Cinemagia Forum

Cinemagia Forum (https://www.cinemagia.ro/forum/index.php)
-   Cafenea (https://www.cinemagia.ro/forum/forumdisplay.php?f=233)
-   -   Alaturi de Basarabia! (https://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=95351)

Pitbull 15 Apr 2009 16:35

Scenariu tip 13 iunie 1990, evident.

redmen 16 Apr 2009 00:22

Eu nu cred chestia asta.Adica eu o vad in alta varianta.Vandalismele si toate cele au fost provocate de tinerii moldoveni (studenti,taietori de frunza samd) care s`au vorbit ei pe forumuri pe neturi hai domle sa facem revolutie ca nu mai suportam.Voronin & Co. pur si simplu i`au lasat pe aia sa intre si sa vandalizeze cladiri si ce or mai fi facut.Sau nu crezi ca ar fi avut motive sa ii lase ?

Floydman 21 Apr 2009 17:04

simplificarea procedurii acordarii cetateniei pentru cet. R. Moldova (in sensul ca pot obtine cetatenie cei care au cel putin un strabunic cetatean roman) este o miscare de-a dreptul tectonica in geopolitica europeana.

efectele vor fi de o extrema importanta. daca Romania va adopta cca 2 milioane de basarabeni aceasta ar avea cam urmatoarele efecte:

1. agrava situatia localnicilor pe piata de munca in UE
2. agrava imaginea Romaniei in UE pentru ca multi dintre cei adoptati in mod sigur nu se vor duce sa munceasca legal ci sa comita infractiuni iar noi deja avem o problema in Italia. (ati auzit de rachetzii basarabeni?)
3. ar pune Moldova in situatia sa incrimineze dubla cetatenie, ceea ce ar putea avea ca efect translatarea tuturor indivizilor care obtin cetatenie Romana, catre aceasta din urma, fapt care ar depopula Moldova de pro-romani - avantaj Voronin si Rusia.
4. din cauza 1 si 2 se poate ajunge la restrictionarea liberei circulatii a Romanilor in UE, inca un topor la radacina si asa din ce in ce mai firava a constructiei comunitare europene.
5. riscam intrucatva excluderea din uniune ceea ce ar reprezenta sfarsitul economiei romanesti, in criza sau nu, din cauza gradului actual de integrare.

Dupa cum se vede, nu ar iesi nimic bun pentru noi. Chiar eu sugeram solutia asta mai demult insa acum m-am cam razgandit.

Pitbull 21 Apr 2009 17:19

Iar esti alarmist.
Originally Posted by Floydman:

1. agrava situatia localnicilor pe piata de munca in UE

Posibil.

2. agrava imaginea Romaniei in UE pentru ca multi dintre cei adoptati in mod sigur nu se vor duce sa munceasca legal ci sa comita infractiuni iar noi deja avem o problema in Italia. (ati auzit de rachetzii basarabeni?)

Cu sigurantä, din päcate.

3. ar pune Moldova in situatia sa incrimineze dubla cetatenie, ceea ce ar putea avea ca efect translatarea tuturor indivizilor care obtin cetatenie Romana, catre aceasta din urma,

Da, Moldova a si fäcut primele declaratii în sensul ästa.

fapt care ar depopula Moldova de pro-romani - avantaj Voronin si Rusia.

Hmm... Mä îndoiesc cä efectul ar fi atât de drastic.

4. din cauza 1 si 2 se poate ajunge la restrictionarea liberei circulatii a Romanilor in UE,

Ete, cucu!

5. riscam intrucatva excluderea din uniune

...si mai riscäm si sä ne cadä ceru-n cap, sä ne invadeze martienii si sä se transforme Calypso-n ploaie de raci.

Dupa cum se vede, nu ar iesi nimic bun pentru noi.

Dupä cum se vede, nu ar iesi numai lucruri bune pentru noi, ci si unele proaste.
O.K., asta e. Mergem înainte. Destul ne-am coit dooj de ani ca niste cäcäciosi si niste babe comuniste (apropo si de Stere). S-o facem, si sä ne asumäm lucid si cu curaj si demnitate consecintele. ASTA E CALEA.

