![]() |
asadar, se intruneste azi consiliul de administratie al CNC?
|
O intrunire a consiliului de administratie are loc astazi, am aceasta confirmare, dar carmen stejaroiu, de la fondul cinematografic, sustine ca NU in legatura cu concursul de proiecte cinematografice... De asemenea, data de 5 august nu e batuta in cuie, conform aceleiasi persoane.
|
offff...long hot summer!
si, totusi, daca razvan georgescu zice ca a semnat rezultatele finale la documentar pe 20 iulie, ma gandesc ca si alea de la fictiune or fi gata.... |
http://www.ziaruldeiasi.ro/national-...-de-cnc~ni6irs
Regizorii Florin Iepan si Alexandru Solomon contesta concursul organizat de CNC Florin Iepan si Alexandru Solomon solicita, intr-o scrisoare deschisa adresata Centrului National al Cinematografiei (CNC) si Ministerului Culturii, suspendarea actualului concurs de proiecte cinematografice, dupa ce Razvan Georgescu, membru al comisiei de documentare, a sesizat mai multe nereguli. "Asociatia DocuMentor a luat act de scrisoarea deschisa adresata Ministerului Culturii si conducerii CNC de catre Razvan Georgescu", se arata in document. "Domnul Razvan Georgescu, membru in comisia de selectie pentru sectiunea film documentar, propus de catre DocuMentor, Asociatia Cineastilor din Romania (ACRO) si Societatea Culturala NexT, a constatat, pe parcursul derularii concursului, derapaje foarte grave in procedura de selectie si incalcari ale regulamentului de desfasurare. In consecinta, domnul Georgescu a refuzat sa semneze hotararea comisiei", scrie in document. Semnatarii scrisorii, regizorii Alexandru Solomon si Florin Iepan si criticul de film Adina Bradeanu, continua: "Observatiile juste ale domnului Razvan Georgescu readuc in prim plan problemele semnalate de domnul Cristian Mungiu in scrisoarea adresata fostului ministru Theodor Paleologu dupa sesiunea din noiembrie 2008. Din pacate, constatam ca practicile discretionare in acordarea punctajelor, echilibristica la limita legii si interpretarea personala a procedurilor de validare a concursului de catre factorii de decizie din CNC sunt astazi la fel de actuale ca in urma cu doi ani, cand s-a organizat ultimul concurs. (Precizam ca, anul trecut, Centrul National al Cinematografiei nu a organizat nicio sesiune de concurs de proiecte cinematografice, fara a oferi o explicatie oficiala). De altfel, mentionam ca ne-am intalnit cu aceleasi nereguli si la sesiunea din vara anului 2007, cand doi dintre membrii comisiei (Adina Bradeanu si Florin Iepan) au refuzat sa semneze hotararea de validare a rezultatelor concursului, ceea ce arata ca este vorba de o practica constanta a conducerii CNC". "In calitate de reprezentanti ai comunitatii de profesionisti de film documentar din Romania, constatam lipsa de credibilitate si de justete a modului in care sunt gestionate fondurile publice destinate cinematografiei", se incheie scrisoarea, in care semnatarii mentioneaza ca doresc suspendarea validarii concursului de proiecte cinematografice si infiintarea unei comisii independente care sa analizeze desfasurarea concursului si neregulile semnalate. ------ cei trei vor sa anuleze tot concursul sau doar sectiunea documentare, ca tot nu pricep! |
mie mi se pare inacceptabil ca jurizarea unui astfel de concurs sa dureze deja trei luni.
|
Originally Posted by keepwalking:
la o lupta pe viata si pe moarte cum asta, zi mersi ca nu dureaza mai mult.. |
Vad ca e blocat site-ul CNC-ului. Ori e accesat de prea multa lume, ori se pun rezultatele si s-a dat peste cap serverul lor =))
|
bine ar fi sa se afiseze azi:)
dar nu cred...mai avem de asteptat macar o saptamana... site-ul si-a revenit intre timp:) |
mordrillo, de ce crezi ca mai avem de asteptat macar o saptamana?
|
Originally Posted by c.ghevara:
pentru ca, din experienta mea, rezultatele au fost afisate intotdeauna lunea. lunea viitoare n-au cum sa fie publicate. pentru asta ar fi trebuit sa aiba loc o sedinta de consiliu saptamana asta, in care sa se discute proiectele. aceasta sedinta n-a avut loc, din cate s-a mai spus si pe aici. asa ca, cea mai devreme data ar fi lunea cealalta. |
Miroase a clone pe-aici... :-S
|
Eu nu mai inteleg nimic? Pana la urma, este o sesiune sau nu anul acesta?:D
|
revin la "cazul georgescu".
