectura,daca e interesanta,nu din snobism si din dorinta inutila si obositoare de a dobori vreun record ...
Quote:
Julie Taymor,nu pot sa zic ca "Titus" e un film foarte reusit,dar este inovator.Cu "Frida" a fost foarte aproape ,a avut si critici proaste. Este o femeie si o artista remarcabila,mai ale s ca eu sunt interesata de latura aceasta dark ,atractia pentru morbidin arta(vezi scenele horror din "Titus',putin cam prea aglomerat ,de aceea tragismul autentic are de suferit)sau filmul "Frida" stim ca Frida Kahlo era o suprarealista ergocentricacu viziuni despre sine macabre( si incitante) putin cam prea comerciala si devenita azi un brand.. Andrei Serban,dincolo de toate neimpliniril e ,e un invingator si ar merita o discutie :) |
nope, sunt orice numai regizor nu. :)
dupa parerea mea, Titus este mai bun decat Frida si Across the Universe (care au fost splendide!). E intr-adevar un hibrid teatru/film, dar mi se pare ceva mai adanc decat celelalte doua (cum altfel?) si scenografia este totally cutting-edge (mult mai mult decat ii permiteau celelalte doua). stiu ca toata lumea zice de Taymor ca ii plac chestiile dark (ea insasi!) dar cata vitalitate e in toate chestiile facute de ea! se potriveste de minune cu Goldenthal... de la Andrei Serban eu am vazut doar (demult) Trilogia Antica, Auditia, si mai recent (dar nu foarte) Negutatorul din Venetia si Faust (opera). Primele m-au marcat pe viata... Negutatorul era mai putin radical, dar tot tin minte cateva lucruri (fragmentul ala din epistola catre corinteni atarnand mare cat toata scena la sfarsit e unul). la Faust am iesit din sala, dar mi-e teama ca nu era vina lui acolo... las pe altii sa comenteze mai mult despre Serban. mie chiar mi-a schimbat viata-- e o inspiratie pe toate planurile. |
Originally Posted by europe_east:
Pentru neavizati ,si conservatoristi,"Titus" e destul de diferit de varianta originala shakespeariana.Nu vi s-a parut cam prea socanta totusi?Nu duce violenta cam spere latura asta ...consumista,comerciala,ordinara? "Across the universe" nu l-am vazut,sper sa merite,iar Frida mi s-a parut ,dincolo de imaginile exceptionale , ca a minimalizat cumva drama artistei si latura ei profund interioara,filmul s-a invartit prea mult pe langa obsesia ei pentru Diego Rivera,iar Alfred Molina a eclipsat-o cumva pe Salma Hayek..Pentru un film cu atatea nominalizari,premiul pt muzica si machiaj spune foarte putin..Filmul avea un potential imens,dar a ajuns tot un fel de jucarie hollywoodiana.Desi n-a avut atatea mijloace materiale si actori atat de populari" Frida, naturaleza divina" un film fara prea multe pretentii,pare mult mai aproape de adevar. Cred ca regizoarea are ambitii prea mari.In "Titus" regret ca au jucat Anthony Hopkins si Jessica Lange,se putea face mai mult,cu mai putin...Iubesc piesa aceea ,asa ca ecranizarea Juliei Taymor nu m-a luminat prea mult,a avut momentele ei de ingeniozitate,care o salveaza.Mai bune sunt se pare,"Oedipus Rex' si "The Tempest". Despre Andrei Serban oricine se poate documenta, face pereche buna cu Julie Taymor.De ce nu v-a placut "Faust"? Nu isi are locul in Opera? A regizat pe marile scene ale lumii...Mi-ar placea sa vad trilogia,a fost un mare succes.Despre Silviu Purcarete ce spuneti? As vrea sa stiu daca exista vreuna din operele lor,regizate de ei(Serban ,Taymor) pe internet,"The Magic Flute",de exemplu...O sa caut si muzica lui Goldenthal,sotul Juliei. :) |
Cui i-e frica de ...teatru,nu de Virginia Woolf?
Se gasesc piese de teatru pe net? |
@ Pauline kael
incearca pa agentia liternet In alta ordine de idei... La inceputul secolului dement XX, multi s-au speriat de aparitia filmului si au propavaduit moartea teatrului. Dar profetia a fost falsa pentru ca teatrul este o arta de sine statatoare! Primele filme au fost de fapt teatru filmat, singurul unghi de filmare fiind doar cel frontal. Dramaturgi ca Luigi Pirandello au scris un teatru... cinematografic, piesele sale sunt structurate secvential. Catalina Buzoianu cand a montat piesele lui Pirandello a folosit in teatru proiectiile cinematografice Regizori de teatru au imprumutat in montarea spactacolelor de teatru tehnici din cinematografie. Gordon Graig a folosit intens in montarile sale ecranele pe scena (screen-urile!) iar teatrul romanesc acelasi lucru l-au facut regizori ca Ion Sava, Victor Ion Popa. In cinematografia romana primii scenaristi au fost dramaturgi (de exp. Tudor Musatescu). Regizori mai intai de teatru care au fost sedusi mai apoi de regia de film: Ion Sahighian! Apoi Liviu Ciulei. Si daca tinem cont si de faptul ca astazi oameni de teatru sunt tentati de regia de film: Silviu Purcarete, Horatiu Malaele... Dar si regizori de film sunt tentati de regia de teatru: Dan Pita, mai nou Ioan Carmazan... Da, avem nevoie unii de altii: si cineastii au nevoie de oamenii de teatru si invers. Din acest schimb de experienta se poate produce o inoire a mijloacelor de expresie. Si teatrul si filmul ar avea de castigat. |
Mafalda,excelent comentariul tau.Ai stofa de profa.
