![]() |
Nu numai Cristi Puiu, dar el a dat tonul!
|
Stii cum se zice "tonul face muzica".
|
Dar exista si reversul medaliei !
Daca filmul romanesc a ajuns la un nivel la care trezeste interesul celor care jurizeaza festivaluri internationale, asta ii olbiga pe cineastii "noului val" sa nu coboare stacheta. Si nu este usor sa te mentii la un nivel inalt! |
Mda. Nu este.
Toti isi au meritele lor. In final tot BCP si ACP ramane, indiferent ce. |
Sa nu uitam ca si Pita, Veroiu, Daneliuc, au format acum 30 de ani un "nou val" si uite ca s-a ales de ei!
Vorba aia "ce e val ca valul trece"... |
Ehhh... daia le zicem valuri. Pentru ca tot timpul vine un "val nou" in urma celui vechi. Daia nici nu tre sa-i plangem sau sa ne gandim la valuri cu tristeti. Atat timp cat valurile continua sa vina, si sunt si mari .. o sa fie bine. :P
|
Eu deja ma intreb cam cati ani o sa mai tina "noul val".
Nici nu vreau sa-mi imaginez ca Puiu, Mungiu, Porumboiu, Muntean au sa sfarseasca peste 20 de ani ca Muresan, Daneliuc, Pita |
Ahh.. nu cred. Ii vad baieti destepti. Pe langa asta, nu vad sa revina comunismul la putere ca schimbarea facuta in modul de concepere cinematografica, sa fie prea brusca si dintr-o data, cineastul sa se vada fara punte, fara acel ceva pentru care se pregatise o viata. Sau altfel zis, sa se vada deodata in cam deschis, fara sa stie exact, ce are de facut de aici inainte. Fara sa stie de ce anume sa se agate. De aici se si explica de ce, majoritatea alegeau sa spuna povesti (dupa 89) despre mizerie, mizerie si mizerie. Era primul lucru care le sarea prima oara in fata ochilor.
De aici.. in mod normal, lucrurile ar trebui sa mearfa foarte bine. |
Crezi ca doar cenzura comunista in forteaza pe artist sa-si modifice stilul? Eu de la workshopul de anul trecut de la TNB cu Nikita Mickalkov am aflat de la MAESTRU ca cenzura comunista ( si in fosta URSS a fost mai a dracului ca in Romania) poate fi si buna - paradoxal! - il poate stimula pe artist.
Si apoi nu numai in comunism exista cenzura politica. Si la Holywood a existat cenzura cu care s-au luptat mari cineasti dar asta nu i-a impiedicat sa faca filme de referinta pentru cea de a saptea arta! |
nu stiu de ce vorbim de cenzura la trecut...cenzura exista in continuare peste tot, dar mai ales la Hollywood.
revfenind insa la cenzura de tip comunist, marele meu soc a fost legat de Kieslowski, care s-a folosit de cenzura in mod constructiv si nici nu a simtit nevoia sa-si bombardeze filmele cu mesaje despre ideologii.... |
Corect!
Kieslowski e un model de artist care nu a simtit nevoia sa pozeze in disident! |
Revazut acum pe HBO.
Pe bune ca tipa aia evita sa se uite in camera, ostentativ. Si se simte asta. Camera (de filmat, desigur) isi face in felul asta si mai simtita prezenta din cauza ei. E ca atunci cand incerci sa-i surprinzi cuiva privirea si ala/aia tot o evita. |
am vazut ieri mizeria pe hbo.
dacã pânã ºi "joi" ãsta e "film" care sã fie comentat ºi apreciat, apoi eu m-am lãmurit în privinþa cinematografiei româneºti actuale. o idioþenie mai mare ca asta n-am mai vãzut. dacã a mai fost ºi finanþat de cnc ºi difuzat pe la icr si hbo, atunci încep sã cred cã unor tâmpiþi li se acordã privilegii nemeritate, habar n-am pe ce considerente. mi-e jenã, pur ºi simplu. |
All times are GMT +2. The time now is 15:04. |