va dati seama ca solomon & iepan & co. stiu acum toate amanuntele din interiorul concursului de documentare? in conditiile in care in concurs se afla si proiecte de-ale lor, oamenii astia au acum in fata toata lista cu note, puncte, nume ale scenaristilor, regizorilor, caselor de productie participante la concurs, ce loc are ala, cat a luat celalalt, etc. ca doar georgescu le-o fi dat toate amanuntele, din moment ce pana si in scrisoara deschisa divulga niste note. pai ce sa mai spere un nou venit in bransa asta, cand mafia veche e inlocuita de mafia noua, una mai infometata si mai lipsita de scrupule? |
oricum, sesiunea a doua e inclusa in bugetul cnc, tot cu suma de 18.000.000 de lei, ca si cea de acum, ale carei rezultate le tot asteptam:)
asadar, va mai fi o sesiune in acest an. un membru al juriului de fictiune e platit cu 6.600 de lei pentru munca prestata. e mult, putin? |
Pentru citit e suficient... Pentru notat :-? ;) |
|
un paragraf din Catavencu, care mai aduce niste cancanuri legate de concursul de documentare al CNC:
"Şi aici ajungem la doamna Paloş (Puşa), cunoscută de pe vremea cînd era la Ministerul Culturii din partea PDL. O lovitură fatală de femeie, care zice-n CV că ea a făcut noua lege a cinematografiei. Şi o credem, căci tot ea o aplică azi, în esenţa ei: Artis Film, firma ei de producţie, obţine punctaje maxime, şi va pune mîna în 2010 pe două din primele trei locuri la documentar, locul trei la ficţiune lungmetraj şi un loc bun pentru o animaţie. Dar pentru cine munceşte Paloş zi-lumină? Pentru partenerul de viaţă, regizorul Adrian Popovici, cu afecţiuni pedeliste similare. Nu aţi auzit de domnul Popovici? E unul dintre cei mai tari regizori ai momentului (o spun distinşii membri din comisiile de concurs, care îi oferă pe tavă trei lungmetraje de regizat numai în 2010)" mai pe larg in: http://www.catavencu.ro/serbanescu_i...rie-15191.html un articol destul de sters, facut asa, ca sa fie. |
stie cineva totusi cand se dau rezultatele la concursul cnc? ca acum 2 saptamani se zicea ca acum o saptamana :). iar acum o saptamana ca saptamana asta. si a trecut si saptamana asta, consiliul nu s-a intrunit, asa ca ratam si saptamana viitoare...
|
oricum, va fi saptamana patimilor. :)
|
Eu ma intreb totusi daca Popovici a absolvit... :-?
|
apropo de concursul de animatii, a vazut careva vreun desen animat romanesc sprijinit de cnc in ultimii ani?
|
Nu-mi amintesc.
@Judex: Popovici a absolvit la Cärmäzan, la Hyperion. E mândria si bucuria pedagogicä a lui Nutu. Când, dupä "Un acoperis deasupra capului", la un cocktail, îi spuneam cä bäiatu' ästa nu le vede nici de fricä si mai bine s-ar apuca de feliat gogosari murati, el o tinea una si bunä: "Da' nu stii cât a crescut...! :x Asa-mi place sä-l väd cum descoperä filmul...!" |
si inca o chestie.