Judex 21 Apr 2009 22:48

Fiind in Basarabia cu treaba, am reusit sa ma intalnesc si sa discut de multe ori cu oameni din zona rurala. Multe familii mixte, toti pro-romani. Se pare ca in acest mediu rusificarea s-a produs mai anevoios. Dezinvoltura noastra si dorinta noastra de-a le acorda atentie ascultandu-le povestile si pasurile probabil ca le-a adus aminte acelor oameni ca intr-o vreme o duceau mai bine. Poate ca au simtit legaturi de sange unii, poate ca altii, cei care din varii motive au invatat limba romana si nu au mostenit-o, au simtit o stranie apropiere de noi, cei pe care scoala sovietica i-a invatat sa ne numeasca "fascistii romani". Poate ca a fost revelator ca nu eram deloc "aia raii, cotropitorii, dusmanii". Nu stiu, de nimic nu poti fi sigur in fond. Stiu doar ca i-am simtit aproape. Si ei ne-au simtit fratii lor.

Floydman 22 Apr 2009 14:58

si care ar fi lucrurile bune care ar rezulta?

basarabenii pro-romani vor fi cetateni romani, si? unde e binele si ce continuare are, in afara de reparatia morala pentru cei carora le-a fost rapita cetatenia, reparatie si aceea foarte relativa?

pe de alta parte stiu ca esti euro-sceptic, intr-o anumita masura am devenit si eu, insa deocamdata suntem in barca asta gaurita sau nu (ca alta n-aveam, nu suntem Malta nici Elvetia si nici nu suntem Oamenii din Atlantis) si avem tot interesul sa nu ia apa si mai ales sa nu fim noi aia care baga apa in ea.

Pitbull 22 Apr 2009 15:00

si care ar fi lucrurile bune care ar rezulta?

N-am väzut întrebarea asta, si nici n-am s-o väd vreodatä.

Floydman 22 Apr 2009 15:07

n-ai decat...

nu uita insa ca a-ti iubi tara inseamna si a te interesa de bunastarea ei, nu numai de dezideratele ei istorice. tot din acest motiv cred ca ar fi gresit sa urmarim, daca am putea, unirea acum , instantaneu, cu orice pret.

ar fi mai intelept sa urmarim acest obiectiv treptat si pregatindu-ne pentru el, adica creand o stare economica (si , da, chiar si una morala) a tarii care sa permita unirea, fara sacrificii sau cu pierderi pe care ni le-am putea permite.

adica sa punem mana pe munci si sa ne alegem o clasa politica de o inteligenta mult superioara retarzilor care fac regulile pe plaiul Mioritzei, la ora asta, asta ar fi primul pas in re-unificare si doar el ar lua cativa ani buni de acum incolo...

noi nu suntem Germania Federala, si nici aia nu s-au simtit prea bine cand au re-inghitzit RDG si nu se simt nici acum....

In alta ordine de idei, credeti ca daca sa zicem, Romania ar fi avut alt parcurs si ar avea acum (lasand la o parte criza care afecteaza pe toata lumea) situatia economica a unei tari vest europene (ceea ce era perfect posibil incepand cu ianuarie 90 daca nu se intampla ce s-a intamplat) , credeti ca nu veneau moldovenii si ne RUGAU sa facem unirea, dupa ce ii lasau in plata lor pe rusnacii transnistreni sa isi faca propria lor fasie gaza? eu cred ca ar fi venit, parerea mea!

Pitbull 22 Apr 2009 15:33

ar fi gresit sa urmarim, daca am putea, unirea acum , instantaneu, cu orice pret.

ar fi mai intelept sa urmarim acest obiectiv treptat si pregatindu-ne pentru el, adica creand o stare economica (si , da, chiar si una morala) a tarii care sa permita unirea, fara sacrificii sau cu pierderi pe care ni le-am putea permite.

adica sa punem mana pe munci si sa ne alegem o clasa politica de o inteligenta mult superioara retarzilor care fac regulile pe plaiul Mioritzei, la ora asta, asta ar fi primul pas in re-unificare si doar el ar lua cativa ani buni de acum incolo...

Exact asta am în vedere si eu.
Acordarea cetäteniilor, despre care era vorba în mesajul täu anterior, s-ar conjuga cu un asemenea sistem gradual.
(Evident - altfel nici n-are cum. Sä vrea cineva, si tot n-ar putea-o face peste noapte.)

redmen 22 Apr 2009 23:19

Momentan nu se mai aude nimic din partea aia.E usor sa strige ajutor catre Romania .. dar nu stiu daca va fi la fel de usor sa accepte sa se uneasca cu noi.