Pe Liternet am vazut doar critici,majoritatea ..slabe. (Stii cumva de ce nu mai scrie ALS in Libertatea?) daca se descarca si piese de acolo,omg, :shock: ar fi :love: Mafalda,ar trebui sa te angajeze astia ca ziarista undeva,in presa despre arte vizuale,sunt atatia looseri care se fac ca scriu... Purcarete se apuca de film? Interesant..ce proiecte? Si simbioza teatru-film discutabila,dar acceptabila:) |
Dintre atatia cinefili pe forum, nu sunt multi "clienti" pentru o sectiune de teatru ?
|
Din päcate, nu... :(
Topicul ästa se mai învioreazä asa, din an în pasti - când ne amintim de el, noi, teatrofilii. (Pare inimaginabil, dar acum doi ani, când l-am deschis, s-a gäsit un cretin sä zicä: "fara teatru si bambilici pe cinemagia"...) |
hai la teatru
Hai cu teatru', hai cu teatru'!!!!!!!
Teatrul este prima mea pasiune. O pasiune care te consuma Daca vreti sa vedeti un spectacol extraordinar mergeti la Moartea unui comis voiajor Desi familia Rebengiuc m-a intrigat multa vreme pt. ca era abonata la premiile UNITER, trebuie sa recunosc ca joaca de ramii fara cuvinte Mergeti si vedeti-l si o sa fiti impresionati de aplauzele si mai ales de ovatiile de la final. Ovatii care erau f. la moda prin anii copilariei si adolescentei mele '83 -'89 dar care au fost abandonate ca fiind desuete. Hai ca mai vorbim |
Ce se da frumos la teatru in Bucuresti?
|
Biletele.
|
Dacä vii, gäsim un spectacol care sä merite. Sigur.
|
de ce sa nu avem nevoie de teatru?oare nu toti simtim nevoia de a ne desprinde de realitatea cotidiana?ca actor esti fericit atunci cand SIMTI aplauzele publicului,te simti implinit si motivat...iar ca spectator esti fericit atunci cand reusesti sa te identifici cu omul care se joaca pe scena...de ce sa nu vorbim despre asta...? :)
|
sa prindeti daca puteti "jocul de-a adevarul" de lia bugnar regia lia bugnar si dorina chiriac cu dorina chiriac si andi vasluianu de la teatru metropolis.
am fost foarte placut impresionat. |
...vazut steaua fara nume, ecranizarea din 65 cu Birlic in rolul lui Udrea, Marina Vlady ( Mona) si Claude Rich (Miroiu)...pure delight
..m-am dus repede la Jurnalul lui Sebastian sa citesc cum s-a nascut piesa...." joi 7 ianuarie 1943: Deodatã, chiar din senin, astã searã, un subiect de piesã...încã un subiect de piesã. Al cîtelea?...Comedia ivitã astã searã mi se pare un lucru ºarmant, vioi, plin de spirit...Am scris actele I si II...sunt la rãscruce, pot merge cãtre comedie sentimentalã, dar, dacã am puþin curaj ºi oarecare lipsã de scrupul, pot intra categoric în comedie de situaþii dacã nu absolut în farsã (lucru de care, din pãcate nu mã cred capabil...)" ce straniu, ma gandeam, aventura creatiei..cum se nasc operele...Dostoievski a scris Crima si Pedeapsa sa-si plateasca o datorie la poker, minimalistu de Hemingway, Adio Arme, mort de beat...Blazac intre doua futa.iuri mai incropea un roman...Sebastian ( cu inca 3 piese pe masa de lucru a vazut " din senin" Steaua Fara Nume (initial intitulata Ursa Mare...ca pe o piesa din care sa mai scoata ceva de la ªeptilici...era dispus sa faca din ea orice: inclusiv o "farsa"...si-a iesit ce-a iesit: o bijuterie... adesea motivatiile creatorilor sunt realmente prozaice. ce e important e ca toti "devin" autentici cand lucreaza...dincolo de vointa lor: vocatia, talentul îi "tradeazã"... tot azi, citit replica asta savuroasa a "fratelui" marx : Those are my principles, and if you don't like them... well, I have others" |
A vazut cineva "Regele Lear" ultima montare de la Bulandra in regia lui Andrei Serban! Pe mine m-a dezamagit total! :(
Desi n-ar fi trebuit sa fiu surprinsa pentru ca vazusem, acum cativa ani si cealalta trasnaie a lui Serban cu "Oedip rege" de la Opera Romana! Doamne si ce l-am admirat pe omul asta! Ma gandesc daca nu cumva Andrei Serban va ajunge un fel de Daneliuc al teatrului! |
Eu am vazut anul trecut in cadrul Festivalului National de Teatru "Regele Lear" in regia lui Tompa Gabor cu Marian Ralea in rolul principal si mi-a placut foarte mult si cu siguranta il voi vedea si cu Mariana Mihut, dar cred ca la anul pt ca acum la Bulandra se desfasoara Festivalul Teatrelor Europene.
Despre Andrei Serban nu stiu ce sa zic, dar nu cred ca Mariana Mihut ma va dezamagi vreodata. |
Tompa Gabor este un foarte bun regizor de teatru, poate cel mai bun din generatia sa ( Victor Ioan Frunza, Alexandru Dabija, Mihai Maniutiu, Dragos Galgotiu ).
Tompa a invatat ce inseamna regie de treatru de la un mare maestru: Gheorghe Harag Tompa Gabor a montat la Bulandra acum 15 ani un spectacol memorabil cu Woitzek a lui Georg Buchner. |
All times are GMT +2. The time now is 02:44. |