am vazut ca, la diverse concursuri de scenaristica, membrii juriului iti trimit un feedback vizavi de ceea ce ai scris, contra unei taxe. taxa se plateste si la cnc (si nu e deloc mica), dar nimeni nu primeste o motivare a deciziei juriului. |
Nu e concurs de scenarii :( E de proiecte. Şi, pentru că, măcar teoretic, criteriile de apreciere (parcă vreo 5-6) sunt cuprinse în regulamentul concursului se poate considera că nota spune totul. Keep, a încercat cineva să pună pe roate un concurs de scenarii anual (în afară de HBO )? Nu cred că ar fi imposibil! By the way cât de serioasă e evaluarea scenariilor? Aşa, pentru mine, aş putea să iau ca reper obiectiv nota pentru scenariu? Mă preocupă, pentru că m-am trezit că din 8 proiecte câştigătoare, patru aveau notă mai mică decât al meu. Se poate lua de bună nota pentru scenariu, sau e ”reglată” pentru o anumită medie generală. |
hehe, si mie mi s-a intamplat, sesiunea trecuta, la scurt metraje:) eu stau si privesc astfel lucrurile: cred ca nu poti evalua la "virgula" nota unui scenariu. ai vazut, intr-o vreme erau publicate notele scenariilor, nu punctajul general, cum e acum. adica un scenariu aparea ca avand nota, de pilda, 6.83. eu inteleg ca e vorba de o medie aritmetica, de aia e asa de precisa matematic, dar poti oare evalua strict matematic un scenariu?? e chirurgie, ce-i asta? ma gandesc cum sta cel din juriu, cu scenariul tau in mana si se gandeste: "hmm...parca ar fi de cinci...sau de sase....sa-i dau oare 5.75?...mneee...ii dau 5.25..." si gata. ei, secunda asta de evaluare, in care el ti-a scazut sau ti-a pus 75 de sutimi poate face diferenta in clasamentul final. si astfel parca imi vine sa-i dau dreptate lui sergiu nicolaescu, cel care doreste o evaluare de ansamblu a proiectului, cu verdictul de "admis" sau "respins", fara sa depinzi de un clasament al cifrelor, unde poti pica cu sapte sutimi sub linie. iar daca se va pastra cam acelasi regulament, mi-as dori ca ponderea scenariului sa fie de 70% in nota finala, iar restul, regizor si casa, sa fie cate 15%. o alta idee buna ar fi si cea expusa candva de radu muntean, care si-ar fi dorit si o discutie cu regizorul care prezinta proiectul, sa vada omul cine e in spatele proiectului, sa vada ce-i poate capul, nu sa citeasca doar un nume pe dosarul de concurs. |
Mi se pare că şi secretizarea scenariilor e un moft. Hai să fim serioşi!
Mda, varianta Nicolaescu... Proiectele ar trebui judecate doar din punct de vedere economic. Ar trebui să elimini şi concepţia regizorală. Pe de altă parte, dacă consideri cnc un coproducător, e normal să vadă ce e cu scenariul! Întrebarea mea rămâne... Keep, tu câtă bază pui pe nota primită pentru scenariu? |
am vazut ca sunt luate in calcul cinci criterii: - subiect - personaje - dialoguri - reprezentativitate nationala - reprezentativitate internationala par rezonabile, dar cum le evaluezi in cifrele care dau nota finala? cat despre baza pusa pe nota... e frustrant sa fii pus in situatii ca cea descrisa de tine, cu nota la scenariu in primele patru, dar totusi in afara "admisilor". pentru orgoliu, e bine. iti confirma ca scrii chiar bine. dar cand vezi ca altii cu 3.53 sunt acceptati, incepi sa te gandesti ca iti bati capul degeaba. si ramai cu sentimentul, indreptatit dealtfel, ca esti un scenarist bun, dar fara noroc:) si inca ceva. cred ca nu trebuie sa te gandesti prea mult la nota pusa de cnc. eu fac greseala de a ma lasa pe deplin in seama lor. si, uite-asa, astept de 3 luni o para malaiata. n-am scris nimic in acest rastimp, pe ideea ca nu ma pot concentra pana nu aflu un rezultat concret al acestei sesiuni. cred ca e o greseala. ar trebui sa scriu total independent de concurs. |
E o FOAAARTE mare greşeală! :D Din păcate, şi eu o fac... Îmi place să lucrez cu target de timp şi scop. Fără presiunea termenului, îmi găsesc mereu altceva mai urgent de făcut, în locul scrisului.
|
Keep, eu nu cred ca scenariul trebuie sa cantareasca atat de mult, cat proiectul, cu tot ce contine el, de la sinopsis la schite de costume si de la storyboard la justificarea estimarii cheltuielilor neprevazute.