Floydman 03 Jun 2009 11:53

Opozitia pro-romana a reusit astazi sa provoace alegeri anticipate in Basarabia, comunistilor lipsindu-le UN VOT in parlament pentru a numi presedintele statului. Remarcabila disciplina la (ne)vot a tuturor parlamentarilor opozitiei. Nici o coada de topor :D . Bravo!

PS: opozitia nu a propus nici un candidat, comunistii au trebuit sa propuna doi, ca sa se poata vota. aproape caragialesca situatie.

Pitbull 03 Jun 2009 11:54

Yay!!! :D :x

Floydman 30 Jul 2009 09:51

http://www.romanialibera.ro/a161095/...parlament.html

Ziarele trambiteaza victoria opozitiei, dar citind simplul articol din RL, se poate intelege ca ar putea fi o victorie otravita.

Marian Lupu cu cei 12,5% ai formatiunii sale "desprinse" din Partidul Comunistilor inainte de alegeri, (care in campanie s-a revendicat a fi "solutia echilibrata pt stabilitate"), poate reveni frumos la partidul mama, cu care impreuna ar face peste 50% +1.

Unii spun ca partidul lui Lupu a fost proiectat de comunisti ca sa absoarba electoratul moderat caruia nu ii plac comunistii dar parca si opozitia liberala sau pro-romana ii sperie.

Lupu a fost (sau e) un apropiat al lui Voronin. Conform zicalei "ce naste din pisica..." sau "lupu' (chiar Lupu?) isi schimba paru' " sau "aschia nu sare departe..." opozitia ar trebui sa se astepte la ce e mai rau. Adica sa fie lasati cu ochii in soare.

Sau sa faca o coalitie cu Lupu' dupa care lupu sa sufle frumos in casa de paie a celor trei purcelusi pro-liberalo romani. ar fi si mai rau. calu ' troian!

Speram sa nu. Ramane de vazut cine este acest Lupu. Pe de alta parte poate fi un despris din comunisti care acum vede o sansa de a fi lider al opozitiei.

Judex 10 Feb 2010 21:32

Zidul Berlinului, varianta mioritica?
http://www.hotnews.ro/stiri-esential...ta-romania.htm

Floydman 01 Apr 2010 14:32

http://www.romanialibera.ro/opinii/c...an-181908.html

stiti de ce ma intristeaza articolul asta? pt ca judecat cu inima, nu are dreptate, dar judecat cu mintea, are

:(

marius_em 01 Apr 2010 15:32

Unirea ar fi posibila, daca ar vrea lumea. Dar nu vrea. Basarabia e rupta in doua, pe de o parte sunt cei care sunt romani, si stiu asta, pe de o parte sunt cei care tot sunt romani, dar injura Romania, ne fac tigani si in tot felul, considera Rusia patria mama, si se declara moldoveni. Si astia din urma sunt cei mai multi. Chiar si printre studentii care vin in Romania. Ce e amuzant e ca nu sunt nici moldoveni. Eu sunt moldovean, toti din Iasi, Suceava, Botosani, Vaslui, Vrancea, Bacau, Neamt, sunt moldoveni. Moldovenii vorbesc romaneste, nu ruseste. Si tot ce tine de cultura lor, poetul lor national, Eminescu, Stefan cel Mare, care e simbolul puterii lor, mandria lor nationala, toate aceste aspecte ale istoriei si culturii lor isi au originea in Moldova de dincoace de Prut. Eminescu s-a nascut in Botosani, nu in Tighina, cetatea de scaun pe timpul lui Stefan a fost in Suceava, nu in Chisinau, Creanga, Enescu, Porumbescu, Luchian, etc., daca au vreo treaba cu moldovenismul, au cu moldovenismul nostru, cu moldovenii romani, nu cu moldovenismul lui Stalin. Nu ar fi bai daca nu ne-ar injura si nu ne-ar trata cu aroganta, dar cand te plesneste cu sintagma de "limba moldoveneasca", eu simt ca ne fura identitatea, si pe urma se si pisa pe ea. Nu le mai spuneti moldoveni, ca nu sunt. Sunt basarabeni, daca sunt romani, sau pruto-nistreni,sau sa-si gaseasca alt nume. Romania nu trebuia sa le accepte acest nume. Nu trebuia nici sa le accepte independenta.
Sa-si spuna ca Macedonia, Fosta Republica Sovietica Pruto-Nistreana. In rest, faza cu Unirea in UE, pentru noi e gargara. Ce interes am avea noi?. Ei au tot interesul sa vina in UE, si Romania e avocatul lor cel mai loial, si tot degeaba. Le dam si bani, intr-un timp stiam ca le dadeam si curent electric gratis, le dam si burse sa vina la studiu aici, le dam si cetatenie (nu doar la cei romani, ci la toti, chiar si la cei care nu stiu deloc limba romana), le dam si permis de libera trecere in Romania, si ei, ce ne dau? Ne dau un cacat, ne dau cu limba moldoveneasca in cap, si cu moldovenismul lor, de-mi vine sa-i scuip cand ii aud.
Eram si eu entuziast intr-un timp, urmaresc mai tot ce se intampla peste Prut, dar nu mai am mari sperante. Nu suntem un popor mare, asta e adevarul. Ne futem in cap unii pe altii.
As vrea ca Romania sa termine odata cu subiectul asta. Adica ori se obtin niste rezultate, ori daca ei tot nu ne vor, s-o terminam sa le tot dam bani si cetatenii, ca suntem luati si de prosti.
Nu sunt adeptul unei uniri cu orice pret, chiar as intelege si as respecta daca basarabenii nu ar dori unirea, dar sa nu ne mai batjocoreasca, sa se respecte adevarul istoric, ca sunt romani, ca nu sunt buricul Pamantului, ca nu sunt singurii moldoveni, ca dincoace de Prut sunt chiar mai multi moldoveni decat la ei. Si toti sunt romani.