Insa imi place ideea lui Muntean si as completa-o: nu numai regizorul sa discute cu o comisie CNC, ci mai multi membri importanti ai echipei, sefi de departamente. Iar intalnirea sa nu fie ca la examen, ci o discutie, un colocviu relaxat in care sa se ia decizii de comun acord, dupa ce s-a stabilit ca proiectul e viabil, artistic si economic. Desigur, pentru asta e nevoie de oameni priceputi si seriosi, atat in structurile CNC, cat si printre profesionistii care apeleaza la fondurile statului pentru a dezvolta proiecte cinematografice. |
judex,
asa e si unii ar spune ca pentru treaba asta e nevoie de timp. dar timp au berechet, din moment ce le-au trebuit 3 LUNI sa "analizeze" o mana de scenarii! |
pana una, alta, s-ar putea sa se intample exact ca in ultimul paragraf din articolul publicat in catavencu si redat pe pagina anterioara, adica:
"Şerbănescu şi-a rezolvat toţi adulatorii. Aşa că, văzînd rezultatele concursului recent încheiat, a mărit pe şest cu 20% bugetul. Această suplimentare îi dă dreptul unui Nicolaescu, fost în CA al CNC, să-şi facă şi el un film de care nu va auzi nici dracu’. Şi aceleiaşi Puşe, să-şi facă damblaua: un film de animaţie. Şerbănescu a cîştigat şi respectul Noului Val. La actualul concurs, trucat ca toate celelalte, vocea cineaştilor noştri premiaţi în toată lumea nu s-a auzit. Şerbănescu se apropie de realegere la CNC. CNC pregăteşte alţi cinci ani de concursuri pentru producţie de film". se va mai lua de la unul, se va mai da la altul, ca sa fie toata lumea multumita. iar daca Noul Val e multumit, mai conteaza ceva? |
Unii vor spune ca da, aia-s tari, au bani gramezi etc. Nu-i adevarat, sumele de care dispun ei nu sunt cu mult mai mari decat ce administreaza, cica, CNC. Doar ca aia sunt seriosi si corecti, si ei si solicitantii, si, mai ales, stiu sa lucreze cu fonduri la vedere, sa ruleze banii, sa-i faca sa lucreze pentru cinematografie. |
Originally Posted by Judex:
judex, nu sunt bani... să fim serioşi! Când vezi câţi bani se fut la noi pe prostii! Crezi că era mare şmecherie să dea din bugetul ăla de 2 miliarde de euro al turismului, 20 de milioane de euro pentru film? Nu era aia o promovare a României mai eficientă decât frunze, websiteuri etc.?! |
Hm... Nu-mi prea surade genul asta de aruncat pisica moarta in curtea sistemului centralizat. Imi amintesc o discutie purtata cu fostul meu socru, Dumnezeu sa-l odihneasca, in care imi explica de ce nu se misca lucrurile in regiunea unde isi invartea el afacerile: Bucurestiul e de vina, ca toate fondurile administratiei locale merg la centru, dar revin cu greutate si imputinate. Nu mi-a fost greu sa intrevad adevaratele motive ale acelor afirmatii - primarul unei localitati i s-a plans omului ca raii de sefi ai sai pe linie de partid sunt invidiosi pe cat de gospodari sunt ei la judet si astfel ii pun bete-n roate. Am zambit, am incercat sa-i explic, a cazut si el pe ganduri... ;)
Cam asa si aici - banii aia putini care sunt trebuie administrati corect si transparent. Si mi-e greu de crezut ca ditamai ceneceu romanesc are un buget anual cat institutiile de profil dintr-o regiune europeana cam cat judetul Ialomita. Sa fim seriosi, il inteleg foarte bine pe Keep - e stresant sa tot astepti vesti luni in sir dinspre CNC pentru o singura sesiune de concurs. Si am inteles ca sesiunea se afla in desfasurare!!! =)) |
Nu e aruncată pisica moartă... Banii chiar sunt acolo, în sistemul centralizat: Câţi bani din buget revin culturii >> cât din bugetul ministerului culturii, revin filmului >> cât din bugetul cnc sunt alocaţi producţiei de film...
Desigur, la fiecare nivel banii sunt ”dijmuiţi”, potrociţi şi doar un procent îşi ating scopul. Pe de altă parte, în fiecare judeţ s-ar putea solicita fonduri pentru proiecte de cultură. Cel puţin de un scurt metraj tot s-ar găsi şi la cj-uri, şi la primăriile municipiilor mari. Numai că nu prea există obiceiul şi banii se cam alocă tot politic. |
asta n-ar fi rea, cu fondurile regionale pentru cinematografie.
dar, vorba lui judex, atata vreme cat nu este seriozitate, n-ai ce face. imi amintesc acum ca vedeam in copilarie pe genericele unor filme germane ca erau realizate pe la hamburg sau munchen, nu neaparat in capitala rfg-ului de atunci, bonn. |
Mă gândesc cel puţin la Cluj, Sibiu. E drept că bagă ceva bani în TIFF, dar cu atât mai mult ar fi interesant să sprijine producţii locale, care să poată concura în festival.
|
Pe plan local functioneaza, din pacate, foarte bine amatorismul in domeniu la nivel de TV. Pentru a evita costurile maricele, probabil ca producatorii care se vor incumeta sa dezvolte proeicte in diverse orase capabile sa faca fata se vor orienta catre indivizi care activeaza in zone adiacente cinematografiei, precum televiziunea. Cum asta e la pamant pe-acolo, multi dintre ei fiind de-a dreptul filmangii la nunti in timpul liber, e greu de crezut ca poti alcatui o echipa tare din localnici. Ca producer, vei avea de ales intre calitatea realizarii si diminuarea costurilor. Daca optezi pentru prima varianta, iti pui in cap toata comunitatea - banii merg iar la centru. Daca iti surade cea de-a doua, risti sa ajungi de rasul curcilor, existand posibilitatea ca filmul rezultat sa fie atat de slab, incat sa se poata jena cu el si-un cineclub satesc.
In concluzie, eu consider ca mai degraba ridici standardele in materie de productii private pe plan local, abia apoi incerci o usoara descentralizare. Dar si asta, abia dupa ce pui la punct un sistem functional la centru, cu oameni capabili. |
Ca să pui la punct un sistem funcţional, ar trebui să ştii ce urmăreşti prin asta. Ar fi nevoie de o declaraţie de genul ”Eu, ministrul culturii îmi propun să cresc numărul filmelor româneşti produse pe an”. După care ar veni măsurile. Dar nu cred că ministrul sau altcineva îşi propune ceva.
|
A, asta e clar! :D
|
Originally Posted by Judex:
banii cnc nu provin din fondurile administratiei publice locale. am mai spus asta, ei provin din colectarea taxelor de la firmele care activeaza in domeniul media si care sunt obligate conform Codului Fiscal sa plateasca diverse procente din vanzari.. dar, banii administrati de primari nu sunt deloc putini si ei vin pe tava, exact ca niste placinte.fara ca acestia sa miste un deget pentru a-i colecta si in mod sigur sunt repartizati preferential, pe criterii politice. |
ca sa pui la punct un sistem functional iti trebuie o strategie buna. apoi un sistem de legi viabil si potrivit cu acea strategie. ministrul nu este decat un functionar care trebuie sa aplice legea si sa foloseasca banii in mod corect si transparent. iar de propus....stim cu totii...cate propuneri se fac in campaniile electorale si cate ajung sa fie realizate??? eu nu retin prea multe, poate chiar nici una! |
miercuri?
inteleg ca pe miercuri, cel tarziu, va fi conferinta de presa cu rezultatele... confirma cineva?
|
Originally Posted by leontetudan:
teoretic, da, asa ar trebui sa fie. eu as spune ca maine va fi. dar ce mai conteaza... |
dupa ce-am asteptat atata timp, poate ca nu prea mai conteaza. pentru mine e primul scenariu depus, asa ca intreb si eu ca ignorantul: are vreo importanta valoarea scenariului sau numai jocurile de interese dicteaza? adica nota pentru scenariu e pe bune? ca stiu ca celelalte sunt dupa interese, dar macar sa vad dupa nota pe unde ma aflu. :) de asta astept cu nerabdare. |
Cu ce producätor ai mers? (Dacä ne poti spune...)
|
Originally Posted by Pitbull:
N-as prea spune. :) Oricum nu e unul foarte puternic, asa ca sperantele mele sunt mici. Dar, sincer, ma intereseaza mai mult nota pe scenariu, nu imi fac iluzii ca o sa castig. |
Nota pe scenariu e complet neconcludentä - din trei motive:
- Ei noteazä proiectele per ansamblu, deci fiecare notä partialä e calculatä ca sä iasä media. - Nu-i intereseazä valorile reale, ci combinatiile lor ilicite. - Nu au competenta notärii unor scenarii. Dacä doresti într-adevär niste päreri dezinteresate despre scenariul täu, si putin mai creditabile decât cele de-acolo, Atelierul nostru îti stä la dispozitie... |
in general, cred ca notele sunt pe bune.
bine, ele pot varia cu un punct in plus sau in minus fata de valoarea reala a scenariului. din pacate, la scara intregului concurs, acest punct poate fi hotarator. |
Originally Posted by Pitbull:
Ok, multumesc. Acum sa vad ce se intampla cu cnc-ul, iar pe urma chiar ma intereseaza. |
All times are GMT +2. The time now is 16:56. |