Judex 01 Apr 2010 15:40

Da, foarte bun articolul lui Ghinea si are mare dreptate. Ar fi cazul sa incepem sa judecam la rece, sa nu mai actionam emotional. Eu insumi sunt extrem de atasat de Basarabia, dar trebuie sa privim realist. Si eu vreau pentru Romania, ca membru UE, toate teritoriile din vremea lui Burebista. Vorbesc foarte serios! Din pacate, nu este posibil deocamdata. ;)

keepwalking 01 Apr 2010 15:44

marius em,

ai dreptate.
moldovenii cei de-acum de peste prut sunt foarte parsivi.
am stat printre studenti basarabeni in camin mult timp si le cunosc bine naravurile.
sunt prefacuti, idioti, aroganti.
ii doare in cot de romania, tot ceea ce vor ei este sa foloseasca eventuala unire cu noi doar pentru a o sterge mai usor in uniunea europeana.
de aia au si alergat la greu dupa cetatenia romana.
motivele lor au fost si sunt strict pragmatice, nu ca ar fi simtit nevoia sa apartina de "patria muma".
cu exceptia unor idealisti, precum raposatul grigore vieru, restul sunt niste pramatii.

Floydman 01 Apr 2010 15:47

Originally Posted by bremen1980:

Da dar politica se face in secolul 21 cu ratiunea (cel putin zona euro-atlantica ) .Nu poti sa mai vii acum si sa spui ca nu stiu ce provincie a fost a ta acum 200 de ani.Vulgarizand pot spune ca este ca-n dragoste :a fost Lenuta gagica ta 15 ani dar acum este nevasta lu' Mitica. A fost Basarabia a noastra dar de 56 de ani este a lui Ivan.A fost Transilvania in Imperiul Otoman sau in Imperiul Habsburgic dar acum este a noastra ,a fost Anglia vasala Frantei dar acum........... De aia mi se pare ridicol sa te mai agati de vremurile de ieri. Doar cu realitatea de astazi mai putem face ceva ,trecutul e oale si ulcele.

mestere, in principiu de acord cu ideea....dar arata-mi si mie....cum si de unde pana unde "a fost Transilvania" in Imperiul Otoman? ca eu nu imi amintesc...poate vrei sa spui au fost pentru ceva timp vasali ai turcilor...de fapt nici macar Moldova si Muntenia nu au fost "in Imperiul Otoman" au fost voievodate/principate (pe alocuri) vasale, nicidecum raiale turcesti....diferenta e enorma intre a fi "in Imperiu" si a fi "clientelar Imperiului"

marius_em 01 Apr 2010 16:02

Pe mine ma amuza chestia asta cu Unirea in UE. De ce, frate? Pentru ce ne trebuie noua ca Moldova sa intre in UE? De ce ne agitam atat? Ca maldavanii sa ne scuipe si mai tare atunci? Nu ne ajung toate acuzatiile astea, ca i-am cucerit in WW2, si rusii i-au eliberat, si ca vrem sa-i cucerim si acum?

All times are GMT +2. The time now is 23:45.